Zdrava hrana – posezite po doma pridelani hrani!

zdrava hrana
PIRINI ŠIROKI REZANCI! POGLEJ SUPER PONUDBO!

Zdrava hrana naj bi bila na naših jedilnik vsak dan. Ali je res tako? Verjetno ne, saj vse bolj posegamo po hitri prehrani, industrijsko predelani in po hrani, ki je polna umetnih sladil. Pri vse hitrejšem načinu življenja nam zmanjka časa, da bi sami pridelovali hrano na svojem vrtu. Vendar se rešitev vedno najde, če imamo veliko željo.

Zdrava hrana naj bo naš cilj in naša želja. Pri hitrih prigrizkih si naberemo maščobo okoli pasu, pridobimo odvečne kilograme, vrtimo se v začaranem krogu hujšanja, pomanjkanja energije, ogrozijo nas razne bolezni in pomanjkanje vitaminov.

Zdrava hrana

Ko se odločite spremeniti način življenja in se začeti zdravo prehranjevati, se vam bo mogoče zdelo težje, kot je v resnici. Kaj sploh je zdrava hrana? Vse kar zraste v naravi in ni umetno obdelano

Kako vključimo zdravo hrano v naša življenja?

Najbolje se je obrniti daleč v zgodovino ko so ljudje jedli to, kar so pridelali doma. Seveda danes  ne bomo vsega pridelali doma, lahko pa se znajdemo drugače. Mogoče imamo v bližini kmeta, ki se je odločil, da bo kmetoval po starih načelih, brez škropiv in gnojil. 

To bi bilo seveda idealno, saj je hrana, ki zraste naravno brez dognojevanja, polna vitaminov in mineralov, bogata s prehranskimi vlakninami in antioksidanti, ki varujejo organizem pred posledicami stresa in vplivi iz okolja.

Nekaj osnovnih načel zdrave hrane:

 • Jejte tri do pet obrokov na dan
 • Izbirajte pestro in raznoliko hrano, večinoma rastlinskega izvora
 • Uživajte veliko sadja in zelenjave, pridelano v naših krajih, ki niso škropljena
 • Omejite uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov
 • Vsaj enkrat do dvakrat na teden si privoščite brezmesni dan
 • Uživajte zmerne količine posnetega mleka in manj mastne mlečne izdelke
 • Ne pijte gaziranih in sladkih pijač
 • Hrane ne kuhamo
 • Pri kuhanju uporabljajte čim manj maščob, soli in sladkorja
 • Jejte počasi in v hrani uživajte
 • Pojdite v gozd in naberite gozdne sadeže
 • Pogosto naj bo solata vaš glavni obrok
 • Pripravljajte si sveže zelenjavne in sadne sokove

Zdrava hrana za ohranjanje zdravja

Mogoče boste po zdravi hrani posegli šele ko boste zboleli! Nič hudega, dokler smo živi lahko z močno voljo premagamo škodljive razvade. Pričnite počasi v svoj jedilnik uvajati preproste spremembe.

Borovnice

To je čudovit, čudežen sadež! Pogosto posezite po borovnicah, saj imajo ogromno zdravilnih lastnosti, tu naj omenim njihovo lastnost da izboljšujejo sposobnost kratkoročnega spomina in zavirajo izgubo spomina in težave z ravnotežjem. Na kratko – borovnice razstrupljajo možgane!

Lubenica

Lubenica vsebuje ogromno vode, kar je v poletnih dneh nadvse dobrodošlo! Lubenica odpravlja stres in depresijo, ter spodbuja dobro počutje. Vsebuje veliko vitamina A  in C, ki ju telo nujno potrebuje.

Češnje

Kmalu bodo prve češnje in če imate težave z nespečnostjo in glavobolom se jih le do sitega najejte. Pomagajo tudi pri razdražljivosti in vas varujejo vaše srce. Na naših vrtovih, na sosednji kmetiji ali pa na tržnici poiščite še več zdravega sadja in zelenjave, varujte svoje zdravje, dokler ga še imate!

Oglejte si še več živil, ki veljajo za zdravo hrano: