Zdrava hrana za krepak imunski sistem

zdrava hrana
ZDRAVA HRANA JE OSNOVA ZA DOBRO POČUTJE! POGLEJ VEČ!

Zdrava hrana naj bi bila na naših jedilnik vsak dan. Ali je res tako? Verjetno ne, saj vse bolj posegamo po hitri prehrani, industrijsko predelani in po hrani, ki je polna umetnih sladil.

Pri vse hitrejšem načinu življenja nam zmanjka časa, da bi sami pridelovali hrano na svojem vrtu. Vendar se rešitev vedno najde, če imamo veliko željo. Zdrava hrana naj bo naš cilj in naša želja.

Pri hitrih prigrizkih si naberemo maščobo okoli pasu, pridobimo odvečne kilograme, vrtimo se v začaranem krogu hujšanja, pomanjkanja energije, ogrozijo nas razne bolezni in pomanjkanje vitaminov. Dolgotrajno uživanje industrijsko pridelane hrane oslabi naša jetra in ostale organe.

Zdrava hrana

Ko se odločite spremeniti način življenja in se začeti zdravo prehranjevati, se vam bo mogoče zdelo težje, kot je v resnici. Kaj sploh je zdrava hrana? Vse kar zraste v naravi in ni umetno obdelano

Najbolje se je obrniti daleč v zgodovino ko so ljudje jedli to, kar so pridelali doma. Seveda danes  ne bomo vsega pridelali doma, lahko pa se znajdemo drugače. Mogoče imamo v bližini kmeta, ki se je odločil, da bo kmetoval po starih načelih, brez škropiv in gnojil. 

To bi bilo seveda idealno, saj je hrana, ki zraste naravno brez dognojevanja, polna vitaminov in mineralov, bogata s prehranskimi vlakninami in antioksidanti, ki varujejo organizem pred posledicami stresa in vplivi iz okolja.

Nekaj osnovnih načel zdrave hrane:

  • Jejte tri do pet obrokov na dan
  • Izbirajte pestro in raznoliko hrano, večinoma rastlinskega izvora
  • Uživajte veliko sadja in zelenjave, pridelano v naših krajih, ki niso škropljena
  • Omejite uživanje rdečega mesa in mesnih izdelkov
  • Vsaj enkrat do dvakrat na teden si privoščite brezmesni dan
  • Uživajte zmerne količine posnetega mleka in manj mastne mlečne izdelke
  • Ne pijte gaziranih in sladkih pijač
  • Hrane ne kuhamo
  • Pri kuhanju uporabljajte čim manj maščob, soli in sladkorja
  • Jejte počasi in v hrani uživajte
  • Pojdite v gozd in naberite gozdne sadeže
  • Pogosto naj bo solata vaš glavni obrok
  • Pripravljajte si sveže zelenjavne in sadne sokove

Hrana za krepitev imunskega sistema

Mogoče boste po zdravi hrani posegli šele ko boste zboleli! Nič hudega, dokler smo živi, lahko z močno voljo premagamo škodljive razvade. Pričnite počasi v svoj jedilnik uvajati preproste spremembe. Z zdravo hrano bomo tudi okrepili imunski sitem in s tem telo pripravili, da se bo lahko borilo proti virusom.

Borovnice

To je čudovit, čudežen sadež! Pogosto posezite po borovnicah, saj imajo ogromno zdravilnih lastnosti, tu naj omenim njihovo lastnost da izboljšujejo sposobnost kratkoročnega spomina in zavirajo izgubo spomina in težave z ravnotežjem. Na kratko – borovnice razstrupljajo možgane!

Zdravilne učinkovine v borovnicah

  • V borovničevih listih najdemo čreslovine, arbutin in učinkovine, ki so izredno pomembno pri zdravljenju sladkorne bolezni. To so glikozidi mirtilin, neomirtilin in glukokinin. Te učinkovine so so samo v mladih borovničevih listih.
  • V borovničevih listih se nahaja tudi glikozidom podobna snov erikolin, jabolčna in citronska kislina, sladkorji in gumi.
  • V modrih plodovih borovnice se nahajajo čreslovine, ki so vezane na barvila, modra barvila antociani. V majhnih jagodah najdemo tudi organske kisline: jantarjeva kislina, jabolčna kislina, citronska kislina in vinska kislina.
  • V plodovih so tudi flavonski glikozidi, pektin, inverten sladkor, vitamina C in E. Poleg vitaminov so v borovnicah tudi karoten, mangan, železo, cink, krom, fruktoze in saharoza.

Vpliv borovnic na naše zdravje

  • Borovnice pomagajo pri močenju postelje pri otrocih in na splošno dobro vplivajo na bolezni mehurja.
  • Mladi listi borovnic in tudi sveže jagode, deluje protibakterijsko. Poznane pa so tudi po svojem vplivu na vid, saj ga izboljšujejo, posebej nočni vid.
  • Borovnice so staro, preverjeno zdravilo za zdravljenje driske, na splošno pomirja črevesje in zavira rast škodljivih bakterij.
  • Plodovi borovnice lajšajo vse težave, ki so povezane z boleznimi črevesja, posebej s težavami, ki povzročajo drisko.
  • Male črne jagode izboljšujejo prebavo, čistijo črevesje in prebavne poti, ugodno pa vplivajo tudi na zniževanje sladkorja v krvi.
  • Borovnice so primerne za starostnike z diabetesom, saj znižuje izločanje sladkorja v urin. Prav tako pri starostnikih lajša pri vnetjih sečnih organov.
  • Borovnice pomagajo zdraviti vnetja debelega črevesja in zvišujejo imunsko odpornost. 
  • Plodovi borovnice lajšajo vnetja dlesni in preprečujejo slab zadah. 
  • Manj poznana je tudi učinek borovnic na kadilce, saj uživanje borovnic zbuja odpornost proti kajenju. Z uživanjem borovnic je tudi naše blato manj smrdeče.
  • Borovnice pomagajo tudi pri celjenju ran, lajšajo opekline, pomaga pri izpadanju las in lajšajo ekceme.
  • Redno uživanje borovnic deluje zaščitno na ožilje, izboljšuje tudi prekrvavitev očesne mrežnice in povečuje ostrino vida.
  • Borovnice zmanjšujejo težave ki nas pestijo pri boleznih venskega popuščanja, kjer se pojavljajo bolečine v nogah, otečene noge in občutek težkih nog. 

Borovničev frappe

Borovničev napitek iz zamrznjenih borovnic in hladnega mleka, je osvežilna poletna pijača, ki jo lahko ponudimo namesto sladice po kosilu. 

Recept za borovničev frappe:

  • 10 dag zamrznjenih borovnic
  • 3 žlice sladkorja
  • 1/4 l hladnega mleka

Zamrznjene borovnice  in sladkor močno zmešamo v multipraktiku. med mešanjem dolivamo hladno mleko. Tako pripravljen napitek takoj postrežemo.

Če imamo sveže borovnice, najprej zmiksamo nekaj kock ledu in šele nato dodamo borovnice in hladni mleko. Napitek lahko pripravimo tudi iz kakšnega drugega sadja.

Oves

Oves, Avena sativa L, poznamo tudi pod imenom avs. Navadni oves spada med žita in je enoletna rastlina. Zrnje ovsa ima medel vonj in sladkobno mokast okus. V zdravilne namene uporabljamo zrnje ovsa in tudi slamo. Slama  ima poseben okus in značilen vonj po ovsu. Zrnje je sestavljeno iz lupine sadeža, lupine semena, aleuronske plasti in zunanje robne plasti moknatega telesa in kalčka.

Oves je bogata zakladnica rastlinskih beljakovin in maščob. Vsebuje izredno pomembne učinkovine, kot so lecitin, ogljikove hidrate, fitosterine, karotin, provitamin A, vitamine E, K in D, ter vitamine skupine B: vitamin B1, B2 in B6. V ovsu najdemo še pantotensko kislino, niacin, biotin, folno kislino, ter mnoge minerale: kalcij, fosfor, železo, baker, cink, mangan, aluminij, kalij, natrij, magnezij, žveplo, klor, bor in jod. V kulinariki uživamo oves v obliki ovsenih kosmičev, za pripravo morajo zrnu samo odstraniti pleve, zunanji ovoji zrna pa ostanejo in zato se ohranijo tudi vse zdravilne učinkovine.

V zdravilne namene uporabljamo zelene in zrele ovsene plodove. Uporabimo lahko tudi ovseno zel in ovseno slamo. Oves nabiramo ko je zrel, nadzemne dele previdno posušimo. Oves, ki je požet v času, ko je zrnje še zeleno in je plod še mlečen in izredno zdravilen za ljudi s sladkorno boleznijo. Iz zelenega zrnja skuhamo čaj za zdravljenje sladkorne bolezni. 

Uporaba ovsa za krepitev zdravja

Za krepitev zdravja uporabljamo oves v različnih receptih, za krepitev imunskega sistema si lahko pripravimo tudi kopel z ovseno slamo. Oves pomaga ohranjevati zdravje srca in zmanjšuje tveganje za kap. Odličen je za zniževanje krvnega pritiska in znižuje raven slabega holesterola in povišanih maščob v krvi. Z rednim uživanjem zmanjšamo možnost za nastanek arterioskleroze, pomaga tudi zniževati krvni sladkor, zato je primeren za sladkorne bolnike.

Oves je tudi odlično sredstvo za hujšanje, deluje pa tudi protivnetno. Z rednim uživanjem ovsa pospešimo gradnjo beljakovin v mišicah in preprečimo razgradnjo mišic. S tem preprečimo utrujenost in tudi razna črevesna vnetja.

Oves utrjuje sluz v črevesju in ga varuje pred virusi in bakterijami. Na splošno varuje črevesje in želodec, lajša slabosti in pomaga preprečevati bruhanje. Ščiti sluznico v črevesju in nase veže strupe pri razdraženem želodcu. Oves pomaga tudi pri negi kože in pri težavah z revmo.

Ovsena juha

Ovsena juha je zdrava in krepka juha, ki je preprosta za pripravo, a vseeno okusna.

Recept za preprosto ovseno juho: 

  • 1 l čiste zelenjavne jušne osnove
  • 3 žlice ovsenih kosmičev
  • 1 jajce
  • 1 vejica svežega peteršilja

Čisto zelenjavno jušno osnovo zavremo in vanjo med mešanjem stresemo ovsene kosmiče. Med večkratnim mešanjem, kosmiče kuhamo približno 15 minut.

Po tem času juho odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem vlijemo stepeno jajce. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Lubenica

Lubenica vsebuje ogromno vode, kar je v poletnih dneh nadvse dobrodošlo! Lubenica odpravlja stres in depresijo, ter spodbuja dobro počutje. Vsebuje veliko vitamina A  in C, ki ju telo nujno potrebuje.

Češnje

Kmalu bodo prve češnje in če imate težave z nespečnostjo in glavobolom se jih le do sitega najejte. Pomagajo tudi pri razdražljivosti in vas varujejo vaše srce. Na naših vrtovih, na sosednji kmetiji ali pa na tržnici poiščite še več zdravega sadja in zelenjave, varujte svoje zdravje, dokler ga še imate!

Viri: Zdrava hrana: