Kako pravilno izbrati unikatni energijski nakit s kristali?

Okraševanje ljudi z nakitom je prisotno že od samega začetka naše zgodovine in v vseh različnih kulturah. Nakit unikatni je bil predvsem okras za osebno zaščito pred neznanimi pojavi, silami, slabimi energijami in najpogosteje kot zaščita pred boleznimi.

nakit unikatni

Nakit unikatni

V današnjem času ima nakit mesto predvsem v modi, a nikakor ni pozabljeno starodavno znanje o energijskem nakitu, ki je posvečen energijam. Namen nakita s kristali je energijska zaščita in harmoniziranje čaker, vsakega posameznika, ki ga nosi.

V nadaljevanju članka vam bomo predstavili kako deluje energijski nakit s kristali. Kristali so lahko vdelani v obesek, zapestnico, ali pa jih imamo pri sebi, da se zaščitimo pred slabimi vplivi iz okolja in za podporo čakram.

Nakit in poročna dekoracija

Med glavne kose poročnega nakita sodi pravzaprav vse za poroko (lasne verižice, ogrlice, uhani, ovratnice, poročni celoviti seti s tiarami in podobno, pogosto pa se poročni nakit znajde kot osrednja poročna dekoracija (ne samo ženina in nevesta), temveč tudi kot dekoracija na poročnih mizah.

Poročne mize, ki so okrašene z najrazličnejšim cvetjem (npr. zelenjem, evkaliptusom, belim cvetjem, ob soju sveč, dekoracija mize z okvirjem, ogledalci in nakitom, darili za svate,..) se tako od poroke do poroke zelo razlikujejo, pogosto pa je osrednja tematika dekoracije porok, ravno poročni nakit neveste in ženina, kateremu se podredi vsa ostala dekoracija poroke (obleke, dekoracija mize, dekoracija cerkve, avtomobila, svadbenega prostora,….).

6 fantastičnih idej za dekoracijo poročnih miz, hkrati z uporabo, poročnega nakita ali brez, si lahko ogledate na povezavi Dekoracija poročne mize.

 Kristali za unikatni energijski nakit

Vsak kristal je svet zase. Vsak človek je svet zase. Kadar se srečata dva svetova, se dogajajo čudeži. ((povzeto iz knjige Kristali za dušo)

Ko se odločimo, da bomo pri sebi imeli kristale, moramo z njimi ravnati kot z živimi bitji. Razlika je, ali kristale nosimo, posedujemo ali jih uporabljamo.

Kristali vedno vplivajo na nas in v energetskem smislu, smo odgovorni za njih. Kadar jih nosimo kot nakit, so vedno fizično navzoči v območju naše avre.

Kako nosimo nakit s kristali? Kristale lahko nosimo kot okras, ali pa z določenim namenim. Če jih imamo samo kot okras, potem na nas vplivajo pasivno, kadar pa jih uporabljamo, postanejo aktivni.

Aktivno delo s kristali zajema preprosto branje kristalov, delo na daljavo programiranje kristalov in seveda zdravljenje s kristali. Kadar kristalov ne nosimo pri sebi ali jih ne uporabljamo, jih vedno hranimo zaprte v lepi in čisti škatli, na primernem mestu. S tem svojim kristalom sporočamo, da v tem trenutku ne želimo njihovega vpliva in prekinemo energetsko vez.

Po uporabi in nošenju, kristali pogosto izgubijo svoje prvotne lastnosti in takrat jih moramo očistiti. Da je kristal postal umazan, običajno zaznamo, ko ga primemo v roke in se takoj počutimo neprijetno. O čiščenju kristalov je veliko navodil, a za osnovno čiščenje je dovolj, če jih čez noč pustimo v vodi. Če smo začetniki pri uporabi kristalov, nam bo seveda vse novo. Pojavijo se čudni občutki, hitro se utrudimo in pogosto potrebujemo več spanja.

Vsi ti znaki nam samo sporočajo, da delamo prav! A vseeno na začetku uporabljajmo kristale samo pol ure na dan in vedno samo enega na enkrat. Delamo z največ s tremi kristali zapored in vse izkušnje si skrbno zapišimo.

Kako izbrati pravi kristal zase za zaščito in zdravljenje?

Kristale lahko izberemo čisto po trenutnem počutju! A vseeno je dobro, če prej vemo kaj želimo in za kakšno pomoč ali zaščito bomo prosili kristale.

Pred uporabo ali nošenjem kristalov, si moramo najprej odgovoriti na nekaj osnovnih vprašanj:

  • Prvo je prav gotovo to, kaj si sploh želimo in kaj si predstavljamo, da se bo zgodilo, če se nam želje uresničijo. Saj smo že slišali pregovor ali nauk, da pazi kaj si želiš, ker se lahko uresniči! Zato previdno z željami!
  • Nato se moramo vprašati, zakaj tega, kar si tako zelo želimo, še nimamo? Odkriti moramo, kaj nas ovira pri uresničevanju želja? Mogoče podzavest, strah..?
  • Seveda sim moramo odgovoriti tudi na vprašanje, kaj potrebujemo za uresničitev želja? Moramo najprej premagati strah ali smo premalo motivirani? Ali pa se moramo samo zbrati in končno prevzeti odgovornost za svoje življenje?

Ko smo si odgovorili na vsa vprašanja, se verjetno počutimo že malo bolje in bomo vsekakor lažje izbrali svoj pravi kristal. Seveda imajo kristali različne lastnosti in način delovanja. Točno moramo vedeti, ali želimo od kristalov da nas pomirijo, nam pomagajo pri zbranosti ali nam dajo odločnost.

Pri izbiri nam lahko pomaga razdelitev kristalov glede na delovanje:

  • Kristali miru: Roževec, Obsidian, Aventurin, Hematit.
  • Kristali jasnosti: Rdeči jaspis, Granat, Angelit, Halit.
  • Kristali sprememb: Labradorit, Tigrovo oko, Fluorit, Ametist.
  • Kristali sporazumevanja: Karneol, Sodalit, Lapis lazuli, Turkiz.
  • Kristali obilja: Citrin, Amazonit, Žad, Pirit.
  • Ojačevali kristali: Ahat, Opal, Opalit, Kamena strela in drugi prosojni kristali.

Kratka predstavitev kristalov miru in kako jih uporabljamo

Kristale miru uporabljamo kadar smo nemirni, živčni ali se počutimo ogroženo. Primerni so za začetek, ko se šele začnemo ukvarjati s kristali. Lahko jih nosimo tudi vdelane v: nakit unikatni, energijski nakit, verižice, zapestnice ali uhane.

Kristale miru uporabljamo, kadar našega stanja ne želimo spreminjati, ampak se želimo samo umiriti in sprostiti. Pogosto ga uporabljajo posamezniki, ki se želijo soočiti s preteklostjo ali z konfliktnimi družinskimi situacijami.

Nakit unikatni s kristalom Roževec

Roževec pogosto občutimo kot izrazito žensko identiteto in je kristal, ki ga lahko nosimo neomejen čas in kjerkoli želimo. Uporabljamo ga, kadar želimo utišati samoobtoževanje in razne občutke krivde, ter jih zamenjati za odpuščanje, milino in ljubezen. Tudi nega tega kristala je nezahtevna in pogosto je uporabljen kot obesek pri energijskem nakitu.

Prav tako je ta kristal lep na pogled, zato ga lahko uporabimo kot okrasni predmet za naš dom.

Kristal hematit za aktiviranje korenske čakre

Kristal hematit aktivira delovanje korenske čakre, poveča življenjsko energijo in takoj ko ga vzamemo v roke, se znebimo strahu pred revščino in neuspehom. To pa je nekaj, kaj ne?

Zaradi te izjemne lastnosti, je primeren kadar nas je strah neuspeha v službi ali trpimo zaradi pomanjkanja samozavesti in smo v nenehnem stresu ali depresiji. 

Daje nam moč, občutek varnosti in nas ves čas opominja, da je to življenje edino, ki ga imamo!

Kristali jasnosti za lažje povezovanje s svojim bistvom

Kristali jasnosti nam pomagajo, da se lažje povežemo sami s sabo, s svojim bistvom, telesom in identitetami.

Prav tako se z njimi povežemo z dušami umrlih in z angelskimi bitji.  Uporabljamo jih takrat, ko jih potrebujemo, kot nakit unikatni, pa jih lahko nosimo ves čas. Glavni vpliv kristalov jasnosti je, da o sebi nehamo razmišljati kot o žrtvi okoliščin!

Preprečujejo, da bi si nalagali več dela, kot ga zmoremo in da nase nalagamo krivdo za težave drugih ljudi. Ta kristal preprečuje, da bi nas drugi poniževali ali pa da bi se nečemu odpovedali v korist drugim.

Kadar začnemo kršiti svoje lastne vrednote in prepričanja, nas bodo kristali jasnosti opozorili s telesno bolečino.

Zato, če še nismo pripravljeni na radikalne spremembe v našem življenju, moramo s temi kristali ravnati previdno.

Če pri delu z njimi začutimo bolečino in nelagodje, jih raje pospravimo in jih uporabimo, ko bomo na njih pripravljeni.

Kristal angelit za grleno čakro

Kristal Angelit nam omogoča povezavo z angeli, poveča sposobnost intuicije in jasnovidnosti ter omogoča vzpostavljanje stika z drugimi ravnmi bivanja. Po dolgih letih vaje in napora, lahko s tem kristalom vzpostavimo tudi stik z umrlimi. To seveda ni enostavno, zato za vzpostavljanje stika izkušenejši uporabljajo kombinacijo drugih metod, kot so Reiki, meditacije ali karte.

Preberite še članek: Kaj je jasnovidnost? Vsekakor angelit krepi intuicijo, redna uporaba pa nas skozi leta osvobodi zavest navad, ki smo jih prerasli.

Energijski nakit in kristali sprememb

Kristale sprememb uporabljamo, kadar želimo korenito spremeniti svoje življenje. Dober primer je odločitev, da želimo shujšati in začeti živeti zdravo.

S to vizijo kristale zaprosimo za pomoč! Priporočano tudi članek: Kako shujšati! Najprej si zapišemo kaj želimo spremeniti in kakšne nove navade želimo osvojiti. Nato si napišemo časovni načrt, vendar moramo biti potrpežljivi, saj je navada železna srajca! Vseh navad ne moremo spremeniti naenkrat, zato si spremembe navad porazdelimo. (a)

Nakit unikatni s kristalom Tigrovo oko

Kristali Tigrova očesa so zelo raznoliki in kadar potrebujemo jezo, da porušimo vse ovire in končno uspemo, so pravi za nas.

Priporočajo jih vsem, ki mislijo, da nikoli niso jezni, čeprav je jeza zelo osnovno čustvo. Če jeze ne občutimo, smo čustveno pohabljeni, a izredno pomembno je, kako jezo izražamo.

Ko pričnemo nositi kristal Tigrovo oko, nas po nekaj dnevih pričakajo izbruhi jeze, trme in besa. Ko kristal odložimo, se ti izpadi umirijo, a sprememba, ki smo jo dosegli, postane trajna.

Če smo odrasli in še vedno živimo s starši in smo pod njihovim nadzorom, potem je Tigrovo oko pravi kristal za nas! Enostavno ga vdelamo v nakit unikatni in ga nosimo, kadar ga potrebujemo!