Naravno čiščenje jeter – kako na varen način razstrupimo jetra?

naravno čiščenje jeter
Naravno čiščenje jeter – prehransko dopolnilo z kombinacijo zdravilnih zelišč! TUKAJ!

Naravno čiščenje jeter: Pomen razstrupljanja organizma in še posebej razstrupljanja jeter, je vse bolj pomemben! Kadar je naše telo zastrupljeno z raznimi strupi, ki pridejo v naše telo s hrano, pijačo in iz okolja, se bo kmalu silovito oglasilo. Počutili se bomo slabo, saj bo poleg zamaščenih jeter, zastrupljeno tudi naše črevesje in celoten organizem.

Za zdrava jetra ni dovolj samo zdravo prehranjevanje, več časa moramo tudi posvetiti gibanju na svežem zraku. 

Naravno čiščenje jeter

Čiščenje jeter ali razstrupljanje jeter, kakor tudi pogosto imenujemo proces ko rešujemo zamaščena jetra, nam bo takoj prinesel boljše počutje. Z razstrupljanjem izgubljamo odvečno tkivno tekočino in skoraj vidno  občutimo, kako smo razbremenili jetra.

Običajno poleg čiščenja jeter, razstrupljajmo tudi celo telo, to pa pomeni, da bomo tudi temeljito očistili tudi črevesje. Ker bomo očistili črevesje, se bo posledično obnovila naša črevesna flora, posledica tega pa bo manjša napihnjenost.

Za zdravo črevesno floro lahko posežemo tudi po naravnih munobiotikih, ki vsebujejo 100% čiste žive bakterije, ki ugodno vplivajo na našo prebavo in črevesno mikrofloro, ki je odgovorna za večino našega imunskega sistema.

Ko bomo uspešno očistili organizem, se bodo izboljšale tudi vrednosti krvnega sladkorja in krvnih maščob. Z rednim razstrupljanjem pa tudi zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni in srčnega infarkta. Sčasoma se bodo umirile tudi razne vnetne reakcije v telesu, umirile se bodo bolečine zaradi artroze, mogoče bomo celo ugnali migreno.

Z učinkovitim razstrupljanjem očistimo tudi glavo in možgani se prebudijo in povečala se bo naša učinkovitost in storilnost. Vsekakor bomo okrepili imunski sistem, manj bomo lačni in bomo zaradi tega tudi lažje shujšali. Razstrupljanje se bo poznalo tudi na naši koži, ki bo zasijala in videti bomo precej mlajši.

 

Katere kure za čiščenje zamaščenih jeter so najbolj učinkovite?

Hipokrat je izrekel znameniti stavek: “Kdor želi ostati močan, zdrav in mlad, naj uri telo, diha čist zrak in zdravi svoje tegobe s postom, ne pa z zdravili” Če bi se držali tega nasveta, nam bi bila jetra izredno hvaležna. Naša presnova je programirana tako, da brez večje nevarnosti premostimo obdobje pomanjkanja ali celo lakote. Vsekakor naše telo ni narejeno tako, da bi lahko brez posledic vanj trpali takšne količine maščob in sladkorjev, kar pogosto počnemo.

Organizem preprosto ne zmore skladiščiti takšnih količin in jetra posledično ne sledijo z razgradnjo maščob in jim moramo občasno pomagati. Kadar naša jetra potrebujejo podporo, to takoj opazimo, saj postanemo zelo utrujeni! Vendar so jetra izredno hvaležna in se na pomoč takoj odzovejo! V trenutku ko jim ponudimo pomoč, pričnejo delati s polno paro in prebudijo naše telo!

Zdravilna zelišča za jetra

Kako se bomo lotili razstrupljanja je odvisno od tega, kako zelo so naši organi obremenjeni in tudi od tega, v kakšnem zdravstvenem stanju smo. Za nežno in blago razstrupljanje lahko uporabimo tudi zdravilna zelišča, vendar moramo biti pri uporabi previdni in se prej raje posvetujmo z zdravnikom.

Posebej se moramo tudi poučiti, kako poteka naravno čiščenje jeter, saj ima ta organ izjemno vlogo pri čiščenju telesa. Če bolehamo za kakšno kronično boleznijo ali okrevamo po hudi bolezni, potem se moramo pred razstrupljanjem vedno posvetovati z zdravnikom.

Pegasti badelj

pegasti badelj
PEGASTI BADELJ – nepogrešljivo zelišče za razstrupljanje! POGLEJ TUKAJ!

Zamaščenih jeter se lahko lotimo na različne načine, v zadnjem času je najbolj priljubljen in tudi najbolj učinkovit pegasti badelj. Ta izredno zdravilna rastlina je že dolgo znana za zaščito jeter. Učinkovine v semenih pegastega badlja preprečujejo vdor za jetra strupenih snovi v jetrne celice in hkrati spodbujajo regeneracijo jeter in tvorbo novih jetrnih celic.

V semenih pegastega badlja je glavna učinkovina silmarin, mešanico različnih snovi, ki varujejo jetra. Tudi v listih so zdravilne učinkovine, predvsem so pomembni antioksidanti flavonoidi, ki so pomembni za zdravi ožilje. Listin vsebujejo tudi b-sitosterol, to je učinkovina ki emulgira maščobe in razgrajuje snovi, ki se nalagajo zaradi holesterola. 

Pegasti badelj je tako učinkovit, da ga vse bolj uporabljajo pri jetrnih okvarah, ki nastanejo zaradi zlorabe alkohola, zdravil ali okoljskih strupov. Izvlečke pegastega badlja dobimo v obliki izvlečka, v kapljicah, semenih in celo kot aromatično olje, ki ga uporabljamo za solate.

Pegasti badelj, Silybum marianum, je izredno trdoživa rastlina. Raste tudi na sušnih in neobdelanih tleh, najdemo ga v skoraj vseh predelih Evrope in Azije. Pegasti badelj ima bleščeče in nazobčane liste, ki so obrobljeni z bodicami in imajo bele mlečne žile. Na vrhu stebla pegastega badlja poleti zraste slezenasto škrlaten cvet in iz njih se razvijejo čopasta semena.

Pegasti badelj uporaba

Pri pegastem badlju uporabljamo sveže ali posušene liste in semena. Liste nabiramo konec poletja, jih posušimo in narežemo na majhne košče. Suhe liste lahko tudi zdrobimo v prah, ki ga uporabimo za čaj.

Semena pegastega badlja nabiramo jeseni in jih prav tako posušimo. Uporabljamo jih za suhe izvlečke in izdelavo tinktur. Pegasti badlej je dobro raziskan in z mnogimi raziskavami so znanstveniki dokazali, da učinkovina silmarin deluje kot močan antioksidant. Silmarin varuje jetra in druge naše organe pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. 

Pegasti badelj poleg zaščite jeter, priporočajo tudi kor dopolnilno zeliščno zdravljenje  pri kroničnem hepatitisu in pri cirozi jeter. Silmarin tudi blaži vnetja, zato je pegasti badelj primeren tudi za lajšanje težav z hemoroidi. 

Čaj pegastega badlja

Čaj pegastega badlja in tinktura pegastega badlja, pomagata pri sproščanju mišičnih krčev in spodbujata odtekanje žolča iz žolčnika. Čeprav čaj iz listov pegastega badlja ne priporočajo posebej pri težavah z jetri, nam pa lahko učinkovito pomaga pri manjših prebavnih motnjah, spodbuja pa tudi odtekanje žolča iz žolčnika. Čaj iz pegastega badlja tudi spodbuja menstruacijo.

Za lajšanje manjših prebavnih motenj in pri težavah z žolčem, si pripravimo poparek iz posušenih listov pegastega badlja.

Eno žličko posušenih listov stresemo v skodelico vrele vode, pokrijemo in namakamo 10 minut. Nato čaj precedimo in ga pijemo trikrat na dan po eno skodelico pred vsakim obrokom.

Tinkturo pegastega badlja kupimo v lekarni in za naravno čiščenje jeter in pri prebavnih motnjah vzamemo trikrat na dan pred jedjo 30 kapljic, ki jih nakapamo v vodo.

Navadni sporiš

Navadni sporiš, Verbena officinalis, je bil sveto zelišče starih Grkov in Rimljanov. Sporiš je del bogatega ljudskega izročila, nekoč so ga množično uporabljali za prerokovanje. Danes je navadni sporiš priljubljeno zelišče za spodbujanje prebave po težkem obroku, uporabljamo ga tudi za naravno čiščenje jeter. 

Učinkovine v zelišču pa tudi lajšajo glavobol, živčno napetost in depresijo. Poleg tega pospešuje potenje, preprečuje krče, obnavlja jetra, pospešuje iztekanje žolča in na splošno deluje pomirjevalno.  Glavne učinkovine v sporišu so eterično olje citral, iridoidi, alkaloidi in tanini.

Kako uporabljamo navadni sporiš za zaščito in obnovo jeter?

Tinktura: Iz navadnega sporiša lahko pripravimo različne pripravke, ali pa jih kupimo pri zeliščarju. Tinkturo uživamo pri živčni izčrpanosti, stresu, tesnobi ali depresiji. Tinktura deluje tudi kot poživilo za jetra pri počasni prebavi ali pri zlatenici. Trikrat na dan vzamemo od 40 do 80 kapljic, s čajem ali vodo.

Poparek: Iz nadzemnih delov navadnega sporiša pijemo trikrat na dan po eno skodelico. Čaj spodbuja prebavo in blaži vročinska stanja. Pri nespečnosti pomaga pred spanjem eno skodelica poparka.

Mazilo ali kremo iz sporiša: Mazilo pomaga pri ekcemu, ranah, posebej pri zagnojenih ranah ali pri boleči nevralgiji.

Tinktura iz cvetov: Zmešamo dve kapljici tinkture in dve žlički vode, jemljemo po nekaj kapljic pri stresu, izčrpanosti zaradi nespečnosti in za lažje sproščanje.

Rožmarin

Rožmarin in žajbelj sta nepogrešljiva za zdrava jetra! Rožmarin je sredozemska začimba, ki je nepogrešljiva pri mnogih kulinaričnih receptih in ki so jo za zdravo prebavo in pri težavah z jetri, uporabljali že stari Grki. Rožmarin vsebuje eterična olja, polifenole in različne minerale. Uživanje rožmarina pospešuje pretok žolča, spodbuja prekrvavitev in deluje antibakterijsko. Najbolj pomemben pa je vpliv rožmarina na jetra, saj spodbuja njihovo razstrupljanje.

rožmarin
ROŽMARIN – brezalkoholne kapljice! POGLEJ VEČ!

Rožmarin, Rosmarinus officinalis, ima močno aromatičen, topel in poprast, smolnat in nekoliko grenak vonj, s pridihom po boru in kafri. V okusu rožmarina zaznamo muškatni orešček in kafro, priokus pa je balzamičen, lesnat in trpek. Odtrgani listi rožmarina hitro izgubijo okus, cvetovi imajo milejši vonj in okus od listov.

Rožmarin težko vzgojimo iz semen, brez težav pa ga razmnožujemo s potaknjenci. Za rast potrebuje rahla, dobro odcedna tla in zelo sončno rastišče v zavetrju. Poleg pokončnih, poznamo tudi plazeče sorte rožmarina. Za bolj košato rast moramo grme spomladi močno obrezati. Rožmarin ima privlačne, majhne in modre cvetove, včasih pa so cvetovi tudi beli ali rožnati. Liste in vejice rožmarina lahko nabiramo celo leto.

Žajbelj

Poleg rožmarina je izredno pomemben tudi žajbelj, saj zavira vnetja, pomirja krče in spodbuja regeneracijo jeter. Za zaščito jeter si pripravimo žajbljev čaj: Dve čajni žlički suhih ali svežih žajbljevih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati pet minut. Nato čaj precedimo in popijemo skodelico po težkem obroku. Žajbljev čaj je tudi nepogrešljiv potem, ko zaključimo razstrupljanje!

Poleg zdravilnih zelišč, pa seveda ne smemo pozabiti na zelenjavo. Pri razstrupljanju telesa so izredno pomembne grenčine, ki se nahajajo v motovilcu, regratu, radiču, artičokah, endiviji ali brstičnem ohrovtu.

žajbelj
NARAVNO PRŠILO – učinkovito pomaga pri vnetem grlu! Žajbelj, timijan! TUKAJ!

Grenčine v tej zelenjavi zavirajo apetit, urejajo razmerje med kislim in bazičnim, spodbujajo prebavo in presnovo, ter učinkovito varujejo jetra. Prav tako grenčine nežno spodbujajo izločanje strupenih snovi in nakopičene vode iz telesa.

Pripravimo si tritedensko kuro, v kateri uporabimo zelišča in zelenjavo, ki vsebujejo grenčine in obnovili bomo vse organe. Uporabimo lahko tudi divje rastline ali plevel, kot so čemaž, kopriva, rukola, kislica ali vodna kreša. Za pomladno razstrupljanje je najbolj primeren okusen regrat!

Pelin

Pravi pelin ali navadni pelin, Artemisia absinthium, je po starem zeliščarskem izročilu poznan kot izredno blagodejno zelišče pri težavah z žolčem in jetri, slabi prebavi in pri želodčnih težavah. Poznan je tudi kot zelišče za ženske težave, posebej za lajšanje ženskih težav. Iz pelina izdelujejo tudi izredno cenjen pelinkovec, v začetku 19. stoletja pa so iz pelina pričeli izdelovati tudi absint, ki je postal kultna pijača in modna droga za mnoge umetnike. Ker absint vsebuje škodljivo snov tujon, so ga v mnogih državah prepovedali.

Pravi pelin nabiramo julija in avgusta, uporabni so mladi poganjki in pritlični listi. Za uporabo pri pripravi kulinaričnih dobrot in za pripravo zeliščnih pripravkov ga nabiramo v času cvetenja in ga nato posušimo. Liste nabiramo od junija do avgusta, v jesenskem času pa nabiramo korenine, ki jih za uporabo samo skrtačimo in takoj posušimo.

Glavne učinkovine in uporaba pelina

 • V pelinu se nahajajo mnoge koristne učinkovine. To so predvsem eterična olja, grenčine, flavonolni glikozidi, kalij in čreslovine. najbolj pomembna snov je zdravilna grenčina, ki pospešuje prebavo, odpravlja krče, pomaga pri napihnjenosti in spodbuja nastajanje prebavnih sokov.
 • Pelin je poznan kot zelišče ki lajša vse oblike slabosti, tudi pri presnovnih motnjah in pri hudih infekcijskih boleznih.
 • Pomaga lajšati težave pri revmi in pomaga pri živčni izčrpanosti.
 • Pelin spodbuja delovanje ledvic in lajša jetrne in žolčne bolezni. 
 • Eterično olje v pelinu uničuje klice, zato ga lahko uporabimo tudi za izpiranje ust pri slabem zadahu.
 • Pelin lahko uporabimo tudi za obkladke pri nespečnosti, za nego manjših ran in tudi za odpravljanje mozoljev.
 • Navadni pelin dokazano sprošča krče in poživlja krvni obtok, hkrati pa pripomore k boljši prekrvavitvi prebavil in ledvic. S tem pripomore k boljši prebavi in presnovi, kar je zelo pomembno kadar želimo shujšati v trebuh. 

Pelinov čaj za krepitev imunskega sistema

Pelinov čaj je čudovito naravno sredstvo za krepitev imunskega sistema. Čaj pijemo zjutraj na tešče, vendar ga ne smemo piti več kot 3 tedne. Po tem času čajno kuro prekinemo in jo ponovimo spet čez mesec ali dva. Manjša količina pelina uravnava krvni pritisk, pomaga pa tudi lajšati težav pri zlatenici, vnetju srednjega ušesa, težave z očmi in pri zobobolu. Eterično olje pelina uporabljajo pri izdelavi šamponov za lase in parfumov.

Pelin je tudi dobro poznan afrodiziak in pomaga povečati libido tako pri moških kot pri ženskah. Pomaga pa tudi pri menstrualnih težavah, saj uspešno uravnava menstrualni ciklus. Za preventivno krepitev imunskega sistema lahko pelin uporabljamo tudi v kulinaričnih receptih kot začimbo, uživamo ga ob mastnih jedeh, saj jih naredi bolj prebavljive. Pelina v jedeh ne kuhamo predolgo, prav tako ga ne uporabljamo z drugimi močno aromatičnimi zelišči in začimbami.

Grenčica za boljšo presnovo

Za boljšo prebavo si lahko pripravimo grenčico iz grenkih zelišč. Receptorje grenčin imamo po vsem telesu, tako v ustih, prebavnem traktu in na koži. Grenka zelišča spodbujajo prebavo in tvorbo encimov, izločanje prebavnih sokov in žolča, ki razgrajujejo hranilne snovi, da se lažje vsrkajo iz črevesja v kri.

Jetra izločajo žolč in s tem nevtralizirajo želodčno kislino in razgradijo hrano, da se presnovni produkti lažje izločajo. Jetra so glavni center za razstrupljanje telesa; presnavljajo ogljikove hidrate, razgrajujejo odvečne hormone in iz telesa izločajo strupe.

Grenčine spodbujajo delovanje jeter.

Najbolj poznana grenka zelišča:

 • Korenina angelike; Angelica archangelica
 • Korenina repinca; Articum lappa
 • Lubje češmina; Berberis aquifolium
 • Korenina navadnega potrošnika; Cichorium intybus
 • Cvetovi kamilice; Matricaria chamomilla
 • Kodrastolistna kislica; Rumex crispus
 • Regrat; Taraxacum officinale

Recept za grenčico za boljšo presnovo

Grenka zelišča sesekljamo in stresemo v velik steklen kozarec. Dodamo malo narezane pomarančne lupinice in prelijemo z vodko, da prekrijemo vsa zelišča.

Kozarec postavimo v temen in hladen prostor, ter ga vsakih nekaj dni pretresemo. Po enem mesecu tekočino precedimo in prelijemo v čiste temne stekleničke s kapalko.

Kapljice grenčine uživamo po potrebi in sicer po kapljicah; pol ure pred obrokom vzamemo 10 -20 kapljic z 30 ml vode. 

PREVIDNO!

Če imate želodčno razjedo, se pred uporabo grenčine posvetujte s svojim zdravnikom ali usposobljenim zeliščarjem. Med nosečnostjo in dojenjem se kapljic ne sme uporabljati. 

Joga za razstrupljanje telesa

V veliko pomoč pri razstrupljanju telesa so nam lahko tudi različne vaje, s katerimi spodbudimo energijo in limfi omogočimo prost pretok. Pri razstrupljanju ni pomembna samo hrana in pijača, pač pa se moramo posvetiti celemu telesu. Poznamo tudi dihalne vaje za razstrupljanje, pripravimo pa si lahko tudi kopel za razstrupljanje. (1)

Vaja za spodbujanje limfe in sproščanje mišic

Preden pričnemo resno raztezati telo, pričnemo z vajo, ki bo spodbudila limfni sistem, sprostila mišice in nam dala energijo. Postavimo se za stol in se primemo za naslonjalo. Za pet sekund stopimo na prste in se nato za pet sekund zazibamo na pete. Nato se zopet postavimo na prste in spet za pet sekund na pete. Vajo ponovimo tridesetkrat.

Zraven te vaje spada tudi masiranje uhljev. Trideset sekund si uhlja rahlo povlecimo od znotraj navzven, kot da bi jih želeli razpreti.

Vaja za ravnotežje

Vaja za ravnotežje je vaja iz joge in jo imenujemo položaj drevesa. To vajo lahko izvajamo kadar koli, saj nam bo pomagala, da se umirimo. Zravnano stojimo in iz stoječega položaja prenesemo težo na levo nogo. Najprej položimo desno podplat na levi gleženj. Če nam to uspe, položimo podplat ob golenico ali notranjo stran stegna. Pri tem potegnemo desno koleno rahlo nazaj.

Dlani položimo eno ob drugo pred prsnim košem. Če lahko obdržimo ravnotežje, sklenemo dlani še nad glavo. Globoko vdihnemo in izdihnemo, ter v tem položaju vztrajamo do 30 sekund. Nato zamenjamo nogo in vajo še enkrat ponovimo.

Pozdrav soncu

To je najbolj primerna in vesela vaja, ki jo izvajamo za pomoč pri razstrupljanju. Pozdrav soncu pomaga razkisati telo, pomaga učinkoviteje izdihati porabljeni ogljikov dioksid in s tem hkrati vdihamo več kisika. Postavimo se v pokončen položaj, stopali postavimo vzporedno in na širini bokov. Roke sklenemo pred prsnim košem. Globoko vdihnemo, roki sledita vzdihu gor in nazaj, prsni koš se pri tem širi. Boke potisnemo rahlo naprej in pogledamo roke.

Nato izdihnemo se z zgornjim delom trupa in z rokami, spustimo na višino bokov. Roke pustimo ob telesu. Naredimo globok vdih, podaljšamo zgornji del trupa, dvignemo ramena in nato še rahlo glavo. Naredimo izdih, spustimo roke ob telo in se zravnamo. Vajo ponovimo najmanj petkrat.

Naravno čiščenje jeter; pomaga tudi joga za razstrupljanje:

Uporabljeno besedilo: naravno čiščenje jeter; povzeto po članku Marion Grillparzer, preprosto razstrupljanje