Dišeča perla

Dišeča perla, ki jo poznamo tudi pod imenom dišeča lakota, nosi znanstveno ime Galium odoratum, pogosto pa jo najdemo tudi pod imenom Asperula odorata. Dišeča perla je majhno dišeče zdravilno zelišče, ki ga najdemo v senčnih gozdovih.

Rastlina ima rada ilovnata tla, kjer iz korenike požene močno razvejane korenine. Ima pokončno štirirobno steblo, na katerem so vretena zvezdaste oblike, sestavljena iz šestih ali osmih bleščeče zelenih suličastih listov.

Dišeča perla – uporabljamo liste, stebla in cvetove

dišeča perla
DIŠEČA PERLA!

Konec pomladi ali na začetku poletja, na dišeči perli zacvetijo nežni, snežno beli cvetovi, ki se združijo v močno razrasla kobulasta socvetja. Iz cvetov se kasneje razvijejo majhni, okrogli plodovi, ki so porasli z belimi, kaveljčastimi dlačicami.

Pri dišeči perli lahko uporabljamo liste, stebla in cvetove. Vse nadzemne dele rastline nabiramo med cvetenjem, to je maja in junija. Nabrano rastlino povežemo v šopke in obesimo na zračno in suho mesto, da se počasi posušijo. Zelišče lahko pred sušenjem tudi drobno narežemo. Med sušenjem rastlina razvije nežno aromo.

Sveža perla ima komaj zaznaven vonj, ko pa jo porežemo pa se sprosti vonj po sveže pokošeni travi in vanilinu. Listi imajo močnejši vonj kot cvetovi. Nežen vonj se odraža tudi v okusu rastline.

Posušena dišeča perla je predvsem za pripravo čajev, ki jih uporabljamo za lajšanje različnih zdravstvenih težav, predvsem za sproščanje krčev in za pomoč pri prebavnih težavah.

Dišečo lakoto lahko vzgojimo tudi sami iz semen, ki pa zelo počasi kalijo. Ko pa se rastlina dobro ukorenini, se začne nezadržno razraščati, posebej v senčnih delih vrta.

Uporaba dišeče perle v zeliščarstvu

 • Sveže in posušene liste ali cvetove dišeče perle, moramo uporabljati zelo previdno in v majhnih količinah, saj vsebuje kumarin, ki lahko v velikih količinah poškoduje jetra. Dišečo perlo lahko uporabljamo tudi pri pripravi jedi, kjer za odišavljenje dovolj že eno steblo rastline.
 • Vsi nadzemni deli tega dišečega zelišča, vsebujejo kumarine, zaradi katerih ima posušena rastlina prijeten vonj. Kumarini v rastlini delujejo pomirjevalno in sproščajo krče. Zaradi tega so dišečo zeliščarji uporabljali za blaženje živčne napetosti in vznemirjenosti.
 • Dišeča v zelo majhnih količinah odpravlja nespečnost in razdražljivost. Priporočajo jo tudi za lajšanje prebavnih težav, posebej želodčnih krčev, pri leni prebavi, napihnjenosti in kolcanju.
 • Dišeča lakota je tudi zdravilno zelišče za krepitev krvnih žil in lajša težave pri krčnih žilah. Poparek iz posušene perle deluje kot diuretik, spodbuja izločanje seča in pomaga pri težavah z jetri. Poparek iz posušenega zelišča pijemo po tri skodelice na dan, vendar samo nekaj dni.
 • Dišeča lakota je močan diuretik, zato lahko poparek iz posušenih listov in cvetov uporabljamo tudi pri shujševalnih dietah, vendar moramo biti izredno previdni.

Priprava in odmerjanje dišeče perle

Dišečo perlo uporabljamo predvsem previdno in v majhnih količinah. Preveliki odmerki lahko poškodujejo jetra in povzročijo notranje krvavitve. Če uživamo zdravila za zdravljenje motenj krvnega obtoka, potem pripravkov iz dišeče perle ne smemo uporabljati. Nosečnice in doječe matere se naj v tem času odpovejo pripravkom iz perle.

Čaj iz posušene dišeče perle

 • Pri živčni napetosti, razdražljivosti, tesnobi, depresiji pripravimo 10 gramov posušene dišeče perle in jo stresemo v liter vrele vode. Pokrijemo in namakamo 10 minut in nato precedimo. Pijemo od 2 do 3 skodelice na dan.
 • Kadar nas muči nespečnost, spijemo zvečer pred spanjem eno skodelico poparka. Dovolj je samo ena skodelica, saj nam lahko pri večjih količinah čaja iz dišeče perle postane slabo.
 • Za lajšanje prebavnih težav, posebej pri želodčnih krčih, pripravimo poparek iz 10 gramov posušene perle in enega litra vode. Pijemo do 3 skodelice na dan.
 • Pri težavah z jetri, posebej za obnovo in zaščito jeter, zeliščarji pri vnetju jeter in cirozi priporočajo poparek iz 10 gramov posušene dišeče perle in litra vrele vode. Pijemo do tri skodelice na dan, vendar se moramo v tem primeru prej posvetovati s svojim zdravnikom, da jeter s čajem ne še bolj poškodujemo.

Uporaba dišeče perle v kulinariki

 • Prijeten vonj dišeče perle postane izrazit ko je posušena, ali ko listi in cvetovi nekoliko ovenijo. V Evropi je bila dišeča perla priljubljen dodatek pomladne ali majske bovle iz belega vina, penine, sladkorja in različnih zelišč.
 • Dišeče mlade liste perle lahko dodamo k marinadam za piščanca ali kunčjega mesa. Drobno narezane liste pa lahko dodamo tudi k prelivom za solate.
 • Liste in cvetove dišeče perle, lahko dodamo k vino za pripravo sorbeta ali za odišavljenje penaste vinske kreme. Zadošča samo eno olistano steblo, ki ga pred serviranjem odstranimo iz jedi.
 • S cvetovi dišeče perle lahko okrasimo različne solate, dobro se ujema s hruškami, gozdnimi jagodami, malinami in melonami.