Dieta! Ko slišimo besedo dieta, najprej pomislimo na hujšanje. Kaj so skrivnosti uspešne shujševalne diete? Vaša dieta bo uspešna, če se boste držali določenih smernic, ki jih vsaka dieta predpisuje. Vendar diete niso namenjene samo hujšanju.
Različne diete so posameznikom predpisane tudi pri zdravstvenih težavah. Najpogosteje zdravniki predpišejo dieto za diabetike, pogosta je tudi dieta za jetra in žolč, pa razne diete za črevesje ali za lajšanje prebave. Poseben izziv pa so diete za ljudi, ki so preobčutljivi na določena živila. Najpogostejša so preobčutljivost na mlečne beljakovine, jajčne beljakovine in preobčutljivost na orehe. Pogoste so tudi alergije na cvetni prah, žita, na meso in celo na zelenjavo, krompir in stročnice.
Poznamo posebno dieto pri luskavici, dieta za zdravje srca in še mnoge druge diete za ohranjanje zdravja. Poleg diete si pri raznih bolezenskih stanjih lahko pomagamo tudi z naravnimi pripravki iz zelišč, vse bolj priljubljeni so izdelki iz konoplje.
Kazalo
Luskavica ali psoiraza je kronična imunsko pogojena bolezen, je ena med najpogostejšimi kožnimi boleznimi. Luskavica se najprej pokaže s pordelo kožo, ki se lušči, nato pa se pojavijo srebrne luske odmrlih kožnih celic in zadebeljeni plaki, ki se lahko pojavijo po celem telesu. Luskavica se najpogosteje pojavi na lasišču, na komolcih, kolenih in na ledvenem ali križnem delu hrbtenice. Pojavi se tudi na nohtih, dlaneh, stopalih, spolovilih in včasih celo na obrazu.
Luskavica ne prizadene le kože, pač pa se vnetje pokaže tudi drugje. 40% bolnikov z luskavico razvije psoriatični artritis, ki nas lahko nezdravljen privede do invalidnosti. Mnogi bolniki z luskavico zbolijo za Chronovo boleznijo, za srčno žilnimi boleznimi, premaga jih depresija, pogosto dobijo še sladkorno bolezen, povišan holesterol, krvni tlak in povišano telesno težo. Luskavico lahko dobimo v katerem koli življenjskem obdobju, najpogosteje se pojavi med 20 in 40 letom starosti.
Luskavica je boleča in neprijetna bolezen, ki jo spremlja srbež, bolečine in vidne kožne spremembe. Zaradi tega bolezen pogosto privede do stigmatizacije in socialne izolacije. Tudi bolečine ki so prisotne, pogosto ovirajo vsakodnevne aktivnosti bolnika in mu tako močno poslabšajo kakovost življenja.
Pri alergiji na mleko je potrebno poleg mleka, iz prehrane izločiti tudi vse mlečne izdelke. Prepovedana je tudi smetana, mlečni sladoled, kisla smetana, maslo, jogurt, skuta in pinjenec. Mogoče bodo lahko ljudje z alergijo na mleko uživali kislo mleko, vendar je potrebno to previdno preizkusiti. Beljakovine v kislem mleku so nekoliko spremenjene, zato mogoče ne alergijskih reakcij. Posebej pozorni moramo biti na mlečne izdelke, ki so skriti v različnih konzerviranih izdelkih, v kruhu, prelivih za solato ali vnaprej pripravljenih omakah.
Pri alergiji na jajčne beljakovine, bolniki seveda ne smejo uživati jajc; ne surovih, kuhanih ali pečenih. Previdni morajo biti tudi na druge izdelke, v katerih se verjetno skrivajo jajca; jušni rezanci in testenine, biskvitno in kvašeno testo. Prepovedana je tudi majoneza in različne sestavljene solate, ki verjetno vsebujejo majonezo. Jajca so pogosto tudi v krompirjevih enolončnicah, najdemo jih v mesnih štrucah, mesnih cmočkih ali krompirjevih cmokih.
Ljudje, ki so preobčutljivi tako na mlečne izdelke kot na jajčne beljakovine, imajo precej oteženo prehranjevanje. Izogibati se morajo vsem živilom ki vsebujejo tako jajca, kot mlečne izdelke. Poleg tega ni dovolj, da se tem živilom izogibajo, pač pa je potrebno najti nadomestilo zanje.
Pri teh alergijah lahko bolniki uživajo meso, ribe in perutnino, ter tudi gobe, krompir, zelenjavo, sladkor in sadje. Pri peki in pri zgoščevanju juh, lahko namesto jajc uporabimo sojino moko. Ena žlica sojine moke zmešana z dvema žlicama vode, nadomesti eno jajce.
Juha iz brstičnega ohrovta je okusna jed na žlico, ki je primerna tudi za ljudi, ki so preobčutljivi na mleko in jajca. za pripravo lahko uporabimo svež ali globoko zamrznjen brstični ohrovt.
Recept za juho iz brstičnega ohrovta:
Čisto mesno juho segrejemo, dodamo goveje meso, zavremo in počasi kuhamo 45 minut. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na velike kose.
Očistimo in narežemo tudi jušno zelenjavo in jo skupaj s krompirjem stresemo v juho. Dodamo še brstični ohrovt, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut, da vsa zelenjava zmehča.
Začinimo s poprom, soljo, majaronom in timijanom. Meso vzamemo iz juhe, ga narežemo na koščke velike za grižljaj in stresemo nazaj v juho.
Jabolčni riž je okusna sladica, ki jo lahko uživajo tudi tisti, ki imajo alergijo na mleko in jajca. Jabolčni riž je primeren tudi za lahko kosilo ali pozno večerjo. Po tem receptu lahko pripravimo tudi riž s suhim sadjem, ki ga prej 12 ur namakamo v 1/ 4 l vode.
Recept za jabolčni riž:
Riž operemo in odcedimo. Vodo pristavimo s soljo, sladkorjem in limonino lupinico, ter zavremo. Dodamo riž, in olupljena, očiščena in na ploščice narezana jabolka. Na majhnem ognju skuhamo do mehkega.
Preden jabolčni riž ponudimo, ga potresemo s sladkorjem, ki smo mu primešali malo cimeta.
Ko se lotite diete za hujšanje morate kar nekaj vedeti o sami dieti. Koliko kalorij lahko dnevno zaužijete, da bo vaše hujšanje še varno in koliko kalorij morate porabiti, da bo vaša dieta sploh smiselna. Poznamo res veliko različnih diet za hujšanje, nekatere so nesmiselne in preveč obljubljajo, nekaj pa je resnično dobrih.
Katere diete za hujšanje se bomo lotili je seveda naša odločitev, odvisno je tudi koliko želimo shujšati, kam želimo shujšati in kakšno je naše splošno zdravstveno stanje. Pogosto se ljudje odločajo za shujševalno dieto brez mesa, kar je čisto sprejemljivo, čeprav se moramo tudi pri tej dieti držati nekaj pravil, predvsem pa moramo biti pozorni na to, kako bomo kombinirali hrano pri sestavi jedilnika.
Dieta brez mesa naj bi bila sestavljena v naslednji kombinaciji:
To je nekaj splošnih nasvetov pri shujševalni dieti brez mesa, pazite, da boste pri izvajanju diete zaužili najmanj 1000 kalorij, da ne ogrozite svojega zdravja. Poslušajte svoje telo, saj vam bo pravi čas povedalo, kaj delate narobe, samo dobro mu prisluhnite! (1) (2)
Sladkorna bolezen je bolezen presnove, pri kateri se pojavi visoka koncentracija glukoze v krvi. Poznamo dva tipa sladkorne bolezni: Sladkorna bolezen tipa 1 in sladkorna bolezen tipa 2. Najbolj nevarna je sladkorna bolezen tipa 2, gre za avtoimunsko bolezen. Imunski sistem napade zdrave celice trebušne slinavke, ki so odgovorne za proizvajanje inzulina.
Prvi znaki sladkorne bolezni so srbeča koža, pogosto nočno uriniranje, močna žeja, suha usta, lepljiva slina in izredno povečana želja po hrani. Pogosto se pojavi nepojasnjeno hujšanje, kljub temu, da se redno prehranjujemo. Pojavi se lahko meglen vid, kronična utrujenost, nenehna vnetja mehurja, vnetja kože, boleče dlesni, pekoče noge in vroča stopala in podplati.
Pri sladkorni bolezni tipa 2 najdemo najpogosteje ljudi ki so prekomerni debeli in imajo izredno povečan obseg čez trebuh. Pri teh ljudeh je tudi skoraj vedno prisotna motena presnova maščob.
Diabetes ali sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen, njena osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja iz krvi v celice. To prehajanje omogoči inzulin. Če je inzulina v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča.
Povečane vrednosti krvnega sladkorja povzročajo okvare malih žil oči in ledvic ter okvaro živcev. Dolgotrajna sladkorna bolezen pospeši aterosklerozo, ki prizadene srčno in možgansko žilje ter žilje udov in lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap ali odmrtje (gangreno) uda. Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati.
Ko nam ugotovijo sladkorno bolezen, bomo verjetno dobili zdravila, mogoče pa bomo lahko stanje rešili s spremembo življenjskega sloga. Najprej je potrebno zmanjšanje čezmerne teže, dietna prehrana in veliko telesne dejavnosti. Pri sladkorni bolezni so nam strogo prepovedana naslednja živila:
Hrana ki znižuje krvni sladkor je primerna za ljudi s sladkorno boleznijo. Živila, ki so primerna za diabetike, mora biti skrbno izbrana, prekrški so pogosto takoj hudo kaznovani.
Priporočena hrana za diabetike:
Sladkorno bolezen lahko imamo pod kontrolo tudi z domačimi zdravili, predvsem zelišči, začimbami in zelenjavo. Seveda vse dodatke uživamo po posvetu z zdravnikom! Med najbolj poznanimi živili za hitro znižanje sladkorja v krvi so prav gotovo fižolove luščine. Na potek sladkorne bolezni dobro vplivajo tudi borovnice, luščine graha, zimzeleni gornik, regrat, oman, žajbelj, čebula, navadni brin, brstični ohrovt, koromač in še mnoga druga zdrava živila.
Za podporno zdravljenje pri sladkorni bolezni, si pripravimo čaj iz domačih zdravilnih zelišč:
Za pripravo čaja lahko uporabimo sveža ali suha zelišča. Če uporabimo suha zelišča, jih zdrobimo, sveža zelišča pa drobno narežemo. Zavremo 1 liter vrele vode, dodamo 20 gramov mešanice zelišč.
Mešanico kuhamo približno 1 minuto ali dve, nato čaj odstavimo in pokrijemo. Pustimo počivati 3 ure in nato precedimo. Čaj pijemo čez cel dan, počasi po požirkih, največ 2 meseca. čaja ne sladkamo in vedno pa pijemo samo po požirkih, nikoli cele skodelice naenkrat.
Za znižanje sladkorja v krvi si lahko sladkorni bolniki pomagajo z čajem iz naslednjih zelišč:
Najprej narežemo 30 gramov posušenih korenin regrata in dodamo 30 gramov posušenih listov borovnic. Zelišča v razmerju 1:1 kuhamo v skodelicah vode, počasi naj vre približno 4 minute. Nato čaj odstavimo, pokrijemo in pustimo počivati 3 ure. Čaj pijemo rahlo pogret, a ne prevroč, trikrat na dan, pol ure pred obrokom.
Čaj pijemo redno najmanj dva meseca, nato čajno kuro za nekaj časa prekinemo.
Viri; Dieta:
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.