Zelišča in začimbe za hujšanje

zelišča za hujšanje
VSE O TIMIJANU NA ENEM MESTU! POGLEJ TU!

Tukaj so opisana zelišča za hujšanje,med katere prištevamo tudi  materino dušico. Zelišča imajo čudovito moč, zato so na vrtu, v kuhinji in v gospodinjstvu nepogrešljiva. Mnoga zelišča in začimbe dodajamo tudi raznim zelenjavnim juham, enolončnicam in k jedem na žlico.

Zelišča in začimbe dajejo jedem zadnji pridih, okrepijo zdravje in na vrtu pomagajo pregnati škodljivce. Veliko knjig je napisanih o uporabi zelišč, mnogo znanja se prenaša iz roda v rod, saj ljudje zelišča že tisočletja uporabljajo za lajšanje raznih bolezni.

Zelišča za hujšanje

Nekoč so popolnoma zaupali zeliščem, saj drugih zdravil še niso poznali in še danes je v veljavi rek, da za vsako bolezen roža raste. Poleg neposrednega zdravilnega učinka na organizem so zelišča zelo koristna tudi v vrtu kot okras, za odganjanje škodljivcev in seveda so tudi balzam za našo dušo.

Zelišča  lahko uporabimo tudi za pomoč pri hujšanju. Zelo poznano in uporabno zelišče je prav gotovo timijan ali materina dušica, ki je znan tudi kot naravni antibiotik. Več nasvetov o hujšanju lahko preberete tukaj.

Zelišča za hujšanje:

Materina dušica

Materina dušica je zdravilna rastlina iz družine ustnatic, najbolje uspeva na suhih in vročih pobočjih južne Evrope. Pri timijanu uporabljamo cvetoči del poganjkov, ki vsebuje več kot 1 odstotek eteričnih olj, med njimi kar 50% timola.

Ostala eterična olja so karvakrol, vimol, borneol, geraniol, linalool, pinen, cimen in še mnoge čreslovine. Glavni sestavini eteričnega olja vrtne materine dušice sta timol in karvarol, olje divje materine dušice pa sestavljata linalool in cimot. Za zdravilne namene uporabljamo prelivek, vodni izvleček ali eterično olje obeh rastlin.

Materina dušica deluje kot poživilo in krepčilo, sprošča krče in spodbuja prebavo. Deluje tudi kot antiseptik v prebavilih, kar je posebej pomembno ko se lotimo hujšanja, saj materina dušica najpomembnejša antiseptična, protibakterijska in protitoksična rastlina. Na želodec in črevesje deluje kot razkužilo, hkrati pa sprošča krče. Normalizira vrenje v črevesju, ki se kaže v krčih in smrdečem redkem blatu. Z svojim delovanjem pomirja želodčno in črevesno sluznico.

Materina dušica v pomoč pri hujšanju

Pred hujšanjem je zelo pomembno, da telo in jetra očistimo strupov, to lahko naredimo na mnogo načinov, a z zelišči bo to tudi varno in neboleče. Materina dušica zaradi svojega protitoksičnega delovanja normalizira vrenje v črevesju, prebava se uredi, napihnjenost izgine in telo lažje izgublja kilograme. Več o varnem razstrupljanju telesa preberite v tem članku.

Velik pomen ima tudi za imunski sistem, saj med hujšanjem telo oslabi, imunski sistem se lahko pri kakšni drastični dieti celo podre.

Zato je med hujšanjem priporočljivo pitje čaja iz materine dušice, saj boste tako zaščitili občutljivo črevesje in želodec, ki se bosta morala prilagajati na spremenjen režim prehranjevanja. Okrepili pa boste tudi imunski sistem, da se bo laže spopadal z težavami, ki jih boste imeli med hujšanjem.

Kurkuma 

Kurkuma, Curcuma longa, je tropska trajnica, ki jo poznamo tudi pod imeni žoltnjak ali indijski žafran. V večjih količinah kurkumo gojijo v zahodni Indiji, Aziji in Afriki. Ima suličaste in dolge koničaste liste, ki lahko zrastejo tudi do 70 cm. Iz sredine rastline poleti poženejo lepi beli cvetovi. Korenika kurkume je valjaste oblike, v notranjosti je oranžne ali rumene barve, ter prijetnega, rahlo trpkega okusa. 

Pri kurkumi uporabljamo koreniko, ki jo izkopljejo pozimi, ko rastlina počiva. nato korenino razrežejo na kose in posušijo. Kurkumo uporabljamo v zeliščarstvu in v kulinariki. V zeliščarstvu jo uporabljamo za pripravo praška in tinktur, pripravimo pa lahko tudi kurkumin čaj. V kurkumini koreninki najdemo številne kurkuminioide, ki ji predvsem dajejo značilno barvo in blažijo vnetja. 

Kurkumino koreniko v zeliščarstvu uporabljajo za lajšanje naslednjih težav:

  • Zeliščarji kurkumino koreniko priporočajo pri slabi prebavi in povečani kislini v želodcu.
  • Pomaga lajšati težave z žolčnikom, saj eterično olje v kurkumi slovi kot sredstvo za spodbujanje izločanja žolča. Pomaga tudi pri težavah z jetri in jih varuje.
  • Učinkovina kurkumin ki ga vsebuje kurkumina korenina, zmanjšuje nastajanje maščobnih tkiv, posebej maščobe na trebuhu, zato je kurkuma primerna tudi za hujšanje. 
  • Z raziskavami kurkumine korenike so dokazali da kurkuminoidi izredno učinkovito blažijo vnetja. Zaradi teh lastnosti so kurkumo pri ljudskem zdravilstvu  že od nekdaj uporabljali za lajšanje težav pri revmatizmu, artritisu, luskavici, astmi in pri mnogih drugih vnetnih obolenjih.
  • Kurkuma deluje tudi kot oksidant in uničuje škodljive bakterije. Koristna je tudi pri povišanem holesterolu, saj ji pripisujejo da pomaga zniževati koncentracije holesterola v krvi in preprečuje nastanek strdkov. S tem lahko s kurkumo preprečimo zadebelitev arterij in srčnega infarkta.
  • Kurkuma pomaga tudi pri motnjah krvnega obtoka in pri menstruacijskih težavah.

Kurkumin čaj

Kurkumin čaj je med zeliščarji izredno cenjen, pripravimo si ga pri naslednjih težavah:

  • Za čiščenje jeter si pripravimo kurkumin čaj, ki je močne rumene barve. Spodbuja metabolizem in spodbuja izločanje žolča.
  • Kurkumin čaj iz zmlete korenike pomaga pri prebavnih motnjah, za lajšanje bolečine in preprečevanja vnetij.
  • Kurkumin čaj pijemo tudi pri shujševalni dieti, saj kurkuma vzbuja občutek sitosti in s tem pomaga pri hujšanju. 

Priprava kurkuminega čaja iz zmlete korenike:

A skodelico vrele vode prelijemo 1 gram zmlete kurkumine korenike. Pokrijemo in pustimo učinkovati 10 minut, nato precedimo. Pijemo tri skodelice čaja na dan, pri hujšanju dodamo ščepec popra in se odpovemo žlički medu.

Kurkumin čaj iz sveže kurkumine korenike:

V 1/2 litra vode damo žličko zmlete kurkumine korenine in segrevamo do vretja. Svežo kurkumino korenino olupimo, jo naribamo in dodamo vodi z zmleto kurkumo. Mešanico počasi zavremo in jo pustimo vreti še 4 minute. Nato čaj odstavimo in dodamo ščepec popra za lažjo absorpcijo kurkume. Čaj pijemo trikrat na dan, pri hujšanju pred obrokom, saj povečuje občutek sitosti.

Previdno!

Pri uživanju kurkume bodimo previdni. Prevelike količine kurkume lahko vzdražijo želodec in povzročijo slabost. Uživanje kurkume ni priporočljivo med nosečnostjo, prav tako je ne uživamo skupaj z zdravili proti strjevanju krvi. Kurkume ne smemo uporabljati pri težavah z žolčnikom, ki so posledica zamašenega žolčevoda. 

Uporabljeno besedilo: zelišča za hujšanje, materina dušica, timijan