Poglejte si nekaj praktičnih nasvetov kako odpraviti slab zadah.
Kako povedati osebi poleg nas, da ima slab zadah? Težko, kajne? Ta tema je pri nas še vedno tabu, ljudem ki jih pesti slab zadah, tega ne povemo naravnost, raje se odmikamo od njih, ali pa se jim že na daleč ognemo.
Če pri sebi opazimo slab zadah, brez opozorila bližnjih, se nas je verjetno že lotila kakšna bolezen. Posebej bodimo pozorni na znake jetrnih bolezni, pri prebavnih motnjah ali pri vnetju črevesne sluznice.
Kazalo
Če sumite na kakšno resno bolezen, obiščite zdravnika, za manjše tegobe pa lahko posežete po domačih pripravkih. Vsak človek ima kdaj zadah iz ust, sploh zjutraj, preden si umijemo zobe ali pojemo zajtrk. Na splošno prevladuje mnenje, da je slab zadah vedno posledica slabe ustne higiene ali slabih zob.
Vendar je to še kako daleč od resnice. Na slab zadah vplivajo različni vzroki, seveda nam iz ust smrdi po kajenju ali pa po kakšnem kozarčku preveč. Vendar se po teh prekrških zadah popravi, ko si umijemo zobe.
Kadar se zgodi, da se pojavi zelo slab zadah iz ust, moramo vedno vedno pomisliti, da se v našem telesu nekaj dogaja. Zelo pogost vzrok slabega zadaha je seveda slaba higiena ustne votline, gnili zobje, vnete dlesni ali obloge na jeziku. Ko razmišljamo kako odpraviti slab zadah, moramo pomisliti tudi na bolezen grla ali vnete mandeljne.
Vedno pa imamo slab zadah, kadar zbolimo za boleznimi ledvic, jeter, infekcijami pljuč in prebavnimi težavami. Nekje sem prebrala, da vse bolezni izvirajo iz črevesja in se z to izjavo kar strinjam. Če vas muči zaprtje, trebušni krči ali driska, boste prav gotovo imeli zelo slab zadah. Pri težavah s prebavo priporočamo uživanje indijskega trpotca!
Posebej previdno moramo ravnati, kadar imamo občasno zaprtje ali drisko, imamo ves čas občutek tiščanja na stranišče in se na blatu pojavlja kri. Vaš zadah bo postal težak, zatohel in bo zelo smrdel. Vse to lahko kaže na težka obolenja na črevesju, ponavadi raste kakšen rakav tumor. Ob takšnih znakih le pojdite k zdravniku, čeprav bo na koncu ugotovil samo zobno gnilobo.
Ženske smo pač ženske, naše mišljenje o nas samih, je včasih prav smešno, sploh kadar je govora o naših kilogramih. Vendar pozor! Pri raznih shujševalnih dietah se nam lahko pojavi slab zadah, seveda je tu na mestu vprašanje: Kako odpraviti slab zadah? Ko se lotimo hujšanja in raznih diet, bodimo pozorni na raznovrstno prehrano, popijmo veliko vode, da preprečimo dehidracijo. Več o varnem hujšanju si lahko preberete v tem članku!
Diete smo se verjetno lotili tudi zato, ker imamo zakisano telo in nakopičene strupe. Z veliko tekočine se bodo strupi izločali iz telesa, pot in urin nam bo smrdel, prav tako bomo imeli zadah iz ust. Več o varnem razstrupljanju telesa si preberite v članku, kako razstrupiti telo s prehranskimi dopolnili.
Pri današnjem načinu življenja se ne moremo ogniti stresu, občasnemu jemanju zdravil, nošenju zobne proteze. Vsi ti spremljevalci v našem sodobnem življenju, tudi povzročajo slab zadah. Pozorno prisluhnimo svojemu telesu! Vsake dolgotrajne spremembe v ustih in ustni sluznici so lahko nevarne, če jih spremlja zadah in bele obloge – afte, pa le obiščite zdravnika, saj je to lahko znak raka ustne votline. (1)
Ustni zadah imenujemo halitoza je lahko zelo neprijetna zadeva. Ko izločimo možnosti resnejših obolenj in ugotovimo da je naš slab zadah samo posledica slabe ustne higiene, si lahko na naravne način pomagamo z zdravilnimi zelišči. Sočasno uporabljamo samo eno rastlino!
Zelišča za odpravljanje ustnega zadaha in hkrati za uravnavanje prebave:
Peteršilj seveda vsi dobro poznamo in ga tudi gojimo na večini naših vrtov. Poleg uporabe v kulinariki, lahko peteršilj uporabimo tudi v zdravilne namene. Deluje kot diuretik, pomaga pri krčih in napenjanju, razstrupljam jetra, preprečuje slab zadah in odvaja vodo iz telesa. Vsekakor pa je peteršilj nepogrešljiv v kuhinji.
Peteršilj, Petroselinum crispum, je zelnata dvoletnica, ki izvira iz vzhodnega Sredozemlja, sedaj pa jo gojimo v vseh zmerno toplih krajih sveta. Večina zahodnjaških kuharjev, si verjetno ne zna predstavljati priprave jedi, posebej jedi na žlico, brez te čudovite začimbe. Najbolj cenjen je koreninasti peteršilj, predvsem zaradi debele korenine. Vzgojili so ga že v 16.stoletju v Nemčiji.
Peteršilj ima rahlo pikantno aromo, z rahlim pridihom po janežu in limonah. Ima močan zeliščni okus in komaj zaznaven poprast priokus. Navaden peteršilj ima nekoliko nežnejši vonj od kodrastega peteršilja, obe sorti pa dopolnjujeta in in poudarjata vonj in okus drugih zelišč.
Pri peteršilju običajno uporabljamo sveže liste, za odišavljanje juh lahko uporabimo tudi listne peclje. Kadar želimo uporabiti korenino peteršilja, izberemo korenasti peteršilj. Vse sorte peteršilja so okusen dodatek jedem. Imajo čist in osvežujoč okus. Peteršilj vsebuje vitamina A in C, ter tudi veliko železa. Peteršilj uporabljamo za pripravo raznih omak, solat, nadevov ali omet. Sveži vonj peteršilja bomo najdlje ohranili, če ga dodamo jedem drobno sesekljane liste tik pred koncem kuhanja.
Korenasti peteršilj uporabljamo predvsem za juhe in enolončnice, korenino peteršilja lahko tudi blanširamo ali pražimo, lahko pa jo tudi skuhamo kot ostalo korenasto zelenjavo. Peteršilj je nepogrešljiv pri pripravi številnih svetovnih tradicionalnih zeliščnih in začimbnih mešanic:
Skoraj povsod po svetu imajo kakšno posebno omako, ki jo ponudijo k jedem ali jo uporabijo za pripravo same jedi. Pesto iz peteršilja lahko ponudimo k testeninam, kot omako za pomakanje ali ga ponudimo k zelenjavi. Peteršiljev ali bazilikin pesto, je izvrstna omaka za ribe. Za pripravo pesta iz peteršilja, potrebujemo:
Vse sestavine, razen olivnega olja, zmeljemo v strojčku za pripravo hrane. Ko so vse sestavine zmlete in dobimo gosto zmes, dodamo olivno olje in vse skupaj zmešamo v gosto omako.
Gostoto omake uravnavamo z dolivanjem olja. Pesto lahko pripravimo tudi tako, da česen in peteršilj stremo v kuhinjskem možnarju, med trenjem pa počasi dodajamo manjše količine pinjol, nato dodamo sir in nazadnje olivno olje, toliko časa, da dobimo želeno gostoto omake.
Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z boleznimi zob, dlesni ali na splošno z zadahom in neprijetnim telesnim vonjem, so pripravili nekaj splošnih nasvetov, ki vam bodo prav gotovo pomagali pri odpravi težav z zadahom.
Predvsem moramo spremeniti življenjske navade! Po vsakem obroku si očistimo zobe, uporabimo tudi nitko in dobro skrtačimo jezik. S tem odstranimo hrano, ki povzroča bakterije in tudi preprečimo bolezni dlesni.
Če ne želimo, da nam smrdi iz ust, se moramo izogibati določeni hrani. Vsi vemo, da imamo zadah po čebuli, česnu, začinjeni hrani, cigaretih in alkoholu. Po obroku, ki nam lahko povzroči zadah ali telesne vonjave, lahko žvečimo semena navadnega komarčka. Komarček deluje tudi kot naravno odvajalo, kar prav tako pomaga pri odpravljanju slabega zadaha. Pomagamo si lahko tudi s svežim peteršiljem, meto in rožmarinom.
Neka Kanadska študija je dokazala, da odpravljanje zadaha pomaga tudi zeleni čaj! V Koreji pa so naredili obsežno študijo o učinku eteričnega olja čajevca! Ustna voda, ki je pripravljena iz razredčenega eteričnega olja čajevca, poprove mete in limone, lahko učinkovito zmanjša ustni zadah.
Eteričnemu olju, ki ga bomo uporabili, dodamo 250 ml vode in s tem pripravkom izpiramo usta. Uporabimo lahko tudi eterično olje evkalipta, ki bo poleg tega, da bo osvežil zadah, tudi preprečeval vnetje dlesni!
Držite se osnovnih načel zdravega življenja, uživajte veliko sadja in zelenjave, večkrat se odpravite v naravo in redno razstrupljajte svoje telo. Ob skrbni negi vašega telesa, bo izzvenel tudi slab zadah!
Miso je tradicionalna japonska začimba, ki jo pripravljajo iz fermentiranega ječmena, riža ali soje. Začimba miso je običajno na voljo v prahu ali kot pasta. Najbolj poznana jed iz te začimbe je juha miso, ki je tudi izredno učinkovita za odpravljanje slabega zadaha. Kadar imamo na jedilniku jedi, ki vsebujejo česen ali čebulo, lahko tudi kakšno bogato sladico, potem je super rešitev za preprečevanje zadaha ravno juha miso!
Recept za juho miso:
Za preprosto miso juho je najbolj preprosto, če uporabimo že pripravljeno instant dashi juho iz kosmičev alg in palamide. Juho zavremo na zmernem ognju, nato z malo juhe zmešamo miso pasto, da dobimo gladko maso. Nato maso počasi, med mešanjem, zlijemo nazaj v juho dashi. Pomembno je, da juho ves čas močno mešamo, da preprečimo nastanek grudic.
Nato dodamo v juho čebulo, narezano na tanke rezine, tofu narezan na kocke in rehidrirane, na tanke rezine narezane alge. Juho pustimo vreti še 3 minute, po okusu lahko dodamo še miso pasto ali kakšne druge začimbe. Okusno enolončnico lahko skuhamo tudi z dodatkom kakšne druge zelenjave.
Postrežemo zelo vročo, običajno pred kosilom kot predjed.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.