Hrana ki povzroča stres – stres in hujšanje

stres
OKREPITE IMUNSKI SISTEM S HRANO KI PREPREČUJE STRES! POGLEJ ZDRAVE NASVETE!

Stres in hujšanje sta bolj povezana, kot se mogoče zdi na prvi pogled! O hujšanju lahko napišemo neskončno zgodb, vsaka tudi nima srečnega konca. Pogosto se zgodi, da se posameznik, ki želi shujšati, tega loti preveč ognjevito in nestrpno.

Tudi pri hujšanju se je potrebno držati določenih pravil. Hitre shujševalne diete vam dolgoročno prav gotovo ne bodo koristile. Morda boste začasno izgubili nekaj kilogramov, vendar je tako pridobljeno težo praktično nemogoče obdržati.

Stres in hujšanje – tesna povezava!

Nenadno prikrajšanje pri hrani namreč izjemno slabo vpliva na termogenezo, to je proces asimiliranja in izkoriščanja hranilnih snovi v organizmu. To povzroči stres, zato je skoraj nemogoče izgubiti težo ali jo vsaj držati na isti ravni.

Največ boste naredili, če začarani krog hujšanja in nabiranja kilogramov presekate z uravnovešeno prehrano, polno hranilnih snovi. Lepo uravnovešena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in zmanjšanje stresa, nekatera živila in pijače delujejo kot močno poživilo za organizem in so torej posledično prav tako vzrok stresa. Ta poživila izčrpajo jetra, razburkajo raven sladkorja v krvi in so tako dolgoročno škodljiva.

Izogibajte se hrani in napitkom, ki povzročajo stres

Hujšanje in stres sta močno povezana! Če želite shujšati se boste se morali za nekaj časa izogibati hrani in napitkom, ki povzročajo stres. 

Kofein

Kofein najdemo v kavi, čaju, čokoladi in raznih napitkih za dvig energije. Sproža sproščanje adrenalina in tako povečuje raven stresa.

Kofeinski odvisniki izmučijo nadledvično žlezo, ki proizvaja stresne hormone, ti pa motijo presnovo. Kofein tako dolgoročno povzroči povečanje telesne teže, še posebej v kombinaciji s slabo prehrano. Uživanje prevelikih količin kofeina ima enak učinek kot dolgotrajni stres.

Alkohol

Alkohol je pomemben vzrok stresa, čeprav je ironija ravno v tem, da večina ljudi posega po alkoholu ravno v boju proti stresu. Kombinacija alkohola in stresa je v resnici ubijalska.

Alkohol spodbuja izločanje adrenalina, to pa sproža težave, kot so živčna napetost, razdražljivost in nespečnost.

Čezmerno pitje alkohola poveča maščobne obloge na srcu in zmanjšuje odpornost. Poleg tega alkohol omejuje sposobnost jeter, da razstrupljajo organizem. V stresnem obdobju telo proizvaja različne strupe. Če jetra niso sposobna teh strupov filtrirati, se strupi še naprej kopičijo v telesu in povzročajo resno škodo, zato moramo poskrbeti za čiščenje jeter!

Stres in sladkarije

Sladkor ne vsebuje bistvenih hranilnih snovi, ampak pa dovaja le kratkoročen vnos energije, to pa se posledično lahko izraža v izčrpanosti nadledvične žleze in povzroča razdražljivost, slabo zbranost in depresijo.

Velika poraba sladkorja bremeni tudi trebušno slinavko in povečuje nevarnost sladkorne bolezni. Čeprav si občasno zaželimo kakšnega odličnega kosa potice ali si v pustnem času zaželimo krofov, bodimo pri uživanju sladic zmerni!

Stres in slana hrana

Sol zvišuje krvni tlak, izčrpava nadledvične žleze in povzroča čustveno nestabilnost. Raje posezite po nadomestku soli, ki vsebuje kalij namesto natrija.

Jejte čim manj predelanih živil, ki vsebujejo sol, kot so slanina, šunka in razne salame.

Stres in mastna hrana

Izogibajte se živilom, vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin, kot so živalska in ocvrta živila, mlečni izdelki in hitro pripravljena hrana.

Mastna hrana po nepotrebnem bremeni srce in ožilje.

Kravje mleko in mlečni izdelki

Kravje mleko in mlečni izdelki obremenjujejo telo, saj vsebujejo snovi, kot je beljakovina kazein, ki je težko prebavljiva, neprimerna za človeški organizem in lahko povzroči alergične reakcije. Izjema je uživanje sirotke!

Rdeče meso

Rdeče meso z visoko vsebnostjo beljakovin povišuje raven dopamina in norepinefrina v možganih, ki ju povezujemo s povečanim stresom in zaskrbljenostjo.

Prečiščena in predelana živila

Ta živila, kot denimo beli kruh in bela moka, stresno delujejo na telo, saj vsebujejo malo hranilnih snovi in veliko praznih kalorij. Poleg tega mora organizem za prebavo predelanih živil črpati iz lastnih zalog vitaminov in mineralov in jih tako potrošiti.

Transmaščobe

Margarina in druga predelana rastlinska olja vsebujejo preveč transmaščobnih kislin, ki negativno vplivajo na holesterol in povečujejo nevarnost srčnih obolenj. Posebej previdni moramo biti v času praznikov, saj nam lahko božična večerja ali velikonočna pojedina, povzročita veliko težav!

Poleg tega lahko ovirajo organizem pri vsrkavanju esencialnih maščobnih kislin, ki so bistvenega pomena za zdravje.

Umetni dodatki in konzervansi

Umetni dodatki, konzervansi in druge kemikalije zelo obremenjujejo telo, saj jih mora organizem posebej obdelati, s tem pa porabi energijo in koristne hranilne snovi, ki bi jih sicer uporabilo v boljše namene, kot je denimo krepitev imunskega sistema.

Viri:

Dr. Gillian Mckeith, Si to kar ješ

David Wolfe, Super hrana