Raziskali smo najboljša eterična olja za čakre

eterična olja za čakre
NASVETI ZA UPORABO NARAVNIH ETERIČNIH OLJ! POGLEJ TU!

Kako uporabljamo eterična olja za čakre? Nežna energija, ki jo imenujemo življenjska sila, prana ali či, teče skozi energijske kanale. V našem telesu je sedem energijskih središč, ki jih imenujemo čakre. Do sedaj še ni znanstvenih ali materialnih dokazov o obstoju življenjske, energijskih kanalov ali čaker.

Eterična olja za čakre

Vendar čakre kažejo na tesno povezavo s telesom, saj se nahajajo v neposredni bližini živčnih središč ali žlez z notranjim izločanjem. Danes se bomo posvetili vprašanju, katera eterična olja za čakre so primerna, kadar želimo v čakrah obnoviti ravnovesje in energijo.

Kako uporabljamo eterična olja za čakre?

Eterična olja nam lahko pomagajo, da čakre obnovimo, očistimo in ponovno vzpostavimo ravnovesje. Čakre so nematerialni del telesa, a vseeno lahko nanje blagodejno in zdravilno, vplivamo z aromaterapijo, ki je popolnoma materialno sredstvo. Pripravimo si lahko dišeče kopeli ali masažo z eteričnimi olji.

Priljubljeni so tudi razpoloženjski parfumi, ki jih nanesemo neposredno na točke, kjer se nahajajo čakre. Če želimo z aromaterapijsko masažo, zdravilno vplivati na čakre, moramo seveda izbrati ustrezno eterično olje. Nekatere čakre lahko obdelujemo z avrično masažo ali z neposrednim stikom. Masažo izvajamo nad ustreznim delom telesa, kjer se čakra nahaja.

Delovanje na čakre lahko izboljšamo tudi tako, da si kapljico izbranega eteričnega olja, vtremo v dlani.  Nato nad območjem čakre opravimo avrično masažo. Z masažo pričnemo na obrobju območja čakre in končamo neposredno nad območjem izbrane čakre.

V takšno masažo lahko vključimo tudi primerne energijske kristale, ki jih tudi drugače lahko uporabljamo za čiščenje čaker, ali jih nosimo kot energijski nakit.

Pregled čaker in eteričnih olj, ki jih uporabljamo za določene čakre

Poznamo sedem čaker, ki jih imenujemo korenska čakra, spolna, popkovna, srčna, grlna , čelna in temenska čakra. Za vsako čakro posebej, poznamo učinkovanje določenih eteričnih olj. Uporabimo jih pri aromaterapevtski masaži, za osvežitev zraka v prostoru, kjer meditiramo, ali jih dodamo dišeči kopeli.

Korenska čakra ali osnovna čakra

Osnovna čakra ali korenska čakra, leži ob spodnjem delu hrbtenice, na presredku ali perineju. Ta točka je na območju med zadnjikom in spolovilom. Osnovna čakra ima štiri listne cvete ali rumen kvadrat in nosi simbol elementa zemlje. Z korensko čakro je povezana rdeča barva.

Od te čakre je odvisno, kako smo povezani z fizičnim svetom in kako smo v resnici prizemljeni. Od te čakre je odvisen naš pogled na realni svet, uravnava naše delovanje v materialnem svetu in omogoča zagotavljanje naših telesnih potreb.

Za korensko čakro uporabimo eterična olja, ki nas bodo okrepila in nam pomagala, da se osredotočimo na svet. Če smo bolj sanjavi, nas bodo naslednja eterična olja postavila na trda tla. Uporabimo eterično olje mire, hrastovega lišaja in eterično olje vijolice.

Vranična ali spolna čakra

Spolni čakri pravimo tudi vranična, sakralna ali križnična čakra. Leži ob sramnici, med popkom in spolovilom. Ima šest cvetnih listov in bel polmesec, je simbol vode. Ponazarja ustvarjalno energijo, čustva, spolnost in čutnost. Močno je povezana s spolovili, razmnoževanjem, sečnim mehurjem, tankim in debelim črevesom, križnimi in ledvenimi vretenci hrbtenice.

Energija vranične čakre uravnava življenjsko radost, užitke in našo ustvarjalnost. Za to čakro lahko uporabimo eterična olja, ki delujejo ogrevalno in spodbujajo erotične občutke in vse naše čute. Primerno je eterično olje jasmina, muškatne kadulje in eterično olje vrtnice.

Pleksusna ali popkovna čakra

Popkovna čakra, nosi tudi ime plsekusna ali čakra sončnega pleteža. Leži v avričnem telesu, točno nad sončnim pletežem. To je jamica ob spodnjem koncu prsnice.

Ima deset sivkasto modrih cvetnih listov in je znamenje ognja. S popkovno čakro je povezana rumena barva. Uravnava osebnostno moč in nadzira dogajanja, zaradi katerih smo edinstvena oseba na svetu.

Določa tudi odnose z drugimi ljudmi in je povezana z želodcem, jetri, trebušno slinavko, vranico, žolčnikom, nadledvičnimi žlezami in prebavo. Za to čakro uporabimo eterična olja, ki deluje blažilno in očiščevalno na čustva. Primerna so eterična olja za čakre, kot so eterično olje roženkravta, vetiverije in eterično olje navadnega brina.

Srčna čakra

Srčna čakra ali anhata chakra leži neposredno nad srcem. Ima dvanajst rdečih cvetnih listov in modrikasto, črno, šesterokrako zvezdo. Srčna čakra je znamenje vetra in zraka . Uravnava skladno sožitje telesa in duha in je tesno povezana s prsmi in srcem. Je simbol za brezpogojno ljubezen, sočutje, odpuščanje in nam omogoča, da brez težav izražamo ljubezen do drugih ljudi.

Primerna so eterična olja, ki so povezana z ljubeznijo. Eterično olje vrtnice, melise, grenkega pomarančevca in eterično olje bergamotke.

Grlna čakra ali vishuddha chakra

Grlna čakra se nahaja neposredno nad grlom in ima 16 škrlatnih cvetnih listov, bel krog in je znamenje polne lune. Povezana je z modro zeleno barvo in uravnava medsebojno sporazumevanje in sposobnost izražanja samega sebe. Grlna čakra je tudi središče naše volje in je povezana z usti, ščitnico, sapnikom in glasilkami.

Uravnovešena grlna čakra nam omogoča izražanje zahtevnejših misli in višje duhovne potrebe. Za grlno čakro uporabimo eterično olje, ki nam bo olajšalo izražanje samega sebe. Učinkovito je eterično olje kamilice, materine dušice in eterično olje angelike.

Čelna čakra ali tretje oko

Ajna chakra ali tretje oko, se nahaja neposredno nad sredini čela, med obrvmi in nad njima. Tretje oko je simbol za dva sivkasto bela cvetna lista in snežno bel krog. Čelna čakra uravnava intuicijo, modrost in osredotočenost na duhovni razvoj. Za odpiranje tretjega očesa je primerna redna meditacija in uporaba eteričnega olja rožmarina, bazilike, navadnega brina in eterično olje timijana.

Čelna čakra je povezana s češariko, hipofizo, hrbtenjačo, očmi, ušesi, sinusi in nosom.

Temenska čakra ali kronska čakra

Temenska čakra ima tisoč  rožnatih in belih cvetnih listov in je povezana z vijolično barvo. Kronska čakra uravnava duhovno spoznanje in razsvetljenje. Obudimo jo lahko z duhovnim iskanjem življenja, meditacijo in z uporabo eteričnega olja za čakre. Primerno je olje  sivke,  mire in santalovca.

Temenska čakra je povezana z možgansko skorjo in preostalim živčevjem.

Uporabljeno besedilo: eterična olja za čakre, eterična olj, naravna eterična olja