V naslednjem članku si oglejte nekaj nasvetov kako shujšati s koprivo.
Kopriva je čudežna rastlina! Zelo močne besede, a ko boste spoznali vse zdravilne lastnosti te prečudovite, pekoče rastline, boste redno posegali po njej.
Žal malo ljudi pozna zdravilne učinke koprive, čeprav bi z uporabo svežega ali posušenega zelišča veliko zdravstvenih težav zatrli že v kali. Pri koprivi je zdravilno vse, korenine, steblo, listi in cvetje.
Kazalo
Kako shujšati s koprivo?
Zadnje čase se vse več ljudi otepa z odvečnimi kilogrami, kot da bi izbruhnila epidemija debelosti, vse več ljudi išče rešitve kako shujšati. Hujšati se da na veliko načinov. Kako shujšati s koprivo?
Vsekakor se hujšanja s koprivo lotite previdno, če imate kakšne zdravstvene težave, se prej posvetujte s svojim zdravnikom, verjetno vam bo znal svetovati, kakšni učinki bodo na vaše telo, če boste hujšali s pomočjo koprive.
Blagodejni vplivi koprive na naš organizem
- Kopriva preprečuje tvorbo sečnega in ledvičnega peska, kadar so prizadete ledvice, se lahko pojavijo hudi glavoboli, čaj iz mladih koprivnih poganjkov prečisti kri in glavoboli prenehajo. Kako shujšati s koprivo?
- Kopriva je čudovit pomočnik pri čiščenju in tvorbi krvi, ureja izločanje vode in blata, zato je primerna tudi za hujšanje, najbolje pomladi, da telo očistimo strupov, ki so se nabrali čez zimo. Razstrupljanje je najbolje opraviti okoli Velike noči, saj v tem času pojemo veliko kulinaričnih dobrot.
- Najboljša pomoč koprive pri hujšanju je na pomlad, naberite mlade poganjke in naredite kuro s pitjem čaja. Na tešče spijte skodelico svežega čaja, čez dan pa še dve skodelici. Čaj pijte počasi, po požirkih, vztrajajte štiri tedne. Kopriva ureja odvajanje vode in blata, zato se bo sčasoma vaša prebava uredila.
- Poleg čaja, lahko mlade poganjke koprive porabimo tudi za pripravo pomladne zeliščne enolončnice, ki ima malo kalorij in pomaga odvajati strupe iz telesa.
- Minile bodo težave z napihnjenostjo, počutili se boste vedro in vsakodnevni stres boste veliko lažje prenašali. Stari zapisi pravijo, da pomaga več tedensko pitje čaja iz kopriv pri trdovratnem obolenju jeter in žolča, obolenju vranice, zasluzenosti želodca in dihalnih organov, pri obolenjih pljuč, krčih v želodcu.
- Pomaga pa tudi pri virusnih obolenjih in odlično pomaga izločati bakterije iz telesa.
Katere zdravilne učinkovine vsebuje kopriva?
Velika kopriva, Urtica dioica, je pekoče zdravilno zelišče, ki je bilo do 17. stoletja tudi pomembna za tekstilne izdelke. Iz koprive so namreč izdelovali trpežno, lanu podobno tkanino. Kopriva raste kot plevel, zraste tudi do meter visoko. Rastlino nabiramo v maju in juniju pred cvetenjem, ko je b pekočih laskih največ histamina in serotonina. Seveda lahko zelišče nabiramo skozi celo leto, a največ učinkovin je v njej na pomlad. Liste koprive lahko uporabljamo sveže ali posušene. Posušene liste lahko zdrobimo tudi v prah.
Listi koprive vsebujejo železo in vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa. V listih najdemo tudi razne minerale, izstopajo kalcij, kalij, kremenčeva kislina, fenoli in flavonoidi. Pri koprivi lahko uporabljamo tudi korenine, ki vsebujejo polisaharide, lecitine in različne fenolne spojine in fenole. Koprivo najpogosteje uporabljamo kot diuretik, saj povečuje izločanje natrija in sečnine, kar pomaga pri revmatičnih in artritičnih obolenjih, pomaga pa tudi pri hujšanju. Listo koprive tudi učinkovito blažijo vnetja, medtem ko je koprivin čaj izvrstno krepčilo in krepi imunski sistem.
Kaj so o koprivi vedeli naši predniki?
Že naši predniki veliko časa nazaj so čislali to pekočo lepotico. Verjetno se niso spraševali, kako shujšati s koprivo, nabirali in uživali so jo predvsem v preventivne in zdravilne namene. V Ljubljani je leta 1944 izšla brošura o naravi V rožah je zdravje.
V njej je Marjan Juvan v več poglavjih opisal zdravilna zelišča, ki rastejo pri nas, kako se uporabljajo, nabirajo, sušijo in pri kakšnih težavah jih uporabljamo. Pri veliki žgoči koprivi je zapisal, da rastlina pospešuje prebavo in izločanje seča.
Koprivin čaj
Svež sok iz koprive se uporablja pri boleznih dihal, obenem pa močno žene na vodo in ustavi krvavo močo. Vzemite ga dve žlički dnevno. Močnejši čaj pijte pri vnetju rebrne mrene, revmatizmu, zlati žili in kamnih v ledvicah in mehurju.
Čaj iz korenin je močnejši , z njim so si naši predniki pomagali pri vodenici in krvotokih. V današnjem času o koprivi in njeni uporabi seveda vemo že veliko, poznamo tudi stranske učinke, a v časih brez antibiotikov so si ljudje čisto dobro pomagali tudi s koprivo.