Prihranek toplotne črpalke na letni ravni & kako izkoristiti subvencijo

posted in: Aktualni zapisi | 0

Toplotne črpalke se uvrščajo med stroškovno in energetsko najbolj učinkovite načine ogrevanja. Uporabnikom zagotavljajo nižje stroške in visoke prihranke. Marsikdo zmotno sklepa, da so toplotne črpalke primerne zgolj za energetsko obnovljene hiše. Tudi v pomanjkljivo izolirani hiši, se bo poraba energije za ogrevanje in s tem tudi stroški ogrevanja zmanjšali tudi za dve tretjini!

So toplotne črpalke drage?

Obstaja zmotno prepričanje, da so toplotne črpalke drage. Pa so res? Cena toplotne črpalke je zagotovo eden izmed glavnih pomislekov tistih, ki se odločajo za zamenjavo obstoječega ogrevalnega sistema. A če se lotimo primerjave različnih načinov ogrevanja, hitro ugotovimo, da tako velikih odstopanj ni. Ključna prednost toplotnih črpalk je ta, da se zaradi močno znižanih stroškov ogrevanja, investicija povrne mnogo prej. Prihranki, ki jih ustvarja toplotna črpalka so višji kot pri drugih načinih ogrevanja in morebitna razlika v višini začetnega finančnega vložka hitro skopni. Glede na povprečne podatke, se bo investicija v toplotno črpalko povrnila v samo 6 letih in prihranke ustvarjala še nadaljnjih 20 let.

V bolje izolirani stavbah lahko toplotna črpalka stroške ogrevanja zniža do 75 %, v slabše izoliranih pa za 60 %. Do razlik prihaja zaradi različnih moči toplotnih črpalk. Za novogradnje in sanirane stavbe so namreč primerne toplotne črpalke nižje moči, slabše izolirani objekti pa potrebujejo toplotne črpalke večjih moči in posledično je višja tudi cena. A prihranek je kljub temu ogromen! Če upoštevamo, da povprečna slovenska družina za eno sezono ogrevanja potroši približno 1.500 €, se lahko vaši stroški ogrevanja znižajo vse do 75 %.

Izkoristite subvencije Eko sklada

Pri začetnemu vložku vam lahko pomagajo tudi subvencije. Na voljo so subvencije Eko sklada, ki omogočajo dostop do nepovratnih sredstev za montažo vaše toplotne črpalke, ki jo podpira tudi država. Toplotne črpalke so prijazne do okolja, za njihov 100 % toplotni izkoristek je potrebne malo energije, prav tako pa ne ustvarjajo emisij. Prav od tukaj izhaja tudi pobuda za subvencijo.

V letu 2022 je za vgradnjo toplotne črpalke zrak-voda višina nepovratne finančne spodbude prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma če toplotna črpalka ne bo zamenjala stare kurilne naprave do 20 % vrednosti oziroma 1000 €. Pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko pa lahko prejmete vse do 3.200 € subvencije.

Višina prihrankov ni odvisna zgolj od začetne cene investicije!

Zgolj informacija o ceni toplotne črpalke ni zadostno merilo pri izbiri ponudnika. Potrebno je torej upoštevati stroške skozi celotno življenjsko dobo delovanja in preveriti, katera vrsta in moč toplotne črpalke je za posamezni dom najbolj primerna.

Dimenzioniranje toplotne črpalke je odvisno od naših potreb, karakteristik stavbe in porabe sanitarne vode. V kolikor bi izbrali toplotno črpalko, ki je cenejša, vendar ni dovolj močna, se bo to močno odražalo pri stroških ogrevanja. Prihranki bodo tako zagotovo nižji od vaših pričakovanj, saj bo toplotna črpalka dlje časa delovala na 100% moči, namesto, da bi le-to nižala sorazmerno z doseganjem želenih temperatur.

Pri izbiri toplotne črpalke moramo biti pozorni, da bo zmožna delovati tudi pri temperaturah globoko pod 0°C in da za doseganje želenih temperatur pri nizkih temperaturah ne bo potrebovala pomoči elektro grelca. To je pogosta praksa številnih ponudnikov. Zato zaupajte preverjenim ponudnikom z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam bodo ponudili pravo moč toplotne črpalke. Ne nasedajte na prvi pogled cenovno ugodnejšim rešitvam, ki ne bodo prinesle želenih prihrankov na dolgi rok.

Orca toplotna crpalka s prikazom notranje in zunanje enote.
Zunanje enote Mitsubishi Electric samostojno delujejo tudi pri izjemno nizkih zunanjih temperaturah, vse tja do -28 °C ter ohranjajo 100% grelno moč toplotne črpalke vse do -15°C. Točno take zunanje enote uporabljajo pri Orca Energiji.

Toplotna črpalka prihranke ustvarja celo leto

Toplotna črpalka ustvarja prihranke skozi vse leto, a njihova višina ni enaka v vseh letnih časih. Potrebno je upoštevati celoletno porabo. Najnižja poraba toplotne črpalke je v toplejših mesecih, ko toplotno črpalko uporabljamo samo za ogrevanje sanitarne vode. S pričetkom ogrevalne sezone pa poraba toplotne črpalke raste, kot raste poraba kateregakoli drugega energenta. Pri stroškovni primerjavi različnih virov ogrevanja je zato potrebno upoštevati celoletno porabo in višina prihrankov bo zagotovo izpolnila vaša pričakovanja.