Mrežna pečenka v pečici

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0

Mrežna pečenka v pečici je kulinarična poslastica, ki jo v slovenskih kuhinjah tradicionalno pripravljamo že dolga leta. Kaj je skrivnost resnično odlične mrežne pečenke? Skrivnost za dobro pečenko je seveda kakovostno meso in počasno pečenje v pečici.

Mrežno pečenko pripravimo tako, da svinjsko meso, najboljša sta kare brez kosti ali svinjsko ribica, zavijemo v svinjsko mrežico. Svinjska mrežica je videti kot mreža debelih žil, med katerimi je tanka mrena. V starih časih pri kolinah niso zavrgli nobenega dela prašiča, zato so koristno porabili tudi svinjsko mrežico.

mrežna pečenka v pečici
Mrežna pečenka

Kaj je svinjska mrežica in kako jo uporabljamo?

Mrežno pečenko najpogosteje pripravljamo za praznike, ali pa jo postrežemo pri nedeljskem kosilu. Zakaj zavijamo meso v svinjsko mrežico? Glede na priljubljenost te odlične pečenke, bi mogoče celo mislili da predvsem zaradi popularnosti recepta? No, mogoče res, a meso v svinjsko mrežico zavijamo zato, da meso med pečenjem zaščitimo, da se ne izsuši.

Med pečenjem se svinjska mrežica raztopi in speče skupaj z mesom, vendar ves čas pečenja ščiti meso pred izsušitvijo. V svinjsko mrežico lahko zavijemo tudi druge mesnine, na primer mesno štruco in jih nato počasi pečemo v pečici.

Kot zanimivost naj povem, da so svinjsko mrežico uporabljali že od antičnih časov. V mrežico so zavili jedi iz mletega mesa in jih nato spekli. V kuharski knjigi De re coquinaria, so opisane različne metode, kako so svinjske, telečje in tudi ovčje mrežice uporabljali naši predniki.

V francoski in italijanski kuhinji se je uporaba svinjske mrežice bolj ohranila kot pri nas, saj z njo pripravljajo mnoge okusne jedi. V svinjsko mrežico zavijejo mesne rolade, štefani pečenko in tudi druge mesne pečenke.

Mrežna pečenka v pečici

Za današnji recept sem uporabila mrežno pečenko, ki je bila pripravljena pri kolinah. Lep kos svinjskega mesa smo že pri kolinah ovili v svinjsko mrežico. Ker smo pripravili več mrežnih pečenk, smo jih zamrznili in tako pripravljene samo odtalimo in spečemo v pečici.

Mrežno pečenko lahko sestavimo tudi sami, kupimo svinjsko meso in svinjsko mrežico. Meso nato začinimo, obložimo z zelenjavo in počasi pečemo v pečici. Današnji recept je povzet po stari slovenski kuharici. Za pripravo mrežne pečenke poznamo več receptov. Kadar kupimo svinjsko ribico in svinjsko mrežico, ter sami sestavimo mrežno pečenko, potem lahko v mrežico poleg mesa zavijemo tudi poljubno zelenjavo.

Recept za mrežno pečenko v pečici:

  • 1 1/2 kg svinjske ribice
  • sol, kumina, česen
  • 1/2 čebule
  • svež peteršilj
  • timijan, majaron
  • za noževo konico posušenih lisičk v prahu
  • limonina lupinica
  • 2 dag svinjske masti
  • svinjska mrežica
  • 1 skodelica vroče goveje juhe

S svinjske ribice obrežemo kožico, jo operemo in osušimo. Meso nato natremo s soljo, kumino in strtim česnom. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo.

Če uporabimo svež timijan in majaron, ju drobno sesekljamo, uporabimo lahko tudi posušene začimbe.

mrežna pečenka
Svinjsko ribico natremo s soljo, strtim česnom in mleti kumino. Na svinjski masti popražimo drobno sesekljano čebulo, peteršilj, majaron in timijan. Z mešanico natremo meso, z nožem zarežemo in v žepke položimo stroke česna.

V ponvi segrejemo malo svinjske masti in popražimo začimbe. Najprej v vročo svinjsko mast dodamo drobno sesekljano čebulo, sesekljan peteršilj, timijan in majaron.

Vse skupaj nekaj minut pražimo, nato potresemo z prahom posušenih lisičk. Dodamo še malo limonine lupinice in premešamo.

Katere začimbe so primerne za mrežno pečenko?

S popraženo mešanico začimb natremo meso in ga po želji še obložimo s korenčkom, ki ga narežemo na kolobarje. Dodamo lahko tudi kakšen kolobar limone.

Mrežno pečenko lahko okrasimo tudi z vejico peteršilja in timijana, prav tako lahko v meso rahlo zarežemo in v žepke vstavimo stroke česna. 

recepti za sočno mrežno pečenko
Na začinjeno meso položimo kolobarje korenčka in limone, vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico.

Začinjeno in obloženo svinjsko ribico nato zavijemo v svinjsko mrežico in postavimo v pečico, ki jo prej močno ogrejemo na 180 stopinj C.

svinjska pečenka
Začinjeno in obloženo meso zavijemo v svinjsko mrežico in ga položimo v pekač, v katerem smo razgreli malo svinjske masti. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C.

Mrežno pečenko pečemo najprej pokrito približno 1 uro, nato pekač odkrijemo in pečemo še pol ure.

Pečenko vmes večkrat polijemo z malo vroče goveje juhe, proti koncu pečenja pa jo polivamo z mesim sokom, ki se je nabral od pečenja.

mrežna pečenka začinjena
Mrežno pečenko pokrito pečemo eno uro, nato pekač odkrijemo in pečemo še 30 do 40 minut. Vmes pečenko večkrat polijemo z vročo juho.