Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu

Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu

jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu
Zelenjava je ključna za sestavo jedilnika za hujšanje! POGLEJ VEČ!

Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu je vaša rešitev! Ste tudi vi med tistimi, ki ste čez zimo nabrali obročke okoli pasu, sedaj pa že malce panično iščete čudežno dieto?

Seveda takšno, ki bo maščobo na vašem trebuščku kar stopila, najraje v kakšnem tednu, saj se vendar bliža čas počitnic, se pravi plaža, kopalke…

Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu 

Seveda nekje tam zadaj v kotičku vaših misli dobro veste, da to tako ne gre! Hujšanje je videti enostavno samo v reklamah, v resničnem vsakdanu pa je za izgubo kilogramov potrebno malce garanja.

Veliko garanja in vztrajnosti! Pa brez panike! Z malce discipline boste tudi vi do svojega težko pričakovanega dopusta hodili naokoli z lepim, ravnim trebuščkom, brez motečih maščobnih obročkov.

Najprej si pripravite jedilnik , saj brez spremembe prehranjevanja pač ne bo šlo!

Če ste se v zadnjem času precej zredili, si nabrali maščobo na trebuhu in posledično pridelali tudi zamaščena jetra,  potem je vaš način življenja skrenil s prave poti. Mogoče ste zanemarili zdrav način prehranjevanja, se premalo gibate in ste mogoče v stresu ali celo v depresiji? Preberite tudi: Kako premagati depresijo brez zdravil!

Pred vsakim hujšanjem je priporočljivo da se posvetujete s svojim zdravnikom, mogoče tudi o tem, da bi pred shujševalno dieto blago razstrupili jetra ali cel organizem. Preden se lotite kakšnega drastičnega stradanja ali super diete, si pripravite jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu. Pri sestavi jedilnika predvsem pazite, da zmanjšate vnos kalorij, a vseeno obdržite tri glavne obroke in dve malici.

Vsi obroki naj bodo enostavni, nikar si ne otežite življenja s super dietami, ki vam bodo življenje postavile na glavo. Kakšen naj bo torej jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu, da bo preprost in učinkovit? (1)

Načela zdravega prehranjevanja

Predvsem se držite načel zdravega in varnega prehranjevanja:

  • izogibajte se hrani, ki je bila umetno predelana in je polna umetnih sladil in raznih dodatkov
  • pri obrokih uporabljajte sezonsko in lokalno hrano, saj bo ta še najbolj sveža in nepredelana
  • nikoli ne bodite predolgo lačni, obroke si razporedite čez cel dan
  • nikar ne imejte slabe vesti, če se boste zaradi pomanjkanja časa kdaj pregrešili – saj ste vendar samo človek
  • pijte veliko navadne vode, naj vam postane navada, da pred zajtrkom vedno popijete vsaj 3 dcl vode
  • vsaj polovica vaših obrokov naj bo sestavljeno iz svežega sadja in zelenjave

Kako shujšati v trebuh z idealno dieto?

Ni se nam treba držati strogega načrta, niti se nam ni potrebno brezpogojno odpovedati določenim živilom. Prav tako nam ni potrebno šteti kalorij in seštevati koliko maščob bomo pojedli. Rešitev za hujšanje v trebuh so zeleni recepti, ki skoraj ne vsebujejo maščob, če pa že, so to zdrave maščobe iz rastlinskih olj in rib.

V sestavinah je malo tistih ogljikovih hidratov, ki hitro preidejo v kri in s tem dvignejo raven inzulina. Ta proces zavre razgradnjo maščob, z zelenimi recepti pa bomo dosegli ravno nasprotno. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj receptov za zajtrk, kosilo in večerjo!

V teh receptih bodo predstavljena glavna živila, ki jih lahko kasneje poljubno kombiniramo za sestavo jedilnika. Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu mora vsebovati veliko svežega sadja, zelenjave, zdravilnih zelišč in hrano z zdravimi maščobami. Ne pozabimo na uporabo hladno stiskanih rastlinskih olj, zdravih žitaric, kosmičev in ostale zdrave hrane!

Recepti za izgubo maščobe na trebuhu, morajo biti sestavljeni nezapleteno, tako da lahko obroke pripravimo hitro in so hkrati pestri in okusni. Nekatere jedi morajo biti primerne tudi za v službo, saj tam preživimo veliko našega časa.

Skupaj sestavimo jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu

Dr. Kneipp je rad poudarjal: Ne živimo od tega, kar pojemo,temveč od tega, kar prebavimo.

Ta pregovor nam pove, da je redna prebava zelo pomemben proces pri vsakem hujšanju, vaše črevesje mora hrano predelati in iz nje potegniti vse kar telo potrebuje za preživetje. Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu mora biti sestavljen tako, da vsebuje zadostno količino beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi. Pri sestavi jedilnika morate paziti, da se boste držali energijskega minimuma, saj je drugače hujšanje lahko nevarno za vaše zdravje.

Da zadostite energijski minimum, morate na dan zaužiti vsaj 800 – 1000 kalorij dnevno, takšne diete se držite, dokler ne dosežete želene teže, za vzdrževanje primerne telesne teže pa boste lahko zaužili dnevno 1400 – 1700 kalorij.

Koliko kalorij dnevno vaše telo potrebuje kljub hujšanju, si lahko izračunate tukaj.

Seveda to ne pomeni, da morate sedaj računati kalorije, to je samo opozorilo, da ne boste v vnemi, da izgubite maščobo okoli trebuha, začeli stradati ali izpuščate obroke. Jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu si boste izdelali sami, tukaj pa je samo primer jedilnika, ki vsebuje 800 kalorij in je čisto primeren za hujšanje:

Jedilnik z 800 kalorijami

  • Zajtrk:   1 mehko kuhano jajce, 30 g črnega kruha, črna kava, 1 dcl mleka
  • Malica:  1 jabolko ali kakšno drugo sezonsko sadje
  • Kosilo:   Goveje meso na žaru, kuhan stročji fižol, skleda sveže endivije in manjša količina grozdja
  • Malica:   Jogurt po izbiri
  • Večerja:  Teletina s paradižnikom in papriko, skleda zelene solate

Vse obroke pripravljajte z olivnim oljem, uporabljajte malo soli, solate pripravite z domačim jabolčnim kisom. Podoben jedilnik za izgubo maščobe na trebuhu si pripravite mogoče za ves mesec, vključite čim več sezonske, sveže in lokalne hrane.

Med obroki popijte veliko navadne vode, ne pozabite se gibati, pojdite na sonce, veselite se življenja!

Recepti za zajtrk – kosmiči z jagodičevjem

S tem receptom bomo naš organizem nahranili z 264 kalorijami, 12 grami beljakovin,4 grami maščob, 40 grami ogljikovih hidratov in s 16 grami vlaknin. Za pripravo zajtrka bomo potrebovali samo 10 minut, hrano pa bomo lahko vzeli s sabo v službo.

Pri izbiri sestavin se izogibajmo sadju v pločevinkah ali kozarcih, ker je kuhano v sladkorni raztopini. Če je le mogoče, uporabimo sveže, sezonsko in lokalno sadje.

Za zdrav zajtrk potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov malin, jagod in češenj
  • 4 žlice ovsenih kosmičev iz celih zrn ( uporabimo lahko tudi kosmiče z dodatkom brusnic ali marelic)
  • 4 žlice lahkega mleka
  • 75 gramov posnetega mleka

Jagode, maline in češnje operemo in iz češenj poberemo koščice. Češnje razrežemo in če želimo, razrežemo tudi jagode. Sadje zmešamo s kosmiči, mlekom in jogurtom in že imamo pripravljen super zajtrk za hujšanje. 

Recepti za kosilo – italijanska enolončnica

Z eno porcijo italijanske enolončnice, bomo telo nahranili z 245 kalorijami, 8 grami beljakovin, 12 grami maščob, 4 grami ogljikovih hidratov in 15 grami vlaknin. Za pripravo kosila bomo potrebovali 25 minut, jed je vegetarijanska.

Za pripravo italijanske enolončnice, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 steblo zelene
  • 250 gramov jajčevca
  • 2 žlički hladno stiskanega olivnega olja
  • 5 žlic paradižnikovega soka
  • 1 čebulo
  • 1 paradižnik
  • 2 olivi
  • 1 žličko jabolčnega kisa
  • 4 kapre in prašek za kari
  • jodirana sol ( lahko tudi himalajska kristalna sol) in poper
  • 1 rezina polnovrednega kruha

Zeleno in jajčevce operemo, očistimo in narežemo na rezine in majhne koščke. Opražimo jih na 1 žlički vročega olivnega olja, pokrijemo in 10 minut počasi dušimo. Če je potrebno, prilijemo malo paradižnikovega soka.

Čebulo olupimo in jo drobno sesekljamo. Opražimo jo na preostali žlički olivnega olja, toliko, da postekleni. Paradižnik križem zarežemo, za kratek čas potopimo v krop, olupimo in narežemo na četrtine. Paradižnik in olivi dodamo k čebuli in še malo dušimo.

Dodamo zeleno z jajčevcem in začinimo s kisom, kaprami, praškom za kari, soljo in z veliko popra. Vse skupaj še enkrat  zavremo do vretja. Enolončnico ponudimo vročo, lahko pa jo pojemo tudi hladno. Kruh opečemo v ponvi brez maščobe in ga ponudimo k enolončnici.

Jedilnik za večerjo – gnezda iz špagetov

Z pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • himalajska kristalna sol
  • 1 majhna zelena paprika
  • 75 gramov špagetov ( brez ogljikovih hidratov)
  • 2 žlici lahkega mleka
  • 1 jajce
  • 2 žlici bele pšenične moke
  • 75 gramov pretlačenega paradižnika
  • 2 žlici parmezana
  • poper
  • 1/2 šopka bazilike
  • papir za peko

Zavremo lonec slane vode. Papriko razpolovimo in ji odstranimo pecelj, semena in bela rebra. Narežemo jo na kockice in jo skupaj s špageti stresemo v krop. Nato zmešamo mleko, jajce, moko in malo soli. Pečico segrejemo na 180 stopinj C. Pekač za piškote obložimo s papirjem za peko.

Kuhane špagete  in papriko odcedimo in jih prelijemo z mrzlo vodo. Primešamo testo iz mleka in jajc, ter iz mešanice oblikujemo gnezdeca. Polagamo jih na pekač in nato prelijemo s paradižnikom in potresemo s parmezanom. Na koncu jed še popopramo in posolimo, ter pečemo 15 minut. Baziliko operemo in osušimo, ter lističe drobno nasekljamo. Gnezda iz špagetov potresemo z baziliko in postrežemo.

V eni porciji je 544 kalorij, 28 gramov beljakovin, 15 gramov maščob, 72 gramov ogljikovih hidratov ( če uporabimo navadne špagete), 7 gramov vlaknin!

Živila ki pospešujejo hujšanje

Pri sestavljanju jedilnika za izgubo maščobe na trebuhu je prav da spoznamo živila ki jih bomo uporabili. Poznamo veliko zdrave hrane ki pospešuje hujšanje na varen način. Med ta živila vsekakor spadajo sadje in zelenjava, najbolj prepričajo brokoli, zelena solata, jabolka, pomaranče, pravi grški jogurt, kuhan krompir, fižol, losos in seveda tudi razna semena, oreščki, začimbe in zelišča.

Med semeni so vsekakor na prvem mestu lanena semena, chia semena in indijski trpotec.  Uspešno lahko shujšamo tudi z domačim jabolčnim kisom in medom, z goji jagodami, spirulino in drugimi algami.

 

Show Buttons
Hide Buttons