Ognjičeva krema

ognjičeva krema
VSE KAR NISTE VEDELI O OGNJIČU! TUKAJ!

V članku vam bom predstavila kako deluje ognjičeva krema in kako jo naredimo. Priporočam tudi članek: Domača zdravilna zelišča!

Ognjič sem prvič spoznala čisto po naključju. Kupovala sem semena za spomladansko setev in pritegnila me je vrečka s semeni.

Na njej so bile narisane razkošne rože oranžnih in rumenih barv.

Ognjičeva krema

Velikodušno sem seme vrgla okoli vseh gredic, pa še malo po gredicah in pravzaprav pozabila kam vse sem vrgla seme. Nekako konec junija pa je moj vrt zaživel v prelepih sončnih barvah. Povsod so bili oranžni in rumeni cvetovi. Soseda je mimogrede komentirala, da bo pri nas letos veliko čaja in kremic.

Malo čudno sem jo pogledala, potem pa sem šla brskat, kaj mi je pravzaprav zraslo na vrtu. V tistem času internet še ni bil tako razširjen kot danes, zato nisem enostavno odtipkala v stricu Googlu.  Brskala sem  po knjigah ki sem jih imela doma, šla sem tudi knjižnico po nekaj knjig.

Skrivnostni ognjič

Prebrala sem vse o ognjiču, vsa navdušena sem spoznala, da imam na vrtu pravo malo lekarno. Se pravi, da je na vrsti ognjičeva krema in kakšen čaj!
Začela dem pobirati cvetove, bilo jih je ogromno in rožice so cvetele pozno v november.

Na podstrešju sem imela razgrnjene rjuhe kar po tleh, na njih sem sušila velike količine ognjičevega cvetja.  Ko je bilo vse posušeno sem ga spravila v velike kartonaste škatle in takoj mi je bilo jasno, da je to res čisto preveč čaja za mojo družino.Začela sem brskati naprej, naj povem da takrat pred kakšnimi dvajsetimi leti še ni bil takšen bum z naravnimi zelišči in zdravo prehrano kot je danes. Takrat pred leti so ljudje, ki so se ukvarjali z domačo izdelavo čajev in raznih drugih domačih pripravkov, milo rečeno veljali za nekakšne čudake.

V starih časih so verjeli, da ognjič napoveduje vreme, če so bile rožice zjutraj še zaprte, naj bi deževalo še istega dne. Prav tako, kot večino zdravilnih zelišč je potrebno ognjič nabirati v lepem, sončnem vremenu. Čaj iz ognjiča po starem izročilu čisti kri in pospešuje celjenje ran. Ognjič lahko uporabljamo tudi v kulinariki, včasih so ga dodajali jedem namesto žafrana. Priporočamo članek: Razstrupljanje telesa!

Čaj iz ognjiča

Za eno skodelico čaja vzamemo žličko posušenih cvetov in jih prelijemo z zavreto vodo. Čaj lahko pijemo brez tveganja, saj njegovo delovanje na naše telo deluje okrepčilno, čisti kri in pripomore k splošnemu boljšemu počutju. Pomaga tudi pri rahli driski. Za urejanje prebave in preprečevanje driske priporočamo uživanje indijskega trpotca!

Če pa prelijete z zavreto vodo dve čajni žlički cvetov za eno skodelico, je čaj iz ognjiča lahko odvajalno sredstvo.

Ognjičeva krema

Ko sem ognjič prvič uporabila za kremo, sem jo morala zavreči, ker sem si malo po svoje razlagala recept.

Delala sem jo po starem receptu, kjer je bil nasvet, da za mazilo uporabimo pol kilograma svinjske masti.  Na njej prepražimo vse dele rastline, tudi liste in steblo. Nato pa pustimo stati čez noč in drugi dan rahlo pregrejemo, ter  precedimo skozi gazo. Vse sem naredila približno tako, vendar je mazilo smrdelo po masti, verjetno zato ker sem ga preveč zažgala.

Moram povedati, da takrat nisem bila kakšna super gospodinja in se mi je tudi kakšna jed rada prismodila.

Po nasvetu neke gospe, sem potem ta recept malo priredila in od takrat naprej imam ves čas svoje mazilo iz ognjiča, pa še prav lepo diši.

Namesto cele rastline porabim za mazilo samo cvetove.

Ognjičevo olje

Približno 50 do 60 gramov cvetov ognjiča prelijem z pol litra olivnega olja, v zadnjih letih so se pri nas uveljavila tudi druga olja, vendar jaz najraje uporabljam hladno stiskano olivno olje.

Vse skupaj dam v kozarec, tesno zaprem in postavim za dvajset dni na toplo. Večkrat se mi je zgodilo, da je ta mešanica stala na okenski polici tudi kakšen mesec in pol, pa ni bilo nič narobe.

V približno dvajsetih dnevih nastane cvetno olje, vlijemo ga v ponev in ga segrevamo, dodamo približno 80 gramov čebeljega voska in vse skupaj premešamo.

Jaz za lepši vonj mazila čisto na koncu, preden se mazilo začne strjevati, dodam kakšnih šest ali sedem kapljic eteričnega olja, zelo lep vonj da rožmarin, smreka ali mogoče bor. Še preden se mazilo strdi ga prelijem v steklene lončke, ali pa uporabim prazne lončke od kupljenih krem.

Ognjičeva krema je vsestransko uporabno, predvsem za celjenje odprtih ran, jaz se namažem z njim če me popikajo komarji, pozimi za razpokane roke, med kemoterapijo sem mazala dlani in podplate, kjer se je luščila koža.

Nasadite ognjič spomladi in naredite svoje lastne izdelke, videli boste, koža vam bo hvaležna.

Ognjičeva krema: