kaj je zdrava hrana
Zdrava hrana in zdravo prehranjevanje, je osnova za življenje. Izraz bio hrana, izhaja iz grške besede bio, ki pomeni življenje. Z to oznako označujemo živila, ki so pridelana ekološko in skladno z načeli naravnega sožitja. Kako vemo, kaj je zdrava hrana?
Vsekakor je to hrana, ki ni industrijsko predelana in ni prepotovala polovico sveta, da je prišla do nas. Uživajmo sezonsko, lokalno in raznovrstno hrano! Naši obroki naj bodo sestavljeni iz veliko sveže zelenjave, rastlinskih vlaknin, nemastnih beljakovin, dobrih maščob in veliko vode! Z uživanjem zdrave prehrane bomo preprečili tudi škodljivo nabiranje odvečnih kilogramov in s tem bomo posledično preprečili tudi različna obolenja.
Sezonsko zelenjavo lahko pripravimo v okusni enolončnici ali mineštri, dodamo lahko meso ali pa samo testenine.
Kazalo
Zdrava hrana je tista hrana, ki vsebuje vsa ustrezna hranila, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Z uživanjem raznolike in kvalitetne hrane, varujemo naše zdravje in zmanjšujemo tveganje za resnejša obolenja.
Uživajmo sol, ki ne vsebuje kemikalij proti strjevanju. Hrano, ki jo kuhamo, solimo na koncu ali šele na krožniku. Toplotna obdelava živil poškoduje termolabilne vitamine A, C, D, B1, B9 in B12. Kuhanje živil tudi spreminja obliko rudnin.
Če zelenjavo kuhamo v nesoljeni vodi, izgubimo približno tretjino rudnin, če pa dodamo sol, se izguba vitaminov in mineralov podvoji. Namesto soli lahko uporabimo gomasio ali sezam z algami wakame ali algami kelp. Z dodajanjem alg, bomo zaužili zadostno količino joda, ki je pomemben za pravilno delovanje ščitnice. Dnevno naj ne bi zaužili več kot 5 gramov soli!
Čeprav se ne prehranjujemo vegetarijansko, so takšne solate izredno osvežujoče in dobro vplivajo na našo prebavo. Občasno si za lahko kosilo privoščimo samo sezonsko solato, v zimskem času je najboljše kislo zelje!
Glavico kislega zelja narežemo na tanke rezance, dodamo narezano kislo jabolko, kislo rdečo papriko in malo belega, kuhanega fižola. Začinimo s kisom, olivnim oljem, soljo, poprom in malo sladkorja.
Svežo zeleno operemo, olupimo in narežemo najprej na lističe, nato na rezance. Začinimo z olivnim oljem in limoninim sokom, osolimo, dodamo malo sladkorja in potresemo z drobno sesekljanimi listi zelene.
Neolupljene kumare narežemo na rezance. Začinimo jih s kislo smetano, olivnim oljem in limoninim sokom. Solimo, dodamo drobno sesekljan česen in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in koprom.
Sveža zelenjava je osnova zdravega prehranjevanja, zato jo moramo vsekakor pogosto vključiti v jedilnik. Nimate idej kako pripraviti zelenjavo? Poglejte nekaj preprostih idej!
Recept za dušene artičoke:
Artičokam porežemo trde konice listov in stebel. Očiščene artičoke pokapljamo z limoninim sokom ali kisom, da ne počrnijo. Nato artičoke na pol skuhamo v slanem kropu.
K odcejenim dodamo sesekljan peteršilj, drobtine in česen. Nadevane artičoke zložimo v ponev, pokapljamo z olivnim oljem in postavimo na ogenj. Ko se artičoke ogrejejo, prilijemo malo čiste zelenjavne juhe in jih pol ure počasi dušimo.
V jajčevce naredimo zareze po dolgem in počez, tako da nastanejo po površini kvadrati. Nato jih razrežemo po dolgem in izdolbemo semena.
Jajčevce nadevamo z drobno sesekljano čebulo, sesekljanim peteršiljem in sesekljano zeleno papriko. Vse skupaj solimo, popramo in polijemo z oljčnim oljem. Jajčevce postavimo v pečico in pečemo toliko časa, da se zelenjava zmehča.
Oglejte si še nekaj trditev kaj je zdrava hrana:
Uporabljeno besedilo v članku: kaj je zdrava hrana, zdrava prehrana
Dinamični vložki po meri niso le pasivna podpora, temveč aktivno biomehansko orodje, ki preprečuje in…
Bolečine v križu so ena najpogostejših težav, s katerimi se soočajo ljudje po vsem svetu. O…
Trn v peti je boleče stanje, ki ga povzroča kalcinacija plantarne fascije, vezivne strukture na…
Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov? Cvrenje krofov se na prvi pogled morda zdi…
Organska gnojila za uporabo v vrtu Organska gnojila so naravna hranila, ki jih vrtnarji in…
Pust 2025 naj bo vesel, razigran in da bi dobili veliko krofov! Pustni torek je bil…
This website uses cookies.