Jota je enolončnica, ki prvotno izvira iz kraškega in furlanskega predela. Ime izhaja iz furlanske besede jote, ki izhaja iz glaske besede za juho, iutta. Osnovne sestavine za pripravo prave jote so fižol, krompir, kislo zelje ali kisla repa, suho svinjsko meso in začimbe.
Skuhamo lahko tudi brezmesno joto, ali pa jo skuhamo po enem izmed mnogih receptov, ki jih poznajo gospodinje po Sloveniji.
Kazalo
Jota – najboljši recepti za odlično joto
Če se odpravimo na izlet proti Primorski, poskusimo njihovo joto. Najbolj značilna je kraška jota, vipavska jota, istrska jota ali primorska jota. Kaj je potem prava jota? Glede na to, da je jota kraška narodna jed, potem bo verjetno prava Vipavska jota ali primorska jota. A to čudovito enolončnico nam ponudijo tudi na planinskih kočah visoko v gorah, kuha se povsod od Koroške do Štajerske, Dolenjske in Notranjske.
Tudi pri kuhanju jote moramo poznati nekaj majhnih skrivnosti, predvsem pa mora biti jed gosta. To dosežemo z dolgim kuhanjem fižola in krompirja, ki se morata popolnoma razkuhati. Joto pa lahko skuhamo tudi tako, da ostanejo celi koščki krompirja in fižola, k takšni joti postrežemo sveže pečen domači kruh.
Joto postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo, zraven se prileže tudi košček domače jabolčne pite. To okusno enolončnico imajo radi tudi otroci, če jo kuhamo samo za njih, potem jo bolj nežno začinimo.
Jota s kislim zeljem
Za joto poznamo res veliko receptov, tudi za vipavsko joto jih poznamo več. Izbrala sem enega izmed receptov, kjer bomo vipavsko joto pripravili s kislim zeljem, čeprav jo lahko pripravimo tudi s kislo repo. Gospodinje joto pogosto kuhajo tudi iz svežega zelja, ohrovta ali celo iz pesinih listov.
Recept za vipavsko joto:
- 50 gramov fižola
- 200 gramov krompirja
- 200 gramov kislega zelja
- 50 gramov pršuta ali pancete
- 40 gramov svinjske masti
- malo čebule
- 2 stroka česna
- malo sladke paprike v prahu
- 1 lovorjev list
- sol in poper
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan odcedimo. Prilijemo liter hladne vode in ga skuhamo skupaj z lovorovim listom. Fižol kuhamo približno eno uro ali eno uro in pol, tik preden je kuhan, ga posolimo. Polovico kuhanega fižola pretlačimo, polovico prihranimo.
Krompir olupimo in razrežemo na kocke, skuhamo ga posebej v slani vodi, skupaj s pršutom ali panceto, dodamo lovorov list. Ko je krompir kuhan, ga polovico pretlačimo, polovico prihranimo.
Pripravimo zelje, če je prekislo ga na hitro operemo. Skuhamo ga posebej v litru malo slane vode, dodamo sesekljan strok česna. Zelje kuhamo približno 40 minut.
Medtem ko se zelje kuha, pripravimo prežganje. Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko rahlo porumeni, dodamo moko in jo prav tako zarumenimo. Dodamo še drobno sesekljan česen, rdečo papriko v prahu in vse dobro premešamo.
Sedaj vse sestavine zvrnemo v en lonec, fižol, krompir in zelje premešamo in zabelimo z prežganjem. Jed kuhamo še približno 15 minut, po potrebi dodamo sol in malo popra.
Jota je preprosta tradicionalna kmečka jed, postrežemo jo v preprostem, lahko glinenem krožniku. Zraven preproste kmečke jedi je prav, da postrežemo tudi nekaj domačega sladkega za na povrh. Vsi se bodo razveselili sveže pečenega domačega kruha, ki ga spečemo z drožmi, ali pa sveže pečene domače orehove potice.
Vipavska juha ali jota
Vipavsko joto imenujejo tudi Vipavska jota in je tradicionalna slovenska narodna jed.
Recept za vipavsko juho:
- 1/2 kg fižola
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 kg kislega zelja
- 15 dag suhe slanine in malo suhe svinjine
- 1 čebula
- 5 dag moke
- 5 strokov česna
- lovorov list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol in poper
Namočen fižol, olupljen in na kose narezan krompir ter kislo zelje skuhamo vsako posebej v svojem loncu, dodamo zelo malo vode. Slanino drobno narežemo in na njej zarumenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo moko in ko zarumeni, zalijemo z malo vode in gladko razkuhamo.
V večjo posodo stresemo kuhan fižol, kislo zelje in krompir, vse z vodo vred v kateri smo jih kuhali. Dodamo razkuhano prežganje, strt česen, lovorov list in paradižnikovo mezgo. Po okusu dodamo sol in poper, po želji lahko fižol in krompir prej pretlačimo.
Zelju izboljšamo okus, če ga kuhamo s suhim svinjskim mesom, ki ga nato razrežemo na rezine in ga postrežemo skupaj z juho.
Jota s kislo repo
Jota s kislo repo je preprosta jed, ki jo postrežemo kot glavno jed, v poletnem času lahko ponudimo tudi hladno.
Recept za joto s kislo repo:
- 1/2 kg kisle repe
- 1/2 kg fižola
- 2 čebuli
- česen
- svinjska rebrca
- svinjska mast
- mleta rdeča paprika
- sol, poper, lovorov list
- majaron
- 2 krompirja
Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. V večjem loncu segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo. Nato dolijemo vročo vodo, dodamo kislo repo, prekajena svinjska rebrca, popramo in kuhamo približno pol ure.
Čez nekaj časa rebrca vzamemo iz lonca, jih narežemo na porcije in jih vrnemo v lonec. Sedaj je časa, da dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo še pol ure.
Posebej na masti popražimo strt česen, dodamo mleto sladko papriko, premešamo in zlijemo k joti. Nato dodamo še kuhan in odcejen fižol, premešamo in kuhamo še 15 minut.
Jota brez fižola
Jota je odlična tudi s kislo repo in tudi za to jed poznamo veliko receptov. Izbrala sem recept sestre Nikoline, ker je resnično čisto preprost, v jed ne dodamo fižola.
Jota s kislo repo po receptu sestre Nikoline:
- 50 dag krompirja
- voda
- 75 dag kisle repe
- 5 žlic ocvirkov
- 2 žlici pečenkinega soka
- sol
Krompir olupimo, skuhamo, pretlačimo in zabelimo z vročimi ocvirki. Čez vse skupaj prelijemo krompirjevo vodo in primešamo odcejeno kuhano kislo repo.
Preprosto joto izboljšamo s pečenkinim sokom. Zraven preproste in hitro pripravljene jote, ponudimo košček sveže pečene jabolčne pite.
Tržaška jota
Tržaška jota je brez mesa, recept je nastal v vojnem času, ko je bilo pomanjkanje pancete in pršuta. Brezmesno joto zabelimo s sekanico slanine in česna ali z prežganjem, pogosto pa vanjo dodajo tudi testenine.
Recept za tržaško joto:
- 400 gramov belega fižola
- 1 strok česna
- 50 gramov olivnega olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- rožmarin
- sol in poper
- 100 gramov testenin
- 500 gramov svežega kislega zelja
Fižol prejšnji večer namočimo, naslednji dan ga odcedimo, nalijemo hladno vodo in ga skuhamo. Ko je fižol kuhan, ga pretlačimo. Na olivnem olju popražimo strt česen, dodamo bolj redek fižolov pire, paradižnikovo mezgo, rožmarin, sol in poper.
Testenine skuhamo posebej, jih odcedimo in dodamo k fižolovem pireju. Na koncu dodamo še kuhano kislo zelje, premešamo in postrežemo.
Jota s klobaso
Jota s klobaso in kislim zeljem je okusna jed, postrežemo jo lahko tudi zvečer na novoletni zabavi. Joto skuhamo s kislim zeljem, če želimo pa lahko tudi s kislo repo in dodamo kranjske klobase.
Recept za joto s kranjskimi klobasami:
- 1/2 kg kislega zelja
- kranjske klobase
- krompir
- sol, cela zrna črnega popra, brinove jagode
- lovorov list
- mleta rdeča paprika
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- olivno olje
- 1/2 kg fižola
Najprej damo kuhat zelje, skupaj s strtim poprom, lovorjem in brinovimi jagodami. Ko zelje zavre, ga kuhamo še 20 minut. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke in ga skuhamo v manjši količini slane vode.
Fižol prejšnji dan namočimo in ga nato skuhamo, solimo ko je že skoraj kuhan in nato odcedimo. Polovico fižola pretlačimo in ga s preostalo polovico dodamo k joti.
Ko je krompir kuhan, ga skupaj z vodo zlijemo k zelju. Dodamo še kranjske klobase in počasi kuhamo še 10 minut.
Pripravimo prežganje, tako da na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Dodamo malo mlete rdeče paprike, prilijemo malo mlačne vode, premešamo in nato zlijemo k joti.
Jota brez krompirja
Jota brez krompirja in s testeninami, je nekakšna različica tržaške jote. Za pripravo jote poznamo resnično veliko receptov, pri tem jedi dodamo makarone.
Recept za joto brez krompirja:
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 1/2 kg prekajene svinjine
- 1/2 kg kislega zelja
- makaroni
- 1/2 kg fižola
- sladka paprika in paradižnikova mezga
- sol in poper
- malo ostre moke
- olivno olje
Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo na olivnem olju. Dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo na kocke narezano meso in pražimo 10 minut. Nato dodamo sladko papriko in paradižnikovo mezgo, dobro premešamo in dodamo malo vode.
Nekaj časa počasi dušimo in nato dodamo kislo zelje, premešamo in dušimo še 15 minut. Nato prilijemo liter vode, lahko tudi zelenjavne ali mesne jušne osnove. Dodamo sol in poper, naredimo podmet iz moke in vode, spet premešamo in še nekaj časa kuhamo.
Nato dodamo kuhan fižol in kuhane, odcejene makarone.
Jota po starem receptu
Za joto poznamo resnično veliko receptov, običajno jo vsaka gospodinja skuha malo po svoje, ali pa tako, ko jo je naučila mama.
Zaradi tega, so se ohranili mnogi tradicionalni recepti za stare slovenske jedi. Izbrala sem star recept iz Velike Slovenske kuharice, kjer je jed označena preprosto samo Jota.
Recept za joto:
- 1/2 kg fižola
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 kg kislega zelja ali kisle repe
- 20 dag prekajene slanine
- 2 žlici čebule
- sol in poper
- lovorov list
Namočen fižol kuhamo z lovorom, posebej skuhamo olupljen in narezan krompir, ter posebej kislo repo ali kislo zelje. Na kocke zrezano slanino prepražimo s čebulo in stresemo k kislemu zelju ali repi. Dodamo kuhan pretlačen krompir in pretlačen fižol, ter dodamo poper. Dobro premešamo.
Recept za joto malo drugače
Joto lahko skuhamo tudi po drugem receptu. Fižol čez noč namočimo in ga v isti vodi pristavimo. Ko zavre, vodo odlijemo, prilijemo krop in kuhamo skupaj z lovorom. Dodamo polovico na koščke narezane slanine. Ko je fižol napol mehak, dodamo na kocke narezan krompir in kujamo do mehkega.
Dodamo še kislo zelje, ki smo ga skuhali posebej. Na preostali slanini prepražimo drobno sesekljano čebulo, stresemo v joto, začinimo in še enkrat dobro prevremo.
Jota se posebej prileže v hladnem vremenu, postrežemo jo lahko tudi kot predjed za Božično večerjo, zraven ponudimo okusne božične sladice.
Jota s kislo repo skuhana v enem loncu
Jota s kislo repo je klasična jed na žlico, ki jo tudi resnično lahko skuhamo v enem loncu. Resnično preprost recept, ki nam bo močno olajšal kuhanje kosila.
Recept za joto v enem loncu:
- 1/2 kg kisle repe
- 300 fižola
- 300 g krompirja
- 4 stroki česna
- 2 lovorova lista
- 2 veliki čebuli
- prekajeno svinjsko meso
- 2 žlici svinjske masti
- 1 žlička sladke rdeče mlete paprike
- sol in poper
Običajno joto kuhamo tako, da posebej skuhamo krompir, kislo repo in fižol. Recept lahko poenostavimo, tako da jed res skuhamo samo v enem loncu. Fižol v zrnju prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan odcedimo. V loncu, kjer bomo kuhali joto, segrejemo žlico svinjske masti in na njej popražimo drobno sesekljano čebulo. Po nekaj minutah praženja, prilijemo nekaj žlic vode in pražimo, da čebula razpade.
Prilijemo vročo vodo, lahko tudi čisto jušno osnovo. Dodamo namočen in odcejen fižol in prekajeno svinjsko meso. Dodamo poper v zrnju, premešamo in kuhamo toliko časa, da je fižol na pol kuhan. Sedaj dodamo opran in na kocke narezan krompir, lovorov list in kuhamo še približno pol ure, ter nato dodamo še kislo repo.
Namesto kisle repe lahko joto skuhamo tudi s kislim zeljem. Jed kuhamo še pol ure, medtem na svinjski masti in ocvirkih popražimo sesekljan česen, žličko mlete rdeče paprike, premešamo in vse skupaj dodamo v joto.
Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še približno 10 minut. Tik preden je jed kuhana, dodamo še sol in poper po okusu, po želji dodamo še ščepec majarona. Prekajeno meso vzamemo iz jote, ga narežemo na manjše kose in vrnemo v jed. Prekajeno meso lahko narežemo tudi na večje rezine in ga postrežemo k vsaki porciji jote.
Viri: Jota
- Velika Slovenska kuharica
- Kosilo.si; Recepti s kislim zeljem