Gotovo ste že slišali za to čudežno rastlino, ki nas razvaja s svojimi lepimi cvetovi in zdravilnimi lastnostmi. V Evropi so jo menihi gojili po samostanih in iz nje izdelovali olje črne kumine, semena pa so uporabili pri peki kruha. Včasih so črno kumino imenovali “črni koriander”, razširjena je bila po celem svetu.
Tako semena, kot olje, imajo veliko zdravilno moč, z napredkom medicine je malo padla v pozabo, a novodobne bolezni so nas prisilile, da se zopet obrnemo k naravi. Najpogosteje olje črne kumine uporabimo za pomoč pri hujšanju, saj zmanjšuje željo po hrani, vse pogosteje pa si z njim pomagajo onkološki bolniki.
Kazalo
Učinkovine timokvinoni, ki jih vsebuje olje črne kumine, pospešujejo umiranje rakastih celic. Z več raziskavami so potrdili, da ima črna kumina močan vpliv na tumorske celice. Raziskave glede preventive rakavih bolezni so potrdile, da lahko zdrav organizem ob uporabi olja prepozna in uniči rakave celice, preden tumor ogrozi vaše zdravje.
Z raziskavami so tudi dokazali, da olje črne kumine zavira rast metastaz in je v veliko pomoč pri težjih oblikah raka. Olje se pridobiva iz semen črne kumine in zaradi številnih koristnih učinkov na telo se v zdravilne namene uporablja že dolgih 2000 let.
Seznam rakotvornih snovi raste iz leta v leto, zdravila se iščejo vse bolj intenzivno. Cilj zdravljenja vseh vrst raka je preprečevanje rasti celic. Pri vsakem posamezniku obstaja odnos med boleznijo in hrano, in ravno z uživanjem pravilne hrane, lahko preprečimo marsikatero bolezen. Pomanjkanje nenasičenih maščobnih kislin lahko ohromi številne funkcije v telesu.
Omejuje nam dostop do vdihanega zraka. Jetra, trebušna slinavka in vse ostale žleze v telesu brez nenasičenih maščob ne morejo tvoriti sluzi. Ko se celica deli, je njena površina večja, zato mora nujno vsebovati dovolj snovi z maščobnimi kislinami, da se lahko razdeli in se dokončno loči od izvorne celice.
V olju črne kumine so glavne sestavine eterična olja timokinon 28,57%, p-cimen 40% in karvakrol 12%.
Vitamini skupine B imajo velik pomen na naše telo. Kar osem vodotopnih vitaminov B ima v celicah človeškega telesa veliko presnovnih funkcij, pri katerih sodelujejo kot koencimi.
Pomanjkanje folne kisline v razvitih državah prizadene skoraj 10% vse ljudi. Pomanjkanje se pokaže kot slabokrvnost, anemija, nenormalne bele krvničke, lahko se pojavi arteroskleroza in tromboza. Pomanjkanje folne kisline pogosto spremljajo depresija, nespečnost, pozabljivost in lahko pripelje celo do demence. Več o depresiji si preberite v članku.
Vitamin E je topen v maščobah in je zelo pomemben antioksidant, eden od najpomembnejših vitaminov v našem telesu, saj deluje pozitivno na celoten organizem.
Antioksidanti ščitijo celice pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki lahko poškodujejo celice in prispevajo k razvoju bolezni srca in ožilja, ter raka. Vitamin E je pomemben pri presnovi maščob, razstruplja telo, krepi imunsko odpornost, uravnava krvni tlak in skrbi, da koža ostane gladka in vitalna.
V olju črne kumine najdemo tudi fitostreole, to so rastlinski steroli, ki v telesu vplivajo na zniževanje ravni holesterola v plazmi in pomagajo pri težavah s prostato.
Olje se lahko uporablja za zunanjo in notranjo uporabo:
Naredite zmes iz 50 ml olja črne kumine, 30 ml olja svetlina in 20 ml olja pšeničnih kalčkov. Namažite na obolela mesta in pustite učinkovati. Pri zdravljenju dermatitisa jemljite tudi trikrat na dan po eno čajno žličko olja črne kumine.
Črna kumina, ki jo imenujemo tudi užitna črnika ali črni kumin, se že stoletja uporablja tudi v kulinariki. Semena nimajo močne arome, če jih zmečkamo med prsti ima rahel zeliščni vonj, ki mogoče še najbolj spominja na blagi origano. Semena imajo rahel orehast, prsten, poprast in nekoliko grenak okus. Semena so čvrsta in hrustljava.
Semena črne kumine se uporabljajo za posip po kruhu iz nekvašenega testa, pogosto jih uporabijo skupaj s sezamom. Odlično se podajo tudi na pikantno pecivo in razne zvitke. Bengalski kuharji semena črne kumine uporabljajo za pripravo posebne zeliščne mešanice, ki se imenuje phoron.
Poleg semen črne kumine dodajo še ogrščična semena, kumin, komarček in triplat. Mešanico dodajajo stročnicam in jih uporabljajo v raznih zelenjavnih receptih.
V Indiji uporabljajo semena črne kumine pri pripravi pilavov in curryjev, pogosto pa jih dodajo tudi v jedi, ki se kuhajo počasi, najbolj poznana jed je korme. Črniko uporabljajo tudi za vlaganje zelenjave in sadja. Semena črne kumine tudi obogatijo okus krompirja, dodamo jih lahko tudi v jedi na žlico in v razne enolončnice in jedi, ki vsebujejo razne korenaste zelenjave.
Indijski kuharji semena užitne črnike običajno na suho prepražijo ali popečejo. S tem se iz semen sprostijo vonji, nakar jih potresejo po zelenjavnih jedeh ali solatah.
Na Bližnjem vzhodu skupaj zmeljejo semena črne kumine, kumina in koriandara, ter mešanico dodajo krompirjevim jedem in zelenjavnim omletam. Semena črnice so nepogrešljiva pri priljubljeni jedi panch phoron. Prilegajo se tudi k kruhu, rižu, ter listnati in korenasti zelenjavi.
Semena črne kumine se lepo dopolnjujejo s kurkumo, timijanom, šetrajem, poprom, komarčkom, ingverjem, koriandrom, kardamonom, cimetom in pimentom.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.