Barvanje pirhov – 10 idej za najlepše pirhe

barvanje pirhov
BARVANJE PIRHOV JE VELIKONOČNI OBIČAJ! POGLEJ VEČ!

Barvanje pirhov je star običaj, ki se je ohranil iz 12.stoletja, ko je cerkev vpeljala velikonočno blagoslavljanje jajc. Vendar so pirhi postali del velikonočnega žegna šele mnogo let kasneje, saj v starih zapisih velikonočna jajca zasledimo samo kot ustrezno dajatev zemljiškemu gospodu in ne kot posebno praznično jed.

V starih časih so bila jajca zelo dragocena in so pogosto imela enak pomen kot denar. Z jajci so ljudje ob veliki noči poravnavali zapadle dolgove, začela so se tudi pojavljati prva rdeče pobarvana jajca. Običajno so se uporabljala kurja jajca, izjema so bili Angleži, ki so barvali kar osem različnih vrst jajc.

Med njimi so bila tudi golobja jajca, pavja, galebja, puranja in podobno. V Sloveniji se velikonočno jajce kot dar, prvič omenja leta 1339, ko so samostanu v Radljah ob Dravi, nunam na veliko soboto razdelili jajca.

Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Prva poročila o krašenju in barvanju pirhov, izhajajo iz 17. stoletja. V teh davnih časih, so pirhe barvali samo z naravnimi barvami, ki so jih pridobivali iz rastlin in drugih snovi iz narave.

Nekaj tehnik za barvanje pirhov z naravnimi barvami se je ohranilo vse do danes, najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulo. Barvanje pirhov za veliko noč je zelo priljubljeno, tako med vernimi ljudmi, kot tistimi, ki pirhov ne nesejo k velikonočnemu blagoslovu. (1)

Pri barvanju velikonočnih pirhov z naravnimi barvami, lahko sprostimo svojo domišljijo in uporabimo različne rastline, korenine, liste, lubje, cvetove, kot tudi razno sadje, zelenjavo in še kaj, kar najdemo v domači kuhinji. Prvi velikonočni pirhi, so bili v rdeči barvi, ki je imela v starodavnih verovanjih veliko moč.

Rdeča barva ima obrambni moč, saj naj bi odganjala čarovnice in razne zle sile. Prav tako ima rdeča barva velik pomen pri ljudskih praznovanjih, predvsem z prazniki pomladi, poroko in rojstvi.

Kako naredimo rdeče pirhe z naravnimi barvami?

Iz davne zgodovine je znano, da so najprej pojavili rdeče obarvani pirhi in še danes jih najpogosteje vidimo. Rdeče pirhe lahko naredimo z mnogimi naravnimi barvami.

Najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulnimi olupki, s teranom in s sokovi raznih rastlin in zelenjave, ki vsebujejo rdeče barvilo. To je lahko rdeča pesa ali borovnice. (1)

Barvanje pirhov s čebulo

barvanje pirhov
BARVANJE PIRHOV S ČEBULO

Velikonočni pirhi v čebulni olupkih, so najbolj razširjena metoda barvanja z naravnimi barvami. Čebulne olupke spravljamo že nekaj časa prej, saj več kot jih imamo, lepši bodo pirhi.

Uporabimo lahko olupke različnih barvnih odtenkov, najlepšo barvo bomo dobili z mešanico olupkov rdeče in rjave čebule. Olupke damo v večjo posodo, vanjo položimo jajca in nalijemo toliko vode, da prekrije olupke in jajca.

Jajca lahko prej okrasimo z listi, cvetlicami, trakovi ali kakšnimi drugimi vzorčki in jih zavijemo v najlonsko nogavico. Jajca počasi kuhamo približno 15 minut, za lepšo barvo jih lahko pustimo v posodi z olupki, dokler se ne ohladijo.

Nato jih previdno izrežemo iz nogavice, posušimo in namažemo z oljem ali maslom.

Barvanje pirhov v teranu

Tudi barvanje pirhov v teranu je zelo priljubljeno in predvsem preprosto. Potrebujemo skodelico domačega terana, v katerem skuhamo jajca do trdega. Za lepšo barvo jih lahko pustimo v teranu, dokler se ne ohladijo in jih šele nato previdno poberemo iz skodelice.

Pirhi bodo lepe vijolične, modre ali temno roza barve, na lupini jajca pa se bodo naredili drobni kristalčki. Pirhov, ki jih naredimo s teranom, ne premažemo z oljem, saj s tem uničimo grobo teksturo, ki se naredi na jajcu.

Podobno barvo pirhov dobimo tudi, če jih skuhamo v tropinah rdečega vina. Za rdeče pirhe lahko uporabimo tudi olupke rdeče pese, naravni sok rdeče pese, maline ali sok granatnega jabolka.

Barvanje pirhov z rižem

Poleg barvanja pirhov s čebulnimi olupki, je izredno preprosta tudi tehnika barvanja velikonočnih jajc z rižem. Potrebujemo nekaj pesti riža, trdo kuhana jajca in jedilne barve. Sama sem uporabila živilske barve, ki so mi ostale od peke božičnih piškotov.

V trgovini redko dobimo bela jajca, zato jih lahko po enostavnem postopku sami razbarvamo. Pripravimo liter vode in liter kisa, najboljši je kis za vlaganje. Jajca položimo v mrzlo mešanico kisa in vode, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Rezultat bodo precej bolj svetla jajca, mogoče celo čisto bela.

Postopek barvanja pirhov z rižem:

  • 10 trdo kuhanih jajc
  • različne jedilne barve
  • 3 pesti riža
  • 3 vrečke

Če želimo bolj svetla jajca, potem zmešamo liter mrzle vode in liter kisa. V mešanico položimo jajca, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Ko so jajca kuhana, jih poberemo iz vode in ohladimo. Medtem v vsako vrečko posebej položimo pest riža, dodamo jedilni barvo in dobro pretresemo.

Nato v vrečko z obarvanim rižem položimo jajce in dobro pretresemo, pazimo, da jajce ne poči. Vrečko stresemo toliko časa, da se obarvan riž prime jajca. Nato jajce previdno odložimo na papirnato brisačko in v drugi vrečki pobarvamo naslednje jajce.

K obarvanemu rižu lahko dodamo tudi več različnih barv, stresamo kratek čas in dobili bomo zanimive kombinacije barv. Ko se riž posuši, ga bomo brez težav odstranili. Obarvana jajca lahko tudi premažemo z oljem, da se bodo lepo svetile.

Kako naredimo velikonočna jajca oranžne ali rumene barve?

Kadar poskušamo barvati jajca z naravnimi barvami, moramo vedeti, da barve ne bodo zelo močne in intenzivne. Zaradi tega moramo dati vedno večjo količino rastline, sadja ali zelenjave, ter jajca tudi več časa pustiti v vodi.

Za pirhe oranžne barve lahko uporabimo naribano korenje, dodamo malo vode, ter v njem skuhamo jajca.

Barvanje pirhov s kurkumo in rdečo papriko

Podobno barvo dobimo tudi, če jajca skuhamo v nekaj žlicah rdeče paprike in nekaj žlicah kurkume. Barva se bo bolje prijela, če jajca pustimo v vodi toliko časa, da se ohladijo, lahko tudi čez noč. Boljše rezultate bomo tudi dobili, če vodi dodamo nekaj žlic kisa.

Za oranžno barvo lahko uporabimo tudi  cvetove ognjiča. Dve veliki pesti ognjičevih cvetov položimo v lonec, dodamo jajca in prilijemo toliko vode, da vse prekrijemo. Kuhamo 15 minut, za boljši odtenek, lahko dodamo žlico čilija v prahu ali žlico rdeče paprike.

Pirhi v odtenkih zelene barve

Za zelen pirhe lahko uporabimo večino svežih rastlin, ki jih je mogoče dobiti v tem času. Za dva litra vode, v kateri bomo kuhali jajca, moramo imeti pol kilograma zelenjave ali zelišč.

Naberemo peteršilj, kislice, špinačo, koprive in regrat. Vsa zelišča na drobno narežemo in zmeljemo v kašo.

Zeleni pirhi z zelenim čajem in zelišči

Kašo damo v večji lonec, prilijemo vodo, nekaj žlic kisa in zeleni čaj. V tej mešanici skuhamo jajca, nekaj časa jih lahko še namakamo, da se ohladijo. Nato jih previdno poberemo iz zeliščne vode, posušimo in namažemo z nekaj kapljicami olja. Za zelene pirhe, vedno dodamo zeleni čaj.

Za zelene pirhe lahko uporabimo tudi zeleno solato, zelje in veliko špinače. Vedno moramo imeti velike količine zelenjave, ki jo zmeljemo v kašo, da spusti sokove. Mogoče bom vseeno razočarani, ker barve ne bodo intenzivne, pač pa bodo pirhi videti nekako medlih in  dolgočasnih barv. To težavo lahko rešimo tako, da poskusimo kupiti bela jajca, saj se bo na njih vsaka barva videti bolj intenzivna.

Pomaga tudi, če že skuhana jajca, pustimo čez noč v vodi, v kateri smo jih kuhali. Vsekakor se splača narediti nekaj poskusov, saj nam jajc ni potrebno zavreči, pač pa naredimo iz njih kakšno tradicionalno velikonočno jed. 

Najlepši modri pirhi

Modre pirhe je mogoče še najlažje narediti, saj ima večina modrega sadja in zelenjave, v sebi močna barvila. Poskusimo lahko z borovnicami.

V večji lonec damo čim več borovnic, lahko tudi zamrznjenih. Dodamo jajca, malo vode in dve žlici kisa. Jajca v borovnicah kuhamo približno 15 minut, nato jih v borovničevi kaši tudi ohladimo, lahko jih pustimo tudi čez noč.

Modri pirhi z aronijo in bezgovimi jagodami ali rižem

Uporabimo lahko tudi sadeže aronije, ki bodo prav tako dali lepo modro barvo. Postopek je isti kot pri borovnicah, priporočamo, da jagode aronije prej zmeljete v kašo, da bodo spustile sok. Poskusimo lahko tudi z rdečim zeljem, ki ga na drobno narežemo, ali zmeljemo v kašo.

Dodamo žlico sode bikarbone, malo vode in skuhamo jajca. Za lepo turkizno barvo, pustimo pirhe še nekaj časa v zeljni vodi in jih nato previdno poberemo prestavimo na papirnate prtičke. Jajca posušimo in jih namažemo z malo olja, da se posvetijo.

Za modre pirhe lahko uporabimo tudi sok iz bezgovih jagod, naravni grozdni sok, brusnice, ostroge, ter vsa črna vina. Za lepe pirhe, bomo mogoče morali poskusiti več različnih kombinacij, a na koncu bomo bomo imeli unikatne, naravne, velikonočne pirhe.

Modre pirhe lahko pripravimo tudi tako, da jih obarvamo z rižem in modro jedilno barvo. Postopek je opisan zgoraj.

modri pirhi
Modri pirhi pobarvani z rižem in jedilnimi barvami

 

Viri: barvanje pirhov,

  • Barvanje pirhov z naravnimi barvami, pirhi v čebuli, pirhi v teranu