Barvanje pirhov – kako pobarvamo pirhe z naravnimi barvami?

Barvanje pirhov je star običaj, ki se je ohranil iz 12.stoletja, ko je cerkev vpeljala velikonočno blagoslavljanje jajc. Vendar so pirhi postali del velikonočnega žegna šele mnogo let kasneje, saj v starih zapisih velikonočna jajca zasledimo samo kot ustrezno dajatev zemljiškemu gospodu in ne kot posebno praznično jed.

V starih časih so bila jajca zelo dragocena in so pogosto imela enak pomen kot denar. Z jajci so ljudje ob veliki noči poravnavali zapadle dolgove, začela so se tudi pojavljati prva rdeče pobarvana jajca. Običajno so se uporabljala kurja jajca, izjema so bili Angleži, ki so barvali kar osem različnih vrst jajc.

Med njimi so bila tudi golobja jajca, pavja, galebja, puranja in podobno. V Sloveniji se velikonočno jajce kot dar, prvič omenja leta 1339, ko so samostanu v Radljah ob Dravi, nunam na veliko soboto razdelili jajca. Za Veliko noč poleg tradicionalnih pirhov spečemo tudi orehovo potico, naribamo hren in skuhamo tradicionalno velikonočno juho. 

barvanje pirhov
Barvanje velikonočnih pirhov z rižem Poglej več idej!

Barvanje pirhov z naravnimi barvami

Prva poročila o krašenju in barvanju pirhov, izhajajo iz 17. stoletja. V teh davnih časih, so pirhe barvali samo z naravnimi barvami, ki so jih pridobivali iz rastlin in drugih snovi iz narave.

Nekaj tehnik za barvanje pirhov z naravnimi barvami se je ohranilo vse do danes, najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulo. Barvanje pirhov za veliko noč je zelo priljubljeno, tako med vernimi ljudmi, kot tistimi, ki pirhov ne nesejo k velikonočnemu blagoslovu. (1)

Pri barvanju velikonočnih pirhov z naravnimi barvami, lahko sprostimo svojo domišljijo in uporabimo različne rastline, korenine, liste, lubje, cvetove, kot tudi razno sadje, zelenjavo in še kaj, kar najdemo v domači kuhinji. Prvi velikonočni pirhi, so bili v rdeči barvi, ki je imela v starodavnih verovanjih veliko moč.

Rdeča barva ima obrambni moč, saj naj bi odganjala čarovnice in razne zle sile. Prav tako ima rdeča barva velik pomen pri ljudskih praznovanjih, predvsem z prazniki pomladi, poroko in rojstvi.

Iz davne zgodovine je znano, da so najprej pojavili rdeče obarvani pirhi in še danes jih najpogosteje vidimo. Rdeče pirhe lahko naredimo z mnogimi naravnimi barvami.

Najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulnimi olupki, s teranom in s sokovi raznih rastlin in zelenjave, ki vsebujejo rdeče barvilo. To je lahko rdeča pesa ali borovnice. (1)

Kako pobarvamo velikonočne pirhe s čebulnimi olupki?

barvanje pirhov
BARVANJE PIRHOV S ČEBULO

Velikonočni pirhi v čebulni olupkih, so najbolj razširjena metoda barvanja z naravnimi barvami. Čebulne olupke spravljamo že nekaj časa prej, saj več kot jih imamo, lepši bodo pirhi.

Uporabimo lahko olupke različnih barvnih odtenkov, najlepšo barvo bomo dobili z mešanico olupkov rdeče in rjave čebule. Olupke damo v večjo posodo, vanjo položimo jajca in nalijemo toliko vode, da prekrije olupke in jajca.

Jajca lahko prej okrasimo z listi, cvetlicami, trakovi ali kakšnimi drugimi vzorčki in jih zavijemo v najlonsko nogavico. Jajca počasi kuhamo približno 15 minut, za lepšo barvo jih lahko pustimo v posodi z olupki, dokler se ne ohladijo.

Nato jih previdno izrežemo iz nogavice, posušimo in namažemo z oljem ali maslom.

Barvanje pirhov v teranu

Tudi barvanje pirhov v teranu je zelo priljubljeno in predvsem preprosto. Potrebujemo skodelico domačega terana, v katerem skuhamo jajca do trdega. Za lepšo barvo jih lahko pustimo v teranu, dokler se ne ohladijo in jih šele nato previdno poberemo iz skodelice.

Pirhi bodo lepe vijolične, modre ali temno roza barve, na lupini jajca pa se bodo naredili drobni kristalčki. Pirhov, ki jih naredimo s teranom, ne premažemo z oljem, saj s tem uničimo grobo teksturo, ki se naredi na jajcu.

Podobno barvo pirhov dobimo tudi, če jih skuhamo v tropinah rdečega vina. Za rdeče pirhe lahko uporabimo tudi olupke rdeče pese, naravni sok rdeče pese, maline ali sok granatnega jabolka.

velikonočna jajca pobarvana s teranom
Velikonočna jajca pobarvana s teranom

Barvanje pirhov z rižem

Poleg barvanja pirhov s čebulnimi olupki, je izredno preprosta tudi tehnika barvanja velikonočnih jajc z rižem. Potrebujemo nekaj pesti riža, trdo kuhana jajca in jedilne barve. Sama sem uporabila živilske barve, ki so mi ostale od peke božičnih piškotov.

V trgovini redko dobimo bela jajca, zato jih lahko po enostavnem postopku sami razbarvamo. Pripravimo liter vode in liter kisa, najboljši je kis za vlaganje. Jajca položimo v mrzlo mešanico kisa in vode, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Rezultat bodo precej bolj svetla jajca, mogoče celo čisto bela.

Postopek barvanja pirhov z rižem:

 • 10 trdo kuhanih jajc
 • različne jedilne barve
 • 3 pesti riža
 • 3 vrečke

Če želimo bolj svetla jajca, potem zmešamo liter mrzle vode in liter kisa. V mešanico položimo jajca, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Ko so jajca kuhana, jih poberemo iz vode in ohladimo.

Medtem v vsako vrečko posebej položimo pest riža, dodamo jedilni barvo in dobro pretresemo. Namesto vrečke lahko uporabimo tudi plastične skodelice, ki jih lahko kasneje zavržemo.

barvanje pirhov z rižem
V posodico ali vrečko stresemo riž, dodamo poljubno jedilno barvo in v rižu povaljamo vsako jajce posebej.

Nato v vrečko z obarvanim rižem položimo jajce in dobro pretresemo, pazimo, da jajce ne poči. Vrečko stresemo toliko časa, da se obarvan riž prime jajca. Nato jajce previdno odložimo na papirnato brisačko in v drugi vrečki pobarvamo naslednje jajce.

K obarvanemu rižu lahko dodamo tudi več različnih barv, stresamo kratek čas in dobili bomo zanimive kombinacije barv. Ko se riž posuši, ga bomo brez težav odstranili. Obarvana jajca lahko tudi premažemo z oljem, da se bodo lepo svetile.

velikonočna jajca pobarvana z rižem
Kuhana jajca povaljamo v rižu, ki smo ga obarvali z jedilno barvo. Pobarvana jajca odlagamo na papirnato brisačo, ko se riž posuši ga previdno odstranimo.

Kako pobarvamo velikonočne pirhe s pomočjo svile?

Velikonočne pirhe lahko pobarvamo tudi s pomočjo svile. Pripravimo si različno velike kose svile, uporabimo stara zavržena oblačila, lahko tudi svilene kravate. Tehnika barvanja pirhov s svilo se mogoče sliši zapletena, a je v resnici zelo preprosta.

Za barvanje pirhov s svilo, izberemo bela jajca, ali čem svetlejša.

Jajca zavijemo v kos svile, izberemo takšno, ki ima kakšen zanimiv vzorec. Vendar pozor! Ta tehnika bo uspešna samo, če bomo uporabili pravo svilo.

Jajce zavijemo v svilo, del svile ki ima izrazitejši vzorec naj bo obrnjen proti jajcu. Konce svile trdno zavežemo, lahko tudi z elastiko. Nato jajce zavito v svilo zavijemo še v bombažno tkanino, lahko uporabimo plenico. Bombažno tkanino zavežemo z vrvico.

Tako pripravljene pirhe položimo v hladno vodo, ki ji dodamo nekaj žlic kisa. Jajca zavremo in počasi kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko so jajca kuhana, jih previdno poberemo iz vode in počakamo da se ohladijo, šele nato odstranimo svilo. Več idej poglej TUKAJ!

barvanje pirhov s svilo
Barvanje pirhov s svilo

Barvanje pirhov s kurkumo in rdečo papriko

Kadar poskušamo barvati jajca z naravnimi barvami, moramo vedeti, da barve ne bodo zelo močne in intenzivne. Zaradi tega moramo dati vedno večjo količino rastline, sadja ali zelenjave, ter jajca tudi več časa pustiti v vodi.

Za pirhe oranžne barve lahko uporabimo naribano korenje, dodamo malo vode, ter v njem skuhamo jajca.

Podobno barvo dobimo tudi, če jajca skuhamo v nekaj žlicah rdeče paprike in nekaj žlicah kurkume. Barva se bo bolje prijela, če jajca pustimo v vodi toliko časa, da se ohladijo, lahko tudi čez noč. Boljše rezultate bomo tudi dobili, če vodi dodamo nekaj žlic kisa.

Za oranžno barvo lahko uporabimo tudi  cvetove ognjiča. Dve veliki pesti ognjičevih cvetov položimo v lonec, dodamo jajca in prilijemo toliko vode, da vse prekrijemo. Kuhamo 15 minut, za boljši odtenek, lahko dodamo žlico čilija v prahu ali žlico rdeče paprike.

Zeleni pirhi z zelenim čajem in zelišči

Za zelene pirhe lahko uporabimo večino svežih rastlin, ki jih je mogoče dobiti v tem času. Za dva litra vode, v kateri bomo kuhali jajca, moramo imeti pol kilograma zelenjave ali zelišč.

Naberemo peteršilj, kislice, špinačo, koprive in regrat. Vsa zelišča na drobno narežemo in zmeljemo v kašo.

Kašo damo v večji lonec, prilijemo vodo, nekaj žlic kisa in zeleni čaj. V tej mešanici skuhamo jajca, nekaj časa jih lahko še namakamo, da se ohladijo. Nato jih previdno poberemo iz zeliščne vode, posušimo in namažemo z nekaj kapljicami olja. Za zelene pirhe, vedno dodamo zeleni čaj.

Za zelene pirhe lahko uporabimo tudi zeleno solato, zelje in veliko špinače. Vedno moramo imeti velike količine zelenjave, ki jo zmeljemo v kašo, da spusti sokove. Mogoče bom vseeno razočarani, ker barve ne bodo intenzivne, pač pa bodo pirhi videti nekako medlih in  dolgočasnih barv. To težavo lahko rešimo tako, da poskusimo kupiti bela jajca, saj se bo na njih vsaka barva videti bolj intenzivna.

Pomaga tudi, če že skuhana jajca, pustimo čez noč v vodi, v kateri smo jih kuhali. Vsekakor se splača narediti nekaj poskusov, saj nam jajc ni potrebno zavreči, pač pa naredimo iz njih kakšno tradicionalno velikonočno jed. 

Najlepši modri pirhi

Modre pirhe je mogoče še najlažje narediti, saj ima večina modrega sadja in zelenjave, v sebi močna barvila. Poskusimo lahko z borovnicami.

V večji lonec damo čim več borovnic, lahko tudi zamrznjenih. Dodamo jajca, malo vode in dve žlici kisa. Jajca v borovnicah kuhamo približno 15 minut, nato jih v borovničevi kaši tudi ohladimo, lahko jih pustimo tudi čez noč.

Modri pirhi z aronijo in bezgovimi jagodami ali rižem

Uporabimo lahko tudi sadeže aronije, ki bodo prav tako dali lepo modro barvo. Postopek je isti kot pri borovnicah, priporočamo, da jagode aronije prej zmeljete v kašo, da bodo spustile sok. Poskusimo lahko tudi z rdečim zeljem, ki ga na drobno narežemo, ali zmeljemo v kašo.

Dodamo žlico sode bikarbone, malo vode in skuhamo jajca. Za lepo turkizno barvo, pustimo pirhe še nekaj časa v zeljni vodi in jih nato previdno poberemo prestavimo na papirnate prtičke. Jajca posušimo in jih namažemo z malo olja, da se posvetijo.

Za modre pirhe lahko uporabimo tudi sok iz bezgovih jagod, naravni grozdni sok, brusnice, ostroge, ter vsa črna vina. Za lepe pirhe, bomo mogoče morali poskusiti več različnih kombinacij, a na koncu bomo bomo imeli unikatne, naravne, velikonočne pirhe.

Modre pirhe lahko pripravimo tudi tako, da jih obarvamo z rižem in modro jedilno barvo. Postopek je opisan zgoraj.

modri pirhi
Modri pirhi pobarvani z rižem in jedilnimi barvami

Barvanje pirhov s peno za britje

Ja, prav ste slišali! Velikonočna jajca lahko pobarvamo tudi s peno za britje. Pripravimo si več manjših posodic in v vsako nabrizgamo peno za britje. V vsako skodelico kapnemo nekaj kapljic živilske barve in dobro premešamo. Sedaj pa se lahko pričnemo igrati.

V vsako osnovno barvo kanemo nekaj kapljic drugačne barve in rahlo premešamo, da dobimo različne vzorčke. V tako obarvano peno za britje potopimo trdo kuhana jajca in jih pustimo najmanj 25 minut.

Dlje bomo jajca pustili v obarvani peni za britje, lepši vzorčki se bodo naredili. Seveda bodo pirhi še lepši, če bomo uporabili bela jajca. Ko se na pirhih naredi vzorček, jih poberemo iz pene in čisto rahlo obrišemo.

barvanje pirhov s peno za britje
Barvanje pirhov s peno za britje

Barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso

Pirhe je mogoče preprosto pobarvati z uporabo naravnih sestavin, kot je rdeča pesa. Ta zelenjava namreč omogoča ustvarjanje čudovite rdeče barve na jajcih, kar je popolno za praznovanje velike noči. Obstaja več načinov, kako uporabiti rdečo peso za barvanje jajc.

Prva metoda je izdelava soka iz rdeče pese, ki ga lahko nanesemo direktno na jajca. Druga metoda pa vključuje naribanje rdeče pese, nato pa zavreti rdečo peso z malo vode in kisa ter vanjo položiti jajca.

Skozi ta članek bomo podrobno razložili postopek barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso in delili nekaj uporabnih nasvetov ter trikov za dosego čudovitih rezultatov.

Kako lahko uporabimo rdečo peso za barvanje pirhov?

 • Obstajata dva načina uporabe rdeče pese za barvanje jajc – v soku rdeče pese in s pomoljo naribane rdeče pese.
 • Barvanje jajc z rdečo peso je naravna in trajnostna alternativa kemičnim barvilom.
 • Pri pripravi rdeče pese za barvanje jajc je pomembno uporabiti tudi kis, da se barva bolje prime na jajca.
 • Nekaj nasvetov za pripravo jajc za barvanje je, da jih predhodno skuhamo in ohladimo, ter jih po možnosti nekoliko obrusimo, da se barva bolje oprime površine jajc.
 • Postopek barvanja jajc z rdečo peso vključuje vretje rdeče pese, ohladitev mešanice in namakanje jajc v njo za določen čas.

barvanje pirhov z rdečo peso

Kako pobarvamo pirhe z rdečo peso

Barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je čudovit način, kako jim dodati edinstveno in naravno rdečo barvo. V tem odseku bomo podrobno razložili postopek barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso. Za uspešno barvanje boste potrebovali naslednje materiale:

 • Velikonočna jajca
 • Rdeča pesa
 • Vrečko za barvanje jajc ali stari nogavico
 • Kis
 • Vodo

Postopek barvanja:

 1. Na začetku pripravite rdečo peso za barvanje jajc. Več o tem koraku boste izvedeli v odseku o pripravi rdeče pese za barvanje jajc.
 2. Jajca pripravite za barvanje.
 3. V loncu zavrite vodo in dodajte pripravljeno rdečo peso. S kuhanjem rdeče pese boste ustvarili barvni učinek, ki bo prešel na jajca. Več o kuhanju rdeče pese boste izvedeli v odseku o kuhanju rdeče pese za barvanje.
 4. Pustite, da se voda z rdečo peso ohladi na sobno temperaturo.
 5. Medtem pripravite jajca za barvanje. Obrišite jih suhe.
 6. Ko je voda z rdečo peso ohlajena, v njo dodajte kis. Kis bo pripomogel k boljšemu oprijemu barve na jajcih.
 7. Jajca položite v vrečko za barvanje jajc ali staro nogavico. Vrečko ali nogavico zavežite, da jajca ne padejo ven.
 8. Jajca položite v posodo z vodo in peso ter jih pustite, da se barvajo. Čas barvanja določa intenzivnost barve, zato pazite, da ne pustite jajc v barvni raztopini predolgo.
 9. Ko dosežete želeno barvo, odstranite jajca iz barvne raztopine in jih pustite, da se posušijo.
 10. Ko so jajca suha, jih lahko olepšate in okrasite po želji. Za dekorativne ideje si oglejte odsek z dodatnimi idejami za dekoracijo barvanih jajc.

Pobarvana jajca z rdečo peso bodo prava paša za oči na vaši velikonočni mizi. Ustvarite čudovite velikonočne tradicije in se prepustite domišljiji pri barvanju velikonočnih jajc z rdečo peso.

 

Priprava rdeče pese za barvanje jajc

Če želite doseči intenzivno rdečo barvo pri barvanju velikonočnih jajc, je ključna pravilna priprava rdeče pese. Sledite naslednjim korakom, da boste dobili najboljše rezultate:

Izbor sveže rdeče pese

Za optimalno barvanje jajc izberite svežo rdečo peso. Pazite, da je lupina nepraskana in koža brez vdolbin. Na ta način boste zagotovili, da bo pesa sprostila svojo naravno barvo enakomerno in intenzivno.

Pravilno pranje in čiščenje

Pred kuhanjem je pomembno, da temeljito operete in očistite rdečo peso. Sperite jo pod tekočo vodo, da odstranite umazanijo in morebitne nečistoče. Nato odrežite zeleno listje in koreninske konice ter lupino nežno obrišite s kuhinjsko krpo.

Kuhanje rdeče pese

Za barvanje jajc je potrebno skuhati rdečo peso. V velik lonec postavite peso in jo prekrijte s hladno vodo. Dodajte nekaj žlic kisa, da pomaga ohraniti in poudariti barvo. Počasi segrejte vodo do vretja in kuhajte peso približno eno uro, dokler ne postane mehka. Preverite, ali je pesa kuhana, tako da z nožem prebodete eno peso. Če nož enostavno drsi skozi pesa, je kuhana.

Hlajenje in lupljenje rdeče pese

Po kuhanju rdečo peso ohladite pod tekočo vodo ali jo postavite v hladno vodo za nekaj minut. Ko je pesa dovolj ohlajena, jo olupite pod tekočo vodo. Lupljenje naj bo enostavno, saj se bo koža zaradi kuhanja lažje odlepila. Za bolj intenzivno barvo lahko pustite olupljeno peso v hladilniku nekaj ur ali čez noč.

Priprava rdeče pese je ključna za barvanje velikonočnih jajc z intenzivno rdečo barvo. S svežo rdečo peso, pravilnim pranjem, kuhanjem in lupljenjem, boste dobili čudovite rezultate. Sledite tem korakom in ustvarite čarobne velikonočne pirhe.

Kuhanje rdeče pese za barvanje

Barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je čudovit način, kako ustvariti barvne pirhe za praznično vzdušje. V tem odseku bomo opisali korake, ki jih potrebujete za pravilno kuhanje rdeče pese, da dosežete želeni barvni učinek. Kuhanje pese je ključnega pomena, saj bo to omogočilo sproščanje pigmenta in ustvarjanje intenzivne rdeče barve na jajcih.

Kako skuhamo rdečo peso za barvanje jajc?

Za začetek je pomembno, da izberete svežo rdečo peso. Izbira sveže in kakovostne pese vam bo omogočila najboljšo barvno intenzivnost. Nato sledite naslednjim korakom:

 1. Operite rdečo peso pod tekočo vodo, da odstranite morebitne ostanke zemlje.
 2. Odrežite konice in korenine pese ter jo nato narežite na majhne koščke.
 3. Postavite narezano peso v lonec in jo prelijte z zadostno količino vode, da je peso popolnoma prekrita.
 4. Dodajte ščepec soli, da pripomore k ohranjanju barvnega pigmenta rdeče pese.
 5. Lonec postavite na štedilnik in počasi segrevajte.  Nato zmanjšajte temperaturo, pustite peso kuhati približno eno uro.
 6. Občasno preverite mehkobo pese s pomočjo vilice. Peso je dovolj kuhana, ko je mehka in jo lahko zlahka prebodate z vilico.
 7. Ko je peso dovolj kuhana, odstranite lonec s štedilnika in pustite, da se ohladi.
 8. Ko se peso ohladi, ji odstranite vodo in jo prelijte v posodo ali skledo.

Po kuhanju pese lahko uporabite to intenzivno barvno tekočino za barvanje velikonočnih jajc. Preprosto postavite jajca v barvno tekočino in jih pustite počivati, dokler ne dosežejo želene barvne intenzivnosti. Daljše jih pustite v barvni tekočini, globlje bo barva prodrla v jajčno lupino.

Za še bolj intenzivno barvo lahko jajca najprej skuhate v kisu ali uporabite beljakovino, ki bo pomagala ustvariti lepši sijaj na jajcih. Po barvanju jajca pustite, da se popolnoma posušijo, nato pa jih lahko polirate z rastlinskim oljem, da bodo še bolj sijoča.

Prednosti kuhanja rdeče pese za barvanje jajc
Barvni učinek kuhanja rdeče pese Rezultat
Pravilno kuhanje pese omogoča sproščanje barvnega pigmenta Intenzivna rdeča barva na jajcih
Pripravljenost pese se preveri s prebodom z vilico Popolno kuhanje pese za barvanje
Pesna voda je naravna in varna za barvanje jajc Zagotavljanje naravnega barvila za jajca

Varnostni ukrepi pri kuhanju pese

Pri kuhanju rdeče pese se prepričajte, da uporabljate ustrezno kuhinjsko opremo, saj lahko pesna barva obarva oblačila, posode in druge površine. Prav tako bodite previdni pri ravnanju z vrelo vodo in uporabljajte rokavice, da se izognete opeklinam.

Pravilno kuhanje rdeče pese je osnova za ustvarjanje čudovito barvnih velikonočnih jajc. S temi koraki boste lahko pripravili barvno tekočino, ki bo ustvarila intenzivno rdečo barvo na jajčni lupini. V naslednjem odseku bomo predstavili nasvete za pripravo jajc za barvanje, ki vam bodo pomagali doseči najboljše rezultate.

Priprava jajc za barvanje

Za uspešno barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je pomembna pravilna priprava jajc. Sledite naslednjim korakom, da bo barva rdeče pese dobro oprimljena in izpadla lepo:

 1. Operite jajca: Pred začetkom barvanja jajca temeljito operite s toplo vodo in nežnim detergentom, da odstranite morebitne nečistoče s površine jajc. To bo omogočilo boljšo absorpcijo barve.
 2. Kuhanje jajc: Jajca skuhajte, kot običajno, v skladu z vašim priljubljenim receptom za kuhana jajca. Ko so jajca kuhana, jih ohladite v hladni vodi, da se lažje lupijo.
 3. Olupljanje jajc: Olupite jajca, pri tem pa bodite previdni, da ne poškodujete beljakovine pod lupino. Po potrebi jih operite še enkrat, da odstranite morebitne delce lupine.

Zdaj ste pripravljeni, da nadaljujete s postopkom barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso. Sledite navodilom v naslednjem odseku, da ustvarite čudovite in praznične pirhe.

 

Postopek barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso

V tem odseku bomo postopoma opisali korake za barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso in zagotovili, da bodo rezultati čudoviti.

Začnemo s korakom priprave barvne mešanice. Vzemite svežo rdečo peso in jo olupite ter narežite na manjše koščke. Položite jih v večjo posodo, nato pa prelijte z vodo, da pokrije peso. Voda naj bo približno trikrat višja od pese.

Postavite posodo na štedilnik in segrejte vodo z peso na zmerni temperaturi. Ko zavre, znižajte temperaturo in pustite, da se kuha še približno eno uro. Pazite, da se voda med kuhanjem ne izpare preveč, sicer se bo barva izgubila. Ko je pesa kuhana, odstavite posodo in pustite, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo.

V naslednjem koraku pripravite jajca. Pravilno pripravljena jajca omogočajo, da se barva rdeče pese lepo oprime in ostane na jajcih. Jajca trdo skuhajte in nato ohladite pod tekočo vodo. Pazite, da jih temeljito obrišete in posušite, da ne bo na njih ostankov lupine ali vlage, ki bi lahko vplivali na barvo.

Na koncu pa prihaja najbolj zabaven del – barvanje jajc! Vzemite ohlajeno pesnico in s pomočjo žlice ali cedila prelijte tekočino v novo posodo. Sedaj imate pripravljeno barvo za jajca. V barvo postavite jajce in ga pustite namakati približno 10-15 minut, odvisno od želenega intenzitete barve. Lahko tudi eksperimentirate s časom, da ustvarite različne odtenke.

Ko so jajca zadovoljivo obarvana, jih previdno vzemite iz barve in jih položite na neko površino, kjer se lahko posušijo. Pustite, da se popolnoma posušijo, preden jih shranite ali uporabite za dekoracijo. Čim dlje jih pustite, da se sušijo, tem močnejša bo barva.

Tako je! Sledili ste postopku barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso in ustvarili čudovito praznično dekoracijo. Sedaj lahko uživate v barvitih pirhih, ki bodo zagotovo navdušili vašo družino in prijatelje.

Dodatne ideje za dekoracijo barvanih jajc

Poleg barvanja jajc z rdečo peso obstaja še veliko drugih načinov, kako jih okrasimo in naredimo resnično izvirne. Tukaj je nekaj idej, ki vam bodo pomagale pri dekoraciji barvanih jajc:

 • Pisane nalepke: Uporabite pisane nalepke različnih oblik in velikosti ter jih nalepite na jajca. Lahko ustvarite različne vzorce, kot so srčki, pikice ali rože.
 • Risbe z voščenkami: Z barvo jajc, voščenkami in domišljijo lahko ustvarite čudovite risbe na jajcih. Voščenke preprosto nanesite na jajca in jih nato pobarvajte z rdečo peso.
 • Barvanje z barvami na vodni osnovi: Namesto rdeče pese lahko uporabite barve na vodni osnovi, ki bodo jajcem dale različne barve. Z barvicami preprosto nanesite vzorce ali pobarvajte celotno jajce.
 • Decoupage: Uporabite majhne koščke pisane prtične ploščice ali papirja, jih zalepite na jajce in nato premažite s prozornim lepilom. Tako boste ustvarili čudovit dekorativni vzorec.
 • Vezenje: Če ste vešči vezenja, lahko na jajce preprosto vežete majhne vzorce ali objekte. Uporabite tanke nitke in iglo ter ustvarjajte unikatne vzorce.

S svojo domišljijo in ustvarjalnostjo lahko ustvarite še veliko drugih idej za dekoracijo barvanih jajc. Upoštevajte svoje osebne preference in se zabavajte pri ustvarjanju edinstvenih pirhov.

Nasveti in triki za uspešno barvanje jajc z rdečo peso

Za dosego čudovitih in uspešnih rezultatov pri barvanju jajc z rdečo peso, tukaj je nekaj praktičnih nasvetov in trikov:

Izberite sveža jajca

Pred barvanjem se prepričajte, da so jajca sveža. Sveža jajca imajo močnejšo lupino, kar omogoča boljši oprijem barve in enakomerno barvanje.

Pripravite barvno raztopino

Če želite doseči intenzivno rdečo barvo, pripravite koncentrirano barvno raztopino. Zavrite rdečo peso v vodi, nato pa dodajte žlico kisa, ki bo pomagal ohraniti barvo. Po barvanju jajc lahko barvno raztopino uporabite za dodatne dekoracije ali kuhanje.

Dodajte vzorce ali teksturo

Za unikatne in zanimive rezultate poskusite dodati vzorce ali teksturo na jajca. Lahko uporabite listke ali trakove, ki jih pritrdite na jajce pred barvanjem. Ko odstranite listke ali trakove, bodo za seboj pustili lepe vzorce.

Uporabite naravne dodatke

Za dodaten estetski učinek lahko uporabite naravne dodatke pri barvanju jajc z rdečo peso. Na jajca lahko prilepite majhne liste, cvetne liste ali uporabite trave za ustvarjanje zanimivih vzorcev in tekstur.

Trpite jajca v barvni raztopini

Čas, ki ga jajca preživijo v barvni raztopini, bo vplival na intenzivnost barve. Za svetlejše odtenke pustite jajca v raztopini krajši čas, za temnejše odtenke pa jih pustite dlje. Redno preverjajte barvo jajc, da dosežete želeni rezultat.

Ne pozabite na končno prevleko

Po barvanju jajca premažite z nekaj kapljicami olja ali kuhinjskega papirja, da jih dodatno zaščitite in daste sijoč izgled.

 

Nasveti za uspešno barvanje jajc z rdečo peso
Izberite sveža jajca
Pripravite koncentrirano barvno raztopino
Dodajte vzorce ali teksturo na jajca
Uporabite naravne dodatke pri barvanju
Prilagodite čas, ki ga jajca preživijo v barvni raztopini
Nanesite končno prevleko za sijoč izgled

Previdnostni ukrepi pri barvanju jajc z rdečo peso

Pri barvanju jajc z rdečo peso je pomembno upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov, da se zagotovi varno in uspešno barvanje. Sledite tem nasvetom, da bo vaše barvanje potekalo brez težav.

 1. Vedno nosite zaščitne rokavice, da preprečite madeže na rokah in oblačilih. Rdeča pesa lahko močno obarva kožo.
 2. Delajte na zaščiteni površini, kot je plastična podloga ali časopisni papir, da preprečite madeže na mizi ali drugih površinah.
 3. Prepričajte se, da uporabljate svežo rdečo peso, ki ni pokvarjena ali nagnita. Zavržite vso pokvarjeno peso.
 4. Izogibajte se uporabi preveč kisa pri pripravi barvne raztopine. Prekomerna količina kisa lahko povzroči premočno obarvanost jajc.
 5. Barve jajca v dobro prezračenem prostoru ali ob odprtem oknu, da se izognete vdihavanju vonja pese, ki je lahko močan.
 6. Če alergijsko reagirate na rdečo peso ali katero koli drugo sestavino barvne raztopine, je najbolje, da se izogibate barvanju jajc z rdečo peso.

Z upoštevanjem teh previdnostnih ukrepov boste zagotovili varno in uspešno barvanje jajc z rdečo peso ter uživali v čudovitih rezultatih.

Kako ohraniti barvo pirhov?

Po barvanju velikonočnih jajc z rdečo peso želimo, da barva ostane sveža in sijoča še dolgo časa. Tu je nekaj nasvetov, kako ohraniti barvo jajc:

Izberite prava jajca

Za barvanje jajc izberite sveža jajca brez vidnih poškodb ali razpok. Sveža jajca bodo obdržala barvo dlje in imela bolj enakomeren videz.

Ne pustite jajc na sobni temperaturi

Če želite ohraniti barvo jajc, jih ne pustite na sobni temperaturi predolgo. Po barvanju jih takoj shranite v hladilnik, da preprečite razgradnjo barve.

Izogibajte se mokrim površinam

Če želite preprečiti izgubo barve, se izogibajte postavljanju mokrih jajc na mokre površine. Če morate jajca prenašati ali hraniti, jih položite na suho podlago.

Ne izpostavljajte jajc sončni svetlobi

Sončna svetloba lahko pospeši bledenje barv. Zato ne puščajte barvnih jajc na soncu ali na mestih, kjer so izpostavljena močni svetlobi.

Shranjevanje jajc v hladilniku

Da bi barva jajc ostala sveža, jih po barvanju hranite v hladilniku. Jajca lahko shranite v nepredušni posodi ali ovijete posamezno jajce v folijo za živila.

Vzdrževanje čistoče jajc

Redno obrišite jajca z vlažno krpo, da odstranite morebitne madeže ali umazanijo. S tem boste ohranili sijoč videz barvnih jajc.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko ohranili barvo jajc svežo in sijočo ter uživali v lepo okrašenih velikonočnih pirhih še dolgo po prazniku.

Nasveti za ohranjanje barve jajc:
1. Izberite prava jajca
2. Ne pustite jajc na sobni temperaturi
3. Izogibajte se mokrim površinam
4. Ne izpostavljajte jajc sončni svetlobi
5. Shranjevanje jajc v hladilniku
6. Vzdrževanje čistoče jajc

 

Viri: barvanje pirhov,

 • Barvanje pirhov z naravnimi barvami, pirhi v čebuli, pirhi v teranu