Domača izdelava sveč – sadne sveče

domača izdelava sveč
IZDELAJTE IZVIRNA BOŽIČNA DARILA! POGLEJ VEČ!

V tem članku je predstavljena domača izdelava sveč oz. ideja kako izdelamo sveče sami. Ko minejo Božični  prazniki, nam po svečnikih, raznih venčkih, skodelicah in kozarčkih, vsako leto ostanejo sveče, ki niso pogorele do konca.

Domača izdelava sveč

Ponavadi nedogorele sveče jih kam pospravimo, saj je odstranjevanja voska neprijetno opravilo.

Lahko pa iz teh ostankov sveč, ki so ponavadi različnih barv, naredimo sadne sveče, ali sveče naredimo v zanimivih kozarčkih. Za lepši vonj dodamo različna eterična olja.

Izdelava sveč iz sadja

Kupimo sadje, ki je lepo na pogled in samostojno stoji na podlagi. Jaz sem za izdelavo sadnih sveč uporabila ananas, pomarančo, jabolko in bučo.

  • Sadje prerežemo na polovico, izdolbemo, malo pustimo da se posuši in obložimo s  papirjem za peko.
  • Iz svečnikov postrgamo staljen vosek, pripravimo sveče, ki niso do konca pogorele in vosek razdelimo po barvah. Jaz kupim tudi čisto navadno belo svečo in jo dodam že uporabljenemu vosku.
  • Pripravimo stenj za sveče, lahko ga kupite, vendar jaz ga naredim kar sama. Staro bombažno pižamo narežem na tanke trakove, jih namočim v olje, danes sem uporabila oljčno olje. Na konec trakov navežem kovinske kaveljčke, da bo stenj obtežen.

Za izdelavo sadnih sveč moramo vosek stopiti, najbolj varno je, da to storimo z vodno kopeljo. V večji lonec damo vodo, v manjšega pa nadrobimo belo svečo in ostanke barvnih sveč.

Vsako barvo raztopimo posebej in ji nalijemo v sadne kolupe, še prej pa dodamo stenj in ga z kakšno težjo oporo pričvrstimo na vrh sadja. Prav tako lahko barvni vosek po delih vlivamo v razne lončke, nalijemo prvi sloj, počakamo da se posuši in nato nalijemo drugi sloj.

S tem postopkom dobimo lepe barvne sveče.

Doma narejen sveče tudi kot izvirno darilo

Izdelava domačih sveč je še posebej primerna, da jih uporabimo kot darilo. Sadne sveče lahko tudi podarimo, saj so lepo unikatno darilo, posebej primerno kot Božično darilo.  Meni so najbolj všeč sadne sveče iz ananasa in pomaranče.

Preden vlijemo vroč vosek v sadje, lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja, vonj sadja in eteričnega olja bo lepo odišavil vaš dom.

Sadne sveče lepo in dolgo gorijo, od stenja pa je odvisno, kako velik ogenj bodo imele. Sadne sveče z debelejšim stenjem, bodo mogoče bolj primerne za poleti, ko bomo sedeli na terasi, dodatek eteričnega olja pa bo odganjal komarje.

Sadna sveča iz pomaranče lepo gori. Dodaten uporaben nasvet, kjer je opisana domača izdelava sveč, boste našli tudi v Slovenskih novicah, na povezavi.

 

Uporabljeno besedilo: domača izdelava sveč