združevanje živil

Združevanje živil – kako pravilno kombiniramo hrano?

združevanje živil
NAUČITE SE PRAVILNO ZDRUŽEVATI ŽIVILA! POGLEJ TU!

Združevanje živil je pri shujševalnih dietah izrednega pomena! Ko se odločite, da se boste znebili odvečnih kilogramov morate najprej spremeniti prehranjevalne navade. 

Predvsem morate prehranjevalne navade izboljšati, saj če ste predebeli, ste gotovo v skupini, ki se po obilnem obroku pritožuje nad debelostjo, nad napihovanjem in spahovanjem.

Združevanje živil

Za vaše težave je lahko krivo tudi nepravilno združevanje živil. Kadar hrano pravilno kombinirate, maščobe pravilno izgorevajo, tako da neprebavljene celice ne obremenjujejo organizma. Upoštevati morate predvsem to, da živila spadajo v različne skupine in da nekaterih ne smemo jesti hkrati, saj lahko zavrejo dobro prebavo.

Prednosti ki jih prinaša pravilno združevanje živil

  • pravilno združevanje živil bo pripomoglo k učinkovitejšemu izgorevanju maščob
  • zagotovilo bo kar največjo absorpcijo hranilnih snovi, encimov in beljakovin
  • preprečevalo bo spahovanje, napenjanje, vetrove in slabo prebavo
  • izboljšalo in preprečilo večino težav, ki so povezane z debelostjo

Kaj se zgodi, če živil ne pravilno združujete?

  • onemogočite učinkovito prebavo
  • oslabite delovanje prebavnih encimov
  • preprečujete vnos hranilnih snovi
  • tvegate številne tegobe in bolezni, kot so napenjanje, zgaga, slaba prebava, zaprtje, krči, napihnjenost, razdraženost debelega črevesja, slabšo absorpcijo hranil iz črevesja in še mnoge druge nadloge

Nekatere jedi prebavimo hitreje kot druge, poleg tega različna živila potrebujejo različne prebavne encime za pravilno absorpcijo.

Beljakovine potrebujejo kisle prebavne sokove, ogljikove hidrate pa prebavljamo s pomočjo alkalnih sokov. Če boste začeli pravilno združevati živila, boste že po nekaj dneh opazili bistveno izboljšanje zdravstvenega stanja, vaša energija in razpoloženje se bosta močno popravila.

Različne skupine živil

Beljakovine :

  • divjačina, najbolje zajec
  • jajca
  • jogurt
  • meso mleko oreški
  • perutnina
  • ribe
  • sir
  • soja
  • školjke
  • tofu

 Ogljikovi hidrati:

  • žita; ovseni izdelki, testenine, riž, rž, koruza in proso
  • živila iz žitne moke, piškoti, kruh, krekerji in peciva
  • med in javorjev sirup
  • krompir in škrobna zelenjava
  • sladkor in sladkarije

Neškrobna zelenjava in rastlinska olja

  • solate in sveža zelišča
  • semena
  • maslo, smetana in topljive maščobe
  • hladno stiskano olivno olje
  • zelišča
  • začimbe in solatne polivke

Četrta skupina: Vse sadje

Kako združujemo skupine živil?

Slabo združevanje živil:

  • združevanje žita z mlečnimi izdelki ali mesnimi izdelki povzroča vetrove
  • združevanje sadja in zelenjave = vetrovi
  • sadje z mesnimi izdelki = vetrovi
  • sadje z žiti ali mlečnimi izdelki = vetrovi

Dobro združevanje živil:

  • če uživate samo sadje boste imeli dobro prebavo, brez vetrov
  • dobra kombinacija so žita z zelenjavo
  • testenine z zelenjavo
  • ribe ali meso z zelenjavo
  • stročnice in fižol lahko kombinirate z žiti

S pravilnim združevanjem živil lahko tudi shujšate

Pravo združevanje živil je odličen način za obvladovanje telesne teže. Bistvo je v tem, da jeste samo eno vrsto hrane naenkrat ali pravilno kombinirate živila, saj to pospeši prebavo in razgradnjo hrane.

To pomeni, da se v telesu ne nabira neprebavljena hrana, ki se posledično spremeni v maščobne celice in celulit. Pravilno kombiniranje hrane organizmu dopušča učinkovito izgorevanje maščob.

Za uspehe pri hujšanju morate vsekakor najprej narediti načrt prehranjevanja in razstrupljanja,  če vam pravilno združevanje živil ne gre, jejte pač samo eno vrsto hrane naenkrat.

Kombiniranje skupin

Prva skupina

Beljakovine; meso, perutnina, sir, ribe, jajca, mleko in oreški, proizvajajo kislino in jih počasi prebavljamo.

Druga skupina

Ogljikovi hidrati; vsa žita in iz njih narejena živila in zelenjava, ki vsebuje škrob proizvajajo alkalne sokove. Ti za prebavo potrebujejo drugačne encime kot beljakovine, saj jih prebavimo hitro.

Če hkrati jemo živila iz prve in druge skupine, se encimi in prebavni sokovi ne skladajo in drug drugega nevtralizirajo.

Tako dosežemo le, da hrana ni pravilno prebavljena in gnije v črevesju, to pa povzroča vetrove, napihnjenost, bolečine v želodcu, slabo absorpcijo, šibko prebavo in malo energije.

Tretja skupina

Solate, zelenjava, ki ne vsebuje škroba, korenine, semena, zelišča, začimbe, oreški in semenska olja. Te lahko kombiniramo s prvo in drugo skupino.

Četrta skupina

Sadje! Čisto posebna kategorija, ki velja za najhitreje prebavljivo živilo. Sadje pri prebavi uporablja popolnoma druge encime kot vse ostale skupine.

Rešitve!

  • Ne mešajte prve skupine z drugo skupino pri istem obroku! Se pravi beljakovine in ogljikovi hidrati ne gredo skupaj!!
  • Živila iz tretje skupine, se pravi zelenjavo lahko jemo skupaj prvo in drugo skupino.
  • Živila iz četrte skupine, se pravi sadje, moramo vedno jesti samostojno, vsaj 30 minut pred drugimi skupinami ali po njih.
  • Sadje je najbolje jesti na prazen želodec, najboljše zjutraj.
  • Če sadje zaužijete takoj po obroku, se nikamor ne premakne, saj se ustavi za hrano, ki se dlje časa prebavlja, zato zavre v črevesju.
  • Če sadje mešamo z živili iz drugih skupin, lahko pričakujemo vetrove in slabo prebavo.
  • Naj mineta vsaj dve uri po tem, ko ste jedli ogljikove hidrate, preden se lotite beljakovin.
  • Po beljakovinah pa naj pretečejo tri ure do naslednjega obroka z ogljikovimi hidrati.
  • Beljakovine za pot do črevesja potrebujejo štiri ure, obrok z ogljikovimi hidrati pa od ust do črevesja potuje le dve uri.

Če se boste držali teh navodil vam bo vaše črevesje izredno hvaležno, vaše počutje se bo izboljšalo, pa še kakšen kilogramček se bo izgubil!

Viri:

Povzeto po knjigi Dr. Gilian McKeith; Si to, kar ješ!

Show Buttons
Hide Buttons