Vlaknine so neprebavljiv del hrane, potujejo skozi vsa prebavila in se izločijo z blatom.
Pomembno za naše telo pa je to, da se skupaj z blatom izločijo tudi strupi in ostanki prebavljene hrane.
Odkar smo se začeli prehranjevati z modernimi živili je strmo naraslo število posameznikov, ki imajo težave z zaprtjem in povečano telesno težo. Zato je hujšanje in skrb za zdravo prehrano postalo del našega vsakdana.
Kazalo
Normalno čiščenje črevesja nam zagotavljajo živila katerih sestavine še imajo ovojnico, zato je sadje najbolje jesti neolupljeno. Poznamo vlaknine dveh oblik, to so prava celuloza in polceluloza. Prava celuloza je glavna sestavina rastlin in je trda in hrapava.
Polceluloza v vodi nabrekne in postane želatinasta, nahaja se skoraj v vseh živilih. Za boljšo prebavo in kot naravno odvajalo priporočamo indijski trpotec!
V hrani živalskega izvora celuloze ni, vsebuje samo nekaj polceluloze. Ta med kuhanjem razpade, zato je bolje, da uživate čim več surove hrane. Pomanjkanje uživanja vlaknin lahko privede do kroničnega zaprtja, to je bolezen, ki jo ne uvrščamo med nevarne bolezni, a resnica je lahko precej drugačna. Kadar se črevesje ne redno in normalno prazni, ostanejo strupi in ostanki prebavljene hrane dolgo v črevesju in ga nenehno zastrupljajo.
Posledice so pogosti glavoboli, bruhanje, pogosto pa lahko privede tudi do raka na debelem črevesju. V razdraženem in poškodovanem črevesju lahko bakterije povzročijo infekcije, zaradi počasnega praznjenja pa je lahko ovirano tudi normalno izločanje poškodovanih celic.
Shujševalne diete, ki vsebujejo veliko beljakovin pogosto povzročijo zaprtje. Zaužite vlaknine pa sprožijo krče, ki potiskajo blato proti zadnjiku, kar imenujemo peristaltični refleks.
Tanko črevesje iz obroka, ki vsebuje celulozo absorbira samo 92,5% kalorij, medtem ko iz rafiniranih živil izčrpa kar 98% kalorij. Pri shujševalni dieti obvezno posezite po zelenjavi, s tem bo vaš organizem dobil veliko vlaknin. Zelenjava oblikuje velik volumen, kar daje občutek sitosti. Prav tako ima malo kalorij, vsebuje veliko vode in ima veliko vitaminov, ki so predvsem v vrhnji plasti.
Celuloza lahko na začetku uživanja povzročijo nekaj vetrov in napihnjenosti, vendar lahko te prehodne težave ublažimo z jogurtom, lahko pa uživamo tudi rastlinske vlaknine v kapsulah.
O prednostih in koristih vlaknin nekaj že vemo, a vseeno malo ponovimo. Vlaknine v prebavnem traktu pomagajo zmanjšati absorpcijo holesterola v telesu. Živila z veliko vsebnostjo vlaknin, kot so sadje in zelenjava, imajo običajno manj kalorij.
Vlaknine upočasnjujejo prebavo, zato smo dlje časa siti. Vlaknine pospešujejo prebavo in preprečujejo zaprtje, uravnavajo krvni sladkor, z rednim uživanjem lahko preprečimo nastanek rakavih obolenj.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.