Velikonočna orehova potica je sladica, ki ne sme manjkati na praznično obloženi mizi za Veliko noč. Velika noč je najstarejši in največji krščanski praznik, na ta dan Kristjani praznujemo vstajenje Kristusa od mrtvih.
Velik pomen ima tudi Velika sobota, na ta dan v mnogih slovenskih domovih pripravljamo tradicionalne velikonočne jedi. Na ta dan poteka tudi blagoslov velikonočnih jedi, ter blagoslov ognja in vode.
Na Veliko soboto dopoldne bomo spekli velikonočno potico, skuhali šunko, pripravili hren, spekli velikonočno pecivo in seveda pobarvali pirhe. Popoldne bomo vse velikonočne dobrote zložili v košaro, jo pokrili z izvezenim prtom in jedi odnesli na velikonočni žegen.
Vse velikonočne jedi imajo poseben pomen, simboliko sem opisala v članku Velika noč. Blagoslovljene jedi bomo pojedli v nedeljo zjutraj, ko pripravimo tradicionalni velikonočni zajtrk. Velikonočna orehova potica in barvanje pirhov sta najbolj poznana velikonočna običaja, ki jih poznajo tudi pripadniki ostalih ver, ki živijo pri nas. Kazalo
Poznamo veliko receptov za različne potice, vsekakor je pri nas najbolj priljubljena orehova potica. Poleg orehove potice najpogosteje pripravljamo orehovo potico z rozinami, kokosovo potico, lešnikovo potico in času Pusta tudi ocvirkovo potico. Pripravimo lahko tudi makovo potico, pehtranovo in še mnoge druge potice z različnimi nadevi.
Moko presejemo v večjo posodo ali v posodo kuhinjskega robota. Ob rob damo sol, na drugo stran moke nadrobimo svež kvas. V sredini moke naredimo jamico. Mleko in maslo segrejemo do 38 stopinj C, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, rum in naribano limonino lupinico. Vse sestavine dobro premešamo in jih nato vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki.
Zamesimo gladko in nelepljivo testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru, da se prostornina testa podvoji. Pri vzhajanju testa mora biti temperatura okoli testa za potico z vseh strani enaka. Testa ne smemo postavljati na topel radiator ali na toplo peč, pač pa ga pokrijemo s folijo in postavimo na sredino mize. S tem dosežemo, da je okoli testa enakomerna temperatura.
Medtem ko testo vzhaja, pripravimo nadev za velikonočno orehovo potico. V večjo posodo damo mlete orehe, polovico sladkorja, naribano limonino lupinico, rum, malo cimeta in vaniljev sladkor. Mleko in maslo zavremo in zlijemo na mlete orehe.
Posebej stepemo beljake in preostalo polovico sladkorja, mešanico primešamo k poparjenim orehom.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga razvaljamo na 4 mm debelo. Enakomerno ga namažemo z orehovim nadevom in tesno zavijemo. Potico položimo v namaščen model in jo večkrat prebodemo. Potico damo spet vzhajati, toliko, da se prostornina podvoji.
Pred peko potico namažemo z razžvrkljanim jajcem, ki mu dodamo malo vode, saj nam bo pri takšnem premazu skorja manj porjavela. Potico premažemo zelo na tanko, pazimo da ne zamašimo luknjic ki smo jih naredili pri prebadanju. V stiku z vročino v pečici jajca zakrknejo in če smo z jajčnim premazom zamašili luknjice, s tem onemogočimo izhajanje pare iz potice med peko, kar lahko povzroči odstopanje testa od nadeva.
Potico pečemo pri 170 stopinjah C približno 1 uro. Ko je potica pečena, jo skupaj z potičnico ali pekačem obrnemo. Po 15 minutah pekač odstranimo. Ko je potica čisto ohlajena, jo potresemo s sladkorjem v prahu in narežemo.
Za Veliko noč so včasih gospodinje pekle tudi orehov zavitek z drožmi.
Droži so naravno sredstvo za vzhajanje kruha. Za pripravo droži potrebujemo samo moko in vodo, ki v pravilnem razmerju fermentirata. Ob primernih pogojih se sproži proces fermentiranja, ki ga sprožijo mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke. Preprosta zmes vode in moke prične na toplem vreti in po določenem postopku pridobimo domače sredstvo za vzhajanje.
V večji posodi zmešamo surovo maslo, rumenjak in žlico sladkorja. Nato dodamo toplo mleko, koruzno moko, sol in vzhajane droži.
Droži pripravimo iz 2 žlic toplega mleka, malo sladkorja in 3 dkg droži. Na koncu dodamo še trd sneg iz beljaka in presejano belo moko. Zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati v toplem prostoru.
Mlete orehe poparimo z mešanico smetane in mleka, dobro premešamo in malo ohladimo. Posebej pripravimo pest krušnih drobtin iz črnega kruha, ki jih zarumenimo na maslu.
Na razvaljano testo najprej namažemo orehov nadev, čez posujemo drobtine, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno površino, ga razvaljamo in namažemo z orehovim nadevom. Čez nadev potresemo pest drobtin črnega kruha, ki jih prej zarumenimo na maslu. Čez posujemo še sladkor, ščep cimeta in naribano limonino lupinico. Testo zvijemo v zvitek in ga položimo v namaščen pekač.
Zavitek pokrijemo in ga damo še enkrat vzhajat. Ko je zavitek dovolj vzhajan, ga pomažemo z mlekom in ga pečemo pri 170 stopinjah C približno 3/4 ure. Ko je zavitek pečen, ga posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na poševne kose.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.