IDEJE ZA VEGETARIJANSKE RECEPTE! POGLEJ TU!
Beseda vegetarijanstvo izhaja iz latinske besede “vegetus”, kar pomeni zdrav ali naraven, zato se ljudje, ki se prehranjujejo po vegetarijanskemu načelu, prehranjujejo naravno in zdravo.
Namen hrane je podaljšati življenje, očistiti um in okrepiti telesno moč. To je njen edini namen. Zelenjava, sadje, suho sadje, sočivje, žitarice, mlečni izdelki, arome, zelišča in začimbe, s temi sestavinami lahko skuhamo neskončno število okusnih jedi z različnimi hranilnimi vrednostmi, tudi kadar hujšamo.
Pravilna in zdrava prehrana je pomembna, preobilno uživanje hrane, uživanje hrane v jeznem in tesnobnem vzdušju, ter uživanje umazane hrane povzroča slabo prebavo, zato je zelo pomembno, kako hrano pripravljamo. Zato si poglejte nekaj nasvetov, kaj pravi vegetarijanstvo – 11 nasvetov za pravilno pripravo hrane.
Vegetarijanstvo ni nič več le modna muha, pač pa je za mnoge posameznike postal način življenja. Mnogi se uživanju mesa odrečejo tudi zaradi humanosti do živali, spet drugi pa v vegetarijanski hrani vidijo predvsem zdrav način življenja. O vplivu vegetarijanstva na naše telo, je narejenih veliko raziskav, izredno zanimive so te, ki dokazujejo, da se s pomočjo zdrave hrane, lahko obnavljajo celo možganske celice.
Ko v prehrano vključimo živila kot so sveže sadje, zelenjava, stročnice in žita, sprožimo procese, ki zavirajo dejavnike, ki negativno vplivajo na staranje možganov. Pri tem ima veliko vlogo zdrava hrana ki vsebuje veliko antioksidantov, ki se uspešno borijo s prostimi radikali.
Prosti radikali so molekule, ki jih telo proizvaja samo in to tudi med dihanjem, prehranjevanjem in gibanjem. Ko se prostih radikalov nakopiči preveč, sprožijo v telesu oksidativni stres in takrat začnejo škodovati vsem organom, tkivu in celicam v našem telesu. Prosti radikali so povzročitelji mnogih hudih bolezni, posebej bolezni, ki so pridružene naravnemu staranju organizma.
Pred prostimi radikali se najbolj učinkovito ubranimo z zdravo prehrano, najbolj učinkovita je sveža zelenjava. Zelenjava vsebuje veliko antioksidantov. Flavonoidi, karotenoidi in antociani zavirajo staranje možganov in preprečujejo degenerativna obolenja, kamor prištevamo tudi demenco, Parkinsonovo bolezen in Alzheimerjevo bolezen.
Ljudje ki živijo po načelih vegetarijanstva, dokazano živijo dlje, imajo bolj krepak imunski sistem, redkeje tudi zbolevajo za srčno žilnimi boleznimi, redko imajo povečan holesterol in sladkor v krvi, redkeje pa tudi obolevajo za rakavimi obolenji.
Vir: nature.com, Učinki rastlinske hrane na telo in možgane
Ko se odločimo, da se bomo prehranjevali po načelih vegetarijanstva, je prav, če tudi priprava hrane poteka po teh načelih. Vegetarijanstvo je vse bolj priljubljeno, zato zasledimo tudi vse več receptov za pripravo hrane brez mesa. Prijetno vzdušje in dobro razpoloženje sta pri prebavi enako pomembna kot kvaliteta hrane, zato se lotite pripravljanja obroka vedrega razpoloženja, saj vam bo vaša prebava hvaležna.
Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren…
Merilec krvnega tlaka je ključen pripomoček za spremljanje zdravja srca in ožilja. Z njegovo pomočjo…
Najboljši vampi po tržaško! Vampi po tržaško predstavljajo kulinarični biser, ki izvira iz bogate tradicije…
Regrat - čudovito zelišče in kulinarična poslastica! Na pomlad ko začnejo poganjati prve pomladne cvetlice,…
Svinjska pečenka v pečici! Če želite pripraviti okusno in sočno svinjsko pečenko v pečici, potrebujete…
Prvih dvadeset godina Prvog plinarskog društva (PPD), pod vodstvom izvanrednog lidera, Pavla Vujnovca, svjedoče o…
This website uses cookies.