Razkriti odgovori na najpogostejša vprašanja pri pripravi SEO strategije

posted in: SEO | 0

Ali ste pripravljeni dvigniti svojo spletno prisotnost na višjo raven? V svetu digitalnega marketinga ni dvoma, da je ena izmed najpomembnejših strategij za pridobivanje večjega števila obiskovalcev na vašo spletno stran, t.i. SEO oz. Search Engine Optimization.

Vendar pa se začetniki in tudi izkušeni strokovnjaki za SEO pogosto srečujejo z različnimi izzivi. Da bi vam pomagali razumeti in obvladati osnove ter najboljše prakse, smo zbrali odgovore na štiri najpogostejša vprašanja o pripravi vaše SEO strategije.

 • Ali se sprašujete, kako izboljšati rangiranje svoje spletne strani v iskalnikih?
 • Morda vas zanima, kako dolgo traja, da vidite rezultate SEO strategije?
 • Ali pa se želite naučiti, katere metrike so ključne za merjenje uspešnosti SEO? In nenazadnje, kako se spopasti s spremembami algoritmov iskalnikov, kot je Google?

V tem blog postu bomo razčlenili odgovore na vsa ta vprašanja in vam pomagali ustvariti boljšo razumevanje SEO ter kako ga učinkovito uporabiti za svojo spletno prisotnost.

Zdaj pa si poglejmo podrobne odgovore na ta ključna vprašanja, ki vam bodo pomagala postati bolj uspešni pri optimizaciji svojega spletnega mesta za iskalnike.

seo strategija

Kaj je in čemu služi SEO strategija

SEO (Search Engine Optimization) strategija je načrt, ki ga ustvarite za izboljšanje vidnosti in uvrstitve svoje spletne strani v rezultatih iskalnikov, kot je Google. Glavni cilj SEO strategije je povečati organski (neplačani) promet na vaši spletni strani tako, da jo iskalniki bolje razumejo in rangirajo za relevantne ključne besede.

SEO strategija služi več pomembnim namenom:

 1. Povečanje spletnega prometa: Boljša uvrstitev v iskalnikih pritegne več obiskovalcev na vaše spletno mesto. To vodi do povečanja prometa in večje prepoznavnosti.
 2. Izboljšanje uporabniške izkušnje: SEO strategija vključuje optimizacijo vsebine in tehnične vidike spletnega mesta, kar lahko izboljša uporabniško izkušnjo. Boljša uporabniška izkušnja pa lahko poveča zadržanje obiskovalcev na spletni strani.
 3. Povečanje konverzij: Če se vaša spletna stran bolje uvršča in privablja bolj ciljno usmerjene obiskovalce, je verjetnost, da bodo izvedli želene akcije, kot so nakupi, naročnine ali izpolnitev obrazcev, večja.
 4. Povečanje avtoritete in ugleda: S pozitivnim SEO pristopom lahko gradite avtoriteto v svoji niši. Uvrstitev višje v iskalnikih kaže na strokovnost in zaupanje.
 5. Zmanjšanje stroškov oglaševanja: Medtem ko je plačano oglaševanje (npr. Google Ads) lahko učinkovito, dolgoročno uspešna SEO strategija lahko zmanjša potrebo po plačanem oglaševanju.
 6. Povečanje konkurenčnosti: S konkurenčno SEO strategijo lahko izstopate v svoji niši in se primerjate s konkurenti.
 7. Dolgoročni rezultati: Čeprav lahko zahteva čas, da dosežete želene rezultate, je SEO dolgoročna strategija. Ko enkrat dosežete dobro uvrstitev in avtoriteto, lahko ta pozicija traja, če redno vzdržujete in nadgrajujete svojo strategijo.

SEO strategija običajno vključuje različne elemente, kot so raziskava ključnih besed, optimizacija vsebin, tehnična optimizacija, gradnja povezav, analiza konkurence in spremljanje uspešnosti. Pomembno je, da je strategija prilagojena specifičnim potrebam in ciljem vaše spletne strani ter da je nenehno prilagajate, da sledite spremembam v spletnem okolju.

Dodatno:

SEO STRATEGIJA NAMEN

 

Kako lahko izboljšam rangiranje svoje spletne strani v iskalnikih

Izboljšanje rangiranja svoje spletne strani v iskalnikih je ključni cilj spletne optimizacije oz. t.i. Search Engine Optimization. Boljše kot je izvajana  optimizacija spletnih strani višje rangiranje spletne strani v iskalnikih si lahko obetate.

Obstaja več strategij in tehnik, ki jih lahko uporabite za doseganje boljšega uvrščanja v rezultatih iskalnikov. Tu je nekaj osnovnih korakov, kako to doseči:

 1. Raziskava ključnih besed: Ugotovite, katere ključne besede ali fraze uporabniki najpogosteje iščejo in katere so povezane z vašo vsebino. Uporabite orodja za raziskavo ključnih besed, kot je Google Keyword Planner, da identificirate najbolj relevantne ključne besede za svojo nišo.
 2. Optimizacija vsebine: Vaša spletna vsebina mora biti visoke kakovosti, informativna in uporabna za obiskovalce. Vključite ključne besede v naslove, podnaslove, besedilo in meta opise, vendar to počnite naravno in brez pretiravanja.
 3. Tehnična optimizacija: Poskrbite, da je vaša spletna stran tehnično optimizirana. To vključuje hitro nalaganje strani, mobilno prijaznost, pravilno uporabo meta oznak, čiščenje URL-jev in reševanje tehničnih napak.
 4. Gradnja povezav: Gradnja kakovostnih zunanjih povezav (backlinkov) je ključnega pomena. Poskusite pridobiti povezave od uglednih spletnih mest v vaši niši. To lahko dosežete z ustvarjanjem izvirnih in koristnih vsebin, ki jih drugi želijo povezati.
 5. Uporabniška izkušnja: Vaša spletna stran mora zagotavljati odlično uporabniško izkušnjo. To vključuje enostavno navigacijo, hitro iskanje, privlačen dizajn in varnost.
 6. Spletno gostovanje in hitrost: Izberite zanesljiv ponudnik spletnega gostovanja in poskrbite, da bo vaša spletna stran hitro naložila. Hitrost nalaganja je pomemben dejavnik za SEO.
 7. Spremljanje in analiza: Redno spremljajte svoje rezultate, uporabljajte orodja za analizo spletnega prometa, kot je Google Analytics, in prilagajajte svojo strategijo na podlagi pridobljenih podatkov.
 8. Lokalno SEO (za lokalna podjetja): Če imate lokalno podjetje, se prepričajte, da ste navedeni na lokalnih seznamih, kot je Google My Business, in uporabljajte ciljano lokalno ključno besedo.
 9. Vsebina za uporabnike, ne za iskalnike: Koncentrirajte se na ustvarjanje vsebine, ki je uporabna in relevantna za vaše obiskovalce, namesto da se osredotočate izključno na algoritme iskalnikov.
 10. Nadaljnje izobraževanje: SEO se nenehno spreminja, zato bodite pripravljeni nadaljevati z izobraževanjem in prilagajanjem svoje strategije glede na nove trende.

Izboljšanje rangiranja v iskalnikih je proces, ki zahteva čas in trud. Pomembno je, da vztrajate in nenehno prilagajate svojo strategijo glede na spremembe v spletnem okolju.

RANGIRANJE SPLETNIH STRANI V ISKALNIKIH STRATEGIJA

Kako dolgo traja, da vidim rezultate svoje SEO strategije

Čas, ki je potreben, da vidite rezultate svoje SEO strategije, je odvisen od več dejavnikov, vključno s konkurenco v vaši niši, obsežnostjo optimizacij, ki ste jih izvedli, in spremembami v algoritmih iskalnikov. Tu je nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na čas, ki ga potrebujete, da vidite rezultate:

 1. Konkurenca: Če ste v zelo konkurečni niši, bo morda potrebno več časa, da se prebije na vrh rezultatov iskalnikov, saj je veliko drugih spletnih mest, ki tekmujejo za enake ključne besede.
 2. Obsežnost optimizacij: Bolj temeljito in obsežno kot boste optimizirali svojo spletno stran, hitreje boste lahko videli rezultate. To vključuje optimizacijo vsebine, tehnične izboljšave in gradnjo povezav.
 3. Stalnost in doslednost: Redno vzdrževanje in nadgradnja vaše spletne strani ter dosledno izvajanje SEO strategije bo hitreje privedlo do boljšega uvrščanja.
 4. Spremembe v algoritmih: Algoritmi iskalnikov, kot je Google, se nenehno spreminjajo. Spremembe v algoritmih lahko vplivajo na vašo uvrstitev. Včasih boste morda morali prilagoditi svojo strategijo, da se prilagodite tem spremembam.
 5. Zgodovina spletne strani: Če je vaša spletna stran že nekaj časa na spletu in ima že nekaj avtoritete, lahko vidite hitrejše rezultate kot nova spletna mesta.
 6. Trajanje ključnih besed: Določene ključne besede lahko prinašajo hitrejše rezultate kot druge. Bolj specifične in manj konkurenčne ključne besede se običajno lažje uvrstijo.
 7. Lokalno ali globalno usmerjenost: Če ciljate na lokalno občinstvo, lahko vidite hitrejše rezultate, saj je konkurenca pogosto manjša.

Kot splošno pravilo velja, da vidni rezultati SEO strategije običajno niso takojšnji. Za manj konkurenčne ključne besede in spletne strani, ki so že uveljavljene, se lahko izboljšanje začne po nekaj mesecih. Za bolj konkurenčne niše pa lahko traja več mesecev ali celo več let, da dosežete želene rezultate. Zato je potrebno potrpljenje in doslednost pri izvajanju SEO strategije.

Poglejte primer prikaza SEO rezultatov v živo

SEO REZULTATI STRATEGIJA

Katere so najpomembnejše metrike za merjenje uspešnosti SEO

Merjenje uspešnosti SEO je ključnega pomena, saj vam pomaga razumeti, kako dobro deluje vaša strategija in kje je mogoče izboljšati. Med najpomembnejšimi metrikami za merjenje uspešnosti SEO so:

 1. Uvrstitve ključnih besed: Spremljanje, na katerih mestih se vaše spletno mesto uvršča v rezultatih iskalnikov za pomembne ključne besede, je osnovna metrika za SEO. Boljše uvrstitve za ključne besede, ki so pomembne za vaše poslovanje, kažejo na uspešnost.
 2. Organski promet: Organski promet predstavlja število obiskovalcev, ki prihajajo na vašo spletno stran prek naravnih iskalnih rezultatov. Povečanje organskega prometa je pogost cilj SEO in kaže na povečano vidljivost v iskalnikih.
 3. Stopnja odboja: Stopnja odboja meri, koliko obiskovalcev zapusti vašo spletno stran takoj po vstopu. Nižja stopnja odboja kaže na boljše ciljane vsebine in boljše uporabniške izkušnje.
 4. Čas zadržanja na spletni strani: Dolgotrajnejši čas zadržanja na spletni strani je pozitiven znak. To kaže, da obiskovalci na vaši spletni strani najdejo koristno vsebino in se z njo ukvarjajo.
 5. Konverzije: Konverzije so cilji, ki jih želite doseči na svoji spletni strani, na primer nakupi, naročnine na novice ali izpolnitev obrazcev. Merjenje števila konverzij in spremljanje, kako se spreminjajo, je bistveno za merjenje uspešnosti SEO v smislu končnih rezultatov.
 6. Število indeksiranih strani: Spremljanje, koliko strani na vašem spletnem mestu je indeksiranih v iskalnikih, je pomembno za zagotavljanje, da so vse vaše relevantne strani dostopne za uporabnike in iskalnike.
 7. Število zunanjih povezav: Število in kakovost zunanjih povezav (backlinkov), ki usmerjajo na vašo spletno stran, vpliva na vašo avtoriteto in uvrstitve v iskalnikih.
 8. Domena in strani spletne strani: Starost domene, avtoriteta in močne strani na vaši spletni strani so pomembni dejavniki za SEO. Spremljajte, kako se te metrike s časom razvijajo.
 9. Mobilna prijaznost: V današnjem času je mobilna optimizacija ključnega pomena. Spremljajte, kako dobro se vaša spletna stran obnaša na mobilnih napravah, in kako to vpliva na promet in uporabniško izkušnjo.
 10. Spletni metapodatki: Kvalitetni meta opisi in naslovi lahko povečajo stopnjo klikanja iz rezultatov iskalnikov.
 11. Napake in tehnične izboljšave: Spremljajte tehnične napake, kot so strani z napako 404, počasno nalaganje in težave s tehnologijo. Odpravljanje teh napak lahko izboljša SEO.

Za celovito merjenje uspešnosti SEO je pomembno, da spremljate več različnih metrik in jih povezujete z vašimi cilji. Te metrike vam bodo pomagale razumeti, kje so priložnosti za izboljšave in kateri deli vaše strategije so najučinkovitejši.

SEO STRATEGIJA METRIKE

 

Kako se spopasti s spremembami algoritmov iskalnikov, kot je Google

Spremembe algoritmov iskalnikov, kot je Google, so neizogibne in se nenehno dogajajo. Pomembno je, da se prilagajate tem spremembam, da ohranite ali izboljšate svojo uvrstitev v rezultatih iskalnikov. Tu je nekaj načinov, kako se spopasti s spremembami algoritmov:

 1. Ostanite informirani: Spremljajte novice v industriji SEO in bodite pozorni na obvestila in posodobitve algoritmov, ki jih izdaja Google in druge glavne iskalnike. To vam bo omogočilo, da hitro prepoznate, katera sprememba je vplivala na vaše uvrstitve.
 2. Nenehno izobraževanje: Optimizacija spletnih strani se nenehno spreminja, zato se morate nenehno izobraževati o novih trendih, tehnikah in smernicah. Sledite uglednim virom, blogom in spletnim stranem, ki se ukvarjajo s SEO, ter se udeležujte konferenc in webinarjev.
 3. Raznolika strategija: Ne zanašajte se le na eno tehniko SEO. Namesto tega razvijte raznoliko strategijo, ki vključuje optimizacijo vsebin, gradnjo povezav, tehnično optimizacijo in uporabniško izkušnjo.
 4. Prilagajanje vsebin: Če opazite, da so se spremenili poudarki v algoritmih, prilagodite svojo vsebino, da bolje ustreza novim smernicam. Poskrbite, da bodo vaše vsebine aktualne, informativne in koristne za uporabnike.
 5. Analiza konkurence: Spremljajte, kako se vaša konkurenca odziva na spremembe algoritmov. Učenje iz tega, kako se drugi spopadajo s spremembami, vam lahko pomaga izboljšati svojo strategijo.
 6. Spremljajte svoje metrike: Redno spremljajte ključne metrike, kot so uvrstitve ključnih besed, organski promet in konverzije. S tem boste lahko ugotovili, kako so spremembe vplivale na vaše rezultate in kje so morebitni problemi.
 7. Prilagodljivost in potrpljenje: Ne pričakujte takojšnjih rezultatov. Spremembe algoritmov lahko zahtevajo čas, da se odražajo na vašem spletnem mestu. Bodite potrpežljivi in nadaljujte s prilagajanji.
 8. Upoštevajte smernice iskalnikov: Iskalniki, kot je Google, običajno objavijo smernice, ki opisujejo, kaj je dobro in kaj je nezaželeno pri optimizaciji. Upoštevajte te smernice, da se izognete potencialnim kaznim ali zmanjšanju uvrstitve.
 9. Uporabite orodja za SEO: Uporabite orodja za SEO analizo, ki vam pomagajo spremljati in analizirati uspešnost vaše spletne strani ter identificirati težave in priložnosti za izboljšave.

Pomembno je razumeti, da se bo SEO vedno spreminjal in razvijal, zato je prilagodljivost in nenehno učenje ključnega pomena za dolgoročni uspeh. Spremembe algoritmov so del naravnega razvoja spletnega okolja, zato se jih ne bojte, temveč jih raje izkoristite kot priložnost za izboljšanje svoje spletne prisotnosti.

SEO STRATEGIJA SPREMEMBA ALGORITMOV

Kdaj in kako oceniti ali je zastavljena SEO strategija uspešna in napreduje proti ciljem

Ocenjevanje uspešnosti SEO strategije je ključnega pomena za zagotovitev, da ste na pravi poti proti svojim ciljem. Ocene bi morale biti redne in sistematične, da bi lahko spremljali napredek in pravočasno prilagodili svojo strategijo, če je potrebno. Tu je nekaj korakov, ki vam bodo pomagali oceniti, ali je vaša SEO strategija uspešna:

 1. Določitev ciljev: Preden začnete ocenjevati uspešnost, morate imeti jasno določene cilje. To bi lahko bila povečana uvrstitev za določene ključne besede, povečanje organskega prometa, večje število konverzij ali drugi merljivi kazalniki uspeha.
 2. Spremljanje ključnih metrik: Redno spremljajte ključne metrike, ki so povezane z vašimi cilji. To vključuje uvrstitve ključnih besed, organski promet, stopnjo odboja, čas zadržanja na spletni strani, število konverzij, število indeksiranih strani itd. Uporabite orodja za analizo spletnega prometa, kot je Google Analytics, in orodja za sledenje uvrstitvam ključnih besed.
 3. Primerjava s prejšnjim obdobjem: Za boljšo oceno uspešnosti primerjajte trenutne metrike s tistimi iz prejšnjih obdobij. Ali ste dosegli izboljšanje v primerjavi s preteklimi mesečnimi ali letnimi rezultati?
 4. Povezava z cilji: Preverite, ali so doseženi rezultati povezani z vašimi cilji. Če ste na poti, da dosežete ali presežete svoje cilje, je vaša strategija uspešna.
 5. Primerjava z konkurenco: Spremljajte, kako se vaše rezultate primerjajo s konkurenco. Ali ste se izboljšali v primerjavi z njimi? To vam bo dalo boljšo idejo o svojem položaju na trgu.
 6. Pregled vsebine: Preverite, ali so vaše vsebine privlačne in koristne za uporabnike. Ali dobivate pozitivne odzive od obiskovalcev? Preglejte tudi, ali vaše vsebine ustrezajo najnovejšim smernicam in trendom v vaši niši.
 7. Pomisleki in izboljšave: Prepoznajte morebitne težave ali območja, kjer bi lahko izboljšali svojo strategijo. Morda je treba popraviti tehnične napake, optimizirati vsebine ali prilagoditi ključne besede.
 8. Upoštevanje sprememb algoritmov: Če so se v času ocenjevanja zgodile spremembe algoritmov iskalnikov, preverite, ali so vplivale na vaše rezultate in če je potrebno, prilagodite svojo strategijo v skladu s tem.
 9. Poročanje in dokumentacija: Redno dokumentirajte svoje rezultate in poročajte o napredku. To vam bo pomagalo spremljati spremembe v času in deliti informacije s svojo ekipo ali strankami, če delate za druge.

Ocenjevanje uspešnosti SEO strategije ni enkraten dogodek, ampak neprekinjen proces, ki zahteva nenehno spremljanje in prilagajanje. Pomembno je, da ostanete predani svojim ciljem in da ste pripravljeni na odziv na spremembe v spletnem okolju.

Preverite še: Kako napisati SEO tekst

SEO STRATEGIJA SPREMEMBA ALGORITMOV

 

Kdaj je bolje SEO strategijo svoje spletne strani pripraviti sam, kdaj pa s pomočjo SEO strokovnjakov in SEO agencij

Odločitev, ali naj pripravite SEO strategijo svoje spletne strani sami ali s pomočjo SEO strokovnjakov ali agencij, je odvisna od več dejavnikov. Tu je nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi:

Samostojno izvajanje SEO:

 1. Omejen proračun: Če imate omejen proračun in ne morete privoščiti plačila zunanjemu strokovnjaku ali agenciji, je samostojna izvedba SEO lahko odlična možnost. Veliko osnovnih tehnik SEO lahko izvajate sami brez stroškov.
 2. Samooskrba z znanjem: Če imate čas in motivacijo za učenje, lahko samostojno pridobite znanje o SEO. Obstaja veliko brezplačnih in plačljivih virov, ki vam pomagajo razumeti osnove in naprednejše tehnike SEO.
 3. Popoln nadzor: Ko izvajate SEO sami, imate popoln nadzor nad svojo strategijo in lahko takoj spreminjate taktike, kadar menite, da je to potrebno.

S pomočjo strokovnjakov ali agencij:

 1. Omejen čas in viri: Če nimate dovolj časa za učenje in izvajanje SEO ali če nimate internega strokovnjaka za SEO, lahko pomoč strokovnjakov ali agencije znatno olajša postopek.
 2. Znanje in izkušnje: SEO je kompleksen in se nenehno spreminja. SEO strokovnjaki in agencije imajo izkušnje in znanje, da vam pomagajo doseči boljše rezultate. Z njihovo pomočjo se lahko izognete pogostim napakam in hitreje dosežete svoje cilje.
 3. Analiza in spremljanje: Strokovnjaki in agencije imajo dostop do specializiranih orodij za analizo in spremljanje uspešnosti, ki vam omogočajo boljšo obvladovanje in prilagajanje strategije.
 4. Konkurenčna prednost: Z zunanjimi strokovnjaki ali agencijo lahko pridobite konkurenčno prednost, saj bodo znali izkoristiti najnovejše trende in smernice v industriji.
 5. Prilagodljivost: Strokovnjaki in agencije so običajno prilagodljivi in lahko prilagodijo svojo strategijo vašim specifičnim potrebam in ciljem.

Običajno je najbolje, da začnete z raziskavo in analizo svojih potreb ter nato ocenite svoje znanje in razpoložljive vire.

Mnogi lastniki spletnih strani začnejo samostojno, nato pa, ko spletno mesto raste in potrebuje naprednejše strategije, poiščejo pomoč strokovnjakov ali agencij. Pomembno je, da je vaša SEO strategija skladna s cilji vašega podjetja in da je prilagojena vašim specifičnim potrebam.

Dodatno: Kaj je SEO svetovanje in kaj od njega pričakovati

Povezane vsebine:
Zakaj se uporablja SEO analiza
Kako izvajati učinkovito optimizacijo za iskalnike