V naslednjem članku si oglejte nekaj nasvetov kako shujšati s koprivo.
Kopriva je čudežna rastlina! Zelo močne besede, a ko boste spoznali vse zdravilne lastnosti te prečudovite, pekoče rastline, boste redno posegali po njej.
Žal malo ljudi pozna zdravilne učinke koprive, čeprav bi z uporabo svežega ali posušenega zelišča veliko zdravstvenih težav zatrli že v kali. Pri koprivi je zdravilno vse, korenine, steblo, listi in cvetje.
Kazalo
Zadnje čase se vse več ljudi otepa z odvečnimi kilogrami, kot da bi izbruhnila epidemija debelosti, vse več ljudi išče rešitve kako shujšati. Hujšati se da na veliko načinov. Kako shujšati s koprivo?
Vsekakor se hujšanja s koprivo lotite previdno, če imate kakšne zdravstvene težave, se prej posvetujte s svojim zdravnikom, verjetno vam bo znal svetovati, kakšni učinki bodo na vaše telo, če boste hujšali s pomočjo koprive.
Velika kopriva, Urtica dioica, je pekoče zdravilno zelišče, ki je bilo do 17. stoletja tudi pomembna za tekstilne izdelke. Iz koprive so namreč izdelovali trpežno, lanu podobno tkanino. Kopriva raste kot plevel, zraste tudi do meter visoko. Rastlino nabiramo v maju in juniju pred cvetenjem, ko je b pekočih laskih največ histamina in serotonina. Seveda lahko zelišče nabiramo skozi celo leto, a največ učinkovin je v njej na pomlad. Liste koprive lahko uporabljamo sveže ali posušene. Posušene liste lahko zdrobimo tudi v prah.
Listi koprive vsebujejo železo in vitamin C, ki pomaga pri absorpciji železa. V listih najdemo tudi razne minerale, izstopajo kalcij, kalij, kremenčeva kislina, fenoli in flavonoidi. Pri koprivi lahko uporabljamo tudi korenine, ki vsebujejo polisaharide, lecitine in različne fenolne spojine in fenole. Koprivo najpogosteje uporabljamo kot diuretik, saj povečuje izločanje natrija in sečnine, kar pomaga pri revmatičnih in artritičnih obolenjih, pomaga pa tudi pri hujšanju. Listo koprive tudi učinkovito blažijo vnetja, medtem ko je koprivin čaj izvrstno krepčilo in krepi imunski sistem.
Že naši predniki veliko časa nazaj so čislali to pekočo lepotico. Verjetno se niso spraševali, kako shujšati s koprivo, nabirali in uživali so jo predvsem v preventivne in zdravilne namene. V Ljubljani je leta 1944 izšla brošura o naravi V rožah je zdravje.
V njej je Marjan Juvan v več poglavjih opisal zdravilna zelišča, ki rastejo pri nas, kako se uporabljajo, nabirajo, sušijo in pri kakšnih težavah jih uporabljamo. Pri veliki žgoči koprivi je zapisal, da rastlina pospešuje prebavo in izločanje seča.
Svež sok iz koprive se uporablja pri boleznih dihal, obenem pa močno žene na vodo in ustavi krvavo močo. Vzemite ga dve žlički dnevno. Močnejši čaj pijte pri vnetju rebrne mrene, revmatizmu, zlati žili in kamnih v ledvicah in mehurju.
Čaj iz korenin je močnejši , z njim so si naši predniki pomagali pri vodenici in krvotokih. V današnjem času o koprivi in njeni uporabi seveda vemo že veliko, poznamo tudi stranske učinke, a v časih brez antibiotikov so si ljudje čisto dobro pomagali tudi s koprivo.
Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren…
Merilec krvnega tlaka je ključen pripomoček za spremljanje zdravja srca in ožilja. Z njegovo pomočjo…
Najboljši vampi po tržaško! Vampi po tržaško predstavljajo kulinarični biser, ki izvira iz bogate tradicije…
Regrat - čudovito zelišče in kulinarična poslastica! Na pomlad ko začnejo poganjati prve pomladne cvetlice,…
Svinjska pečenka v pečici! Če želite pripraviti okusno in sočno svinjsko pečenko v pečici, potrebujete…
Prvih dvadeset godina Prvog plinarskog društva (PPD), pod vodstvom izvanrednog lidera, Pavla Vujnovca, svjedoče o…
This website uses cookies.