Poleti, ko gozdovi dehtijo v sopari poletja, dozorijo vsem znane borovnice. Pri nas rastejo v gozdovih, najraje na kakšni poseki in ob robu gozda. Najdemo jih tudi v gorskih predelih in nad gozdno mejo.
Borovnica ima značilen nizek grmiček, ki ima majhne ovalne liste, svetlo do temno zelene barve. Roza cvet olepša grm od maja do junija, črno sive jagode pa dozorijo od junija do septembra. Borovnice so odličnega okusa, uporabljamo jih v kulinariki, zeliščarstvu, primerne pa so tudi za shujševalno dieto!
Kazalo
Borovnice lahko nabiramo celo poletje, bolj ko se bliža jesen, višje do gozdne meje moramo. Kot otroci smo jih pogosto nabirali in veliko jih je šlo v usta, namesto v lonček. Vseeno pa smo jih skupaj s starši nabrali dovolj, da smo se jih do sitega najedli in napravili kakšno marmelado ali sok.
Nekaj smo jih zamrznili in tudi pozimi smo imeli na mizi dobrote iz borovnic. S temi čudežnimi sadeži nismo nikoli imeli težav z odvečnimi kilogrami. Priporočamo hujšanje z borovnicami!
Borovnice so že od nekdaj zelo cenjen sadež, pravimo jim tudi čudežna hrana. Staro ime za borovnico je črnica, iz davnih časov izvira kar nekaj pravljic o njih.
Včasih so ljudje verjeli, da pod njihovimi grmi živijo škratje in skrivajo zaklade. O tej čudežni rastlini je napisano veliko receptov, gospodinje jih poznajo in uporabljajo, a vseeno bi izpostavila nekaj posebnih receptov, ki v današnjih časih niso tako poznani.
1/2 kg zrelih borovnic pretlači, dodaj sladkor po okusu, sok 1 limone in 1l belega vina. Dodaj nekaj lepih celih borovnic in čez noč postavi v hladilnik.
To poletno mrzlo sadno juho lahko ponudimo na koncu obeda, ob vročih poletnih dneh. V poletnem času, lahko juhi dodamo tudi drugo jagodičevje, kot so gozdne jagode ali goji jagode!
Vedno sem si predstavljala, da so gospodinje včasih imele več časa za pripravo ozimnice, a mogoče so bile samo bolj spretne. Ko borovnice naberemo, jih je potrebno hitro porabiti, da se ne pokvarijo.
Nikoli mi ni bila jasna razlika med marmelado in džemom, dokler nisem obojega sama pripravila. V marmeladi je ponavadi polovica zmletega sadja in polovica sladkorja. V džemu pa je samo ena vrsta sadja in v njem sadeži niso zmleti, pač pa jih ohranimo cele Borovnica je moj najljubši sadež, zato poleti naredim precej dobrot iz tega slastnega sadeža.
Džem lahko pripravimo tudi iz drugih gozdnih sadežev, ki imajo prav tako ogromno zdravilnih učinkovin, posebej naj omenim maline in robide!
Borovničev džem je pripravljen hitro in se prileže tako poleti, kot pozimi:
1 kg borovnic operemo in posušimo. Na močnem ognju borovnice na hitro zavremo skupaj s 1/4 l soka iz rdečega ribeza in 1 kg sladkorja. Večkrat premešamo in pustimo vreti 4 minute, prelijemo v manjše kozarce in takoj zapremo. Preden kozarce pospravimo na hladno, jih pokrite počasi ohladimo.
V starih časih so gospodinje hrano zelo preudarno porabile, kuhala se je lokalna domača hrana in sezonsko sadje in zelenjava. Borovnic je bilo poleti v izobilju, saj jih je nabirala cela družina, razen mogoče gospodarja.
Otroci so jih imeli radi posute s sladkorjem ali pa s stepeno smetano, če je bila slučajno pri hiši. Današnji čas jih lahko zamrznemo za zimo, takrat jih je bilo potrebno že čez poletje porabiti, zato so se kuhale marmelade, džemi, sokovi, veliko pa so jih posušili. Seveda pa so bile dobrote iz borovnic poleti pogosto na mizi.
Zelo preprost in hitro pripravljen je kolač iz borovnic in zdroba.
V skledo damo 5 dkg sladkorja, nekoliko naribane limonove lupine, 2 rumenjaka in mešamo, da dobimo gladko maso. Dodamo 1 dcl kisle smetane in še malo premešamo. Naredimo sneg iz dveh beljakov in ga dodamo skupaj z 2 dkg pšeničnega zdroba.
Zmes zlijemo v tortni model, ki ga namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Borovnice posujemo po vrhu, narahlo, da se ne preveč potopijo v maso. Pečemo pol ure pri 180 stopinjah.
Za borovničev zavitek, ali borovničev štrudl, potrebujemo naslednje sestavine:
Biskvitno testo za borovničev zavitek:
Borovničev nadev za zavitek:
Najprej ločimo rumenjake od beljakov, naredimo iz beljakov trd sneg. V trd beljakov sneg polagoma dodajamo sladkor in rumenjake, ter stepamo še toliko časa, da zmes naraste. Nazadnje v testo zamešamo moko.
Testo nanesemo za pol prsta na debelo na pekač, ki smo prekrili s papirjem za peko. Biskvitno testo pečemo 12 minut pri 180 stopinjah C. Ko je testo pečeno za zvrnemo na desko, odstranimo papir in pokrijemo, ter počakamo da se ohladi.
Ko je testo ohlajeno ga namažemo s stepeno smetano, v katero smo vtepli sladkor. Po vsej površini potresemo z borovnicami. Zavitek zvijemo in ga okrasimo s smetano in borovnicami.
Priprava domačih zeliščnih ali sadnih likerjev je vse bolj priljubljena. Likerje ponudimo kot aperitiv, nekateri pa delujejo tudi blažilno za različne zdravstvene težave. Izredno priljubljen je domači jagermaister, za katerega zelišča nabiramo skozi celo leto. Liker je žgana pijača, ki vsebuje najmanj 15% vol.alkohola. Likerji so pripravljeni iz alkohola, sladkorja, sadja ali zelišč.
Za pripravo uporabimo naravne aromatične snovi in pripravke. Liker ni pijača z visoko vsebnostjo alkohola, temveč za pijačo v kateri zaznamo prijetno harmonijo okusa zelišča, sadja, sladkorja in žganja. Med mnogimi likerji, ki jih pripravljamo doma, je izredno priljubljen tudi borovničev liker.
Za pripravo borovničevega likerja poznamo več postopkov in receptov.
Za pripravo okusnega borovničevega likerja s teranom, potrebujemo naslednje sestavine:
Priprava borovničevega sladkorja s teranom je resnično preprosta. Najprej 15 minut kuhamo vino, sladkor in borovnice. Dobro premešamo, dodamo vaniljev sladkor in počakamo da se ohladi. Nato dodamo žganje ali rum in prelijemo v steklenice, ki jih hranimo v hladnem prostoru.
Najbolj razširjena priprava likerjev je z namakanjem v žganju, sladkorju in vinu. Za pripravo borovničevega likerja potrebujemo naslednje sestavine:
Borovnice, sladkor, teran in žganje damo v steklenico in postavimo na toplo mesto, vendar ne neposredno na sonce. Po približno enem mesecu se bo sladkor raztopil, nato liker precedimo in prelijemo v temne stekleničke.
Za borovničev liker z jabolčnim žganjem, ki ga pripravimo na plasten način, potrebujemo naslednje sestavine:
Borovnice in sladkor po plasteh naložimo v steklen kozarec, prelijemo z jabolčnim žganjem in za približno en mesec postavimo na toplo. Kozarec v tem času večkrat pretresemo, da se sladkor hitreje raztopi. Ko je sladkor popolnoma raztopljen, vsebino precedimo in liker prelijemo v temne steklenice. Pri tem receptu v likerju pustimo tudi namočene borovnice.
Priporočamo tudi recept za borovničevo torto! KLIKNI TU!
KDOR ZDRAVILNIH ROŽ NE POZNA, NAJ JIH NE NABIRA
Stara slovenska imena zdravilnih rastlin nam povedo, da so naši predniki že pred davnimi časi poznali zdravilne rožice in pri katerih boleznih pomagajo. Stari zapisi so napisani po izkušnjah o uporabi zelišč, vsekakor pa niso vedeli katere snovi delujejo zdravilno. Danes o zeliščih in njihovih sestavinah vemo že skoraj vse, vendar se na to področje ne bom spuščala, saj sem samo ljubiteljski nabiralec zdravilnih zelišč.
Borovnice so vsekakor zelo priljubljene pri ljudeh, saj imajo dober okus, so uporabne v kulinariki in imajo veliko zdravilnih lastnosti.
Pri borovnicah za zdravilne namene nabiramo tako liste, kot jagode. Borovnica je bolj zdravilna, kadar so jagode zelo temne, skoraj črne barve.
PREVIDNO!
Pri zdravljenju z zelišči je najtežje določiti pravo mero. Župnik Kneipp je včasih poudarjal, da je manj boljše kot več. Pri uporabi listov borovnic moramo biti zelo previdni, da jih ne uporabljamo predolgo, saj lahko poškodujejo jetra.
Prav tako nosečnice naj ne bi uživale listov in posušenih borovnic, sveže pa v omejenih količinah. Liste nabiramo od maja dalje.
10 listov borovnic prelijemo z 1 l vroče vode, precedimo in pijemo po požirkih.
Nekaj nasvetov za lajšanje bolezenskih težav z listi borovnice:
Zmečkane borovnice namakamo v dobrem domačem žganju v razmerju: 1 del borovnic in 5 delov žganja. Pustimo stati 14 dni, precedimo in shranimo v steklenice. (2)
Borovnice z malo vode skuhamo in iz njih naredimo obkladek, ki ga položimo na kožo kjer imamo lišaje ali izpuščaje. Obkladki iz borovnic pomagajo tudi pri luskavici.
Uporabljeno besedilo v članku: borovnice, čaj iz borovnic
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.