Čokoladne sladice so pecivo in piškoti, kjer je glavna sestavina čokolada. Čokoladi se težko upremo, posebej če so iz nje pripravljene najboljše čokoladne sladice.
Čudovit je biskvit s koščki čokolade, čokoladne praline, čokoladni konfeti, drobno pecivo, čokoladni piškoti, hladne čokoladne sladice in seveda čokoladni sladoled. Pripravimo lahko tudi čokoladno torto in celo čokoladno potico.
Čokoladne sladice
Čokolada ima bogato zgodovino, kakavovec so gojili že v 7. stoletju. Kakavovo zrno je v Evropo prinesel Krištof Kolumb in sicer leta 1502.
Pripravki iz kakava so zasvojili Evropejce, konec 17.stoletja je bila najbolj priljubljena vroča čokolada. Danes je čokolada naša zvesta spremljevalka, pri peki peciva in sladic, lahko čokolado uporabimo pri različnih receptih.
Kazalo
Čokoladne kocke
Čokoladne kocke so čudovita sladica, ki jo pripravimo na hitro, kadar nimamo časa za peko peciva ali torte. Otroci imajo pogosto raje čokoladne pralineje ali čokoladne kocke, kot pa pecivo iz biskvita. Za pripravo čokoladni kock, potrebujemo naslednje sestavine:
- 75 g masla
- 500 g temne čokolade
- 400 g kondenziranega mleka
- 3 kapljice vaniljeve arome
Temno čokolado nalomimo na majhne koščke in jih stresemo v večjo posodo. Dodamo maslo in kondenzirano mleko. Vse sestavine med mešanjem počasi segrevamo, da se raztopijo. Zmes ne sme zavreti, sestavine ne kuhamo.
Ko se čokolada in maslo stopita, posodo odstavimo z ognja in dodamo vaniljevo aromo. še naprej mešamo, da dobimo gosto maso. Čokoladno maso nato zlijemo v pekač, ki ga rahlo namastimo in obložimo s papirjem za peko.
Maso po pekaču lepo poravnamo in nato postavimo v hladilnik, da se masa strdi. Ko je masa trda, pekač vzamemo iz hladilnika in narežemo na 25 kock v velikosti grižljaja.
Čokoladni konfeti
Čokoladni konfeti z maskarponejem so čudovita sladica, ki jo ponudimo na slavnostih večerjah, kot je božična večerja ali kakšna druga priložnost. Recept je pripravljen za 20 kosov konfetov, s katerimi boste presenetili svoje goste.
Recept za čokoladne konfete:
- 100 g raztopljene temne čokolade
- 100 g mlečne čokolade
- 200 gramov maskarponeja
- 3 kapljice vaniljeve arome
- kakav v prahu
Pekač obložimo s papirjem za peko in pripravimo 20 košaric, ki jih običajno uporabimo za peko mafinov. Vsako košarico napolnimo z raztopljeno temno čokolado. Čokolado previdno razmažemo, da napolnimo robove košaric. Obrnjene navzdol položimo na pekač in pustimo, da se čokolada popolnoma strdi.
Ko se čokolada strdi, previdno odstranimo košarice in pripravimo nadev. Nad vročo vodo raztopimo mlečno čokolado. V drugo posodo damo maskrapone in vaniljevo aromo, dolijemo stopljeno čokolado in dobro premešamo. Čokoladno mešanico nato med mešanjem ohladimo. Mešanica mora biti tako gosta, da lahko z njo napolnimo brizgalno vrečko.
Čokoladni nadev damo v brizgalno vrečko z nastavkom v obliki zvezde in napolnimo čokoladne košarice. Potresemo s kakavom v prahu in postrežemo.
Praline s čokolado
Praline so čokoladne sladice, ki jih lahko pripravimo za različna praznovanja, kot so rojstni dan, silvestrska večerja ali kakšno drugo slavje. Recept je pripravljen za 12 pralin.
Recept za praline s čokolado in rumom:
- 125 g temne čokolade v koščkih
- 20 g masla
- 2 žlici ruma
- 50 g kokosove moke
- 100 g zdrobljenih piškotov
- 75 g sladkorja v prahu
- 2 žlici kakava v prahu
Temno čokolado v koščkih in maslo damo v posodo in previdno raztopimo na vročo vodo. Ko je čokolada raztopljena, odstavimo z ognja in dolijemo rum. Dodamo kokosovo moko, zdrobljene piškote in 50 g sladkorja v prahu. Vse sestavine dobro premešamo, če je masa pretrda, dodamo še malo ruma.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Iz mase naredimo majhne kroglice, jih položimo na pekač in postavimo v hladilnik, da se malo strdijo. Preostali sladkor v prahu presejemo na večji krožnik. Na drugi krožnik presejemo kakav v prahu. Polovico pralin povaljamo v sladkorju, drugo polovico pa v kakavu v prahu. Praline položimo v papirnate košarice in postavimo na hladno.
Praline z belo čokolado
Tudi z belo čokolado lahko pripravimo izredno okusne sladice. Praline z belo čokolado, so prava kulinarična poslastica. Iz naslednjih sestavin dobimo 12 pralin:
- 25 g masla
- 75 g sladke smetane za stepanje
- 225 g bele čokolade
- 1 žlica pomarančnega likerja
- 100 g bele čokolade za obliv
Pekač obložimo s papirjem za peko. V posodi med stalnim mešanjem previdno zavremo maslo in smetano za stepanje. Kuhamo 1 minuto in nato odstavimo z ognja. Belo čokolado nalomimo na koščke in dodamo v mešanico masla in smetane.
Med stalnim mešanjem čokolado raztopimo, po želji lahko dodamo tudi pomarančni liker. Mešanico zlijemo v pripravljen pekač in za 2 uri postavimo na hladno. Ko se masa ohladi, iz nje naredimo majhne kroglice in jih za pol ure postavimo na hladno.
Raztopimo belo čokolado in vanjo pomočimo ohlajene kroglice. Pustimo, da odvečna čokolada odkaplja. Kroglice položimo na papir za peko in jih oblikujemo z vilicami, ter nato počakamo, da se čokolada strdi.
Kavne rezine
Klasična sladica, ki jo postrežemo po kosilu ali pri kavi. Za 15 kavnih rezin, potrebujemo naslednje sestavine:
- 225 g mehkega masla
- 225 g moke
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 1 čajna žlička kakava v prahu
- 4 jajca
- 3 jedilne žlice instant kave v prahu (raztopljene v dveh žlicah vroče vode)
Glazura za rezine:
- 120 g bele čokolade v koščkih
- 50 g mehkega masla
- 3 žlice mleka
- 175 g sladkorja v prahu
Pečico segrejmo na 180 stopinj C, pekač namastimo in prekrijemo s papirjem za peko. V večjo skledo presejmo moko s pecilnim praškom in s kakavom v prahu. Dodamo zmehčano maslo, razžvrkljana jajca in kavo. Iz vseh sestavin naredimo testo, ga zlijemo v pekač in poravnamo.
Pečemo približno 40 minut pri 180 stopinjah C. Ko je testo pečeno, ga zvrnemo na kuhinjsko rešetko, odstranimo papir za peko in počakamo, da se ohladi. Nato nad vročo vodo med mešanjem raztopimo čokolado, maslo in mleko. Odstavimo in dodamo sladkor v prahu in mešamo tako dolgo, da se sladkor raztopi. Z glazuro prelijemo pecivo in potresemo s kakavom v prahu. Ko se začne glazura strjevati, pecivo narežemo na kocke in ponudimo.
Velikonočna čokoladna jajčka
Velikonočna čokoladna jajčka so čudovita sladica, ki jo pripravimo za velikonočne praznike. Sestavine v receptu zadostujejo za 10 čokoladnih jajčk, ki se jih bodo seveda najbolj razveselili otroci.
Recept za polnjena velikonočna jajčka:
- 400 gramov sira mascarpone
- 200 gramov kisle smetane
- 120 gramov sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica domače marmelade
V času velikonočnih praznikov imamo običajno doma čokoladna jajčka, ki so v sredini votla. Za pripravo polnjenih jajčk, jim odstranimo zgornji del, da dobimo odprto lupinico. Pripravimo kremo, tako da zmešamo sir mascarpone, kislo smetano, dodamo sladkor v prahu in vaniljin sladkor, ter vse skupaj dobro premešamo z ročnim mešalnikom.
Kremo prenesemo v vrečko za brizganje in jo nabrizgamo v vsako čokoladno jajce, vendar ne čisto do vrha. Domačo marmelado segrejemo in ko je tekoča, jo nakapamo v vsako jajce. Najbolje da uporabimo marelično marmelado, saj bo videti kot rumenjak. Čokoladna jajčka so gotova in jih lahko postrežemo kot velikonočno sladico.
Čokoladni piškoti
Čokoladni masleni piškoti so čudovita sladica, ki jo ponudimo pri kosilu ali pri kavi.
Recept za čokoladne piškote:
- 200 g masla, narezanega na koščke
- 350 g moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 150 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 žlica mleka
Pečico segrejemo na 180 stopinj C, pekač rahlo namastimo. V posodo damo maslo, narezano na koščke in dodamo presejano moko in kakav v prahu. Nato dodamo sladkor in mleko, ter mešamo, da dobimo gladko testo.
Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini 1 cm debelo. Z različnimi modelčki za piškote iz testa izrežemo piškote in jih s precejšnim razmikom položimo na pekač. Maslene piškote pečemo približno 30 minut, pri 180 stopinjah C, da zlato porjavijo.
Za kratek čas jih pustimo na pekači, da se nekoliko ohladijo, nato jih prestavimo na kuhinjsko rešetko, potresemo s sladkorjem in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Lešnikovi piškoti
Lešnikove piškote pečemo običajno v času božičnih praznikov, ko iz kuhinje zadiši po raznih dobrotah. Za pripravo lešnikovih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:
- 120 g masla
- 140 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 12 kapljic grenke mandljeve arome
- 150 g moke
- 1 pecilni prašek
- 1 ščepec soli
- 200 g ovsenih kosmičev
- 90 g temnih čokoladnih kapljic
- 50 g praženih sesekljanih lešnikov
- 200 g temne čokolade v koščkih
Pečico segrejemo na 280 stopinj C, pekač namastimo z maslom. V večji posodi penasto umešamo maslo in sladkor.
Dodamo jajce in mandljevo aromo in mešamo. V mešanico presejemo moko, pecilni prašek in sol. Na koncu dodamo ovsene kosmiče, čokoladne kapljice in polovico lešnikov.
Na pekač zložimo 24 kupčkov in jih rahlo pritisnemo. Piškote pečemo 10 minut pri 180 stopinjah C, da zlato porjavijo. Lešnikove piškote položimo na kuhinjsko rešetko in počakamo, da se ohladijo. Nato nad vrelo vodo raztopimo čokolado in z njo premažemo piškote. Nato piškote potresemo s preostalimi lešniki in jih položimo na papir za peko, da se čokolada strdi.
Čokoladna srca
Čokoladna srca so prisrčna sladica, ki jo oblijemo s stopljeno čokolado. Pecivo lahko vključimo v Božično peko ali ob drugih slavnostnih priložnostih.
Recept za čokoladna srca:
- 10 dag moke
- 10 dag masla
- 10 dag sladkorja v prahu
- 10 dag mletih orehov
- 5 dag čokolade
- 2 rumenjaka
- sol po limone
Čokoladni obliv:
- 6 dag jedilne čokolade
- 3 dag masla
- žlica olja
Moko presejemo in ji dodamo razdrobljeno maslo, sladkor v prahu in mlete orehe. V vodni kopeli stopimo čokolado. Presejani moki dodamo rumenjaka, limonin sok in stopljeno čokolado. Zgnetemo testo, ki ga za eno uro postavimo na hladno. Nato testo razvaljamo na 4 mm debelo in z modelčki izrežemo srčke.
Srčke polagamo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejmo na 160 stopinj C, srčke pečeno od 10 do 15 minut. Medtem ko se srčki hladijo, pripravimo čokoladni obliv.
V vodni kopeli stopimo čokolado in jo zmešamo z maslom in žlico olja. Z oblivom prelijemo zgornji del čokoladnih srčkov.
Čokoladne princeske
Čokoladne princeske so okusna in čisto posebna sladica.
Recept za čokoladne princeske: testo;
- 4 beljaki
- 21 dag sladkorja v prahu
- 14 dag mletih lešnikov
Nadev za čokoladne princeske:
- 9 dag jedilne čokolade
- 9 dag masla
- žlička mleka
Čokoladni obliv:
- 6 dag jedilne čokolade
- 3 dag masla
- žlica mleka
Najprej ločimo jajca, iz beljakov stepemo čvrst sneg. V sneg postopoma dodajamo sladkor v prahu in nato rahlo primešamo mlete lešnike. Zmes damo v dresirno vrečko in z okroglim nastavkom nabrizgamo enakomerne poljubčke daleč narazen, pekač obložimo s papirjem za peko.
Princeske pečemo 10 minut, pri 160 stopinjah C. Še vroče princeske poberemo s pekača in jih ohladimo.
Pripravimo nadev. Čokolado stopimo v vodni kopeli, primešamo maslo in žlico mleka. Po dva poljubčka sestavimo, vmes nadevamo čokoladni nadev.
Pripravimo čokoladni obliv: V vodni kopeli zmešamo jedilno čokolado, maslo in mleko, ter sestavljene princeske do polovice namočimo v čokoladni obliv.
Čokoladni poljubčki
Recept za čokoladne poljubčke:
- 14 dag masla
- 28 dag sladkorja v prahu
- 10 dag jedilne čokolade
- 14 dag mletih orehov
Maslo penasto umešamo, postopoma dodajamo sladkor v prahu, stopljeno čokolado in na koncu vmešamo mlete orehe. Zmes damo za eno uro polivat na hladno.
Nato na namaščen pekač polagamo centimeter velike kroglice. Pečemo jih 15 do 20 minut pri 150 stopinjah C.