Kako spečemo sočno svinjsko pečenko v pečici

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0
Svinjska pečenka v pečici! Če želite pripraviti okusno in sočno svinjsko pečenko v pečici, potrebujete kakovostno svinjsko meso in uporabo ustrezne marinade. V tem članku bomo razkrili skrivnosti za peko popolne svinjske pečenke, vključno z receptom za marinado in časom pečenja, ki vam bo zagotovil sočno meso in bogat okus.
Svinjsko pečenko postrežemo z različnimi prilogami, v Sloveniji pri nedeljskem kosilu tradicionalno postrežemo pražen krompir. Čeprav je peka svinjske pečenke v pečici lahko preprosta, je ključno vedeti prave korake in uporabiti prave sestavine, da dosežemo želeni rezultat.
 • Pravilna izbira kakovostnega mesa.
 • Priprava okusne marinade, ki bo obogatila okus svinjske pečenke.
 • Kako pravilno marinirati svinjsko pečenko za sočno meso.
 • Pravilna priprava pečice in pekača za enakomerno peko.
 • Kako pravilno peči svinjsko pečenko za popolno zapečenost in sočnost.

Svinjska pečenka v pečici

Svinjska pečenka v pečici

 • 1,5 do 2 kg svinjskega mesa za pečenko
 • Sol in poper po okusu

Sestavine za marinado

 • 4 žlice oljčnega olja
 • 3 žlice sojine omake
 • 2 žlici medu
 • 2 žlici gorčice
 • 4 stroki česna, sesekljani
 • Sveže mlete začimbe po okusu (rožmarin, timijan, origano)
 1. Priprava marinade:
  • V skledi zmešajte oljčno olje, sojino omako, med, gorčico, sesekljan česen in sveže mlete začimbe. Mešanico dobro premešajte, da se vse sestavine združijo v homogeno marinado.
 2. Priprava pečenke:
  • Svinjsko meso temeljito operite in osušite s papirnato brisačo.
  • Na pečenko nanesite marinado, pri tem pa poskrbite, da je vsa površina mesa dobro prekrita. Lahko uporabite čopič ali roke.
 3. Mariniranje:
  • Pokrijte skledo s folijo za živila in pustite, da se meso marinira vsaj nekaj ur ali idealno čez noč v hladilniku. Daljše mariniranje bo omogočilo, da se okusi bolje absorbirajo v meso.
 4. Priprava pečice:
  • Pečico segrejte na približno 180°C.
 5. Pečenje:
  • Svinjsko pečenko položite v pekač in jo postavite v predhodno ogreto pečico.
  • Pečenko pecite približno 30-40 minut na vsak kilogram mesa. Čas pečenja se lahko razlikuje glede na želeno stopnjo zapečenosti mesa.
 6. Periodično prelivajte z marinado:
  • Med pečenjem periodično prelivajte meso z marinado, da bo ohranilo sočnost in okus.
 7. Preverjanje z notranjo temperaturo:
  • Uporabite termometer za meso, da preverite notranjo temperaturo pečenke. Za svinjino je priporočena notranja temperatura približno 65-70°C.
 8. Počitek:
  • Po končanem pečenju pečenko pustite počivati nekaj minut pred rezanjem. To bo pomagalo, da se sokovi porazdelijo po mesu, kar bo ohranilo sočnost.

Kako izberemo meso za svinjsko pečenko?

Pred pripravo sočne svinjske pečenke v pečici je ključnega pomena izbrati kakovostno meso. Kvaliteta svinjske pečenke vpliva na končni okus in teksturo jedi. Pri izbiri svinjske pečenke je potrebno upoštevati več dejavnikov.

 • Kakovost mesa: Izberite sveže in kakovostno meso, ki ima čvrsto strukturo ter rožnato barvo. Preverite, ali ni prisotnih ostrih vonjav ali sledi pokvarjenosti.
 • Rez: Svinjska pečenka naj bo enakomerne oblike, brez razpok ali ohlapnih delov. Pravilna oblika in rez omogočata enakomerno pečenje.
 • Maščoba: Meso s tanko plastjo maščobe na vrhu bo zagotovilo sočnost in mehkobo pečenke. Izogibajte se preveč mastnim kosom mesa.

Da izberete najboljše svinjsko meso za pripravo v pečici, lahko upoštevate naslednje nasvete:

 1. Izberite svinjsko pečenko iz kakovostnega mesa, po možnosti od zaupanja vrednega mesarja ali prodajalca mesa.
 2. Preverite rok uporabe in svežino mesa. Izogibajte se mesu, ki je blizu izteka roka uporabe ali izgleda pokvarjeno.
 3. Preverite kakovost reza in videz mesa. Izberite pečenko, ki je enakomerne oblike in brez vidnih poškodb ali razpok.

Priprava marinade za svinjsko pečenko

Marinada je ključni del priprave sočne in okusne svinjske pečenke v pečici. Pravilno pripravljena marinada bo mesu dodala bogate arome ter ga ohranila sočno med pečenjem. V tej sekciji vam predstavljamo recept za okusno marinado za svinjsko pečenko ter nekaj nasvetov za pripravo.

Recept za marinado za svinjsko pečenko

Za pripravo marinade za svinjsko pečenko boste potrebovali naslednje sestavine:

Sestavina Količina
Oljčno olje 1/4 skodelice
Limonin sok 2 žlici
Česen (sesekljan) 3 stroki
Rozmarin (sesekljan) 1 žlica
Gorčica 1 žlica
Sol 1 čajna žlička
Poper 1/2 čajne žličke

Za pripravo marinade zmešajte oljčno olje, limonin sok, sesekljan česen, rozmarin, gorčico, sol in poper v posodi. Dobro premešajte, da se sestavine združijo in ustvarijo harmonično mešanico okusov.

Svinjsko pečenko pred mariniranjem rahlo narežite po vrhu, da marinada prodre globlje v meso. Meso nato položite v večjo posodo ter ga prelijte z marinado. Temeljito natrite marinado po vseh straneh mesa, da se enakomerno vpije.

Marinirajte svinjsko pečenko v hladilniku vsaj nekaj ur ali čez noč. Daljše mariniranje bo meso še bolj obogatilo z okusi marinade, zato je priporočljivo čim daljše mariniranje.

Tako pripravljena marinada bo poskrbela za izjemno sočno in okusno svinjsko pečenko, ki bo navdušila vaše goste. Ne pozabite, da je kakovostna marinada ključnega pomena za odličen končni rezultat.

Po končanem mariniranju svinjsko pečenko odlomite odvečno marinado ter jo postavite na pekač, pripravljen za peko. Nadaljujte s pripravo glede na recept ali nadaljnje sekcije članka, da boste dosegli popolnoma pečeno in sočno svinjsko pečenko.

Mariniranje svinjske pečenke

Pravilno mariniranje svinjske pečenke je ključno za sočnost in okus. Marinada temelji na sestavinah, ki poudarijo okus mesa in mu dodajo aromo. V tej sekciji bomo predstavili preprost postopek mariniranja in kako doseči najboljše rezultate.

 1. Izberite primerno posodo: Uporabite neprodušno posodo, kot je steklen kozarec ali plastična vrečka, da marinado enakomerno porazdelite po mesu.
 2. Pripravite marinado: Za marinado lahko uporabite različne sestavine, kot so olja, kis, začimbe, zelišča in citrusi. Pomembno je, da marinada vsebuje kis ali limonov sok, saj ti sestavini pomagata razgraditi vlakna mesa in ga zmehčata.
 3. Meso marinirajte: Položite svinjsko pečenko v posodo ali vrečko ter prelijte s pripravljeno marinado. Prepričajte se, da je meso v celoti prekrito z marinado. Postavite v hladilnik in pustite, da se marinira vsaj nekaj ur, idealno pa čez noč.
 4. Občasno obrnite meso: Med mariniranjem občasno obrnite meso, da se marinada enakomerno vpije in meso izenači.

Pri mariniranju svinjske pečenke je pomembno, da uporabite najboljše sestavine in pravilen postopek. Marinada bo omogočila, da se okusi globoko prepojijo v meso, kar bo rezultiralo v sočni in okusni pečenki. Naslednji korak je priprava pečice in pekača, kar bomo raziskali v naslednjem poglavju.

Pravilno mariniranje svinjske pečenke je ključnega pomena za ustvarjanje okusne jedi. Marinada za svinjsko pečenko lahko vsebuje različne sestavine, kot so soja, med, čili, česen in druge začimbe. Pomembno je, da marinado pripravite vsaj nekaj ur pred peko, da se okusi dobro prepletejo.

Priprava pečice in pekača

Pravilna priprava pečice in pekača je ključni korak pri pripravi sočne svinjske pečenke v pečici. S pravilnim pripravljanjem okolja za pečenje boste zagotovili optimalne pogoje za dosego popolne teksture in okusa mesa.

Pred začetkom priprave svinjske pečenke je pomembno, da pečico pravilno pripravite. Sledite spodnjim korakom:

 • Preverite temperaturo pečice: Pred segrevanjem pečice preverite, ali je termostat pravilno nastavljen in ali je temperatura enakomerno porazdeljena po pečici.
 • Očistite pečico: Preverite, ali je pečica čista od ostankov prejšnjega pečenja. Če je potrebno, očistite notranjost pečice in odstranite morebitne ostanke.
 • Prilagodite nastavitve: Nastavite pečico na pravo temperaturo, ki je potrebna za pečenje svinjske pečenke. Upoštevajte recept ali priporočila za čas in temperaturo peke.

V kakšnem pekaču pečemo svinjsko pečenko?

Izbira pravega pekača je prav tako pomembna za uspešno pečenje svinjske pečenke. Tukaj je nekaj nasvetov za pravilno pripravo pekača:

 • Velikost pekača: Izberite pekač, ki je dovolj velik za velikost svinjske pečenke. Meso ne sme biti preveč stisnjeno ali preveč razpršeno.
 • Priprava pekača: Premažite dno pekača z oljem ali maščobo, da preprečite, da bi se pečenka prijela na dno in se ob peki prismodila.

S pravilno pripravo pečice in pekača boste ustvarili idealno okolje za peko sočne svinjske pečenke v pečici.

 

Svinjska pečenka Želena notranja temperatura Čas pečenja na 160 °C – 180 °C
Manjša pečenka (približno 1 kg) 65 °C – 70 °C (srednje zapečeno) Približno 1,5 – 2 uri
Večja pečenka (približno 2 kg) 65 °C – 70 °C (srednje zapečeno) Približno 2,5 – 3 ure
Ekstra velika pečenka (približno 3 kg) 65 °C – 70 °C (srednje zapečeno) Približno 3,5 – 4 ure

Med pečenjem občasno preverjajte notranjo temperaturo pečenke s termometrom. Ko doseže želeno temperaturo, jo odstranite iz pečice in pustite počivati nekaj minut, da se sokovi enakomerno prerazporedijo po mesu.

Če želite doseči hrustljavo skorjo na zunanji strani svinjske pečenke, lahko pečenko pred koncem pečenja premažete z mešanico medu, gorčice in olja ter jo pustite v pečici še nekaj minut, da se karamelizira.

Uporaba termometra za pečenko

Uporaba termometra je odličen način za zagotavljanje, da je svinjska pečenka popolnoma pečena. S pravilno uporabo termometra lahko dosežete popolno sočnost mesa in se izognete prepečeni ali premalo pečeni pečenki.

Pri uporabi termometra za svinjsko pečenko je pomembno, da vstavite termometer v najdebelejši del mesa, običajno v sredino pečenke. S pravilno namestitvijo termometra boste lahko natančno nadzorovali temperaturo mesa in dosegli želeno stopnjo pečenosti.

Notranja temperatura svinjske pečenke je ključnega pomena za dosego popolne sočnosti. Priporočena notranja temperatura za svinjsko pečenko je med 63°C in 68°C. S tem območjem temperature boste dosegli mehko in sočno meso.

Tu je nekaj korakov za pravilno uporabo termometra:

 1. Vstavite termometer v najdebelejši del svinjske pečenke.
 2. Zagotovite, da termometer ne sega do kosti, saj bi to lahko povzročilo napačno odčitavanje temperature.
 3. Pecite pečenko, dokler termometer ne pokaže želene notranje temperature.
 4. Redno preverjajte temperaturo med pečenjem, da zagotovite, da pečenka ne bo prepečena ali premalo pečena.

 

Uporaba termometra je ključna, da dosežete popolno svinjsko pečenko. S tem omogočite, da je meso sočno, mehko in okusno. Ne pozabite, da je pravilna notranja temperatura bistvena za kakovostno jed.

Notranja temperatura Stopnja pečenosti
63°C – 65°C Srednje pečeno
66°C – 68°C Popolnoma pečeno

Kako pravilno narežemo pečenko in koliko časa jo pustimo počivati, preden jo postrežemo?

Počitek pečenke po peki je ključen korak za ohranjanje sočnosti mesa. Ko svinjska pečenka iz pečice, ji je potrebno dati nekaj časa, da se sprosti in se sokovi enakomerno porazdelijo. To bo poskrbelo tudi za lažje rezanje pečenke.

Optimalno trajanje počitka se giblje med 10 in 20 minutami. Med počitkom pečenko ovijte v folijo ali jo pokrijte s kuhinjsko brisačo. Tako bo pečenka ostala topla, vendar se bo še vedno spočila in ohranila svojo sočnost.

Za pravilno rezanje pečenke sta potrebni dobra rezalna deska in oster nož. Svinjsko pečenko je najbolje rezati nasproti vlaknom mesa, kar bo zagotovilo, da bo meso mehko in se ne bo cepilo. Rezite pečenko na tanke rezine, ki jih lahko postrežete na krožniku.

 1. Narežite enakomerno velike kose pečenke.
 2. Režite nasproti vlaknom mesa, da ohranite sočnost in nežnost.
 3. Rezine naj bodo tanke, približno 0,5 cm.
 4. Posebej narežite dele s hrustancem, tako da jih ločite od mesa.

Kako postrežemo svinjsko pečenko?

Pravilna postrežba igra pomembno vlogo pri uživanju v sočni svinjski pečenki. Ne le, da prispeva k estetskemu videzu jedi, ampak tudi k celotnemu doživetju okusa.

 • Svinjska pečenka na tradicionalnem krožniku: Servirajte pečenko na lepo oblikovanem krožniku skupaj z običajnimi prilogami, kot so pražen krompir, pečena zelenjava ali solata.
 • Svinjska pečenka v sendviču: Narežite pečenko na tanke rezine in jo zložite v svež sendvič s hrustljavim kruhom, zelenjavo in omako po izbiri.
 • Svinjska pečenka v tortilji: Zavijte koščke pečenke v mehko tortiljo in dodajte sveže zelenjave ter omako za okusno in hranljivo obrok.

Nekatere druge možnosti vključujejo pretakanje svinjske pečenke z okusno omako, serviranje z različnimi prilogami ali ustvarjanje tematske jedi, ki združujejo svinjsko pečenko z lokalnimi sestavinami ali kuhinjo. Ideje za postrežbo so praktično neomejene, lahko pa prilagodite postrežbo glede na vaše želje in okus gostov.

svinjska pečenka in pražen krompir
futr