Rman je dobil sloves, da je rešitev za vsako žensko. To prečudovito zelišče, si vsekakor zasluži ta naziv, saj je v veliko pomoč pri tako imenovanih ženskih boleznih.
Rman ima temno zelene, aromatične liste, ki so peresasto oblikovani in drobno razcepljeni. Nosi latinsko ime Millefolium, kar pomeni tisoč listov. V rmanu se skrivajo mnoge zdravilne učinkovine. Hlapna olja učinkujejo protivnetno in razkužilno, tanini in smole ožijo žilice in krčijo tkiva, medtem ko silicij pospešuje zdravljenje tkiva.
Rman vsebuje tudi druge učinkovine, kot so eterično olje z azulenom, grenek glikozide, alkaloide, organske kisline, smole, čreslovine in mnoge rudninske snovi. Pri naši hiši smo prevladovale ženske, oče je bil včasih precej zbegan, ni mu bilo čisto jasno vse okoli ženskih opravil in težav. Sploh v tistih dnevih, ki jih mora ženska vsak mesec prestati.
Srečna je lahko tista predstavnica ženskega spola, ki med menstruacijo nima težav, a žal je vse več tistih ki jih težijo tegobe menstrualnega ciklusa in mene. Težave, ki spremljajo meno, dobro poznamo! Pogosto se ženske v menopavzi tudi zredijo in izgubijo zanimanje za spolnost. Moja stara mama, pravili smo ji “bica”, je točno vedela kakšne težave nas pestijo, zato nas je že zjutraj pričakala z rmanovim čajem, kar sveže rožice je poparila z kropom, dodala med in nam ga postregla.
Tako sem tudi sama ohranila navado, da vsako poletje naberem rman, ga posušim in ga pijem samega, ali pa ga zamešam med ostale rožce, največkrat ga pijem z koprivo in ognjičem. Zato drage dame, rman blaži vse ženske težave pri boleči in neredni menstruaciji, zmanjša težave v menopavzi, pomaga pri oblivih krvi. Če vas mučijo hemoroidi, spijte vsako jutro skodelico rmanovega čaja in kmalu se boste bolje počutile.
Kdaj priporočamo uporabo rmana
Kazalo
Rman tudi zavira nagnjenost h krvavitvam in pomaga pri driski. Ker deluje razkužilno in protivnetno, zdravi razne okužbe in vnetna stanja. Blaži težave pri vnetju želodčne sluznice, medtem ko grenke snovi izboljšajo delovanje jeter in žolčnika. Prav tako pomaga pri okužbah, katarju in povišani telesni temperaturi.
Rman nam bo najbolj olajšal težave pri prehladnih obolenjih, če popijemo vroč poparek že takoj na začetku bolezni. S svojim delovanjem spodbuja krvni obtok in povzroča potenje. S tem pomaga, da se iz telesa izločijo strupi. Pomaga tudi pri zniževanju krvnega pritiska, blaži težave s krčnimi žilami in pospešuje izločanje seča. Ko rman zacveti v roza in belih barvah, se odpravimo na izlet v naravo in ga naberimo v neokrnjeni naravi.
Rman je čudovito zelišče za urejanje celotnega prebavnega sistema. Spodbuja tek, poživlja prebavo in presnovo, ter hkrati sprošča krče in napetost. Zaradi te lastnosti je posebej cenjen pri ženskah, ki imajo menstrualne krče ali težave zaradi menopavze.
Na pomlad, ko poženejo prvi mladi listo rmana, si za pomladno osvežitev pripravimo sveži sok iz rmanovih listov. Veliko pest rmanovih listov drobno narežemo in prilijemo žlico vode. Če imamo možnost, potem prilijemo deževnico. Pripravek pustimo stati 15 minut in nato iz listov stisnemo sok.
Sok iz rmanovih listov bo poživil presnovo in nadomestil pomladno pomanjkanje vitaminov in mineralov. Sok iz rmanovih listov, uživamo tri tedne, vsako jutro in zvečer eno žlico.
Pri zmerno povišani temperaturi, ki ni posledica kakšne težje bolezni, si pripravimo skodelico čaja z rmanom, bezgom, in še nekaterimi zdravilnimi zelišči. Potrebujemo naslednja zelišča:
Zmešamo enake količine vseh naštetih zelišč, ki jih prej previdno posušimo in zdrobimo. V lonček damo 3 čajne žličke mešanice zelišč in jih prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in namakamo 15 minut. Nato čaj precedimo in popijemo skodelico še vročega čaja.
Takoj nato se odpravimo v posteljo, se dobro pokrijemo in skoraj gotov se bomo dobro spotili in s tem znižali povišano telesno temperaturo.
Pri utrujenosti in nespečnosti pomaga čaj iz rmana in šentjanževke. Šentjanževka prinaša ravnovesje in krepi, rman deluje protivnetno in razkužilno. Kombinacija obeh zelišč uravnava razpoloženjska nihanja in prežene utrujenost.
Zmešamo rman in šentjanževko, uporabimo cvetove in liste. Dve žlički mešanice prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo počivati 3 minute. Nato čaj precedimo in ga pijemo 2 krat na dan po eno skodelico.
Čaj uživamo v obliki kure najmanj 6 tednov. V tem času se ne sončimo, saj lahko pride zaradi uživanja šentjanževke do sprememb na koži.
Rastlinski pripravki iz šentjanževke lahko zmanjšajo koncentracijo drugih zdravil v krvi, ki jih uporabljamo sočasno, kar pomeni, da zmanjšajo njihovo delovanje. Lahko povečajo razgradnjo drugih zdravil v telesu, ker zvečajo raven pomembnih presnovnih encimov in prenašalnih proteinov. Povečana razgradnja zdravil lahko traja še dva tedna po prenehanju jemanja pripravkov s šentjanževko.
Pri zaprtju si lahko uspešno pomagamo z zeliščnim čajem, ki mu dodamo tudi rmana. Dodamo še lubje krhlike, ki deluje nekoliko bolj nežno kot listi sene, zato pri uživanju čaja ne prihaja do draženja želodca in črevesja.
Vsa zelišča zmešamo in nato dve žlički mešanice prelijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut in nato precedimo. Pri zaprtju pijemo zjutraj in zvečer po eno skodelico čaja.
Kadar imamo bolečine žolčnika ki nastanejo takoj po mastnem obroku, si pripravimo čaj iz naslednjih zelišč, ki bo pomagal tudi pri zamaščenih jetrih.
Zmešamo enake dele zelišč in veliko žlico mešanice prelijemo z vrelo vodo. Poparek pustimo stati 15 minut, nato precedimo in pijemo po eno skodelico trikrat na dan.
Pogosto zaradi stresa izgubimo apetit in posledično shujšamo in smo bolj bolj dovzetni za razne okužbe. Pomaga nam lahko čajna mešanica iz naslednjih zelišč:
Iz enakih delov zelišč pripravimo poparek in ga pijemo vsak dan po dve skodelici, eno zjutraj in eno zvečer. Pomaga tudi čaj iz enakih delov rožmarina in bezgovega cvetja.
Kadar se nam v mehkih tkivih nenormalno nabira tekočina, lahko povzroči otekanje, posebej so na udaru gležnji. Pripravimo si zeliščni pripravek iz regratovih listov in rmana. Vsak dan spijemo dve skodelici mlačnega čaja.
Zelišča sicer ne morejo pozdraviti alergije ali kakšne druge reakcije imunskega sistema, lahko pa precej ublažijo simptome, v času, ko raziskujemo, na katero hrano smo alergični. Pripravimo si naslednje zeliščne pripravke:
Kadar se nas loti gripa ali prehlad, lahko simptome uspešno blažimo z zeliščnimi pripravki:
Rman nabiramo poleti in do pozne jeseni. Zdravilna je cela rastlina, čeprav vam svetujem, da korenin ne pulite iz zemlje. Celo rastlino na drobno narežemo in jih na hitro posušimo. Zelišča spravimo v steklene kozarce in že smo pripravljeni na dolgo zimo. Eno čajno žličko rmana prelijemo z poparkom in pustimo stati približno pet minut, precedimo in zelo vročega spijemo po požirkih.
Ko sem zbolela za rakom na danki, mi je zelo stara zeliščarka svetovala, naj spijem toliko vročega rmanovega čaja kolikor ga zmorem, govorila je o dveh do treh litrih na dan. Žal tega pri kemoterapiji in obsevanju nisem zmogla, tako da žal njenega recepta ne morem potrditi. Vsekakor pa sem ves čas bolezni pila tudi rmanov čaj.
Veliko žlico na drobno narezanega celega zelišča, prelijemo z dvema skodelicama vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato čaj precedimo in pijemo počasi, po majhnih požirkih. Poparek z rmanom blaži težave pri menstrualnih krčih,uravnava menstruacijo, ustavi krvavitve pri hemoroidih in pomaga pri prebavnih motnjah.
Pri težavah s slabokrvnostjo in pri okrevanju po dolgotrajni bolezni, si pripravimo zeliščni čaj iz mešanice enakih delov naslednjih zelišč:
Za skodelico poparka, potrebujemo žličko zeliščne mešanice, ki jo pijemo dvakrat na dan, vedno svežega in po majhnih požirkih. Za boljši okus, lahko dodamo majhno žličko kakovostnega medu.
Vsaka ženska se je že kdaj srečala z neprijetnim vnetjem nožnice. Neprijetno skelenje lahko ublažimo s spiranjem nožnice s poparkom rmana, ali pa si naredimo kopel.
Nekaj celih rmanovih zelišč čez noč namočimo v hladni vodi, pogrejemo in prilijemo v kad. Takšna kopel, ali umivanje s to vodo vam bo v kratkem času prineslo olajšanje. Če želimo, lahko dodamo tudi kakšno kapljico eteričnega olja rmana. Več o uporabi eteričnih olj, preberite v članku: Eterična olja!
Darja Rojec, ki je z strašnim pogumom premagala raka, je izdala tri knjige, med njimi je tudi knjiga Nasveti in izkušnje iz prve roke. V tej knjigi je zbrala recepte in izkušnje, ki so jih posredovali pacienti, ki te recepte preverjeno poznajo in so si z njimi pomagali v obdobju bolezni in preventivno.
Poudarek je dala na zdravljenje posledic terapij, ponavadi rakavi bolniki preživijo kemoterapijo, obsevanje, kirurške posege in razne terapije s hormoni. Rman je odličen za celjenje ran, zato lahko iz njega naredimo tudi mazilo.
Za celjenje ran priporočamo tudi ognjičevo kremo! V kozarec damo cvetove in liste rmana, jih prelijemo z 1 litrom oljčnega olja in pustimo stati 4 tedne na soncu. Olje precedimo in naredimo rmanovo mazilo.
Sestavine:
Na vodni kopeli raztopimo čebelji vosek in rmanovo olje. Pazimo, da temperatura ne preseže 40 stopinj C. Mazavost mazila preverimo tako, da na peki papir kanemo kapljico mazila in počakamo da se strdi.
Če nam je mazilo pretrdo, lahko uporabimo razmerje trije deli olja in en del voska. Mazilo v tem razmerju je bolj tekoče. Preberite tudi: Izdelava naravne kozmetike! Kremo prelijemo v čiste lončke.
Rman deluje antiseptično, zato je odličen za lajšanje težav z aknami in ogrci. Kremo pripravimo iz osnovne kreme, ki jo kupimo v lekarni in iz zeliščne vodice, ki jo pripravimo sami. Vodica iz pomarančnih cvetov uravnava izločanje loja.
V destilirano vodo damo rman in vse skupaj zavremo. Pustimo vreti 3 minute, nato odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo da se ohladi. Nato precedimo skozi gosto cedilo, dodamo vodico iz pomarančnih cvetov in nato počasi vmešamo v osnovno kremo.
Dodamo toliko tekočine, da dobimo želeno konsistenco. Kremo damo v steklene posodice in dobro zapremo, hranimo na hladnem.
Tanke in suhe lase lahko okrepimo z zeliščnim oljem z rmanom in poprovo meto. Rman krepi lase in spodbuja rast, poprova meta daje lasem gostoto. Kot osnovno olje lahko uporabimo sončnično olje, arašidovo, koruzno ali sojino olje.
Poprovo meto in rman zamešamo v olje in mešanico 30 minut segrevamo nad vodno kopeljo. Nato mešanico prelijemo v steklenico s širokim vratom in jo za teden dni postavimo na toplo mesto. Vsebino vsak dan pretresemo. Po sedmih dneh mešanico precedimo skozi gosto cedilo in prelijemo v temno stekleničko.
Za nego las rahlo segrejemo 7 žlic zeliščnega olja in ga vtremo v vlažne lase. Lase ovijemo v brisačo in pustimo učinkovati pol ure, nato lase dvakrat temeljito operemo z nežnim šamponom.
Na pomlad, ko zacvetijo prelepe pomladne cvetlice, je čas, da iz njih naredimo tudi kakšno kulinarično poslastico. Rman lahko dodamo v juhe, pomladne enolončnice, v namaze ali pa mlade liste posujemo po solati.
Sirni namaz z bučnimi semeni in mladimi rmanovimi listi lahko ponudimo tudi kot poslastico na Silvestrski večerji, s tem da uporabimo zamrznjene rmanove liste. V času Velike noči pa bomo mogoče kje že našli mlade poganjke in jih ponudili na velikonočni večerji. Rman blago razstruplja jetra, zato je prav da ga ponudimo kadar pripravimo bolj bogate jedi.
Za sirni namaz z rmanom in semeni potrebujemo naslednje sestavine:
V večji ponvi na hitro popražimo bučna in sončnična semena, samo toliko da prijetno zadišijo. Ko so rahlo popečena jih drobno nasekljamo. Prav tako drobno nasekljamo rmanove in hrenove listek. Nato polovico nasekljanih semen in sesekljane rmanove in hrenove lističe dodamo skuti in dobro premešamo. Začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom.
Iz zmesi oblikujemo kroglice in jih povaljamo v semenih ki smo jih prej prihranili. Namaz lahko postrežemo v servirni skodelici in zraven ponudimo popražena semena in si nato vsak po želji namaz posuje z njimi.
Pomladni namaz za kruh in rmanovih listov, se bo posebej prilegel za zajtrk in nam dal energijo za cel dan. Za namaz potrebujemo naslednje sestavine:
Vsa zelišča in začimbe primešamo surovemu maslu, solimo po okusu in takoj postrežemo.
Rmanove liste, lahko uporabimo tudi pri pripravi raznih receptov. Pomladne palačinke bodo še bolj okusne, če jim dodamo sesekljane mlade liste rmana. Priprava palačink:
Zmešamo dve žlici mleka in dva jajca. Dodamo dve žlici pšenične moke, dve žlici na drobno sesekljanih rmanovih listov, ščepec majarona in malo soli. Palačinke spečemo na surovem maslu in jih namažemo z osoljeno mešanico kisle smetane in skute.
Omleta z rmanom je čudovita jed, ki jo običajno pripravljamo z mladimi listi rmana. Vendar lahko mlade liste, ki jih naberemo poleti, zamrznemo in jih nato uporabimo v različnih zdravih receptih.
Sestavine za rmanovo omleto:
Najprej v večji posodi razžvrkljamo jajca, dodamo 2 žlici ostre moke, 2 žlici mleka, nariban sir in drobno sesekljane mlade rmanove liste. Vse sestavine dobro zmešamo, začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo žličko olivnega olja in maso zlijemo vanjo. Kos starega kruha narežemo na kocke in ga dodamo masi v ponev.
Pokrijemo in pečemo toliko časa da masa zakrkne. Ko omleta zakrkne jo obrnemo in jo pol minute pečemo še na drugi strani. Omlete ne zapečemo preveč, pustimo da ostane prijetno sočna. Nadev za omleto pripravimo iz zeliščne skute ali s kislo smetano, tako pripravljena je tudi popolno vegetarijansko kosilo.
Rman lahko dodate juham za okus in zdravilne učinke. Tukaj je preprost recept za juho z rmanom:
**Sestavine:**
– 1 čebula, drobno sesekljana
– 2 korenčka, narezana na kolute
– 2 krompirja, narezana na kocke
– 1 skodelica svežega rmana, drobno sesekljanega
– 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
– Sol in poper po okusu
– Žlica olivnega olja
**Navodila:**
1. **Priprava zelenjave:**
– Segrejte olivno olje v velikem loncu na srednji vročini. Dodajte čebulo in jo pražite, da postane steklasta. Dodajte korenje in krompir ter kuhajte še nekaj minut.
2. **Dodajanje jušne osnove:**
– V loncu dodajte zelenjavno jušno osnovo. Prinesite juho do vrenja, nato pa zmanjšajte ogenj in pokrijte lonec. Pustite juho kuhati, dokler zelenjava ni mehka.
3. **Vmešavanje rmana:**
– Ko je zelenjava kuhana, dodajte drobno sesekljan rman. Pustite juho, da se kuha še nekaj minut, da se rman zmehča in sprosti svoje arome.
4. **Začinjanje:**
– Po okusu dodajte sol in poper. Preverite okus in prilagodite začimbe, če je potrebno.
5. **Serviranje:**
– Juho servirajte v sklede. Po želji lahko dodate nekaj sveže sesekljanega rmana na vrh za dekoracijo.
Ta juha z rmanom je okusna in hranljiva, poleg tega pa vam lahko pomaga izkoristiti koristne lastnosti rmana. Ne pozabite, da se lahko sestavine prilagajajo glede na vaše osebne preference in razpoložljive sestavine.
Rman običajno nabiramo v naravi, v njegovem naravnem okolju. Vendar ga lahko zasadimo tudi na domačem vrtu ali celo v zabojčkih na balkonu. Rman sejemo marca, v dobro kompostirano zemljo. Semen nikoli ne pokrijemo, pač pa jih samo potlačimo v zemljo. Mlade rastline dvakrat presadimo, prvič v zabojčke, v rahlo, vodo prepustno zemljo. Drugič mlade sadike rmana presedimo v jeseni, v peščeno zemljo. Rman bo najbolje uspeval tam, kjer je veliko sonca.
Stare rastline rmana lahko tudi razdelimo. Vsaka rastlina, pomlajena z razdeljevanjem, mora imeti najmanj štiri ali pet poganjkov. Rman lahko gojimo tudi v zabojčkih za balkon, ki morajo imeti premer najmanj 45 cm.
Rman je izredno cenjeno zelišče že od časov starih Grkov. Slavni grški vojščak Ahil, je rman uporabljal za ustavljanje krvavitev pri svojih ranjenih vojakih. Vojaško hrabrost in neranljivost, je po grški mitologiji pridobil tako, da da si je celo telo natrl z rmanom. Nekoč si ni namazal desne pete in to je bilo zanj usodno.
V ljudskem zdravilstvu, slovi rman kot krepčilo za živce. V Nemčiji so ga uporabljali za zdravljenje melahonije in pri slabem razpoloženju. V stari Angliji, so rman dajali v poročne šopke, saj so verjeli, da to prinese sedem let sreče. V Angliji so to čudovito zelišče uporabljali proti tesnobi, pri živčnem razbijanju srca, izčrpanosti, utrujenosti in pri okrevanju po težkih boleznih.
Med prvo svetovno vojno, so imeli mnogi vojaki s sabo posušeno zelišče rmana, ki so ga uporabljali za prvo pomoč. Če so jih boleli zobje, so žvečili rmanove liste in bolečina je popustila. S poparkom cele rastline, so izpirali rane, opekline, podplute in razjede. (a)
Achillea millefolium, bolj znana kot rman, je rastlina, ki ima bogato zgodovino uporabe in nekaj zanimivosti:
1. **Mitološki pomen:**
– Rman je dobil ime po grškem junaku Ahilu, ki je, po legendi, uporabljal rman za zdravljenje ran vojakov med trojanskim vojem. Po grški mitologiji naj bi ga naučila uporabljati njegova mati, boginja Thetis.
2. **Zdravilne lastnosti:**
– Rman je bil tradicionalno uporabljen za zdravljenje različnih zdravstvenih težav, vključno s prebavnimi težavami, ranami, vnetji in celo kot sredstvo za zmanjšanje vročine.
3. **Divja rastlina:**
– Rman je pogosto divje rastoča rastlina, ki jo najdemo na travnikih, ob cestah in drugih neokrnjenih mestih. Je zelo prilagodljiva rastlina, ki uspeva v različnih podnebnih razmerah.
4. **Kulturni pomen:**
– Rman ima tudi kulturni pomen in se pojavlja v ljudskih pesmih, mitih ter kot simbol v nekaterih kulturah. V nekaterih družbah je bil rman tudi povezan z magijo in čarovništvom.
5. **Vrste in sorte:**
– Obstaja več vrst rmana, vendar je najbolj znana Achillea millefolium. Rman je na voljo v različnih sortah, ki se razlikujejo glede na barvo cvetov, višino rastline in druge značilnosti.
6. **Uporaba v čajih:**
– Listi in cvetovi rmana se pogosto uporabljajo za pripravo zdravilnih čajev. Takšni čaji se tradicionalno pijejo za lajšanje prebavnih težav, zmanjšanje vnetij in kot sredstvo za pomiritev.
7. **Uporaba v vrtnarstvu:**
– Rman je priljubljena rastlina tudi v vrtnarstvu. Zaradi svoje odpornosti na sušo in pestrosti barv cvetov je priljubljen izbor za okrasne vrtove.
8. **Aromatičnost:**
– Listi rmana oddajajo značilen vonj, ki ga nekateri opisujejo kot pikanten ali zeliščen. Ta vonj lahko služi tudi kot naravni odganjalec insektov.
Čeprav so zanimivosti o rmanu fascinantne, je vedno priporočljivo preveriti zanesljive vire in se posvetovati s strokovnjakom, preden uporabite rman ali druge rastline v medicinske namene.
Rman je resnično čudovito zelišče, o njem bi lahko še veliko pisala in tudi bom poleti, ko bom lahko šla v naravo in ga svežega nabrala. Vas pa vabim, da nam posredujete svoje recepte in izkušnje.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.