Recepti z malinami iz domače kuhinje

recepti z malinami
NAJBOLJŠI RECEPTI Z MALINAMI! POGLEJ VEČ!

Recepti z malinami – 15 TOP receptov! Sladke in dišeče maline so plod malinjaka, Rubus idaeus. Malinjak raste po vsej Evropi, Aziji in Srednji Ameriki. V Srednji Ameriki so maline na vrtovih gojili že od 16.stoletja naprej. Poleg plodov so uporabljali tudi liste malinjaka, iz katerih so kuhali čaj za krepitev maternice pred porodom. Iz slastnih rdečih plodov pa seveda pripravimo kulinarične dobrote, kot so marmelade, džemi in sirupi.

Kis iz malin uporabljamo kot preliv za solate, zeliščarji ga dodajajo pripravkom proti kašlju. Malinjak uspeva v vlažnih, rahlo kislih tleh. Razmnožujemo jih z delitvijo korenin. Plodove pobiramo poleti ali jeseni, liste za pripravo zeliščnih pripravkov pa nabiramo zgodaj poleti.

Recepti z malinami

V listih malinjaka najdemo učinkovine fragarin, tanine in polipeptide, v rdečih plodovih pa prevladujejo vitamini A, B, C in E, sladkorji, sadne kisline in pektin. Pripravki iz listov maline in iz plodov krčijo tkiva, lajšajo prebavo, pomagajo pripraviti maternico na porod, delujejo krepčilno, odvajalno in diuretično.

Najbolj poznana kulinarične dobrote iz malin so malinova marmelada, džem, domači malinovec, malinov sirup in malinov liker. Marmelade in džeme lahko uporabimo tudi kot polnilo pri pripravi sladic, sirupe in sokove pa ponudimo kot osvežilno pijačo poleg obroka.

Malinov džem po starem receptu

 • 1 kg malin
 • 1 kg sladkorja

Maline v večji posodi pretlačimo in zavremo na visoki temperaturi, nato jih kuhamo še 5 minut. Dodamo sladkor in na nizki temperaturi mešamo, da se popolnoma raztopi, nato naj vre še približno 20 minut.

Ves čas mešamo, da dobimo želeno gostoto, nato naredimo želirni preizkus. Odstranimo peno in z vročim džemom napolnimo ogrete kozarce, ki jih takoj dobro zapremo. Kozarce pasteriziramo 10 minut v vreli vodi ali 20 minut v pečici ogreti na 80 stopinj C. Ohlajene kozarce hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Kako naredimo želirni preizkus?

Gospodinje, ki pogosto kuhajo marmelade ali džeme, že na pogled vidijo ali je marmelada dovolj kuhana, kadar pa nismo prepričani, naredimo želirni preizkus. Med kuhanjem marmelade ali džema opazimo, da se sprva mehurčki hitro tvorijo, so drobni in jih je veliko. Ko postanejo mehurčki večji in jih je vseh manj, potem je čas za želirni preizkus. Če je marmelada presladka, jo še nekaj minut kuhamo, nato preizkus ponovimo.

Krožnik za želirni preizkus za pol ure postavimo v zamrzovalnik. Čajno žličko marmelade razlijemo na zamrznjen krožnik in počakamo, da se ohladi. S prstom potegnemo čez sredino marmelade na krožničku. Če marmelada zalije pot, ki smo jo začrtali s prstom, potem še ni dovolj kuhana. Kadar pa marmelada ohrani robove, a se po površni ne naguba, je ravno prav kuhana za tiste, ki imajo radi bolj tekočo marmelado. Če želimo bolj kompaktno marmelado, jo kuhamo toliko časa, da se ohlajena na potisk prsta razločno naguba.

Malinov sirup po starem receptu

Za malinov sirup poznamo več receptov, mnogi so prilagojeni modernim kuharskim smernicam, vendar lahko malinov sirup seveda še vedno pripravimo po starem receptu. Sirup uporabimo za pripravo napitka, lahko pa tudi za različne sladice in nadeve za peciva.

 • 5 kg malin
 • 5 kg sladkorja

Sveže maline preberemo in po potrebi operemo, nato jih grobo zmečkamo. Zmečkane maline pokrijemo in jih dva dni pustimo v v hladnem prostoru. Po dveh dneh maline ožamemo skozi gosto krpo. Dobili bomo moten sok, ki vsebuje veliko vitaminov in hranilnih snovi.

Če želimo popolnoma bister sok, potem ga pustimo še dva dni počivati, da se očisti. Ko dobimo čisti sok, mu dodamo sladkor, premešamo in nato počasi segrevamo. Ko malinov sok s sladkorjem zavre, ga pustimo 10 minut počasi vreti.

Zaradi velike količine sladkorja se sirup rad prime dna posode, zato ga moramo ves čas mešati. Še vroč sok nalijemo v čiste in razkužene steklenice, ki jih takoj tesno zapremo s čistimi zamaški. Steklenice z vratom navzdol postavimo v zaboj, pokrijemo s čisto odejo in pustimo, da se počasi ohladijo. Ko se sirup popolnoma ohladi, steklenice hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Malinov sirup

 • 1 kg malin
 • 0,8 kg sladkorja
 • 0,6 l vode
 • 1 žlička vitamina C v prahu

Maline pretlačimo, dodamo sladkor in vodo, ter pustimo čez noč na hladnem. Pretlačene maline vmes večkrat premešamo. Sok iz pretlačenih malin naslednji dan precedimo skozi gazo in ga pristavimo na ogenj. Ves čas mešamo in na srednji temperaturi zavremo. Kuhamo še 4 minute in medtem odstranjujemo peno.

Primešamo vitamin C v prahu in z vročim sirupom napolnimo ogrete steklenice. Steklenice dobro zapremo in jih 10 minut pasteriziramo v vroči vodi ali 20 minut v pečici, ogreti na 80 stopinj C. Malinov sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Malinovec

 • 2 kg malin
 • 1/2 l vode
 • na 1 l soka 1/4 kg sladkorja

Maline oblijemo s 1/2 vode in kuhamo toliko časa, da maline razpadejo. Sok precedimo skozi gazo in dodamo na 1 l soka 1/4 kg sladkorja. Mešanico prevremo in nalijemo v čiste in ogrete steklenice. Dobro zapremo in hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Malinova marmelada

 • 2 kg malin
 • na 1 kg soka – 80 dag sladkorja

V sopari skuhamo maline in jih nato pretlačimo skozi gazo. Malinov sok stehtamo in mu dodamo na vsak kilogram 80 dag sladkorja. Nato mešanico kuhamo na močnem ognju, tako da močno vre, ves čas mešamo. Marmelada naj vre četrt ure, nato naredimo želirni preizkus.

Če je marmelada še precej tekoča, jo še nekaj časa kuhamo. Ko je marmelada primerno gosta, še vročo prelijemo v čiste kozarce, ko se ohladi kozarce dobro zapremo.

Malinov džem z želirnim sladkorjem

 • 1 kg malin
 • 1 kg želirnega sladkorja
 • sok ene limone
 • 1/2 žličke naribane limonine lupinice

Maline razdelimo, tretjino jih shranimo za pozneje, preostale pretlačimo in dodamo limonin sok. Pretlačene limone kuhamo na zmernem ognju 10 minut. Nato posodo odstavimo in maline pretlačimo skozi dovolj tanko gazo, da zadrži semena. Pasiranim malinam dodamo želirni sladkor in na nizki temperaturi mešamo, da se raztopi.

Dodamo cele maline, zavremo in na visoki temperaturi kuhamo še 5 minut. Občasno premešamo in nato naredimo želirni preizkus. Odstranimo peno in z vročim džemom do roba napolnimo ogrete kozarce, ki jih takoj dobro zapremo. Kozarce 10 minut pasteriziramo v vroči vodi, ko se džem ohladi, ga hranimo v temnem in suhem prostoru.

Malinov kis

Steklenico s širokim vratom do polovice napolnimo s svežimi malinami. Do vrha steklenice prilijemo vinski kis, vrat pokrijemo s platneno krpo in postavimo na sonce. Čez dva tedna kis precedimo in nalijemo v čiste stekleničke- Kis uporabljamo za začinjanje raznih solat, omak in enolončnic.

Malinova bovla

 • 50 dag sladkorja
 • 1/4 l vode
 • 2 kg svežih malin
 • 1 l belega vina
 • 1/2 l šampanjca
 • sok dveh limon

V vodi skuhamo sladkor in ga še vročega prelijemo na maline. Pokrijemo in pustimo namakati pol ure. Nato maline precedimo in malinov sok ohladimo. Ko je sok ohlajen, prilijemo vino in postavimo na led.

Preden malinovo bovlo ponudimo, po okusu prilijemo šampanjec in precejen limonin sok.

Malinov kompot

 • 3/4 kg malin
 • 2 dl vode
 • 20 dag sladkorja

Sladkor skuhamo v vodi, ko se sladkor raztopi dodamo maline, pokrijemo in počakamo, da se ohladi. Ko je kompot ohlajen, ga postrežemo v stekleni skodelici.

Malinov kompot lahko pripravimo tudi tako, da maline potresemo s sladkorjem in za nekaj ur postavimo na hladno. Nato malinov sok precedimo in prevremo, poberemo pene in vanj stresemo maline. Posodo z malinami rahlo potresemo, za nekaj minut pokrijemo in nato hladno postrežemo.

Malinov sladoled

 • 50 dag sladkorja
 • 1/2 l vode
 • sok 2 limon
 • 3/4 l pretlačenih malin
 • 2 beljaka

Sladkor prelijemo z vodo in premešamo. Ko se sladkor raztopi, dodamo limonin sok, pretlačene maline in trd sneg iz dveh beljakov, v katerega vtepemo žlico sladkorja. Malinovo kremo damo za nekaj ur v zamrzovalnik in nato postrežemo.

Kremast malinov sladoled

 • 6 rumenjakov
 • 35 dag sladkorja v vanilijo
 • 1 l kuhanega mleka ali sladke smetane
 • 1 l soka iz svežih malin

Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem, dodamo smetano ali mleko in nad paro zgostimo v v kremo. Precedimo in ohladimo, nato vmešamo malinov sok. Kremasto maso za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik in postrežemo s sladko smetano.

Malinovec po starem receptu

Sveže in zrele maline zmečkamo v lončeni posodi z lesenim tolkačem. Pokrijemo in pustimo stati en dan. Naslednji dan maline ožamemo skozi platnen prt. Sok prelijemo v steklenice s širokim vratom, pokrijemo z redko tkanino in postavimo v topel prostor, da se sok izčisti, kar traja do dva dni. Ko se sok izčisti, ga precedimo skozi gazo in izmerimo koliko ga je.

Na 1 liter soka dodamo 1 kg sladkorja. Dobro premešamo in ko se sladkor raztopi sladkorno mešanico zavremo in kuhamo 7 minut. Vroč sok prelijemo v čiste steklenice in jih takoj zapremo s plutovinastimi zamaški. Steklenice postavimo v košaro, jih pokrijemo s prtom in pustimo, da se počasi ohladijo. Ohlajen malinove dobro zapremo in hranimo v hladnem prostoru.

 

Uporabljeno besedilo in viri: recepti z malinami, malinovec po receptu Slovenske kuharice, recepti z malinami sestre Nikoline