Kako varno uporabljati otroški voziček?

posted in: Drugo | 0

Otroški voziček je eno izmed najpomembnejših delov otroške opreme za starše. Toda ali veste kako ga varno uporabljati? V tem članku vam bomo predstavili osnovne nasvete in priporočila za varno uporabo otroškega vozička.

Ne glede na to ali boste prvič postali starš ali pa imate s tem že kar nekaj izkušenj morate vedno najprej poskrbeti za varnost vašega otroka. Za varnost vašega malčka ali malčice ste odgovorni vi.

Da boste vašega otroka v otroškem vozičku prevažali varno upoštevajte naslednje:

Zaklepanje koles

Izredno pomembno je, da vedno zaklenete kolesa vozička, ko je ta na mestu. To preprečuje nenadna premikanja. Že najmanjši nenadzorovan premik se lahko konča z prevrnitvijo. Zato vedno, ko se ustavite, pa čeprav samo za trenutek, vklopite zavoro. Na začetku boste na to morali malo več misliti, a sčasoma vam bo »prišlo v kri« in boste to naredili že samoumevno.

Pravilna nastavitev varnostnih pasov

Vedno pri uporabi preverite, da so varnostni pasovi pravilno nastavljeni. Pasovi morajo biti dovolj tesni, da otrok ne more zlesti ven, vendar ne pretesni, da bi ga stiskali.

Redno tudi preverjajte, da je višina varnostnih pasov ustrezna glede na višino vašega otroka. Če bodo ti prenizko ali previsoko bo vašemu otroku neudobno.

Različne blagovne znamke imajo različne zaponke za zavarovanje varnostnih pasov. Preverite navodila vašega vozička in imejte zaponko vedno pravilno zapeto, da vam otrok ne pade iz vozička.

Redno pregledovanje

Redno preglejte voziček, predvsem kolesa, varnostne pasove in druge obremenjene dele. To vam bo pomagalo prepoznati morebitne napake ali obrabo, preden postanejo varnostna grožnja.

Teža in ravnotežje

Ne obesite težkih vrečk na ročaje vozička, saj lahko to povzroči, da se voziček prevrne. Namesto tega uporabite posebne košare ali dodatke, ki so namenjeni za shranjevanje predmetov.

Tudi pri vožnji otroškega vozička po raznih nagnjenih terenih bodite zelo pozorni na stabilnost vozička. Temu se lahko zelo hitro, on npr. obrnitvi prednjih koles, spremeni težišče in če na to ne boste pozorni se lahko otroški voziček prevrne.

Nadzor nad otrokom

Nikoli ne puščajte otroka brez nadzora v vozičku. Tudi če se vam zdi, da je situacija varna. Vedno z otrokom ohranjajte vizualni stik. Otroci so zelo radovedni in živahni in hitro lahko zaidejo v težave.

Uporaba strehe in zaščitne mreže

V sončnem in vročem vremenu uporabite streho vozička in zaščitno mrežo proti insektom. To bo otroka zaščitilo pred škodljivimi vplivi okolja.

Otroški voziček je nujen del opreme in ne modni dodatek

Vsaka družina ima drugačen življenjski slog in drugačne potrebe. Ko izbirate otroški voziček v ospredje postavite vaše in otrokove potrebe, kje in kako boste voziček uporabljali in vaš življenjski slog. Res, da je lepo pokazati otroka v modernem in lepem vozičku. A to žal ne odtehta varnosti in udobja, ki ga lahko prinese malo manj moden, a veliko bolj uporaben voziček.

Kaj pa imajo kvalitetni otroški vozički več in bolje od povprečnih pa lahko preverite v tem članku.

Varna uporaba otroškega vozička je ključna za zaščito vašega otroka. Upoštevanje zgornjih nekaj osnovnih nasvetov in smernic, ki vam bodo pomagale zagotoviti, da so vaši sprehodi sproščeni in brez skrbi.

Pri uporabi vedno tudi upoštevajte navodila proizvajalca. Vključujejo lahko specifične varnostne ukrepe, ki so unikatni za vaš model vozička.

Sorodni članki:
Otroški voziček z dodatno zabavo: Kako premagati odpor otroka in mu vzbuditi zanimanje