Pustni krofi so sladica, s katero razveselimo mlade in malo starejše maškare. Kako spečemo popolne pustne krofe? Mnoge gospodinje se lotijo peke krofov, a za resnično lepe, mehke in zlato rjave krofe potrebujemo malo prakse.
Receptov za peko krofov je toliko, kot je vasi v Sloveniji…no, seveda ni čisto tako, a resnično poznamo veliko receptov za peko krofov.
Ko pripravljamo testo za krofe, je prav, če upoštevamo nekaj starih modrosti. Pri pripravi testa nikoli ne porabimo vse moke naenkrat, ker ne vemo, kako veliki bodo rumenjaki in kakšno bo testo, ko bomo dodali kvasec.
Hitro se nam lahko zgodi, da bo testo premehko, a to še vedno lahko popravimo, če moko testu dodamo naknadno. Nekaj moke prihranimo tudi za posip delovne površine, kjer bomo izrezovali krofe. Previdno tudi s soljo! Sol seveda dodamo, vendar ne sme priti v stik s kvasom, zato jo vedno damo ob rob moke. Ta nasvet upoštevamo tudi pri peki potice.
V pomladnem času pogosto pečemo tudi potico. Za pusta hrusta običajno pečemo ocvirkovo potico, za Veliko noč pa velikonočno orehovo potico. Testo za krofe, ki ga bomo pripravili samo z rumenjaki bo bolj rahlo, kot če dodali cela jajca. V nadaljevanju bom povedala še več uporabnih nasvetov za peko pustnih krofov.
Kazalo
Pustni krofi imajo bogato zgodovino. prvotne krofe, ki so bili precej manjši kot današnji pustni krofi, je prvič pripravila cesarska kuharica Cecilija Kraph. Manjše krofke, ki so bili veliki za nekaj grižljajev, je ponudila kot Cilkine kroglice. Krofki so imeli bel rob med zgornjo in spodnjo ocvrto stranjo.
Bel rob je zagotovilo, da je krof pravilno pripravljen, vzhajan in ocvrt. Bel venček pri krofu dobimo samo tako, da pripravimo zelo rahlo in mehko kvašeno testo, ki je dobro vzhajano na toplem in ocvrto na obeh straneh. Krofi morajo biti ocvrti v primerno vroči masti, maslu ali olju, sprav v pokriti posodi, ki jo odkrijemo, ko krofe obrnemo in ga ocvremo še po drugi strani.
Recept za pustne krofe:
Iz vseh sestavin naredimo kvašeno testo in ga damo vzhajat na toplo. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo za palec debelo in ga zrežemo z obodom za krofe. Izrezano testo zložimo na pomokan prt in pustimo da na toplem še enkrat vzhaja. Krofe nato v vročem olju na obeh straneh ocvremo.
Ocvrte krofe polagamo na cedilo, da se olje odteče. Ob strani nad venčkom v krofe vbrizgamo za žličko marmelade. Preden krofe ponudimo, jih potresemo z vaniljevim sladkorjem ali sladkorjem v prahu.
Za krofe izberemo vedno najboljšo moko, vse sestavine za pripravo testa naj bodo tople. prav tako rahlo ogrejemo vse pripomočke, ki jih bomo uporabili, tudi kuhinje krpe. Za res lahke krofe, pripravimo nekoliko bolj mehko testo, kot je običajno kvašeno testo.
Moko s pecilnim praškom presejemo v večjo posodo, ob strani moki dodamo sol. Pripravimo kvasec, tako da kvas in žličko sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. Posebej v drugi posodi spenimo rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo rum in naribano limonino lupinico, ter vse skupaj zalijemo s 4 dcl toplega mleka.
Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko. Z roko mešamo in med mešanjem dodamo še vzhajan kvas in mleko. Zamesimo srednje mehko testo in nato še dolijemo margarino in testo gnetemo še 20 ali 30 minut. Čas gnetenja zmanjšamo, če uporabimo kuhinjski robot. Dobro zgneteno testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.
Ko je testo vzhajano, ga damo na pomokan prt in ga potolčemo z valjarjem in ga nato enakomerno razvaljamo za pol prsta debelo. Polovico testa zaznamujemo z modelom, ga nadevamo z marelično marmelado, uporabimo lahko tudi termostabilno marmelado. Iz druge polovice testa izrežemo kolobarje, z njimi pokrijemo kolobarje nadevane z marmelado. Robove okrog testa stisnemo in izkrožimo krof. Krofe polagamo na pokrito desko dva prsta narazen. Pokrijemo jih in pustimo vzhajati 1/2 ure.
Za cvrenje uporabimo olje, lahko pa tudi mešanico olja in masti. Ko se maščoba segreje, polagamo vanjo vzhajane krofe, tako, da je zgornja stran v olju. Krofi v posodi naj ne bodo preveč na tesno. Ko spodnja stran krofa zarumeni, jih previdno obrnemo. Ocvrte krofe iz olja pobiramo s penovko in jih odlagamo na na mrežo, da se odtečejo.
Krofe ali krape lahko spečemo tudi drugače, tako, da jih ne nadevamo z marmelado. V starih kuharskih knjigah takšne krofe imenujejo preprosti krapi.
Sestavine za preproste krape:
Kvasec:
Kvas nadrobimo v mleko in dodamo sladkor, premešamo, pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja.
Sestavine za testo:
Moko presejemo v večjo posodo in v sredini naredimo jamico. V jamico zlijemo vzhajan kvas, ob strani dodamo sol. Zmešamo mleko, rumenjake, sladkor in smetano, ter zlijemo k vzhajanemu kvasu. Dobro premešamo in zamesimo bolj mehko testo.
Testo pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Ko je testo vzhajano, ga razvaljamo na poldrugi cm debelo. Z obodcem izrežemo krape in jih pustimo še pol ure vzhajati, nato jih ocvremo v vročem olju.
Viri; Pustni krofi:
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.