Mrežna pečenka v pečici je kulinarična poslastica, ki jo v slovenskih kuhinjah tradicionalno pripravljamo že dolga leta. Kaj je skrivnost resnično odlične mrežne pečenke? Skrivnost za dobro pečenko je seveda kakovostno meso in počasno pečenje v pečici.
Mrežno pečenko pripravimo tako, da svinjsko meso, najboljša sta kare brez kosti ali svinjsko ribica, zavijemo v svinjsko mrežico. Svinjska mrežica je videti kot mreža debelih žil, med katerimi je tanka mrena. V starih časih pri kolinah niso zavrgli nobenega dela prašiča, zato so koristno porabili tudi svinjsko mrežico.
![mrežna pečenka v pečici mrežna pečenka v pečici](https://futr.si/wp-content/uploads/2024/02/mrezna-pecenka-99-300x135.jpg)
Kaj je svinjska mrežica in kako jo uporabljamo?
Mrežno pečenko najpogosteje pripravljamo za praznike, ali pa jo postrežemo pri nedeljskem kosilu. Zakaj zavijamo meso v svinjsko mrežico? Glede na priljubljenost te odlične pečenke, bi mogoče celo mislili da predvsem zaradi popularnosti recepta? No, mogoče res, a meso v svinjsko mrežico zavijamo zato, da meso med pečenjem zaščitimo, da se ne izsuši.
Med pečenjem se svinjska mrežica raztopi in speče skupaj z mesom, vendar ves čas pečenja ščiti meso pred izsušitvijo. V svinjsko mrežico lahko zavijemo tudi druge mesnine, na primer mesno štruco in jih nato počasi pečemo v pečici.
Kot zanimivost naj povem, da so svinjsko mrežico uporabljali že od antičnih časov. V mrežico so zavili jedi iz mletega mesa in jih nato spekli. V kuharski knjigi De re coquinaria, so opisane različne metode, kako so svinjske, telečje in tudi ovčje mrežice uporabljali naši predniki.
V francoski in italijanski kuhinji se je uporaba svinjske mrežice bolj ohranila kot pri nas, saj z njo pripravljajo mnoge okusne jedi. V svinjsko mrežico zavijejo mesne rolade, štefani pečenko in tudi druge mesne pečenke.
Mrežna pečenka v pečici
Za današnji recept sem uporabila mrežno pečenko, ki je bila pripravljena pri kolinah. Lep kos svinjskega mesa smo že pri kolinah ovili v svinjsko mrežico. Ker smo pripravili več mrežnih pečenk, smo jih zamrznili in tako pripravljene samo odtalimo in spečemo v pečici.
Mrežno pečenko lahko sestavimo tudi sami, kupimo svinjsko meso in svinjsko mrežico. Meso nato začinimo, obložimo z zelenjavo in počasi pečemo v pečici. Današnji recept je povzet po stari slovenski kuharici. Za pripravo mrežne pečenke poznamo več receptov. Kadar kupimo svinjsko ribico in svinjsko mrežico, ter sami sestavimo mrežno pečenko, potem lahko v mrežico poleg mesa zavijemo tudi poljubno zelenjavo.
Recept za mrežno pečenko v pečici:
- 1 1/2 kg svinjske ribice
- sol, kumina, česen
- 1/2 čebule
- svež peteršilj
- timijan, majaron
- za noževo konico posušenih lisičk v prahu
- limonina lupinica
- 2 dag svinjske masti
- svinjska mrežica
- 1 skodelica vroče goveje juhe
S svinjske ribice obrežemo kožico, jo operemo in osušimo. Meso nato natremo s soljo, kumino in strtim česnom. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, peteršilj operemo, osušimo in sesekljamo.
Če uporabimo svež timijan in majaron, ju drobno sesekljamo, uporabimo lahko tudi posušene začimbe.
![mrežna pečenka mrežna pečenka](https://futr.si/wp-content/uploads/2024/02/mrezna-pecenka-svinjska-mrezica-300x300.jpg)
V ponvi segrejemo malo svinjske masti in popražimo začimbe. Najprej v vročo svinjsko mast dodamo drobno sesekljano čebulo, sesekljan peteršilj, timijan in majaron.
Vse skupaj nekaj minut pražimo, nato potresemo z prahom posušenih lisičk. Dodamo še malo limonine lupinice in premešamo.
Katere začimbe so primerne za mrežno pečenko?
S popraženo mešanico začimb natremo meso in ga po želji še obložimo s korenčkom, ki ga narežemo na kolobarje. Dodamo lahko tudi kakšen kolobar limone.
Mrežno pečenko lahko okrasimo tudi z vejico peteršilja in timijana, prav tako lahko v meso rahlo zarežemo in v žepke vstavimo stroke česna.
![recepti za sočno mrežno pečenko recepti za sočno mrežno pečenko](https://futr.si/wp-content/uploads/2024/02/mrezna-pecenka-33-300x300.jpg)
Začinjeno in obloženo svinjsko ribico nato zavijemo v svinjsko mrežico in postavimo v pečico, ki jo prej močno ogrejemo na 180 stopinj C.
![svinjska pečenka svinjska pečenka](https://futr.si/wp-content/uploads/2024/02/mrezna-pecenka-pecica-300x300.jpg)
Mrežno pečenko pečemo najprej pokrito približno 1 uro, nato pekač odkrijemo in pečemo še pol ure.
Pečenko vmes večkrat polijemo z malo vroče goveje juhe, proti koncu pečenja pa jo polivamo z mesim sokom, ki se je nabral od pečenja.
![mrežna pečenka začinjena mrežna pečenka začinjena](https://futr.si/wp-content/uploads/2024/02/mrezna-pecenka-0-300x300.jpg)