Kaj za kosilo? To se verjetno dnevno sprašujejo mnoge gospodinje. Tudi naše mame in babice so morale ves čas iskati ideje za kosilo, čeprav je bila včasih priprava hrane drugačna. Danes imamo na voljo mnoge pripomočke za kuhanje, ki nam močno olajšajo delo.
V Ljubljani je leta 1955 Zveza zadružnic Slovenije izdala knjigo Več zelenjave, več zdravja. Knjigo so napisali znani strokovnjaki na področju zdravja, gospodinjstva in poznavanja vrtnarstva.
Ugotovili so namreč, da v nekaterih predelih Slovenije otroci še vedno zbolevajo za rahitisom in da so zelo dovzetni za vsa obolenja, ker uživajo preveč močnatih in mastnih jedi, ter premalo zelenjave. Torej kaj za kosilo?
Odrasli so zaradi takšne hrane predebeli in bolehni. Gospe zadružnice so sklenile, da je potrebno gospodinje v mestu in na vasi naučiti, kako naj hranijo svojo družino, da delovna zmožnost ne bo preveč padala, obenem pa so jih okarale, da imajo premalo urejene vrtove. Tako je nastal priročnik, ki je vseboval nasvete o zdravi prehrani, nasvete kako urediti vrt in kaj na njem pridelati, na koncu pa še nekaj receptov za enolončnice, za pomoč gospodinjam, kadar imajo na hrani veliko ljudi, kot so žetev in podobno. Poglejmo, kaj so kuhale gospodinje v davnem letu 1955!
Priporočam tudi ogled receptov: Kosilo.si
Kazalo
Vzgojeni smo bili v zavedanju, da moramo za uravnoteženo prehrano uživati sadje in zelenjavo. Vendar sadje in zelenjava pri Slovencih nista bila vedno tako čislana kot danes. Zaradi pomanjkanja vitaminov in preveč hrane, ki je vsebovala belo moko in sladkor, so se mnogi začeli slabo počutiti, ker so imeli oslabljeno črevesje in črevesno floro.
Poleg slabe prebave, so se mnogi slabo počutili tudi zaradi zamaščenih jeter, čeprav so težave z jetri večinoma predpisovali ljudem, ki so prekomerno uživali alkohol. Takšno mišljenje je bilo še dolgo prisotno in še sedaj lahko marsikje zasledimo neprimerno pripravo hrane.
Po velikem pomanjkanju so se odprle trgovine, v mestih tudi večji marketi in gospodinje so hrano raje kupile tam, kot pa jo pridelale doma.
Juhe postrežemo kot predjed, ali pa kot samostojno jed. Bolj goste juhe, ali juhe z zakuhami, so pogosto dovolj nasitne, da ne potrebujemo glavne jedi. Pri nas so še vedno najbolj priljubljene klasične juhe, kot je goveja juha in kurja juha.
Nato so na vrsti razne zelenjavne juhe, posebej poleti, ko imamo na voljo dovolj sveže zelenjave. Vsekakor imamo Slovenci radi juhe, pa naj bo to goveja juha ali pa kremna juha iz špinače.
Poleg goveje juhe, je kurja ali kokošja juha še vedno najbolj priljubljena. Za resnično dobro kurjo juho, potrebujemo naslednje sestavine:
Očiščeno kokoš narežemo na večje kose. Polovico mesa damo posebej kuhat v slan krop. Drugo polovico mesa pa skupaj z jušno zelenjavo popražimo na vroči masti. Večkrat premešamo in ko je meso rumeno zapečeno, dodamo na koleščke narezano žemljo, ki smo jo prej namočili v raztepenem jajcu.
Malo popražimo in nato po mesu posujemo moko, še malo popražimo in nato ponev odstranimo z ognja. Popraženemu kurjemu mesu izločimo kosti, jih potolčemo in stresemo v mesu, ki ga posebej kuhamo.
Meso brez kosti zmeljemo in ga skupaj z jušno zelenjavo in žemljami pretlačimo in razmešamo v precejeno kurjo juho. Dodamo muškatov cvet, vino in na kocke narezano kokošje meso, ki smo ga kuhali v juhi. Dodamo sol in še malo prevremo. Kokošjo juho postrežemo z domačimi jušnimi rezanci.
Z eno porcijo korenčkove juhe, dobi naše telo kar štirikratno dnevno količino vitamina A. Okusna kremna juha vsebuje tudi vitamin C, rastlinske vlaknine in kalij. Korenčkova kremna juha je pogosto tudi prva gosta hrana za dojenčke. V eni porciji je 153 kalorij in 6 gramov beljakovin. Za pripravo sestavine bomo potrebovali 10 minut in za kuhanje 45 minut.
Za kremno korenčkovo juho potrebujemo naslednje sestavine:
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem 5 minut pražimo sesekljano čebulo in strt česen. Korenje operemo, ostrgamo in narežemo na večje kose. Dodamo ga k čebuli in česnu, ter zalijemo z jušno osnovo. Dodamo še timijan in 40 minut kuhamo v nepokriti ponvi. Ko je korenje mehko, juho dobro zmešamo v mešalniku, ter jo popramo in solimo.
Kremno juho postrežemo vročo, na vsak krožnik dodamo malo jogurta ali kisle smetane, ter čisto na koncu posujemo z drobno sesekljanim koprom.
V okusni juhi z mesnimi cmočki, lahko uporabimo vso zelenjavo, ki je trenutno na voljo. Recept lahko spreminjamo, glede na sestavine, ki jih imamo trenutno pri roki. Osnovne sestavine:
Na maslu zarumenimo čebulo in postopoma dodajamo narezano zelenjavo, glede na čas kuhanja. Dodajamo krompir, korenje, stročji fižol, šampinjone, bučke in pelate. Vse skupaj zalijemo s hladno govejo juho brez maščobe, začinimo in pustimo, da rahlo vre.
Medtem pripravimo mesne cmočke. Kruh namočimo v goveji juhi in ga nato zmeljemo z mesom. Začinimo s soljo, poprom in majaronom. Dodamo jajce in oblikujemo cmočke, ki jih v juhi kuhamo deset minut. Preden juho serviramo, jo začinimo s soljo, poprom, limoninim sokom, ter posujemo s sesekljanim peteršiljem.
V Sloveniji poznamo preko 100 različnih receptov za domače, tradicionalne juhe. Največ receptov za juhe in enolončnice prihaja s Prekmurja, Prlekije in Ptujskega polja. V preteklosti so vsekakor prevladovale brezmesne in zelenjavne juhe, v današnjem času pa jih pogosto okrepimo z mesom.
Na nekaterih območjih Slovenije juhe niso bile vsak dan na mizi, nadomestili pa so jih z raznimi drugimi enolončnicami, mineštrami in močniki.
Krompirjeva juha z ajdovo kašo je doma na Gorenjskem, potrebujemo pa naslednje sestavine:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Damo da kuhat v slano vodo, skupaj s strtim česnom, majaronom, peteršiljem, in lovorom. Na olju ali masti prepražimo nasekljano čebulo, jo potresemo z moko in malo zarumenimo. Nato vse skupaj zalijemo z vodo, malo pokuhamo in prilijemo h kuhanemu krompirju. Dodamo sol poper in malo okisamo.
Posebej skuhamo ajdovo kašo v slani vodi. Kuhani kaši odlijemo vodo in jo dodamo krompirjevi juhi. Preden juho postrežemo, dodamo še malo kisle smetane.
Fižolova juha je priljubljena jed, ki jo lahko ponudimo tudi kot samostojno jed. V juho lahko zakuhamo domače rezance, testenine ali popečen kruhove rezine. Na Dolenjskem v fižolovo juho dodajo tudi kozarec domačega cvička. Potrebujemo naslednje sestavine:
Fižol operemo in ga čez noč namočimo. V isti vodi ga naslednji dan kuhamo skupaj z lovorom in na kocke narezanim korenčkom. Ko je fižol na pol kuhan, dodamo še na kocke narezan krompir, peteršilj, zeleno, majaron in meto.
Prekajeno slanino narežemo na drobne koščke in jo razpustimo. Na njej popražimo sesekljano čebulo, dodamo še sesekljan česen in nato vse skupaj stresemo v fižolovo juho. Juho nato še enkrat zavremo, dodamo sol, poper in kis, ali pa ji dodamo malo cvička.
Hladna paradižnikova juha, ki jo poznamo tudi pod imenom gaspačo, vsebuje veliko koristnih učinkovin, predvsem za telo nujno potrebnih antioksidantov. Prvotni recept za gaspačo prihaja iz Španije, kjer ga postrežejo v zamrznjenih kozarcih in je čudovita osvežitev ob vročih poletnih dnevih. Gaspačo lahko ponudimo tudi na Božični večerji, preden postrežemo Božične sladice.
Sestavine za gaspačo:
Sveže paradižnike poparimo, olupimo in odstranimo peclje. Skupaj z drobno sesekljano čebulo jih zmeljemo v mešalniku, da dobimo tekočo zmes. Dodamo pol očiščene in nasekljane rdeče paprike, dve tretjini kumarice, balzamični kis in limonini sok. Vse sestavine zmeljemo, tako da dobimo tekočo zmes.
V možnarju grobo stremo koriandrova semena in poprova zrna. Vmešamo jih v paradižnikovo osnovo in za nekaj časa postavimo v hladilnik.
Preden hladno paradižnikovo juho postrežemo, jo prelijemo v jušnik in potresemo s preostalo drobno sesekljano papriko in kumarico. Pokapljamo z balzamičnim kisom in olivnim oljem, ter vse skupaj okrasimo s svežimi listi bazilike.
Recept za čebulni juho:
Na vročo mast damo na listke narezano čebulo, solimo in prilijemo 3 žlice vode. Počasi dušimo in vmes večkrat premešamo. Ko voda izpari, čebula postekleni in maščoba izstopi, dodamo moko in mešamo toliko časa, da čebula malo zarumeni. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo vino, kislo smetano in poper po okusu.
Juha naj počasi vre 15 minut, preden jo postrežemo v v jed zamešamo stepeni jajci.
Recept za zeljno juho:
Na masti in sesekljani slanini zarumenimo čebulo, dodamo na tanke rezance narezano zelje, na kocke narezano krompir in papriko. Dobro prepražimo, potresemo z moko in ko je moka dovolj prepražena, zalijemo s kropom.
V juho lahko dodamo tudi 15 dag na kocke narezanega kuhanega svinjskega mesa. Juho postrežemo z opečenim kruhom.
V juho lahko zakuhamo različne zakuhe, najbolj poznani so jušni rezanci. A za juho lahko pripravimo še mnoge druge okusne zakuhe: krpice, ribana kaša, jušni žličniki, vlivanci, zdrobovi cmočki, zdrobovi žličniki, zlate kroglice, opečene kruhove kocke, jetrni žličniki, krapki, domači fritati ali narezane omlete in še mnoge druge.
Iz osnovnega recepta lahko poleg jušnih rezancev, pripravimo tudi ribano kašo in krpice za juho.
Osnovni recept:
Iz moke, jajc in olja zgnetemo testo. Hlebček testa pokrijemo in ga pustimo počivati pol ure. Nato testo narežemo na rezine in jih razvaljamo na krpe. Razvaljane krpe posušimo, ampak samo toliko, da jih lahko narežemo na tanke rezance. Rezance narežemo tako, da krpo iz testa zvijemo v palačinko in narežemo na poljubno debele rezance.
Tanke jušne rezance razprostremo po čistem prtu in jih posušimo, kasneje jih zakuhamo v juho, ali pa jih posebej skuhamo v slanem kropu. Po tem receptu lahko naredimo tudi krpice, ki jih prav tako nekoliko posušimo, preden jih zakuhamo v juho.
Opran ješprenj prevremo v vodi, nato ga odcedimo in stresemo v vrelo vodo, malo premešamo in na nizkem ognju počasi kuhamo 2 uri. Ne mešamo, ker se rado prismodi. Juho lahko obogatimo s strtim česnom in timijanom.
Proti koncu kuhanja dodamo še pol na kocke zrezane mesne klobase ali 10 dag prekajenega svinjskega mesa. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Zmešamo mleko, vodo, jajci, moko in sol, ter gladko stepemo. Začinimo, odišavimo in dodamo gladko zmleto špinačo. Spečemo tanke palačinke in jih ohladimo. Palačinke narežemo na četrtine in nato na tanke rezance.
Jetrni cmoki so odlični jušni vložek. Jetrne cmoke pripravimo v času kolin, ko imamo na voljo sveža svinjska jetra.
Recept za jetrne cmoke:
Maslo penasto umešamo, postopoma dodajamo v mleku namočen in ožet kruh ali žemlje, zmleta jetra, sol, poper, majaron in nazadnje na kocke narezan kruh in moko.
Vse sestavine dobro premešamo in pustimo pol ure počivati. Nato testo potresemo z moko in oblikujemo cmoke, ki ji nato 7 minut kuhamo.
Na kocke narezane žemlje zabelimo z na maslu prepraženo čebulo. Potresemo s peteršiljem in polijemo z razžvrkljanimi jajci. Zdrob skuhamo v slani čisti zelenjavni juhi in ga še toplega zamešamo med žemlje.
Oblikujemo cmoke, ki jih nato 10 minut kuhamo v slani vodi.
Maslo penasto umešamo, dodamo jajci, zdrob, sol in muškatni orešček. Masa naj pol ure počiva. Nato z dvema žličkama oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho, ki naj počasi vre.
Zdrobovi žličniki so kuhani, ko se dvignejo na površje.
Najbolj preprosto je za kosilo skuhati enolončnico, ki jo lahko naslednji tudi pogrejemo. Jedi na žlico so izredno priljubljene in enostavne za pripravo. Več receptov za enolončnice si oglejte v članku: popolnaprehrana jedi na žlico.
Segedin je golaž s kislim zeljem, ki je resnično bolj okusen, če ga vsaj dvakrat pogrejemo. Postrežemo ga s kuhanim krompirjem, dober pa je tudi samo s kosom sveže pečenega belega kruha. Današnji recept sem našla v stari Slovenski kuharici iz leta 1963.
Recept za segedin golaž:
Na masti zarumenimo čebulo, dodamo na kose narezano svinjsko meso in počasi dušimo, da se meso zmehča. Prilijemo malo vroče vode, lahko pa tudi pol kozarčka rdečega vina. Solimo, dodamo mleto rdečo papriko in posujemo z žlico ostre moke.
Premešamo in malo povremo, nato dodamo skuhano in odcejeno kislo zelje. Primešamo še malo paradižnikove mezge in dve žlici kisle smetane. Premešamo, še malo pokuhamo in postrežemo s kosom svežega belega kruha.
Boranja ali boranija je okusna enolončnica in mesa in stročjega fižola. Poznamo več receptov, dodamo lahko svinjsko, goveje ali celo prekajeno meso. V nekaterih receptih je tudi krompir in paradižnik.
Meso narežemo na kose, čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Česen očistimo in stremo, stročji fižol očistimo in narežemo na manjše kose. Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Paradižnik olupimo in narežemo.
Segrejemo olje in na njem popražimo na kose narezano meso. Dodamo čebulo in še nekaj pražimo. Nato dodamo strt česen in narezan paradižnik. Premešamo, pokrijemo in na zmernem ognju dušimo 15 minut.
Nato dodamo stročji fižol in krompir, prilijemo približno 300 ml vode ali jušne osnove. Premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo 90 minut. Pred koncem kuhanja jedi po okusu dodamo še sol in poper.
Recept za enolončnico s stročjim fižolom in krompirjem:
Stročji fižol očistimo in ga narežemo za grižljaj velike kose. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Na masti najprej dušimo čebulo, ko postekleni dodamo narezan stročji fižol in nekaj minut pražimo. Nato dodamo še na kocke narezan krompir in vse skupaj nekaj časa pražimo.
Potresemo z žličko ostre moke, premešamo in zalijemo z zajemalko jušne osnove, dodamo še malo suhega timijana in majarona. Vse skupaj nekaj časa dušimo, nato zalijemo z jušno osnovo in kuhamo do mehkega. Tik pred koncem kuhanja jed solimo in popramo, po okusu lahko dodamo tudi malo kisa.
100 gramov kuhanega stročjega fižola vsebuje 20 mikrogramov vitamina K, brez katerega bi bile naše kosti mehke in krhke kljub prehrani, bogati s kalcijem. Telo potrebuje vitamin K za proizvodnjo proteinov, ki kostem pomagajo absorbirati kalcij.
Stročji fižol blagodejno vpliva tudi na zdravje srca in ožilja. Ker vsebuje folno kislino, pa tudi železo in antioksidante, naj ga uživajo nosečnice, za svoje zdravje in zdravje novorojenčka. Izberemo čvrst, gladek fižol, ki poči, če ga zvijete. V hladilniku bo zdržal do teden dni, lahko pa ga zamrznemo, tako da ga prej hitro blanširamo.
Okusna jed na žlico, ki jo pripravimo s kislim zeljem in prekajenim mesom:
Recept za fižolovo juho:
Prežganje:
Fižol operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan vodo odlijemo in fižol zalijemo z mlačno vodo. Pristavimo na ogenj, dodamo svinjsko prekajeno meso in pustimo, da počasi vre. Proti koncu kuhanja jed solimo, dodamo lovorov list in prežganje iz moke, čebule in česna.
Kako naredimo prežganje? Na masti svetlo zarumenimo moko, dodamo drobno sesekljano čebulo in ko malo porumeni, primešamo drobno sesekljan česen, nato prežganje razredčimo z vodo in razmešamo.
Kislo zelje posebej skuhamo in ga dodamo k fižolu, prilijemo še toliko zeljnice, da je juha primerno kisla. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz juhe, ga narežemo na majhne kocke in ga stresemo nazaj v juho. Zavremo in pustimo počasi vreti še 15 minut.
Za okusno enolončnico potrebujemo naslednje sestavine:
Ješprenček operemo v topli vodi in ga čez noč namočimo. Naslednji dan ješprenj pristavimo z prekajenim mesom in narezano zelenjavo. Jed naj počasi vre 2 uri. Nato na masti prepražimo čebulo in česen, ter dodamo k ješprenju. Solimo in dodamo vse dišavnice.
Proti koncu kuhanja dodamo na kocke narezan krompir. Meso narežemo na kocke in ga damo nazaj v ričet. Dodamo še kuhan fižol in nazadnje potresemo s sesekljanim peteršiljem. Če je meso zelo mastno, potem zabelo opustimo.
Pasulj moramo kuhati počasi, da bo najbolj okusen uporabimo fižol tetovec. Pri kuhanju je pomembno tudi to, da pasulja ne mešamo toliko časa, da se ne zgosti.
Recept za pasulj:
Fižol že prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo skupaj s prekajeno slanino in z feferoni. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz posode in razrežemo. Naredimo temno prežganje iz naribane čebule, sesekljanega česna, mlete rdeče paprike in paradižnikove mezge. Prežganje stresemo k fižolu, pustimo da pasulj še malo prevre, dodamo meso in postrežemo.
Sarme so odlična jed, običajno jih pripravljamo z mletim mesom in rižem, zavite v liste kislega zelja. Poznamo več receptov za sarme, današnji je iz kuharske knjige sestre Vendeline.
Recept za sarmice:
Prežganje:
Podmet:
Na maščobi prepražimo čebulo in ko postekleni, dodamo riž in še malo popražimo. Zalijemo s toliko vode, kolikor imamo riža. Dodamo sol in majhnem ognju dušimo toliko časa, da se riž osuši. Na pol kuhan riž ohladimo in zamešamo z mletim mesom, dodamo jajci, česen, poper, sol in premešamo. Iz mase naredimo za oreh velike kroglice.
Zeljnim listom porežemo rebra, jih narežemo, na vsak kos položimo mesno kroglico, jih zavijemo in robove od obeh strani potisnemo proti sredini. Kislo zelje prevremo, osolimo in preverimo, ali je ravno prav kislo. V kozico damo najprej plast zelja, na zelje položimo drugo poleg druge sarmice in na njih položimo plast zelja.
Tako nalagamo, dokler ne porabimo vsega. Prilijemo vročo osoljeno vodo in dušimo na majhnem ognju približno 2 uri. Proti koncu kuhanja dodamo razredčeno prežganje, ki smo mu primešali paradižnikovo mezgo, papriko in podmet s kislo smetano. Pustimo vreti še 10 minut.
Za kosilo običajno postrežemo tudi meso. Tukaj imamo izbiro resnično skoraj neskončno. Na voljo imamo goveje meso, svinjsko meso, perutnino, ribe in tako naprej. Tukaj bomo poskusili nekaj preprostih receptov, ki so najpogosteje na naših mizah.
Mehki goveji zrezki v naravni omaki, ki se kar stopijo v ustih. Po tem receptu bodo zrezki resnično mehki, omake pa bo tudi dovolj, da jo bomo pomazali s sveže pečenim kruhom:
Goveje zrezke potolčemo, osušimo in jih na eni strani pomokamo. V večji ponvi segrejemo malo in rastlinsko olje in eden za drugim popečemo zrezke. V maščobo jih položimo s stranjo ki ni pomokana. Zrezke na vsaki strani pečemo približno 2 minuti, nato jih odložimo v drugo posodo. Ko popečemo vse zrezke, v isto kozico zlijemo vino in kuhamo kakšno minuto. Ko alkohol izpari, vino prelijemo čez popečene zrezke.
V kozici segrejemo maslo, dodamo moko in drobno sesekljano čebulo. Pražimo nekaj minut in nato dodamo sesekljan česen, še nekaj časa kuhamo in nato počasi med mešanjem dolivamo jušno osnovo. Ko mešanica zavre, zmanjšamo ogenj, dodamo zrezke in jih nato počasi kuhamo 2 uri. Goveje zrezke ponudimo s pire krompirjem.
Goveji zrezki so najboljši v omaki, lahko jih pripravimo v naravni omaki, čebulni omaki ali vinski omaki. Poznamo res veliko receptov za omake. Goveje zrezke lahko pripravimo tudi v pečici. Recept sem povzela po Kulinarika.net, s tem da sem namesto belega vina dodala črno vino, prav tako sem dodala korenček, čebulo in por.
Recept za dušene zrezke v pečici:
Zrezke operemo, osušimo, malo posolimo in popramo, ter potolčemo na deski, na katero smo posuli drobtine. V ponvi segrejemo olje in zrezke na hitro opečemo. Popečene zrezke naložimo v pekač, v vsak konec pekača položimo olupljen strok česna.
Posebej zavremo čisto juho, prilijemo vino in zlijemo po zrezkih. Dodamo narezan korenček, čebulo, por in lovorov list. . Zrezke pokrijemo s folijo in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C.
Pečemo približno 1 uro, nato folijo odstranimo, zrezke obrnemo in pečemo še 15 minut. Ko so zrezki mehki, jih še nekaj minut pustimo v pečici in nato postrežemo s pire krompirjem in solato.
Pohano ali ocvrto meso je še vedno med najbolj priljubljenimi, čeprav ni preveč dobro za naše zdravje. Za ocvrto piščančje meso, potrebujemo naslednje sestavine:
Piščanca razrežemo na 6 delov. Meso rahlo posolimo in ga povaljamo v moki, jajcih in drobtinah. V ponvi segrejemo mast ali olje, ter meso hrustljavo ocvremo. Manjši kosi mesa so ocvrti v približno 7 minutah, za večje kose potrebujemo več časa, saj je sicer meso ob kosteh še rdeče. Postrežemo z krompirjevo solato, ki jo začinimo z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom.
Za pripravo resnično mehkih in okusnih praženih jetrc ne potrebujemo veliko časa, paziti moramo da jih ne pražimo predolgo in da sol dodamo čisto na koncu.
Jetrca operemo in jih narežemo na čim bolj drobne koščke, bolj na tanko jih bomo narezali, bolj mehka bodo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo čebulo.
Dodamo drobno narezana jetrca in jih na visoki temperaturi pražimo približno 5 minut. Pred koncem praženja dodamo lovorjev list in ščepec majarona.
Jetrca odstavimo z ognja in šele sedaj dodamo sol in poper. Jed dobro premešamo, preden jetra postrežemo jih pustimo počivati kakšno minutko. Pražena jetrca ponudimo s pire krompirjem, solato ali pa samo s kosom svežega kruha.
Svinjska pečenka počasi pečena v pečici je prava kulinarična poslastica. Danes jo bomo pripravili v pečici, spekli jo bomo z jabolki in krompirjem.
Svinjsko meso natremo z maslom, posebej zmešamo sol, poper in timijan. Z zeliščno mešanico natremo meso in ga položimo v namaščen pekač. Dodamo še lovorov list.
Krompir olupimo in narežemo na krhlje, prav tako olupimo in narežemo čebulo. Narezan krompir in čebulo položimo na meso, prilijemo malo čiste goveje juhe. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečenko počasi pečemo najmanj eno uro.
Medtem ko se pečenka počasi peče, olupimo jabolka in jih narežemo na isto velike krhlje kot krompir. Jabolka dodamo v pekač in pečemo še 10 minut, vmes po potrebi zalivamo z čisto juho. Ko je pečenka pečena, jo narežemo na enakomerne kose in postrežemo s pečenim krompirjem in jabolki.
Seveda to ni trajalo dolgo, doma pridelana hrana je bila spet na mizah in počasi se je v obroke prikradla tudi zelenjava. Na vprašanje: Kaj za kosilo, si oglejte recept ali dva z zelenjavo! Pripravili smo vam tudi nekaj receptov za shujševalno dieto, recepte z mesom, recepte za vegetarijance in recepte za vse bolj priljubljeno lchf dieto!
Če ste trenutno na kakšni shujševalni dieti, si tole kosilo morate pogledati! Več o hujšanju si lahko preberete tudi v tem članku! Shujševalne diete z zeljem so splošno znane, toda ves obrok z zeljem? Zakaj pa ne? Poznamo tudi juhe, ki resnično topijo maščobne obloge na trebuhu!
Zelje spodbuja prebavo in omogoča razvoj zdrave črevesne flore, kislo zelje pa vsebuje tudi probiotike.
Polovico zeljne glave razrežemo na rezance. Na ( masti?) ali olivnem olju zarumenimo rezino narezane slanine in eno sesekljano čebulo, nato dodamo zelje. Vse dobro premešamo, prilijemo malo vroče vode in dušimo. Napol mehko zelje potresemo z žlico moke, malo popražimo in zalijemo z vodo. Ko zavre, dodamo juhi še na majhne kocke zrezan krompir in kuhamo do mehkega.
Recept za zeljno solato:
Očiščeno zeljno glavo naribamo ali narežemo na tanke rezance. Krompir operemo, skuhamo, olupimo in narežemo na rezine. Narezan krompir dodamo zelju, začinimo z bučnim oljem in kisom, solimo, popramo, dodamo malo kumine in zmešamo.
Zelje je uvrščeno med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo, obenem pa je vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov, mineralov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov, med katerimi so najpomembnejši glukozinolati. Glukozinolati so žveplove spojine, ki prevladujejo v družini križnic, imajo oster vonj, grenak okus in aromo po žveplu, strokovnjaki pa jim namenjajo mnogo pozornosti predvsem zaradi antikancerogenega učinka.
Zelje ima zaradi velike vsebnosti antioksidantov močan antioksidativen učinek, s čemer preprečuje razvoj degenerativnih bolezni, ščiti celice pred poškodbami in deluje varovalno na srčno-žilni sistem. Glaven antioksidativen učinek imajo predvsem vitamin C, vitamin E in vitamin A.
Kuhane in odcejene zeljne liste naložimo na desko v obliko pravokotnika Pripravimo nadev iz zmletega mesa, ki mu dodamo jajce, dišave, sol in dobro premešamo. Na zeljni pravokotnik damo nadev, zvijemo v klobaso, prevežemo z vrvico in položimo v pekač, polijemo z ( vročo mastjo?) ali olivnim oljem, spečemo kot navadno pečenko.
Krompir je zelo priljubljeno živilo, ki je v zgodovini mnoge družine reševal pred lakoto. Krompir je na voljo skozi celo leto, zato ga lahko poljubno uporabljamo v raznih receptih. 200 gramov pečenega krompirja vsebuje 200 kalorij, kalij, ki je pomemben za vzdrževanje normalnega krvnega pritiska in veliko C vitamina.
Krompir je tudi dober vir rastlinskih vlaknin, ki so potreben za dobro prebavo. V lupini krompirja najdemo flavonoide in druge varovalne učinkovine.
Krompir lahko pečemo in kuhamo, je odlična priloga ali glavna jed. Krompir je tudi primeren za zgoščevanje juh namesto moke. Skratka, krompir je še vedno priljubljena in okusna zelenjava.
Krompir malo drugače! Tokrat bomo pripravili krompirjeve mafine z zelenjavo in gobami. Potrebujemo naslednje sestavine:
Krompir olupimo, operemo in ga narežemo na manjše kocke. Skuhamo ga v slanem kropu, ko je kuhan ga odcedimo in ohladimo. Ohlajen krompir zmešamo, tako da dobimo gladko maso.
Pretlačen krompir stresemo v večjo skledo, dodamo jajce, pecilni prašek in sol. Nato dodamo še pirino moko in zgnetemo gladko testo.
Nato pripravimo ostalo zelenjavo. Brokoli operemo, ga razdelimo na cvetke in poparimo v slani vodi. Brokoli ohladimo, lahko s hladno vodo in ga odcedimo. Šampinjone očistimo in narežemo na tanjše rezine, čebulice očistimo in jih na drobno narežemo.
V večji ponvi segrejemo dve žlici olivnega olja in najprej prepražimo šampinjone, nato pa dodamo še mlade čebulice. Na hitro še popražimo in nato vse skupaj damo v krompirjevo testo, ter dodamo še brokoli.
Vse skupaj premešamo in nato z maso napolnimo modelčke za mafine, največ do tretjine. Mafine postavimo v vročo pečico, pečemo 20 minut, pri 170 stopinjah C. Krompirjeve mafine postrežemo hladne, po vrhu jih okrasimo z kolobarčki mlade čebule.
Klasična krompirjeva musaka je kulinarična poslastica,za katero poznamo veliko receptov. V nekaterih receptih krompir prej skuhamo, v drugih pa musako sestavljamo s surovim krompirjem. V današnjem receptu bom uporabila surov narezan krompir in jajčno polivko s kislo smetani in mlekom.
Recept za krompirjevo musako:
Na masti zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen in mleto meso. Dobro premešamo, dodamo sol, poper in začimbe po okusu. Pokrijemo in počasi dušimo 20 minut. Med tem ko se meso duši, olupimo krompir in ga narežemo na lističe.
Pripravimo jajčno polivko. Zmešamo jajca, mleko, kislo smetano, dodamo sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. V primernem pekaču zložimo musako. Na dno pekača zlijemo tri žlice jajčne polivke, čez položimo na lističe narezan krompir, dodamo dve žlici polivke in polovico mletega mesa. Čez spet nadevamo krompir, dodamo polivko, meso, spet polivko in na koncu položimo krompir. Čez polijemo preostalo polivko in damo v pečico.
Musako pečemo približno 1 uro, pri 180 stopinjah C. Po želji tik pred koncem pečenja dodamo nariban sir in še malo zapečemo.
Krompir s hrenom lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo k mesu. Lepo se poda tudi k velikonočnim jedem, kot so kuhana šunka ali klobase. Za pripravo potrebujemo preproste krompirjeve jedi s hrenom, potrebujemo naslednje sestavine:
Krompir olupimo, operemo in narežemo. Skuhamo ga v slani vodi. Ko je kuhan ga odcedimo in pretlačimo. Še vročemu prilijemo ogret jabolčni kis, ki smo ga zmešali z bučnim olje in naribanim hrenom. Vse skupaj dobro premešamo in preložimo v plitvo skledo. Takoj ponudimo!
Kaj za kosilo? V času ko rastejo jurčki in lisičke, to res ne sme biti problem. Jurčke lahko pripravimo na mnogo načinov in kadar je letina obilna, nam včasih kar zmanjka idej kako pripraviti to jesensko poslastico. Jurčke s krompirjem pripravimo kot musako, samo da namesto mletega mesa vzamemo narezane jurčke, lahko pa tudi lisičke ali šampinjone.
Recept za krompir z jurčki:
Krompir olupimo, narežemo na listke in solimo. Jurčke prav tako očistimo in narežemo na tanke rezine. Na maslu popražimo čebulo, dodamo česen in narezane gobe. Vse skupaj malo posolimo in pražimo toliko časa, da osušimo sok, ki ga spustijo jurčki. Dodamo sesekljan peteršilj, premešamo in odstavimo z ognja.
Pekač namastimo in vanj najprej položimo plast krompirja in čez plast jurčkov, nato spet krompir in spet jurčke. Zlaganje začnemo s krompirjem in tudi končamo s plastjo krompirja. Vse skupaj prelijemo z mešanico kisle smetane in dveh razžvrkljanih jajc. Pečemo v pečici 40 minut pri 180 stopinjah C.
V pečici lahko spečemo cel krompir, lahko ga olupimo ali pustimo celega, V današnjem preprostem receptu bomo krompir narezali, začinili in spekli.
Krompir očistimo in jih po širšem delu zarežemo do dveh tretjin krompirja. Zmešamo vsa zelišča s soljo in poprom, z mešanico dobro natremo narezan krompir. Pečico segrejemo na 200 stopinj C, pekač dobro namastimo in vanj položimo narezan in začinjen krompir.
Krompir pokrijemo s folijo in pekač za pol ure postavimo v pečico. Po pol ure folijo odstranimo, na krompir pa damo koščke masla in ga za 20 minut spet postavimo v pečico.
Po 20 minutah v zareze krompirja potisnemo rezine sira in pekač še za 15 minut postavimo v pečico. Jed je gotova, ko je krompir po vrhu lepo zapečen, v notranjosti pa še nekoliko mehak. Zraven postrežemo skledo solate! Če ne vemo kaj za kosilo – super ideja za brezmesno kosilo!
Čemaž je trajnica, ki v Sloveniji raste skoraj povsod. Zeleni listi zrastejo do 30 cm visoko. V zemlji ima čemaž čebulico, ki je podolgovata in ovita z belo, prozorno kožico. Iz vsake čebulice rasteta dva lista. Čemaž se razmnožuje s čebulicami in s črnimi semeni, ki jih raznašajo mravlje. Ima izrazit vonj po česnu, cveti maja in junija.
Najboljši čas za nabiranje čemaža je april in maj, za uporabo je najboljši sveže nabran. Za zimo si lahko pripravimo nasekljane liste, ki jih damo v mešanico olja in soli, ki jo lahko hranimo v zamrzovalniku. Iz čemaža pripravljamo razne okusne jedi, je pa tudi zelo zdravilno zelišče.
Čemaž čisti kri in prebavila, uravnava krvni pritisk, uporabljamo ga za pomladno razstrupljanje jeter, za čiščenje ledvic in mehurja.
Kaj za kosilo? Brez idej? Pripravite pomladno čemaževo pito! Za slano čemaževo pito potrebujemo naslednje sestavine:
Kvas nadrobimo v mlačno vodo, dodamo dve žlici moke in olje. Pustimo da vse skupaj vzhaja. Medtem čemaž grobo nasekljamo. Moko posolimo in na sredini naredimo jamico za kvas. Zgnetemo testo, ga pokrijemo in pustimo da vzhaja.
Jajca razžvrkljamo, primešamo skuto, kislo smetano in nariban parmezan. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Dodamo še grobo nasekljan čemaž in vse skupaj dobro premešamo.
Testo razvaljamo in razporedimo v okrogel model, ki ga prekrijemo s peki papirjem. Ob straneh ga dvignemo za dva cm in počakamo, da vzhaja še deset minut. Nato na testo razporedimo nadev. Pečico segrejemo na 180 stopinj C in pečemo 40 minut.
Čemaž se odlično ujema s krompirjem in sirom. Preprosta ideja za kosilo: Krompir v pečici s čemažem in sirom. Čemaž naberemo v neokrnjenem okolju, zato se z družino odpravimo na izlet in ga naberemo daleč od mestnega prahu. Za odlično kosilo potrebujemo naslednje sestavine:
Krompir olupimo, operemo in narežemo na tanke rezine. Preden ga damo v pečico, ga 10 minut kuhamo. Po 10 minutah krompir odcedimo in rezine položimo v namaščen nizek pekač. Čemaž operemo, posušimo in narežemo na tanke trakove. Sir naribamo in ga polovico pomešamo s čemažem. Čemaž in sir potresemo čez krompir v pekaču.
Mleko zavremo, ohladimo in mu dodamo 3 jajca, sol, poper in malo muškatnega oreščka v prahu. Dobro razžvrkljamo in polijemo čez krompir, čemaž in sir. Čez vse skupaj posujemo še preostali nariban sir. Pečemo 40 minut pri 200 stopinjah C.
Gratinirana cvetača in brokoli sta prava kulinarična poslastica. Z gratiniranjem zelenjave dosežemo, da se po vrhu naredi skorjica in jed je na oko bolj prijetna in na okus bolj pikantna. Zelenjavo pred gratiniranjem prelijemo z različnimi omakami, ki jih pripravimo iz jajc, mleka, kisle smetane, moke ali sira.
Recept za gratinirano cvetačo in brokoli:
Brokoli in cvetačo razdelimo na večje cvetke in ju deset minut kuhamo kropu, ki smo mu dodali malo limoninega soka ali kisa. Pazimo da zelenjava ne razpade. Nato cvetačo in brokoli odcedimo in pustimo da se malo ohladita.
Posebej z ročno metlico razmešamo kislo smetano, jajca, mleko in 3/4 naribanega sira. Dobro premešamo, dodamo sol, poper in ščepec muškatnega oreščka. Manjši pekač namastimo z maslom, posujemo z drobtinami in vanj zložimo cvetačo in brokoli. Zelenjavo prelijemo z jajčno mešanico, po vrhu posujemo še malo naribanega sira in nekaj koščkov masla. Nekaj naribanega sira prihranimo.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Pekač postavimo v pečico in zelenjavo gratiniramo 30 minut. Po 20 minutah pekač vzamemo iz pečice in po vrhu porazdelimo na rezine narezan sir in vse skupaj potresemo s preostalim naribanim sirom. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 10 minut, da se sir po vrhu zlato rumeno zapeče.
Tudi iz koprive lahko pripravimo izredno okusne jedi. Odpravimo se z družino na izlet in v čistem okolju naberimo sveže koprive. Iz kopriv lahko pripravimo okusno kremno juho, lahko pa jih tudi ocvremo.
Za cvrtje naberemo vršičke mlade koprive ali že velike liste. Uporabimo lahko tudi liste in vršičke mrtve koprive, ki ima čisto poseben okus.
Potrebujemo naslednje sestavine:
Naberemo sveže koprive, jih na hitro oplaknemo pod mrzlo vodo in osušimo. Razžvrkljamo jajca, dodamo presejano ostro moko in malo pecilnega praška. Dodamo žlico olivnega olja, ter sol in poper po okusu. Zamešamo maso podobno kot za palačinke, samo malo bolj gosto. V ponvi segrejemo olje in vanj polagamo koprive liste povaljane v maso. Ocvremo jih v zelo vročem olju in jih nato odložimo na papirnato brisačko, ki bo vpila odvečno olje.
Slovenci smo strastni gobarji in ko se prične gobarska sezona se na naših krožnikih pogosto znajdejo dobrote iz gozda. Najbolj cenjene gobe pri nas so vsekakor gobani, lisičke in dežnikarice ali pogovorno tudi marele.
Tukaj mogoče ni odveč opozorilo, da nabiramo samo gobe, ki jih resnično poznamo. Gobe uživamo v manjših količinah, saj so težko prebavljive. Jedi iz gob naj bodo vedno samo priloga in nikakor glavna jed.
Jurčki z jajci so čudovita poslastica, jed je najboljša, če jo pripravimo iz sveže nabranih jurčkov. Dodamo lahko tudi lisičke, zraven pa se poda tudi mlada dežnikarica. Jurčke z jajci lahko pripravimo tudi iz zamrznjenih ali posušenih jurčkov.
Recept za pražene jurčke z jajci:
Gobe očistimo in narežemo na tanke lističe. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, prav tako drobno sesekljamo peteršilj. V ponvi segrejemo malo olja in na njem popražimo čebulo. Dodamo narezane jurčke in jih počasi pražimo. Najprej bodo gobe spustile nekoliko vode, zato jih pražimo toliko časa, da voda povre.
Nato dodamo strt česen in drobno sesekljan peteršilj. Malo premešamo in vse skupaj potisnemo na rob ponve. Dodamo razžvrkljana jajca in ko nekoliko zakrknejo, jih zmešamo z gobami. Dodamo sol in poper, ter takoj postrežemo.
Dežnikarice ali marele so najboljše pohane, oz. panirane. Vedno pripravimo sveže nabrane gobe, najboljše so seveda čisto mlade dežnikarice.
Recept za pohane marele:
Marele očistimo in jim odstranimo bete, razrežemo jih na poljubno velike kose. Očiščene marele nato paniramo, jajcem za paniranje dodamo sol.
V ponvi segrejemo olje in panirane dežnikarice cvremo približno 3 minute, nato jih obrnemo in jih ocvremo še na drugi strani. Ocvrte gobe odlagamo na prtiček, ki vpije odvečno maščobo.
Pohane marele takoj postrežemo!
Regrat je zdravilno zelišče in tudi okusno živilo. Vsi seveda najbolj poznamo regratovo solato z jajci, zelo dobra pa je tudi regratova juha, regrat s piro in razni napitki za imunski sistem, ki vsebujejo regrat. V regratu najdemo celo paleto zdravilnih učinkovin, najbolj pomemben je vitamin A, vitamin C, ter železo in kalcij. Regrat je tudi priljubljeno živilo za pomladno razstrupljanje jeter. Poleg mladih listov, lahko pri regratu uporabimo steblo in cvetove.
Regrat s piro je lahko samostojna jed in kadar ne vemo kaj za kosilo, jo lahko pripravimo hitro in enostavno. Potrebujemo naslednje sestavine:
Piro dobro operemo in jo prelijemo s hladno vodo. Namočeno pustimo stati čez noč in jo zjutraj precedimo, ter speremo s tekočo hladno vodo. Nato piro 25 minut kuhamo v vreli slani vodi. Ko je kuhana jo precedimo in ohladimo.
Čebulo in česen olupimo, ter ju drobno nasekljamo. Regrat dobro očistimo, operemo in odcedimo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem tri do štiri minute podušimo čebulo in česen. Dodamo na drobno nasekljane arašide, dobro premešamo in čez minuto dodamo odcejene regratove liste in kuhano piro. Še enkrat dobro premešamo, odstavimo z ognja in postrežemo še toplo.
Za okusno in vitaminov polno pomladno rižoto, potrebujemo naslednje sestavine:
Na olivnem olju bledo popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo riž in pražimo samo toliko časa, da ostekleni. Zalijemo z belim vinom in toliko časa mešamo, da vino popolnoma izhlapi. Nato dolijemo malo vrele jušne osnove ali goveje juhe in med stalnim mešanjem počasi kuhamo. Ko zmanjka tekočine, spet dolijemo malo juhe.
Po petih minutah kuhanja in neprestanega mešanja, rižoti dodamo na rezance narezane regratove liste in kuhamo še toliko časa, da riž zmehča. Dolijemo še sladko smetano, še malo prevremo in odstavimo z ognja. Šele nato dodamo maslo in nariban parmezan.
Na pomlad je prva sveža solata prav gotovo regratova. Čeprav regrat vsi dobro poznamo, ga pripravljamo na različne načine. Najbolj običajni recept za regratovo solato je ta s toplim krompirjem in z jajci. Vendar pa lahko regrat pripravimo tudi drugače. Posebej dober je regrat, ki raste v peščeni zemlji ali v pesku. Takšen regrat je bolj rumen od travniškega. Za regratovo solato z lečo, potrebujemo:
Regrat dobro operemo, odcedimo in prerežemo čez pol. Posebej skuhamo krompir, ter lečo ali fižol v zrnju. Narezan regrat zabelimo s kisom, oljem in soljo. Dodamo topel, na liste narezan krompir in še toplo kuhano lečo ali fižol. Vse skupaj dobro premešamo in takoj postrežemo.
Riž izvira iz Azije in je najbolj zastopana žitarica po vsem svetu. Za velik del svetovne populacije je riž še vedno glavna hrana in brez njega verjetno ne bi preživeli. Rjavi riž je vse bolj priljubljen, saj je tudi veliko bolj hranljiv od belega riža. Kadar ne vemo kaj za kosilo, je najlažja rešitev riž!
V rjavem rižu najdemo magnezij, folno kislino, cink, vlaknine in beljakovine. Beljakovine v rižu so ene med najbolj prebavljivimi. Skratka, če se odločamo med belim ali rjavim rižem, se vsekakor odločimo za rjavi riž. Na tržišču pa se je pojavil tudi poseben riž brez ogljikovih hidratov, ki je narejen iz gomolja azijske rastline Amorphophallus konjac. Riž brez ogljikovih hidratov je super kadar želimo izgubiti kakšen odvečen kilogram.
Tale enolončnica že v naslovu oglašuje, da je to zdrava in krepka jed. Zakaj se ne bi malo poigrali in pripravili čisto posebno jed na žlico. Za to čudovito in zdravo enolončnico, potrebujemo naslednje sestavine:
V večjem loncu raztopimo žlico masla, dodamo skodelico rjavega riža in žlico na drobne koščke narezanega ingverja. Vse skupaj nekaj časa mešamo in nato prilijemo 1 liter sirotke. Nekoliko zmanjšamo ogenj in ko zavre, dodamo tri naribana jabolka. Naribamo še dva korenčka in ju dodamo juhi.
Če je jed pregosta, dolijemo še malo sirotke ali vode, ter kuhamo toliko časa, da je riž kuhan. Če želimo, juho še dodatno zabelimo z maslom, ali pa dodamo dve žlici medu. Ko je juha kuhana, naj nekaj časa počiva, da dobi rižoti podobno gostoto.
Sirotka je primerna tudi za kuhanje, vendar to premalo poznamo. Ta enolončnica bi lahko spominjala na mlečni riž, vendar je vseeno bolj podobna rižoti. Če želimo lahko dodamo tudi žličko kurkume in jed naredimo še bolj živahno.
Rizi-bizi je jed z rižem, ki prvotno izhaja iz Benetk. Ta jed je nekaj med rižoto in enolončnico, saj je nekoliko redkejši kot običajna rižota. Potrebujemo naslednje sestavine:
V kozico damo olivno olje in polovico masla, dodamo sesekljano slanino, na tanke rezine narezano čebulo in sesekljan svež peteršilj. Nekaj časa pražimo in ko čebula postekleni in se slanina razpusti, dodamo izluščen svež grah in prilijemo zajemalko zelenjavne jušne osnove.
Svež grah lahko nadomestimo z grahom iz pločevinke. Vse sestavine premešamo in dodamo še malo juhe. Pokrijemo in počasi dušimo toliko časa, da je grah na pol skuhan. Po okusu lahko dodamo tudi žličko sladkorja.
Dodamo riž, če želimo lahko tudi rjav riž, spet zalijemo z zajemalko vroče juhe, pokrijemo in počasi dušimo, da se vse sestavine skuhajo. Tik preden je jed gotova, dodamo sol in poper, preden riži biži odstavimo z ognja, primešamo še preostalo maslo in dodamo žlico olivnega olja in polovico naribanega sira. Rizi bizi takoj postrežemo, zraven priložimo še preostali nariban sir.
Fižol, bob in leča so stročnice, ki so imajo v slovenski kulinariki velik pomen. Leča je bila najbolj razširjena v Prekmurju, na Gorenjskem in na Koroškem. Najpogosteje so jo ponudili kot prikuho ali so jo zakuhali v gosto juho. Leča je tudi zelo okusna s prsnimi ali suhimi svinjskimi rebrci, pripravimo pa jo lahko tudi kot solato, ki nekoliko spominja na fižolovo solato.
V preteklosti je bila leča jed revnejših slojev, kasneje pa so jo pripravljali tudi v bogatih meščanskih hišah. Leča je manj kalorična kor fižol in žal so jo slovenski kmetje nehali množično gojiti.
Poznamo različne sorte leče, določamo in označujemo jih po barvah. Vse sorte imajo ploščato okroglo obliko. Najbolj poznana je zelena leča, ki vsebuje tudi veliko beljakovin. Poleg zelene leče, je tudi pri nas , najbolj priljubljena rdeča leča.
Kaj za kosilo? Pripravimo okusno lečo! Leča v solati je jed, ki nekoliko spominja na fižol v solati. Za pripravo potrebujemo:
Lečo operemo in za kratek čas namočimo. Damo jo kuhat v slan krop, kamor dodamo timijan, lovorov listi in strok česna. Lečo počasi kuhamo in pazimo, da je ne razkuhamo, zato jo vmes poskusimo.
Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo, ter jo zabelimo z bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. Dodamo še dva stroka sesekljanega česna, sol in poper, ter vse skupaj potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Kako pravilno kuhamo lečo? Za pripravo jedi, lečo običajno namočimo za 12 ur, najbolje čez noč. Pri tem se prostornina še enkrat poveča. Nove sorte, kot je rdeča leča, ni potrebno nujno namakati, je pa priporočljivo, saj s tem zmanjšamo čas kuhanja. Če smo lečo čez namočili, jo kuhamo približno 15 minut, vode naj bo dvakrat toliko kot leče.
Recept s prekajeno svinjino:
Namočeno lečo kuhamo eno uro, tako da ostane še malo trda. Nato vodo odlijemo in prilijemo svežo vročo vodo, toliko da pokrije lečo. Dodamo suho svinjsko meso, lovorov list, Kuhamo toliko časa, da se tekočina pokuha.
Nato svinjsko meso narežemo, če imamo suha rebrca jih oberemo in damo meso nazaj k leči. Dodamo poper, sol in ščepec timijana. Na koncu dodamo še drobno sesekljano čebulo in dve žlici kisa. Premešamo in pustimo na zmernem ognju še 10 minut. Nato jed prestavimo v lončeno posodo in jo za 10 minut postavimo v vročo pečico.
Lchf prehrana je vse bolj cenjena v zadnjem času in se je poslužuje vse več ljudi. Pri tem načinu prehranjevanja uživamo manj ogljikovih hidratov in nekoliko več maščob. Za lchf kosilo lahko brskamo med mnogimi priljubljenimi recepti, nekaj si jih lahko ogledate na tej povezavi: Lchf recepti!
Za pripravo čudovitega recepta za lchf kosilo, potrebujemo naslednje sestavine:
Bučke z lososom so lahko lchf predjed ali glavni obrok. Bučne zavitek vedno postrežemo hladne, namesto lososa lahko dodamo kakšno drugo meso. Dodamo lahko tudi gobe, šampinjone ali jurčke, ki jim dodamo malo česna. Ta recept je seveda primeren tudi za vse druge, ki jih muči vprašanje kaj za kosilo.
Ribe bi morale biti večkrat na naših jedilnik, a čeprav so preproste za pripravo, se mnogi ne lotimo priprave. Ribe, tako morske, kot sladkovodne, so lahko prebavljiva in okusna hrana. Vsebujejo mnoge koristne učinkovine, ki jih naše telo nujno potrebuje za preživetje.
Najbolj pomembne so vsekakor esencialne omega 3 maščobne kisline, vsebujejo pa tudi bogat delež beljakovin, vitaminov in rudninskih snovi. Ribe lahko pripravimo na mnogo načinov, okusna je tudi riba v pečici ali na žaru. Ribe lahko tudi kuhamo, ali pa jih pripravimo v enolončnicah.
Brancin je morska riba, ki jo lovimo tudi v Sloveniji. Kupimo lahko prostoživeče brancine, ali pa kupimo gojene, ki so mogoče bolj varni za uživanje. V gojenih ribah se namreč ne zadržuje živo srebro, ki ga pogosto najdemo v ribah, ki prosto živijo. Brancin vsebuje mnogo koristnih učinkovin, za naše zdravje so seveda najbolj pomembne omega-3 maščobne kisline.
Uživanje morskih rib se še posebej priporoča otrokom in mladostnikom, ki imajo težave s telesno težo, nosečnicam, doječim materam, ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, bolnikom z rakom in vsem, ki bi radi dolgo živeli. kaj za kosilo če želimo ostati zdravi? Pripravimo ribe!
Recept za brancina v pečici:
Brancina očistimo in obrišemo do suhega.V večji pekač položimo papir za peko in ga namažemo z olivnim oljem. Ribe natremo s soljo, v trebuh damo cel strok česna in sesekljan svež peteršilj. Nato brancina položimo v pekač, pokapamo z olivnim oljem, na vrh vsake ribe lahko damo tudi malo masla, ter čez pokapljamo svež limonin sok.
Pekač z ribama damo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C. Brancina v pečici pečemo približno 30 minut. medtem ko se brancin peče, olupimo krompir, ga narežemo na štiri dele, ga operemo in ga damo kuhat v slano vodo. Po 15 minutah krompir odcedimo, ga posolimo in ga dodamo k brancinu.
Temperaturo v pečici malce povišamo, dodamo še na kose narezano čebulo, prelijemo z nekaj kapljicami olivnega olja in pečemo še toliko časa, da se krompir rumeno zapeče. Če želimo bolj hrustljavo zapečene ribe, nekaj minut pred koncem pečenja, pečico nastavimo na program žar z ventilatorjem.
Brancina s krompirjem postrežemo s tržaško omako, zraven ponudimo razrezano limono in kozarec dobrega vina.
Pri hujšanju se nam ni potrebno popolnoma odpovedati testeninam! Kaj za kosilo kadar hujšamo? Na tržišču so tudi testenine brez ogljikovih hidratov, ki jih v receptih uporabimo kot običajne testenine.
Za pripravo testenin s tunino, potrebujemo naslednje sestavine:
Testenine brez ogljikovih hidratov stresemo v 400 ml slanega kropa in skuhamo po navodilih proizvajalca. Čebulo olupimo, drobno narežemo in jo popražimo na vročem olju. Dodamo pretlačen paradižnik in kratek čas kuhamo na majhnem ognju.
Tunino raztrgamo z vilicami in dodamo k paradižniku. Omako še nekaj časa kuhamo na šibkem ognju, nato primešamo sveži sir in močno začinimo s ostro papriko, soljo, poprom in kaprami. Baziliko operemo, posušimo in grobo nasekljamo. Testenine prelijemo z omako in potresemo s svežo baziliko. Testenine na podoben način so pogosto rešitev pri zadregi kaj za kosilo.
Ta recept nam bo vzel 20 minut časa, porcija pa vsebuje naslednje učinkovine:
Pri večnem vprašanju kaj za kosilo ali za večerjo, so testenine vedno dobra izbira. Pripravljene so hitro in večina ljudi jih ima rada. Za zapečene makarone, ali kakšne druge testenine, potrebujemo naslednje sestavine:
Čebulo drobno narežemo. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo čebulo. Nato ponev odstavimo z ognja, vmešamo vso moko in premešamo. Postopoma prilivamo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Vse skupaj malo posolimo in popramo.
Omako še nekaj časa pogrevamo, da se zgosti. Ko kakšno minuto vre, ponev odstavimo in v omako vmešamo na koščke narezan pršut, polovico nastrganega sira in jajce. Makarone skuhamo al dente, jih odcedimo in stresemo na pripravljeno omako. Vse skupaj dobro premešamo in pretresemo v namaščen in pomokan model. Površino poravnamo in po vrhu potresemo preostali sir. Prelijemo z nekaj žlicami olivnega olja in za nekaj minut postavimo v vročo pečico, da se jed zapeče.
Kaj za kosilo? Pripravimo lazanjo! Lazanjo lahko pripravimo na mnoge načine, če pa smo pristaš zdrave prehrane, potem je tale recept pravi:
Sestavine za bolonjsko omako:
Sestavine za sirovo omako:
Za pripravo zdrave lazanje potrebujemo še:
V ponvi segrejemo olivno olje in na njem na nizki temperaturi 10 minut pražimo sesekljano čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodamo mleto govedino in začinimo s soljo in poprom. Pražimo toliko časa, da meso porjavi. Nato meso preložimo v drugo ponev in vanjo stresimo nasekljano rdeč papriko in gobe. Vse skupaj nekaj minut pražimo na nizki temperaturi, nato zmehčano papriko in gobe stresemo k mletemu mesu.
K vsem sestavinam dodamo paradižnik v koscih, pasiran paradižnik, malo vode in worcestersko omako. Dobro premešamo in zavremo. Znižamo temperaturo in pustimo da omaka počasi vre najmanj 40 minut, da se meso prekuha.
Za sirovo omako najprej naredimo bešamel. V ponvi segrejemo maslo, dodamo pirino moko in dve do tri minut na nizki temperaturi mešamo z leseno kuhalnico, da se moka prepraži. Postopoma dodajamo sojino mleko, pazimo da ves čas mešamo. Preden mleko spet dolijemo, se mora prej vpiti v moko. Če se nam naredijo grudice, jih dobro stepemo z metlico, saj mora biti bešamel popolnoma gladek. Ko je bešamel gladek, ponev odstavimo z ognja in vmešamo nastrgan čedar.
Testenine skuhamo po navodilih. Meso odstavimo z ognja in vmešamo špinači in baziliko. Nato začnemo sestavljati lazanjo. Na dno pekača najprej položimo malo mesne omake in jo prekrijemo s testenimi pirnimi listi, jih premažemo z mesno omako in spet prekrijemo s testenimi listi. Iz količine v receptu dobimo po tri plasti mesa in testenin. Ko je lazanja sestavljena, jo prelijmo s sirovo omako in potresemo z nastrganim parmezanom. Lazanjo pečemo v pečici približno 30 minut, da se sir zlato rjavo zapeče.
Kaj za kosilo? Poleg juhe, glavne jedi, priloge in solate, se pri kosilu seveda prileže tudi sladica. Pripravimo lahko preproste sladice, čokoladne sladice, sladice brez glutena, sladice brez peke, kremne sladice in še mnogo idej bi lahko našteli.
Kroglice z nutelo so čisto posebna sladica, recept je prispevala Mari Radej.
Recept za kroglice z nutelo:
Iz sestavin pripravimo testo in naredimo kroglice. Kroglice naložimo v namaščen pekač, lahko ga obložimo s papirjem za peko. Kroglice pečemo 14 minut. pri 180 stopinjah C.
Ko so pečene, jih ohladimo, namažemo z nutelo in po dve skupaj sestavimo v žogico. Žogice nato namočimo v čokoladni obliv in povaljamo po kokosu.
Kremšnite, kakor pogovorno pravimo kremnim rezinam, so najbolj poznane na Bledu, kjer to kultno sladico pripravljajo že od leta 1953. Originalni recept je seveda skrivnost, zato bomo zapisali star recept, ki ga je zapisala sestra Nikolina.
Glavna sestavina kremšnite je zlato zapečeno masleno listnato testo, gosta vaniljeva krema in sladka smetanova krema.
Sestavine za masleno ali listnato testo:
Sestavine za vaniljevo kremo za kremšnite:
Sestavine za smetanovo kremo:
Masleno testo ali listnato testo (lahko uporabimo kupljenega), razvaljamo na dve ali tri enako dolge in široke plošče. Testo položimo na suh in nenamaščen pekač in ga po vsej površini prepikamo, da se bo testo med peko enakomerno dvigalo. Na začetku pečenja pečico nastavimo 250 stopinj C, ko pa testo porumeni, temperaturo znižamo na 200 stopinj C, čez nekaj časa pa na 150 stopinj C, celoten čas pečenja je okoli 20 minut.
Maslene plošče nato namažemo s kremo. Najprej prvo masleno ploščo namažemo z vaniljevo kremo, počakamo da se ohladi in nato čez namažemo smetanovo kremo in čez položimo drugo plast testa. Kremšnite potresemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.
V 4 dcl mleka damo sladkor in zavremo. V 2 dcl mleka vtepemo dva vaniljeva pudinga in jajci. Mešanico z pudingovim praškom in jajci med hitrim mešanjem vlivamo v vrelo mleko. Ko se mešanica zgosti, jo odstavimo in ohladimo v mrzli vodi.
Medtem ko kremo ohlajamo, jo večkrat premešamo, da se na vrhu ne naredi kožica. Dodamo vaniljo in rum, maslo penasto umešamo in nato po žlicah med mešanjem dodamo ohlajeno kremo s pudingom.
Jajce in sladkor penasto umešamo in nato počasi med mešanjem prilivamo vroče mleko. Dodamo v vodi namočeno želatino in stepamo nad soparo, da se zgosti.
Nato lonec odstavimo in dodamo 2 žlici ruma in vaniljo,nato pa med ohlajeno kremo zamešamo stepeno sladko smetano, v katero smo vtepli sladkor v prahu.
Jabolčni zavitek ali štrudl je klasična sladica, ki je pogosto na naših mizah. Poleg jabolčnega nadeva lahko pripravimo tudi druge nadeve, priljubljen je nadev iz borovnic ali skutin nadev. Vlečeno testo lahko kupimo že pripravljenega, najboljši pa je seveda pripravljen doma. Saj veste: kaj za kosilo…kaj pa za na vrh?
Sestavine za jabolčni zavitek:
30 dag moke za vlečeno testo presejemo v večjo skledo ali v skledo za robota, če bomo testo delali z njim. V sredini naredimo jamico in damo vanjo sol, jajce in olje. Mlačno vodo počasi prilivamo in mesimo testo, ki mora biti na sredini vedno mehko. Zamesimo bolj mehko testo, gnetemo ga najmanj 10 minut, toliko časa, da dobimo gladko in bleščeče testo. Mehak cmok testa pokrijemo in ga pustimo počivati najmanj pol ure, bolje se bo vlekel če ga pustimo počivati dlje časa. Testo bomo tudi lažje razvlekli če dodamo nekaj žlic domačega kislega mleka.
Medtem ko testo počiva očistimo in naribamo 2 kg jabolk. Jabolka lahko olupimo, prav tako dobro pa se speče če jih naribamo z olupki vred. Naribana jabolka potresemo s sladkorjem, dodamo malo cimeta in naribano limonino lupinico. Na margarini prepražimo 3 žlice drobtin in jih previdno vmešamo v naribana jabolka.
Testo najprej malo razvaljamo na pomokanem prtu in ga namažemo z oljem. Nato testo razvlečemo na vse strani, koliko mogoče tanko, vendar pazimo da se ne raztrga. Debele robove odrežemo in nato na testo nanesemo jabolčni nadev. Zavitek zavijemo od obeh strani proti sredini in ga nato prenesemo na namaščen pekač. Pekač lahko tudi obložimo s peki papirjem.
Preden damo zavitek v pečico, ga namažemo s smetano, maslom ali s stepenim jajcem. Jabolčni zavitek pečemo približno 1 uro pri temperaturi od 180 do 200 stopinj C. Ko se zavitek nekoliko ohladi, ga narežemo in potresemo s sladkorjem v prahu.
Palačinke iz polnozrnate pirine moke lahko pripravimo ravno tako tanke in puhaste kot kot iz navadne moke.
Najprej zmešamo polovico pirine moke in belo moko, dodamo mleko, mineralno vodo, sol in malo sladkorja. Nato dodamo še preostalo pirino moko. Zmešamo gladko maso in jo za eno uro postavimo v hladilnik, da se polnozrnata moka napije tekočine. Šele nato dodamo jajca in malo olja. Dobimo redko maso.
Zagrejemo ponev in spečemo polnozrnate palačinke. Pirine palačinke se bodo lažje pekle z malo masla. Postrežemo še tople, namazane z marmelado iz aronije.
Kokosova potica je odlična sladica, ki se prileže po kosilu. Saj veste, kaj bo pa za povrh? Poznamo veliko receptov za pripravo kokosove potice, danes sem izbrala star recept Velike Slovenske kuharice.
Recept za kokosovo potico: sestavine za kvašeno testo:
Sestavine za kokosov nadev:
Moko presejemo in dodamo kakav, dobro premešamo in nato dodamo vse preostale sestavine in zamesimo testo. Testo postavimo na toplo, da približno eno uro vzhaja.
Pripravimo kokosov nadev: Sladko smetano zavremo s sladkorjem, dodamo vaniljev sladkor in kokosovo moko. Dobro premešamo in odstavimo z ognja. Ko se zmes dobro ohladi, damo posamič tri jajca in sneg treh beljakov.
Ko je testo vzhajano, ga tanko razvaljamo, namažemo s kokosovim nadevom in ga tesno zvijemo. Testo preložimo v namaščen pekač, ga nekajkrat prebodemo in takoj postavimo v pečico. Kokosovo potico pečemo pri 180 stopinjah približno 45 minut.
Po istem receptu kot spečemo pehtranovo potico, lahko pripravimo tudi potico z metinim ali drobnjakovim nadevom.
Recept za pehtranovo potico: sestavine za kvašeno testo:
Sestavine za pehtranov nadev:
Moko presejemo in vanjo razdrobimo maslo, dodamo vzhajan kvasec, s smetano in sladkorjem zamešane rumenjake. Ob robu moke dodamo sol, nato dodamo še naribano limonino lupinico in rum. Iz sestavin zamesimo testo. Testo nato razvaljamo, in ga trikrat zapored zložimo kot masleno testo.
Nato testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 3 ure.
Pripravimo nadev: Na maslu prepražimo drobtine, primešamo smetano, sladkor, rumenjaka, narezan pehtran in na koncu rahlo vmešamo čvrst sneg beljakov.
Ko je testo vzhajano, ga tanko razvaljamo, namažemo z nadevom, tesno zvijemo in preložimo v namaščen model. Po nadevu lahko potresemo tudi nekaj rozin. Potico prepikamo in jo damo še enkrat vzhajat na toplo mesto, približno pol ure.
Ko je potica spet vzhajala, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo pri 180 stopinjah, od 45 do 50 minut.
Ideje za kosilo in večno vprašanje kaj za kosilo, vsebujejo tudi peko kruha! Kruh lahko spečemo tudi doma, uporabimo lahko navadno belo moko, že pripravljeno moko za peko kruha ali pa se lotimo kruha z dodatki. Sladki kruh ali kruh s suhim sadjem je lahko tudi okusna sladica.
Priljubljen je domači kruh s semeni, orehov kruh, kruh z zelišči, kruh z olivami, vse bolj je priljubljen tudi kruh brez mesenja in kruh z drožmi in kruh brez kvasa. Idej je veliko, od je odvisno kaj bomo pripravili.
Kruh z olivami je prava poslastica! Olive in olivno olje spadajo v mediteransko prehrano, ki jo priporočajo za varovanje srca.
Sestavine za kruh z olivami:
Najprej pripravimo kvasec, tako da svež kvas razdrobimo v 2 žlicah mlačne vode. Moko presejemo v večjo skledo, v sredini naredimo jamico in vanjo damo belo vino in hladno stiskano olivno olje. Iz sestavin zamesimo testo in ga damo vzhajati na toplo mesto za pol ure.
Ko je testo vzhajano, ga malo pregnetemo in mu dodamo sol, jajca, nariban sir, mlete orehe in oboje olive. Oblikujemo okrogel hlebec in ga položimo v namaščen pekač. Hlebec pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati še enkrat pol ure. Kruh z olivami pečemo pri 200 stopinjah C približno eno uro.
Štručke polnjene s šunko in sirom lahko postrežemo kot prigrizek, najboljše so še tople.
Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo malo mleka in sladkorja, pokrijemo in počakamo da kvas vzhaja. Moko presejemo v posodo robota, naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas, prekrijemo z moko, dodamo olivno olje, vodo in preostalo mleko. Ob strani v moko zamešamo sol in zamesimo gladko testo.
Testo oblikujemo v hlebec in ga damo vzhajat za približno 50 minut. Ko je testo vzhajano, ga oblikujemo v 50 cm dolg svaljek. Svaljek narežemo na 10 delov, ki jih nato razvaljamo na približno 2 mm debeline. Na vsak razvaljan kos testa položimo tanko narezano šunko in sir.
Testo nato zvijemo v štručko in jo položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Vsako štručko posebej po vrhu rahlo zarežemo, pokrijemo s krpo in pustimo še 30 minut vzhajati. Ko so štručke vzhajane, na vsako položimo tanko rezino sira.
Štručke pečemo pri 160 stopinjah C približno 30 minut.
Doma najpogosteje pečemo preprost beli kruh. Za hlebček domačega belega kruha, potrebujemo naslednje sestavine:
Moko presejemo, ob strani damo 1 žličko soli. V malo mleka nadrobimo kvas, dodamo 1/2 žlice sladkorja in vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Po kvasu posipamo malo moke in počakamo, da kvas vzhaja. Ko kvas naraste, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo, na koncu prilijemo zmehčano maslo.
Zamesimo gladko in mehko testo, ki ga damo vzhajat za eno uro in pol. Ko je testo vzhajano, ga še malo pregnetemo in položimo v pehar ali primerno skledo, pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Ko je testo dovolj vzhajano, ga obrnemo na namaščen pekač. Hlebec po vrhu zarežemo, lahko ga tudi premažemo z razžvrkljanim jajcem.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pečemo najprej 15 minut, da dobi kruh lepo barvo, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Beli kruh pečemo 50 minut, če želimo lepo skorjo, ga takoj, ko ga vzamemo iz pečice, namažemo z oljem.
Viri: Kaj za kosilo:
Uporabljeno besedilo: kaj za kosilo, ideje za kosilo
Katere so najpogostejše napake pri cvrenju krofov? Cvrenje krofov se na prvi pogled morda zdi…
Organska gnojila za uporabo v vrtu Organska gnojila so naravna hranila, ki jih vrtnarji in…
Pust 2025 naj bo vesel, razigran in da bi dobili veliko krofov! Pustni torek je bil…
Pustni krofi so sladica, s katero razveselimo mlade in malo starejše maškare. Kako spečemo popolne…
Borut Petek je ime koje se sve češće pojavljuje u kontekstu savjetovanja za strategiju i…
This website uses cookies.