Za joto poznamo res veliko receptov, tudi za vipavsko joto jih poznamo več. Izbrala sem enega izmed receptov, kjer bomo vipavsko joto pripravili s kislim zeljem, čeprav jo lahko pripravimo tudi s kislo repo. Gospodinje joto pogosto kuhajo tudi iz svežega zelja, ohrovta ali celo iz pesinih listov.
Recept za vipavsko joto:
- 50 gramov fižola
- 200 gramov krompirja
- 200 gramov kislega zelja
- 50 gramov pršuta ali pancete
- 40 gramov svinjske masti
- malo čebule
- 2 stroka česna
- malo sladke paprike v prahu
- 1 lovorjev list
- sol in poper
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan odcedimo. Prilijemo liter hladne vode in ga skuhamo skupaj z lovorovim listom. Fižol kuhamo približno eno uro ali eno uro in pol, tik preden je kuhan, ga posolimo. Polovico kuhanega fižola pretlačimo, polovico prihranimo.
Krompir olupimo in razrežemo na kocke, skuhamo ga posebej v slani vodi, skupaj s pršutom ali panceto, dodamo lovorov list. Ko je krompir kuhan, ga polovico pretlačimo, polovico prihranimo.
Pripravimo zelje, če je prekislo ga na hitro operemo. Skuhamo ga posebej v litru malo slane vode, dodamo sesekljan strok česna. Zelje kuhamo približno 40 minut.
Medtem ko se zelje kuha, pripravimo prežganje. Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in ko rahlo porumeni, dodamo moko in jo prav tako zarumenimo. Dodamo še drobno sesekljan česen, rdečo papriko v prahu in vse dobro premešamo.
Sedaj vse sestavine zvrnemo v en lonec, fižol, krompir in zelje premešamo in zabelimo z prežganjem. Jed kuhamo še približno 15 minut, po potrebi dodamo sol in malo popra.
Jota je preprosta tradicionalna kmečka jed, postrežemo jo v preprostem, lahko glinenem krožniku. Zraven preproste kmečke jedi je prav, da postrežemo tudi nekaj domačega sladkega za na povrh. Vsi se bodo razveselili sveže pečenega domačega kruha, ki ga spečemo z drožmi, ali pa sveže pečene domače orehove potice.
Vipavska juha ali jota
Vipavsko joto imenujejo tudi Vipavska jota in je tradicionalna slovenska narodna jed.
Recept za vipavsko juho:
- 1/2 kg fižola
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 kg kislega zelja
- 15 dag suhe slanine in malo suhe svinjine
- 1 čebula
- 5 dag moke
- 5 strokov česna
- lovorov list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol in poper
Namočen fižol, olupljen in na kose narezan krompir ter kislo zelje skuhamo vsako posebej v svojem loncu, dodamo zelo malo vode. Slanino drobno narežemo in na njej zarumenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo moko in ko zarumeni, zalijemo z malo vode in gladko razkuhamo.
V večjo posodo stresemo kuhan fižol, kislo zelje in krompir, vse z vodo vred v kateri smo jih kuhali. Dodamo razkuhano prežganje, strt česen, lovorov list in paradižnikovo mezgo. Po okusu dodamo sol in poper, po želji lahko fižol in krompir prej pretlačimo.
Zelju izboljšamo okus, če ga kuhamo s suhim svinjskim mesom, ki ga nato razrežemo na rezine in ga postrežemo skupaj z juho.
Jota s kislo repo
Jota s kislo repo je preprosta jed, ki jo postrežemo kot glavno jed, v poletnem času lahko ponudimo tudi hladno.
Recept za joto s kislo repo:
- 1/2 kg kisle repe
- 1/2 kg fižola
- 2 čebuli
- česen
- svinjska rebrca
- svinjska mast
- mleta rdeča paprika
- sol, poper, lovorov list
- majaron
- 2 krompirja
Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. V večjem loncu segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo. Nato dolijemo vročo vodo, dodamo kislo repo, prekajena svinjska rebrca, popramo in kuhamo približno pol ure.
Čez nekaj časa rebrca vzamemo iz lonca, jih narežemo na porcije in jih vrnemo v lonec. Sedaj je časa, da dodamo olupljen in na kocke narezan krompir, premešamo in kuhamo še pol ure.
Posebej na masti popražimo strt česen, dodamo mleto sladko papriko, premešamo in zlijemo k joti. Nato dodamo še kuhan in odcejen fižol, premešamo in kuhamo še 15 minut.