Gobe – 10 receptov za pripravo jurčkov in lisičk! Kadar je dobra gobarska sezona, ljubitelji gob naberemo veliko užitnih gob. V Sloveniji najpogosteje nabiramo lisičke, jurčke in dežnikarce. Seveda poznamo še veliko užitnih gob, a nabirajmo samo tiste, ki jih res poznamo.
Z lisičkami in jurčki lahko pripravimo odlične jedi; jurčki z jajci, gobova juha, juha z jurčki in krompirjem, gobova rižota in še druge manj poznane jedi.
Kazalo
Gobe – 10 receptov za pripravo jurčkov in lisičk
Gobe so odlična kulinarična poslastica, so aromatične in okusne, z njimi lahko popestrimo jedilnik. Iz gob lahko pripravimo različne jedi. Odlične so gobove juhe, gobova rižota, gobova omaka, ali preprosto samo jurčki z jajci.
Ko je gobarska sezona na višku, pripravljamo sveže gobe, kasneje pa uporabimo zamrznjene ali posušene. Posušene gobe pred uporabo prelijemo z vročo vodo, pustimo 15 minut in jih nato precedimo. Vodo, v kateri smo namakali gobe, lahko uporabimo za izboljšanje okusa omak ali juh.
Gobe so težko prebavljive, zato jih uživamo le v manjših količinah naenkrat. Pri kuhanju gobe izgubijo žlahtno aromatičnost, zato je bolje, če jih dušimo, cvremo, pečemo ali vlagamo.
Gobova juha z jurčki
Gobe pred uporabo očistimo, lahko jih na hitro operemo, če ni nujno potrebno raje ne, ker vpijejo veliko vode. Gobe zrežemo in jih pokapljamo z limoninim sokom, da ne potemnijo.
Recept za gobovo juho z jurčki:
- 20 dag dušenih jurčkov
- 50 dag krompirja
- 1 čebula
- peteršiljeva korenina
- šopek peteršilja
- 5 dag prekajene slanine
- 2 stroka česna
- 3 dag moke
- 1 1/2 l vode
- žlica kisa
- poper in sol
- kisla smetana
Krompir olupimo, operemo in narežemo na enakomerne kocke. Zrežemo tudi peteršiljevo korenino. Krompir in peteršiljevo korenino stresemo v lonec, prilijemo vodo in solimo. Na slanini zarumenimo sesekljano čebulo in moko, dodamo sesekljan česen, peteršilj in nazadnje še gobe, ki smo jih prej podušili.
Vse skupaj popražimo, ohladimo in dodamo v lonec s krompirjem. Juho dobro prekuhamo, da se moka poveže s tekočino. Nato dodamo kis in po želji kislo smetano.
Gobova juha je lažje prebavljiva, če namesto prežganja napravimo podmet. Za podmet vzamemo moko in jo gladko umešamo med kislo smetano, ter zlijemo v juho. Kadar delamo pomet, potem vsa živila kuhamo skupaj s krompirjem.
Juho takoj postrežemo kot predjed, če pa jo postrežemo kot samostojni obrok, zraven ponudimo sveže pečen jabolčni štrudelj ali kos orehove potice.
Gobova rižota v pečici
Gobovo rižoto lahko pripravimo z jurčki, lisičkami ali z drugimi užitnimi gobami. Rižoto postrežemo kot samostojno jed ali kot predjed. Posebnost tega recepta je ta, da rižoto pripravimo v pečici.
Recept za gobovo rižoto:
- 40 dag dušenih gob
- 7 dag svinjske masti
- 28 dag riža
- 15 dag čebule
- svež peteršilj
- poper in sol
Svinjsko mast segrejemo in nanjo stresemo sesekljano čebulo in riž. Pražimo toliko časa, da je riž vroč in čebula postane svetlo rumena. Takoj dodamo dušene gobe in peteršilj, premešamo, solimo, popramo in zalijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in posodo za 25 minut postavimo v vročo pečico.
Riž odmerimo tako, da vzamemo 1 dcl riža na 2 dcl vode ali juhe. Prvotno so pri nas namesto gobove rižote pripravljali kašo z gobami, ki so jo pekli v krušni peči. Rižota z gobami je na naše jedilnike prišla mnogo kasneje.
Jurčki z jajci
Jurčki z jajci so najboljši, ko pridemo domov s polno košaro gob in jed takoj pripravimo. Jurčki z jajci so kulinarična poslastica, najboljši so pripravljeni sveži. Za pripravo jedi, jurčke najprej očistimo in narežemo, če želimo, da ohranijo barvo, jih pokapljamo z malo limoninega soka.
Narezane jurčke potresemo s kosmi masla, ponev pokrijemo in jih pri srednji temperaturi počasi dušimo najmanj 15 minut. Tako pripravljene gobe lahko uporabimo tudi za pripravo drugih gobjih jedi, rižote ali juhe. Tom je samo eden od načinov priprave gob. V mnogih receptih gob prej ne dušimo, pač pa jih surove pražimo na maščobi in sesekljani čebuli.
Recept za jurčke z jajci:
- 40 dag dušenih jurčkov
- 8 dag stopljenega masla
- 5 dag čebule
- 1 dl smetane
- svež peteršilj
- 5 jajc
- poper in sol
Jajca gladko stepemo s smetano. Segrejemo maščobo in na njej zelo svetlo prepražimo sesekljano čebulo. Takoj dodamo že zdušene gobe in sesekljan peteršilj, na hitro popražimo, solimo, popramo in prilijemo stepena jajca.
Vse skupaj počasi spečemo, med pečenjem ponev le dobro pretresemo, da jedi nem mešamo preveč. Takoj ponudimo!
Paprikaš z jurčki
- 40 dag dušenih jurčkov
- 6 dag masti
- 2 čebuli
- 1 žlica sladke paprike
- 1 žlica moke
- 1 lovorov list
- 2 stroka česna
- svež peteršilj
- 3 žlice kisle smetane
Čebulo svetlo prepražimo, dodamo dušene jurčke, jih potresemo z moko, na hitro popražimo, dodamo sladko papriko in sesekljan česen. Zalijemo s čisto juho ali vodo in prevremo. Nazadnje dodamo še nekaj žlic kisle smetane in sesekljan peteršilj.
Ko dodajamo papriko v prahu, moramo jed toliko zaliti, da ostane paprika naravna, nič prepražena. V eni roki držimo papriko, v drugi roki pripravimo vodo ali juho. Kakor hitro stresemo papriko v jed, jo takoj zalijemo in premešamo, da paprika obdrži žlahtni okus.
Jed še nekaj minut počasi dušimo in takoj ponudimo.
Krompirjev golaž z jurčki in lisičkami
Okusen golaž iz jurčkov in lisičk, za pripravo in kuhanje bomo porabili 45 minut.
Recept za golaž iz jurčkov in lisičk:
- 1 kg svežih jurčkov in lisičk
- 2 žlici olja ali masti
- 1 sesekljana čebula
- 2 strta stroka česna
- 4 krompirji
- 2 korenčka
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- kumina v prahu
- vejica svežega peteršilja
- 2 lovorov list
- 1/2 l čiste juhe
- sol in poper
- žlica kisa
- 1/2 lončka kisle smetane
Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, toliko da postekleni, takoj dodamo gobe, strt česen, kumino, lovorov list in sol. Na šibkem ognju dušimo 20 minut, vmes večkrat premešamo in zalijemo z malo juhe.
Nato dodamo mleto papriko, paradižnikovo mezgo, na kolobarje narezan korenček in na kocke narezan krompir. Zalijemo s toliko juhe, da so vse sestavine prekrite. Kuhamo še 15 minut, po potrebi dosolimo, popramo, še malo zalijemo z juho in na koncu dodamo žlico kisa in sesekljan peteršilj.
Ponudimo kot samostojno jed, okus izboljšamo z žlico kisle smetane.
Gobova omaka z jurčki
- 1/2 kg na lističe narezanih jurčkov ( lahko uporabimo tudi posušene)
- 1 žlica masla
- 1 sesekljana čebula
- 1 dl belega vina
- 1/2 dl suhega šerija
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol in poper
V ponvi segrejemo maslo, še preden se popolnoma raztopi, dodamo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo narezane gobe. Na šibkem ognju jih pražimo tako dolgo, da se tekočina pokuha, nato dodamo toliko belega vina in suhega šerija, da so gobe prekrite.
Kuhamo toliko časa, da se tekočina ponovno pokuha, dodamo kislo smetano, sol, poper in sesekljan peteršilj. Dobro premešamo, še enkrat prevremo in nato odstavimo z ognja.
Gobovo omako postrežemo z pečenim mesom, zrezki, z rižem, testeninami ali krompirjem.
Viri: Gobe:
- Kuharska knjiga; Ada Cerkovnik
- Kuhajmo po domače, Kristina Merc Matjašič