Fižolova juha s krompirjem je odlična enolončnica, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed. Danes bomo okusno fižolovo juho obogatili s prekajenim mesom. Fižolova juha s prekajenim mesom je že sama po sebi bogata jed, vendar jo lahko s preprostimi dodatki in tehnikami še izboljšate ter obogatite. Za boljši okus lahko v juho dodamo korenje, narežite ga na majhne kolobarje ali kocke. Skuhan bo sladek in mehkejši, kar lepo dopolni okus prekajenega mesa. Namesto prekajenega mesa, lahko v juho dodamo skuhano klobaso.
Sveži paradižnik ali paradižnikova mezga dasta blago kislost in poudarita bogat okus juhe. Uporabite svež narezan paradižnik ali pa konzerviranega, ki ga dodate med kuhanjem. Kombiniranje različnih vrst fižola lahko popestri juho. Na primer, rdeči fižol ima nekoliko bolj sladek in oreščkast okus, medtem ko je beli fižol bolj kremast. Mešanica različnih vrst bo dodala raznolikost tako v okusu kot v teksturi.
Fižolova juha s krompirjem
Fižolovo juho lahko pripravimo s fižolom iz konzerve, če pa uporabimo fižol v zrnju, ga moramo prej namočiti. Fižol namočimo čez noč in tako ga bomo zmehčali in skrajšali čas kuhanja. Zakaj moramo fižol pred kuhanjem namakati? Fižol je suho stročje, ki ga je pred kuhanjem potrebno namočiti iz več razlogov. Namakanje pomaga izboljšati teksturo, okus, prebavljivost in skrajša čas kuhanja. Suh fižol potrebuje precej dolgo časa, da se popolnoma skuha. Če ga pred tem namočimo, absorbira vodo, kar zmehča lupino in omogoči hitrejšo termično obdelavo.
Brez namakanja se čas kuhanja fižola lahko podvoji ali celo potroji, kar ni energetsko učinkovito. Fižol vsebuje oligosaharide, specifične sladkorje, ki jih naše telo težko prebavi, kar lahko povzroči napenjanje in prebavne težave. Namakanje pomaga odstraniti nekaj teh sladkorjev, saj se raztopijo v vodi, ki jo nato odlijemo. To bistveno zmanjša neprijetne prebavne učinke.
Sestavine za fižolovo juho s krompirjem in prekajenim mesom
- 2, 5 dl suhega fižola
- 15 dag prekajenega mesa
- 10 dag čebule
- 1 žlica svinjske masti
- 2 krompirja
- 1 lovorov list
- majaron, mleta kumina
- sol in poper
- 2 žlici paradižnikove mezge
- svež peteršilj
Recept za fižolovo juho s krompirjem po korakih
- Fižol prejšnji dan namočimo v mrzlo vodo, namakati ga moramo najmanj 8 ur. Naslednji dan fižol odcedimo in ga pristavimo skupaj s prekajenim mesom.
- Ko fižol s prekajenim mesom zavre, solimo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo. Fižol moramo kuhati najmanj eno uro, odvisno od sorte in velikosti fižola.
- Medtem ko se fižol s prekajenim mesom kuha, olupimo in operemo krompir. Narežemo ga na večje kose in posebej pristavimo z mrzlo vodo.
- Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in vodo od kuhanja prihranimo.
- Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo popražimo na vroči svinjski masti. Odcejen krompir pretlačimo in zabelimo s popraženo čebulo.
- Zabeljenemu krompirju dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vročo krompirjevko. Vse skupaj razmešamo in zlijemo k fižolu, ki ga kuhamo skupaj s prekajenim mesom.
- Prekajeno meso vzamemo iz juhe, ga narežemo na majhne koščke in stresemo nazaj v juho.
- Juho začinimo z majaronom in mleti kumino, po okusu solimo in popramo. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Fižolovo juho s krompirjem postrežemo kot samostojno jed, zraven ponudimo kos sveže pečenega kruha. Če želimo bolj gosto juho, dodamo več pretlačenega krompirja, za bolj redko juho pa prilijemo več krompirjevke.