Vegetarijanska božična večerja! Čeprav se zdi mnogim med nami nepredstavljivo, da si pri Božični večerji ne bi privoščili hrustljavo pečenega purana ali okusne domače pečenke, je med nami vse več ljudi, ki se prehranjujejo po načelih vegetarijanstva.
Če smo sami vegetarijanci, potem verjetno ne bo težava pripraviti popolnoma vegetarijansko večerjo. Če pa nismo vegetarijanec in nismo vajeni priprave vegetarijanske hrane, potem bomo potrebovali kakšen dober recept in nekaj navodil.
Kazalo
Vegetarijanska božična večerja
V prazničnem večeru, ko se zberemo pri Božični večerji, domačim in morebitnim gostom, najprej postrežemo hladne ali tople predjedi.
Pri nas običajno kot predjed ponudimo tatarski biftek ali obložene kruhke, za vegetarijance pa bomo pripravili druge božične dobrote.
100 TOP receptov za vegetarijanske božične jedi
Odlična praznična vegetarijanska predjed – namaz iz pečenih jajčevcev in belega fižola
Recept za okusen vegetarijanski namaz iz pečenih jajčevcev in belega fižola:
- 1 jajčevec, narezan na kocke
- 1/4 skodelice olivnega olja
- 1 pločevinka belega fižola
- 2 stroka česna
- 1/2 skodelice sveže sesekljanega peteršilja
- 8 listov mete
- sok dveh limon
- 1 žlička mlete kumine
- 1/2 žličke soli
- 1/4 žličke popra
Pečico ogrejemo na 220 stopinj C. Jajčevce narežemo na kocke in jih položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Narezane jajčevce pokapljamo z olivnim oljem, pekač postavimo v pečico in jajčevce pečemo 25 minut. Pečene jajčevce ohladimo.
Ohlajene jajčevce stresemo v posodo kuhinjskega robota, dodamo odcejen bel fižol, strt česen, sesekljan peteršilj, metine liste, mleto kumino, sol, poper in limonin sok.
Vse sestavine zmiksamo v gladek namaz, ki ga za nekaj časa postavimo v hladilnik. Namaz postrežemo na okrasnem krožniku z božičnim motivom in ga okrasimo z lističi mete. Okoli namaza razporedimo poljubno sadje in zelenjavo v živahnih barvah. Namaz postrežemo kot božično predjed z popečenim kruhom.
Kremna vegetarijanska božična juha s kostanjem in cvetačo
Recept za vegetarijansko božično juho:
- 1/2 žlice olivnega olja
- 1 drobno sesekljana čebula
- 1 cvetača, razdeljena na cvetke
- skodelica mleka
- 850 ml čiste zelenjavne juhe
- 150 ml kisle smetane
- 200 g drobno sesekljanega kuhanega kostanja
- 25 g naribanega parmezana
- sol in poper
V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo drobno sesekljano čebulo. Na zmernem ognju pražimo 8 minut, da se čebula zmehča. Prilijemo mleko, čisto zelenjavno juho in cvetačo. Premešamo in kuhamo 12 minut, da se cvetača zmehča.
Ko je cvetača mehka, dodamo kislo smetano in začinimo. Premešamo, zavremo in odstavimo z ognja. V jed dodamo drobno sesekljan kuhan kostanj in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom v gladko kremno juho.
Preden juho postrežemo, jo pokapljamo z nekaj kapljicami olivnega olja in potresemo z naribanim parmezanom. Odlična vegetarijanska božična večerja!
Polnjene artičoke
Polnjene vegetarijanske artičoke so prava kulinarična poslastica. Tokrat bomo praznične artičoke nadevali z drobno narezanimi inčuni, ki jih bomo dobro začinili.
Recept za vegetarijanske polnjene artičoke:
- 2 žlički soli
- 1 limona
- naribana limonina lupinica
- 6 artičok
- 6 žličk olivnega olja
- 4 strti stroki česna
- 2 fileja inčunov v olivnem olju, drobno sesekljani
- 1/4 žličke mlete rdeče paprike
- 1 žlička italijanskih začimb
- 1 žlica naribanega parmezana
- 1 žlica krušnih drobtin
- 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja
- 1 žlica stopljenega masla
V večji lonec nalijemo 4 litre vode, dodamo sok limone in prerezano, olupljeno limono. Artičokam odrežemo vrh in trde zunanje liste, tako da artičoka stoji pokonci. Tako pripravimo vse artičoke in jih položimo v vodo z limoninim sokom. Artičoke kuhamo na nizkem ognju približno pol ure.
Ko so artičoke kuhane, jih odcedimo in ohladimo, limono zavržemo. Pečico segrejemo na 190 stopinj C, v večji ponvi pa segrejemo olivno olje. Dodamo strt česen, drobno sesekljane inčune, poper, sol in naribano limonino lupinico. Premešamo in pražimo 3 minut, da česen zadiši. Vmešamo drobtine, premešamo in počakamo, da se mešanica ohladi.
Medtem ko se nadev hladi, artičokam odgrnemo zunanje liste, pazimo, da jih ne odtrgamo. Dobimo nekakšne rožice iz artičoke, ki jih sproti zlagamo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Tako pripravljene artičoke napolnimo z nadevom, ki ga naložimo med vse razprte liste. Pekač z napolnjenimi artičokami postavimo v pečico ogreto na 190 stopinj C, pečemo približno 20 minut.
Ko so nadevane artičoke pečene, jih ohladimo in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. Postrežemo jih s stopljenim maslom za pomakanje.
Veganski linški piškoti
Seveda na božični večerji ne gre brez sladice. Pripravimo lahko različne veganske sladice, mogoče bodo vegetarijanci veseli orehove potice z drožmi, ki je precej lažje prebavljiva, kot navadna orehova potica. Pripravili bomo tudi veganske linške piškote.
Recept za veganske linške piškote:
- 250 g moke
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 žlička izvlečka vanilije
- limonina lupinica
- 1/2 žličke soli
- 170 g veganskega masla
- 30 ml ovsenega mleka
- 165 g malinove marmelade
V večji posodi zmešamo moko, sladkor v prahu, vaniljev ekstrakt, sol in limonino lupinico. Premešamo in dodamo vegansko maslo in ovseno mleko. S kuhinjskim robotom zamesimo gladko testo.
Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik. Po eni uri, ko je testo hladno, nadaljujemo s pripravo piškotov.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C. Na rahlo pomokani površini testo razvaljamo približno na 1/2 cm debelo. Z modelčkom izrežemo linške piškote, v obliki krogov ali rožic. Polovici piškotov v sredini izrežemo krogec. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Piškote pečemo pri 180 stopinjah C od 8 do 10 minut. Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo in na spodnje dele položimo žličko marmelade. Čez položimo zgornji del piškotov, ki smo jih izrezali krogce. Preden veganske linške piškote postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.