Pust 2024 naj bo vesel, razigran in da bi dobili veliko krofov!
Pustni torek je bil v letu 2019 na 5. marec, leta 2020 25. februarja, leta 2021 16.februarja, leta 2022 je pustni torek 1.marca in leta 2023 21.februarja. V letu 2024 bo pustni torek 13 marca. Pustni čas je premakljiv, pustna sobota in pustni torek, sta tako vedno na drugi datum.
Pustna nedelja je vedno sedem tednov pred Veliko nočjo. Maškare praznujejo pustno nedeljo in pustni torek. Ime pust po vsej verjetnosti izhaja iz besede mesopust, saj ko na pustni torek pokopljemo pusta, sledi štiridesetdnevni post. Zato je teden v času pusta namenjen razvajanju!
Kazalo
V pustni pojedini ne sme manjkati mastnih krofov, flancatov, krvavic, pečenic, zelja in repe. Pripravili smo vam najboljše recepte za pustne krofe in še za mnoge druge jedi, ki ne smejo manjkati na naših mizah v času, ko odganjamo zimo.
Kljub temu, da je pust čas rajanja in pustnih pojedin, vseeno vmes pojejmo kakšen zelenjavni obrok, da ne bomo prehitro pridobili kakšen odvečen kilogram.
Pusta si ne moremo predstavljati brez pustnih krofov in prav je tako. Žal imamo vse manj časa, da bi pogosteje sami pekli sladice, a za pustne krofe se bomo pa potrudili. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj receptov za najboljše pustne krofe, ki ne smejo manjkati v naši praznični kuhinji!
Za peko pustnih krofov ali krapov, kakor jih tudi imenujemo, si vedno pripravimo najboljšo moko. V zadnjem času so vse bolj v uporabi moke, ki so bolj zdrave in nam ne povzročajo prebavnih težav. Kakšno moko bomo uporabili za peko krofov, je stvar vsakega posameznika.
Tukaj bomo v receptih uporabljali gladko, belo moko, ki jo lahko zamenjamo za pirino, mandljevo ali kakšno drugo. Ko se lotimo peke krofov, moramo to početi v toplem prostoru, kjer ni prepiha, saj nam testo drugače ne bo vzhajalo. Če želimo resnično lahke krofe, potem pripravimo nekoliko mehkejše testo, kakor ga običajno pri receptih s kvašenim testom.
Za rahle pustne krofe, potrebujemo naslednje sestavine:
Moko presejemo in vanjo naredimo jamico, kamor damo vzhajan kvas. Kvas pomešamo z malo moke in pustimo, da še malo vzhaja. Medtem dobro premešamo kislo smetano, mleko, sladkor, rumenjake, rum, sol, muškatni cvet in limonino lupino. Ko se sestavine spenijo, dodamo stopljeno maslo in vse skupaj dodamo k moki in kvasu. Zamesimo rahlo testo, ga pokrijemo in ga damo vzhajati v topel, a ne prevroč prostor.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga razvaljamo in izrežemo okrogle krofe. Na sredo testa damo žlico borovničeve, breskove ali kakšne druge marmelade, ter čez položimo drugi krof. Ob robu ju stisnemo in z manjšim modelčkom izrežemo krofe. Položimo jih na pomokan prtič, dovolj narazen, da se ne bodo dotikali, ko bodo vzhajali.
Krofe pokrijemo in jih zopet damo v topel prostor, da še nekaj časa vzhajajo. Med vzhajanjem krofe enkrat obrnemo. Medtem zagrejemo olje v večji ponvi, če želimo lahko sončnično olje zamenjamo za svinjsko mast ali mandljevo olje.
Ko se olje že močno ogreje, ga odstavimo z vročine in počakamo, da se malo ohladi. Nato v olje polagamo krofe in sicer tako, da je zgornja stran v vročem olju.
Krofi v ponvi ne smejo biti preveč na tesno, saj se ne bodo lepo spekli. Ko damo krofe v vroče olje, ponev pokrijemo in jo narahlo tresemo, da krofi narastejo.
Ko postanejo krofi na spodnji strani bledo rumeni, jih obrnemo in ponve ne pokrijemo več. Ko so krofi rumeno ocvrti tudi na drugi strani, jih poberemo s penovko iz olja in pustimo, da se odcedijo. Krofe posujemo z vaniljevim sladkorjem ali sladkorjem v prahu in ponudimo še tople.
Za 16 krofov potrebujemo naslednje sestavine:
Moko presejemo v veliko skledo, dodamo maslo in toliko časa gnetemo s prsti, da dobimo zmes, ki spominja na krušne drobtine. Nato primešamo sol in kvas, v moko pa naredimo jamico in vanjo zlijemo vodo, mleko in med. Z leseno kuhalnico zamesimo mehko testo, vendar pazimo, da ni lepljivo. Testo gnetemo toliko časa, da postane prožno in gladko, nakar ga oblikujemo v kepo, ki jo položimo v skledo, ki smo jo namazali s sončničnim oljem. Testo pokrijemo in postavimo na toplo, da prične vzhajati.
Testo mora vzhajati od ene ure do ure in pol, toliko časa, da naraste na dvojno velikost. Ko je testo dovolj vzhajano, ga zvrnemo na pomokano desko in ga še nekaj časa gnetemo. Po treh do štirih minutah, postane testo gladko in prožno. Pripravimo dva pekača, ki ju namažemo z oljem.
Testo razdelimo na 16 enako velikih kosov, ki jih oblikujemo v krogle in zložimo na dva pekača. Krogle testa se ne smejo dotikati, saj bodo še vzhajale. Z dlanjo krogle testa sploščimo, da merijo v premeru okoli 7 cm. Po želji lahko v krofe nabrizgamo tudi marmelado, saj jih bodo tako maškare bolj vesele.
Krofe pokrijemo in jih spet postavimo na toplo, da počasi vzhajajo. Vzhajajo naj 30 minut, toliko, da narastejo na dvojno velikost. narahlo jih poprašimo z moko in jih v ogreti pečici pri 200 stopinjah C, pečemo največ 20 minut. Krofi so pečeni, ko lepo narastejo in dobijo lepo, zlato barvo. Če so pečeni, preverimo tako, da jih potrkamo po spodnji strani. Če votlo zadonijo, potem so že dovolj pečeni. Krofe poberemo s pekačev, jih potresemo s sladkorjem v prahu in še tople postrežemo.
V pustnem času lahko pripravimo tudi maslene krape, ki jih posujemo s kumino, mletimi orehi ali s kakšnimi drugimi semeni. Potrebujemo naslednje sestavine:
Masleno testo zvaljamo in s krapovim obodcem izrežemo kroge. Kroge iz testa namažemo z razžvrkljanim jajcem in jih polovico posujemo z različnimi semeni, drugo polovico pa potresemo z nasekljanimi orehi.
Posute krogce iz maslenega testa položimo na ogret in suh pekač. Krape pečemo najprej pri 240 stopinjah C, ko pa malo porumenijo, temperaturo znižamo na 160 stopinj C.
Flancati so tradicionalna jed, ki jo na mize postavimo običajno v pustnem času. Seveda lahko te dobrote pripravimo tudi skozi celo leto. Poznamo kvašene flancate in krhke flancate. V krhke flancate nekatere gospodinje dajejo tudi vino, pravijo tako da so tako še bolj krhki. Poznamo pa tudi recept za krhke flancate, kjer dodamo v testo kislo smetano. Pust resnično ne sme miniti brez flancatov!
Za krhke fancate bomo tokrat uporabili nekaj žlic belega vina, saj izkušene gospodinje pravijo, da so tako flancati še bolj krhki:
Napravimo testo kot za rezance, kadar jih delamo ročno, samo malo bolj mehko. V moki naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, sol in vino. Testo močno pregnetemo in ga pokritega damo počivati za pol ure.
Testo nato razvaljamo za nožev rob debelo in vanj zarežemo s koleščkom in ga prepletemo. Flancate ocvremo, preden jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.
Pustno rajanje s sabo prinaša tudi obilico močnih jedi, ki lahko obremenijo našo prebavo. Krofi, flancati, pečenice, krvavice in še ostale dobrote, nam lahko pokvarijo dobro razpoloženje.
Za boljšo prebavo, moramo pripraviti hrano, ki bo nekoliko omilila posledice pustne pojedine! Najbolj primerne so jedi na žlico, ki so pripravljene s kislim zeljem, kislo repo in krompirjem.
Za pripravo jote, potrebujemo naslednje sestavine:
Fižol prej namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Solimo ga proti koncu kuhanja, da ne postane trd. Prav tako posebej skuhamo na kose narezan krompir in kislo zelje. Na kocke narezano slanino, ocvremo skupaj s čebulo in stresemo v kislo zelje.
Dodamo kuhan, že napol razpadel krompir in odcejen fižol. Vse sestavine solimo že med kuhanjem, zato jote verjetno ne bo potrebno dodatno začiniti. Dobro premešano in postrežemo.
Peka krofov:
Uporabljeno besedilo: pust 2022, pustni krofi, flancati, jota, pust
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.