Kako spečemo dobro potico? Orehova potica je slovenska kulinarična posebnost, običajno jo pečemo za božične praznike. Seveda je dobra potica na praznični mizi tudi za Veliko noč.
Kaj je skrivnost resnično dobre potice? Gospodinje, ki imajo veliko izkušenj s peko potice, bodo povedale, da potrebujemo dober osnovni recept za pripravo testa in za nadev.
Poleg orehovega nadeva za potico, lahko pripravimo tudi druge nadeve. Poleg orehove potice je najbolj priljubljena makova potica, kokosova potica, čokoladna potica, lešnikova potica in pehtranova potica. V nadev lahko dodamo tudi rozine, ko pa že resnično obvladamo peko potice, pa se lahko poigramo tudi z bolj posebnimi nadevi.
Potica je med nami že dolgo, prve omembe te čudovite sladice segajo v 16. stoletje. Potico, ki jo spečemo v potičniku, se na našem ozemlju omenja prvič omenja pred 200 leti. Pri receptu za potico pogosto najdemo tudi opozorilo, da jo moramo pripravljati v toplem prostoru.
To je seveda res, vendar ne smemo pretiravati, saj so bile včasih stanovanjske razmere precej drugačne kot danes. Nekoč so gospodinje potico pekle v prepišnih in slabo ogrevanih prostorih, prav tako niso imele na voljo kakovostnega svežega kvasa, kot ga imamo danes.
Kazalo
Najbolj poznana in priljubljena je seveda orehova potica, ki ne sme manjkati na praznični mizi za Veliko noč in Božič. Za orehovo potico poznamo mnogo receptov, mnogi se že dolgo prenašajo med rodovi. Iz sestavin pri današnjem receptu bomo dobili veliko potico. Če smo začetnik pri peki, potem se prvič lotimo recepta, kjer so navedene manjše količine.
Recept za testo za orehovo potico:
Recept za orehov nadev:
Najprej pripravimo kvasec, v malo mlačnega mleka raztopimo kvas in malo sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico. Žličko soli damo v moko ob strani in jo prekrijemo. Posebej spenimo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, dve žlici ruma in naribano limonino lupinico. Prilijemo 3 dl toplega mleka in premešamo. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko in z roko premešamo.
Nato dodamo vzhajan kvas in še malo toplega mleka, da dobimo bolj mehko testo. Na koncu prilijemo raztopljeno maslo, ne sme biti vroče. Testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Ko je testo dovolj pregneteno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.
Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo in malo potolčemo. Testo enakomerno razvaljamo za nožev rob debelo. Testa ne razvlečemo, pač pa ga valjamo s težo valjarja. Na razvaljano testo enakomerno namažemo nadev in tesno zvijemo. Testo preložimo v namaščen model in takoj večkrat prebodemo. Potico poravnamo in damo vzhajat še za 1 uro in 25 minut.
Ko je potica vzhajana, jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo, da ne zamažemo luknjic. Pečico ogrejemo na 185 stopinj C in vanjo položimo model. Ko potica naraste in lepo zarumeni, temperaturo malo znižamo.
Potico pečemo približno 1 uro in četrt, čas peke je odvisen od debeline in teže namaza. Ko je potica pečena, jo takoj namažemo z oljem in jo čez pet minut obrnemo na desko, pokrijemo s prtom in pustimi, da se počasi ohladi.
Mlete orehe, sladkor, drobtine, nožev vrh mlete prave kave in ščepec cimeta dobro premešamo. Maso prelijemo z zelo toplo sladko smetano, vmešamo dve jajci in trd sneg iz beljakov. Nadev namažemo na razvaljano testo in po želji potresemo z rozinami, ki smo jih prej namočili v rumu.
Poleg orehove potice, je izredno priljubljena tudi makova potica.
Recept za testo za makovo potico:
Recept za nadev za makovo potico:
Najprej pripravimo kvasec, v malo mlačnega mleka raztopimo kvas in malo sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico. Žličko soli damo v moko ob strani in jo prekrijemo.
Posebej spenimo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, dve žlici ruma in naribano limonino lupinico. Prilijemo 3 dl toplega mleka in premešamo. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko in z roko premešamo.
Nato dodamo vzhajan kvas in še malo toplega mleka, da dobimo bolj mehko testo. Na koncu prilijemo raztopljeno maslo, ne sme biti vroče. Testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Ko je testo dovolj pregneteno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.
Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo in malo potolčemo. Testo enakomerno razvaljamo za nožev rob debelo. Testa ne razvlečemo, pač pa ga valjamo s težo valjarja.
Na razvaljano testo enakomerno namažemo nadev in tesno zvijemo. Testo preložimo v namaščen model in takoj večkrat prebodemo. Potico poravnamo in damo vzhajat še za 1 uro in 25 minut.
Ko je potica vzhajana, jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo, da ne zamažemo luknjic. Pečico ogrejemo na 185 stopinj C in vanjo položimo model. Ko potica naraste in lepo zarumeni, temperaturo malo znižamo.
Potico pečemo približno 1 uro in četrt, čas peke je odvisen od debeline in teže namaza. Ko je potica pečena, jo takoj namažemo z oljem in jo čez pet minut obrnemo na desko, pokrijemo s prtom in pustimi, da se počasi ohladi.
V mleku zavremo raztopljeno margarino in sladkor, na koncu vkuhamo še mleti mak. Mak v mleku kuhamo približno 15 minut in ga nato odstavimo z ognja. Počakamo, da se mešanica malo ohladi in vmešamo naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.
Dodamo še marmelado, dva rumenjaka in drobtine skupaj s snegom iz beljakov. Rahlo premešamo in namažemo na razvaljano testo. Če želimo, nadev še potresemo z rozinami namočenimi v rumu.
Kokosova potica je priljubljena med posamezniki, ki se želijo bolj zdravo prehranjevati. Pogosto kokosovo potico pripravljajo z manj sladkorja in z bolj zdravimi sestavinami. Danes bomo pripravili potico s kokosovim nadevom po starem preverjenem receptu.
Recept za testo za kokosovo potico:
Recept za kokosov nadev:
Najprej pripravimo kvasec, v malo mlačnega mleka raztopimo kvas in malo sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V večjo posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico. Žličko soli damo v moko ob strani in jo prekrijemo.
Posebej spenimo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor, dve žlici ruma in naribano limonino lupinico. Prilijemo 3 dl toplega mleka in premešamo. Mešanico zlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moko in z roko premešamo.
Nato dodamo vzhajan kvas in še malo toplega mleka, da dobimo bolj mehko testo. Na koncu prilijemo raztopljeno maslo, ne sme biti vroče. Testo dobro pregnetemo, da se loči od sklede. Ko je testo dovolj pregneteno, ga pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro in 1/2.
Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo in malo potolčemo. Testo enakomerno razvaljamo za nožev rob debelo. Testa ne razvlečemo, pač pa ga valjamo s težo valjarja.
Na razvaljano testo enakomerno namažemo nadev in tesno zvijemo. Testo preložimo v namaščen model in takoj večkrat prebodemo. Potico poravnamo in damo vzhajat še za 1 uro in 25 minut.
Ko je potica vzhajana, jo namažemo z razžvrkljanim jajcem, pazimo, da ne zamažemo luknjic. Pečico ogrejemo na 185 stopinj C in vanjo položimo model. Ko potica naraste in lepo zarumeni, temperaturo malo znižamo. Kako spečemo dobro potico?
Potico pečemo približno 1 uro in četrt, čas peke je odvisen od debeline in teže namaza. Ko je potica pečena, jo takoj namažemo z oljem in jo čez pet minut obrnemo na desko, pokrijemo s prtom in pustimi, da se počasi ohladi.
Najprej v posebni posodi zavremo sladkor smetano, dodamo krušne drobtine in vse skupaj kuhamo 2 minuti. V drugi ponvi popražimo kokosovo moko s sladkorjem v prahu in ko zadiši, stresemo v kuhane drobtine.
Dodamo rumenjake, vaniljev sladkor, pomarančni sok in sneg iz beljakov z kristalnim sladkorjem. Če je nadev pregost, dodamo malo mleka. Vse skupaj premešamo in namažemo na razvaljano testo.
Kako spečemo dobro potico? Nasveti slovenskih strokovnjakov za peko potice: okusno.je
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.