Dušena govedina z zelenjavo

Dušena govedina z zelenjavo je okusna enolončnica, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Skrivnost enolončnice je dolgo in počasno dušenje mesa in zelenjave.

Poleg zelenjave, ki jo priporočamo v receptu, lahko v jed dodamo tudi drugo poljubno zelenjavo. Goveje meso je v jedeh na žlico pogosto uporabljeno, saj se odlično ujame z zelenjavo in krompirjem. Dušeno govedino z zelenjavo postrežemo za kosilo, zraven ponudimo kos svežega kruha.

Dušena govedina z zelenjavo

Dušena govedina z zelenjavo

  • 700 g govedine
  • 3 krompirji
  • 2 korenčka
  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 1/2 kozarca belega vina
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 lovorov list
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1/2 l jušne osnove ali vode
  • sol in poper
  • 2 žlici moke

Krompir olupimo, operemo in narežemo na 2 cm velike kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, zeleno očistimo in narežemo. Čebulo olupimo in grobo narežemo.

Govedino narežemo na večje kocke, podobno kot za goveji golaž in jih povaljamo v moki. V večji ponvi segrejemo olivno olje ali svinjsko mast in govedino popečemo z vseh strani. Meso pražimo približno 6 minut, da postane zlato rjave barve.

Dodamo rožmarin, lovorov list, sol in poper. Prilijemo pol kozarca belega vina in dve skodelici vode ali jušne osnove. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo 20 minut.

Ko je meso na pol podušeno, dodamo vso narezano zelenjavo, paradižnik iz pločevinke in prilijemo dve skodelici jušne osnove. Premešamo in počasi dušimo še eno uro. Vmes jed večkrat premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Ko je enolončnica kuhana, jo še najmanj pol ure pustimo počivati, da se okusi povežejo med seboj.

Ali lahko dušeno govedino z zelenjavo pripravimo tudi v pečici?

Dušeno govedino po tem receptu lahko pripravimo tudi v pečici. Jedi, ki jih pokrite počasi dušimo v pečici, so običajno še boljšega okusa.

Če želimo enolončnico pripraviti v pečici, isto govedino najprej 20 minut dušimo. Nato dodamo narezano zelenjavo, začimbe, prilijemo vino in jušno osnovo.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in meso z zelenjavo preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom. Posodo postavimo v pečico, jo pokrijemo in jed počasi dušimo najmanj eno uro. Vmes jed vsaj enkrat premešamo in po potrebi prilijemo vodo ali juho.

Zelenjavo očistimo in narežemo na približno 2 cm velike kocke.
Karmen

Recent Posts

Recepti za poletne mineštre – recepti in nasveti

Recepti za poletne mineštre! Kako skuhamo najboljšo mineštro? V nadaljevanju prispevka si lahko ogledate najboljše…

1 dan ago

Ali je silikonski pašček za uro dobra izbira, za pametno uro?

Pametne ure so postale nepogrešljiv del vsakdanjika mnogih posameznikov, saj združujejo funkcionalnost in stil, omogočajo…

1 teden ago

Panna cotta z jagodami

Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren…

3 tedni ago

Merilec krvnega tlaka: Zanesljivo orodje za nadzor zdravja vašega srca

Merilec krvnega tlaka je ključen pripomoček za spremljanje zdravja srca in ožilja. Z njegovo pomočjo…

1 mesec ago

Najboljši vampi po tržaško

Najboljši vampi po tržaško! Vampi po tržaško predstavljajo kulinarični biser, ki izvira iz bogate tradicije…

1 mesec ago

Regrat – najboljši recepti z regratom

Regrat - čudovito zelišče in kulinarična poslastica! Na pomlad ko začnejo poganjati prve pomladne cvetlice,…

1 mesec ago

This website uses cookies.