Domače jušne zakuhe vkuhamo v govejo juho, kokošjo juho, v različne obare in druge jedi na žlico. Recepti za pripravo jušnih zakuh najpogosteje vsebujejo jajca in moko. V današnjem receptu sem zbrala nekaj receptov iz starih kuharskih knjig.
Nekatere zakuhe dobro poznamo, kot so na primer jajčni rezanci ali zdrobovi žličniki, spet druge pa nam niso tako dobro poznane. Ste že slišali za kocke royal, nabrekle cmočke ali zdrobov grah? To so malo drugačne, a vseeno okusne jušne zakuhe.
Kazalo
Katero jušno zakuho imate najraje v domači goveji juhi? Pri nas se najbolj razveselijo zdrobovih žličnikov ali domačih jušnih rezancev.
Poleg teh receptov, sem za danes pripravila še nekaj manj poznanih, ki pa so ravno tako zanimivi. Ste že slišali za žličnike z ocvirki ali krompirjeve žličnike?
Najpogosteje v juho zakuhamo jajčne rezance, najboljši so seveda tisti, ki jih pripravimo sami.
Moko stresemo na delovno površino, v sredini naredimo jamico in dodamo jajce. Najprej testo zamesimo z lesenim nožem, nato testo dobro pregnetemo še z rokami. Zgneteno testo razvaljamo na pomokani deski na približno 2 mm debelo testeno krpo, pustimo da se malo osuši in jo nato razrežemo v 4 četrtine.
Te četrtine testa naložimo pravilno drugo vrh druge, zvijemo v svitek in z ostrim nožem zelo tanko narežemo jušne rezance. Narezane narahljamo in jih osušimo do konca. Rezance zakuhamo v vrelo govejo ali kurjo juho in pustimo vreti nekaj minut da nabreknejo.
Zdrobove žličnike lahko pripravimo po različnih receptih, meni najbolj uspejo po tem receptu.
V posodi penasto umešamo olje, mleko in dva rumenjaka. Iz beljakov posebej stepemo trd sneg in ga z zdrobom vred dodamo k pripravljenim rumenjakom.
Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo čisto govejo ali kurjo juho, ali pa jih posebej zakuhamo v vrelo vodo. Pazimo da juho ali vodo zavremo v dovolj prostorni posodi, saj bodo žličnik med kuhanjem narasli. Žličnike kuhamo pokrite približno 20 minut na šibkem ognju.
Jajčni cmočki so preprosta jušna zakuha, okusna in hitro pripravljena.
V posodi umešamo maslo in počasi dodajamo moko, sol in muškatni orešček, nazadnje med stalnim mešanjem še jajca eno za drugim. Mešanico nekaj časa močno mešamo, da se pričnejo po vrhu delati mehurčki.
V večjem loncu zavremo slano vodo in vanjo z dvema žličkama polagamo cmočke. Ko jajčni cmočki priplavajo na vrh, jih kuhamo še 5 minut. Ko so cmočki kuhani, jih poberemo iz vode in odložimo na cedilo.
Dobro odcejene vložimo v vročo govejo ali kurjo juho.
Krompirjeve žličnike običajno postrežemo zraven kurje ali telečje obare, lahko pa jih zakuhamo tudi v čisto juho.
Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke in skuhamo. Kuhan krompir pretlačimo in ohladimo. Maslo umešamo z jajcem, dodamo ohlajen krompir, primešamo moko in solimo.
Žličnike lahko zakuhamo neposredno v juho ali obaro, lahko pa jih posebej skuhamo v slani vreli vodi, jih odcedimo in šele nato vložimo v jed. Z mokro žličko zajemamo majhne žličnike, jih oblikujemo in spuščamo v vrelo juho ali slano vodo.
Imate radi mehke in puhaste zdrobove žličnike? Potem morate poskusiti ta recept!
Maslo temeljito umešamo, dodamo jajca in na koncu umešamo še zdrob in sol. Premešamo in pustimo maso nekaj minut počivati.
V večjem loncu zavremo slano vodo, žličnike z žlico polagamo v vrelo vodo in jih kuhamo 15 do 20 minut. Nato jih poberemo iz vode in jih odložimo na cedilo, nato jih poljubno vlagamo v juho.
Ribana kaša je tista jušna zakuha, ki jo naredimo v zadnjem trenutku, če prej nismo imeli časa pripraviti kakšne druge zakuhe.
Moko stresemo v posodo, dodamo jajce, 2 žlički vode in olje. Z vilicami najprej zmešamo jajce z moko, zmes stisnemo in zgnetemo v testo.
Testo na strgalu naribamo na prt in počakamo, da se nekoliko osuši. Kašo nato zakuhamo v juho in pustimo vreti 6 minut.
Maso za vlivance pripravimo tik preden vlivance zakuhamo v juho.
Jajce ubijemo v manjšo posodo, dodamo malo soli in zmešamo z vilicami. Dodamo približno 4 žličke moke in jo gladko razžvrkljamo, da postane zmes gosta, a še vedno tekoča.
Nato maso v loku zlijemo v vrelo čisto juho in razmešamo z vilicami.
Žličniki z ocvirki so manj poznana jušna zakuha. Zakuhamo jih lahko v juho ali obaro.
Ocvirke drobno sesekljamo, jih stresemo v posodo, primešamo mleko, moko in jajce. Vse skupaj dobro stepemo v testo. V večji posodi zavremo slano vodo in žličnike z žlico polagamo v krop.
Žličnike kuhamo 8 minut, ko so kuhani jih s penovko poberemo iz vode, jih preložimo v jušnik in zalijemo s čisto govejo juho. Preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim drobnjakom.
Krpice na juhi bomo pripravili po starem slovenskem tradicionalnem receptu.
Jajca ubijemo v moko in zgnetemo testo. Dobro zgneteno testo razdelimo na dva hlebca, pokrijemo in pustimo počivati pol ure. Nato hlebca tanko razvaljamo in toliko posušimo, da lahko režemo majhne krpice.
Narezane krpice zakuhamo v slan krop, kuhamo 10 minut, odcedimo in vložimo v juho. Lahko jih zakuhamo tudi neposredno v juho, če jo bomo takoj postavili na mizo.
Tudi ajdovi žličniki so manj poznani, a nas bo presenetil njihov odličen okus.
Maslo z rumenjaki penasto umešamo in solimo. Iz beljakov naredimo trd sneg, ajdovo moko presejemo. Nato najprej v mas iz rumenjakov dodamo beljakov sneg in takoj nato presejano ajdovo moko. Rahlo premešamo in takoj z žličko vkuhamo v vrelo juho.
Žličnike lahko vkuhamo tudi v vrelo slano vodo, počasi jih kuhamo 10 minut, nato jih s penovko pobiramo iz vode in odlagamo na cedilo.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.