Raziskali smo skrivnosti in blagodejne učinke pitja čaja

čajnik s skodelico
NAJBOLJŠI ZELIŠČNI ČAJI! POGLEJ!

O zgodovini čaja poznamo veliko legend, najbolj poznana je ta, ki pravi, da je čaj po naključju odkril kitajski cesar Cheng nung. Legenda pravi, da se je na vroč poletni dan, davnega leta 2374 pred našim štetjem, hladil v senci, s skodelico vroče vode v roki. Veter, ki je nenadoma zapihal, mu je v skodelico prinesel nekaj dišečih listov z bližnjega grma.

Ko je skodelico nesel k ustom, ga je presenetil zapeljiv vonj in okus, ki so ga vodi dodali listi z grma. Tako naj bi odkrili čaj in do danes je kultura pitja čaja, prerasla v pravo umetnost. Zdravilne čaje uporabljamo za lajšanje zdravstvenih tegob, tudi za razstrupljanje jeter in za naravno krepitev imunskega sistema. Za pravilno pripravo čaja, potrebujemo čajnik s skodelico, vročo vodo in ravno pravo količino čajnih listov.

Zakaj naj bo čajnik s skodelico vedno pri roki?

Pitje čaja je eno izmed pradavnih skrivnosti. V Azijski kulturi že 4000 let verjamejo, da pitje čaja, posebej zelenega, podaljšuje življenje. Če želimo piti pri izviru mladosti, potem pijmo čaj. Poučimo se o koristih čaja in si kupimo tistega, ki nam najbolj diši. Potrebovali bomo tudi čajnik in skodelice, kar verjetno že imamo doma. Uporabimo lahko tudi skodelice za kavo, ki so del našega jedilnega servisa, ali pa si kupimo pravi čajni servis. 

Posebej učinkovit je azijski zeleni čaj, ki vsebuje več posebnih vrst antioksidantov, ki se borijo proti prostim radikalom. Prosti radikali napadajo celice in s tem pospešujejo staranje. Znanstveniki so odkrili, da se v čajnih listih, skriva cela paleta učinkovin, ki so koristne za naše zdravje. Najpomembnejši so antioksidanti, ki se nahajajo v vseh čajih, zelenih, črnih in zeliščnih! Če redno uživamo vsaj dve skodelici čaja na dan, smo na pravi poti, da se ognemo marsikateri bolezni.

Zakaj bi morali redno piti čaj?

Znanstveniki so odkrili, da imata dve skodelici čaja na dan, isti antioksidativni učinek, kot pet obrokov sadja in zelenjave na dan. Nad to izjavo smo lahko upravičeno navdušeni, posebej če smo strasten ljubitelj čajev.

Čaji vsebujejo antioksidante, ki jih poznamo pod imenom flavonoidi in katehini. Katehini so podrazred flavonoidov in imajo mnoge terapevtske učinke. Poznamo celo shujševalne kure z zelenim čajem. Več o tem si lahko preberete v članku: kako shujšati! Čaji običajno delujejo blago diuretično in odvajajo vodo iz telesa.

A kljub temu, mnogi čaji telo oskrbijo z vodo, kar je zelo pomembno za normalno delovanje našega organizma. Redno pitje čaja, nam izboljša odpornost proti boleznim, za kar poskrbi aminokislina L-teanin, ki jo jetra razčlenijo na molekulo etilamin, ki je učinkuje na bele krvničke.

Če redno pijemo čaj, smo manj nagnjeni k srčnemu infarktu in kapi. Antioksidanti v čaju, preprečujejo poškodbe žil zaradi povišanega holesterola in prostih radikalov. Novejše raziskave zelenega čaja so pokazale, da flavonoidi v čaju, omejujejo strjevanje krvi. Katehini v čaju naj bi ščitili naš DNK pred rakavami spremembami in imajo sposobnost preprečevanja ponovnega tvorjenja rakavih celic.

Katere vrste čaja poznamo?

Črni čaj vsebuje največ kofeina in najmočnejšo aromo. Med predelavo se običajno porazgubi nekaj antioksidanta katehina. Pripravimo ga tako, da čajne liste pet minut namakamo v vreli vodi. Poznamo tudi brezkofeinski čaj, ki mu odstranijo kofein, vendar ohrani vse druge sestavine. Takšne čaj vsebuje tudi nekoliko manj antioksidantov.

Zeleni čaj vsebuje veliko katehinov in vitamin K, ki je pomemben za strjevanje krvi. Slovi tudi po domnevnem premagovanju rakavih in srčno žilnih bolezni. Najbolj priljubljen aromatiziran čaj na Kitajskem, je jasminov čaj. Čaj pripravimo tako, da poparimo cvetove jasmina, ki imajo blag in nežen okus.

Kombuča je črni čaj, fermentiran s sladkorjem, kvasovkami in bakterijami. Ljudje, ki ga redno uživajo, zatrjujejo, da krepi odpornost in delovanje jeter. Beli čaj je narejen iz listov in brstičev, ki jih poparijo in posušijo. Vsebuje manj kofeina kot zeleni čaj, a premore več katehinov.

Zanimivosti o čaju

Z neko raziskavo so dokazali, da dodajanje mleka v čaj, nevtralizira antioksidante v čaju in zavre njegovo sposobnost izboljšanja žilnih funkcij.  Za to je odgovoren kazein v mleku. Za pripravo čaja, je najboljša uporaba čajnika. Čajni listi v razsutem stanju, vsebujejo več koristnih učinkovin, kot čaj v filtrskih vrečkah. Če imajo čajni listi dovolj prostora, izločijo več zdravilnih učinkovin.

Uporabljeno besedilo: čajnik s skodelico, čaj, priprava čaja