Bezeg, Sambucus nigra, pri nas poznamo tudi pod imenom bezgovec, bažovina, boz ali zobovec. V naših krajih uspeva črni bezeg, ki raste v obliki velikega grma, običajno zraste v pravo drevo in doseže višino tudi do osem metrov. Veje starejšega grma so votle, v mladih vejah pa najdemo stržen.
Cvetovi bezga so cenjeno zelišče, ki povzročajo potenje in spodbujajo izločanje seča in odvečne vode v telesu. S tem se hkrati tudi razstruplja celo telo, posebej jetra.
Kazalo
Skorja na starejših grmih ima temno pepelnato barvo, medtem ko so mlade veje zelenkasto sive. Mlade veje so vzdolžno žlebičaste in imajo izrazite bele ali rumenkaste pore.
Listi bezga so razdeljeni na pet do sedem lističev in imajo oster rob. Cvetovi so smetanovo bele barve in so združeni v velika, kobulu podobna socvetja. Bezeg cveti od maja do julija, temno modre jagode pa pogosto dozorijo šele konec oktobra.
Naši predniki so bezeg cenili kot izredno zdravilno zelišče! Iz korenin in lubja so pripravljali močno odvajalo, iz listov pa zdravilno zeleno mazilo, ki so ga uporabljali za zdravljenje zvinov in podplut.
V današnjem času se je ohranila uporaba bezgovih cvetov, iz katerih pripravljamo osvežilne pijače in čaje, uporabni so tudi za pripravo okusnih jedi. Posebej priljubljen je bezgov sirup in šabesa.
Učinkovine, ki so koristne za naše zdravje, najdemo predvsem v cvetovih in plodovih:
V jagodah bezga najdemo naslednje učinkovine:
Bezgovo cvetje uporabimo za pripravo poparka, s katerim blažimo naslednje zdravstvene težave:
Iz bezgovih jagod pripravimo prevretek, ki nam bo lajšal naslednje zdravstvene težave:
Pri bezgu lahko uporabimo cvetove, liste in plodove. Pripravimo lahko mnogo koristnih pripravkov, kot so bezgov sirup, bezgov čaj, šabesa, bezgova tinktura, bezgovo mazilo in bezgov sirup. Bezeg pa je odličen tudi kot hrana. Najbolj priljubljeni so ocvrti bezgovi cvetovi in marmelada iz bezgovih jagod.
Cvetovi bezga vsebujejo flavonoide, glikozide, eterična olja in čreslovine. nežno beli bezgovi cvetovi so že od nekdaj cenjeno ljudsko zdravilo. Predvsem pospešujejo potenje, izločanje seča in spodbujajo delovanje imunskega sistema. Bezgovi cvetovi povečujejo sposobnost kože za izločanje strupenih snovi, zato jih dodajamo tudi k čajnim mešanicam za zdravljenje revmatičnih bolezni.
Begovi cvetovi pospešujejo potenje, zato so še posebej primerni za lajšanje težav pri prehladu in gripi. Lahko pripravimo čaj iz samih cvetov ali pa jih zmešamo z drugimi zelišči za zdravljenje prehlada.
Dve čajni žlički bezgovega cvetja prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato čaj precedimo in pijemo večkrat na dan po eno skodelico vročega čaja, posebej pomaga pri hudem prehladu.
Eno žličko bezgovih cvetov, prelijemo s skodelico vroče vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Precedimo in po želji dodamo žličko medu.
Čaj pijemo trikrat na dan, po eno skodelico, pri povečani telesni temperaturi in pri prekomernem izločanju sluz in kašlju. V kombinaciji z enako količino rmana, konjske grive, timijana in poprove mete, pijemo čaj pri prehladu.
Bezgovo cvetje pospešuje potenje, izločanje seča in na splošno razstruplja cel organizem. Polega tega naj bi njihovo razstrupljevalno delovanje učinkovalo tudi pri odpravljanju prhljaja.
Nega las in lasišča pri prhljaju mora biti previdna, da ne še bolj poškodujemo lasišča in las. Pripravimo si preliv za splakovanje las po umivanju, ki mora biti precej močnejši kot čaj iz bezgovih cvetov.
Uporabimo 25 gramov cvetov na liter vode. Cvetove prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo učinkovati 10 minut. Nato preliv precedimo in z njim po rednem umivanju las splahnemo lase in lasišče.
Šabesa je okusna in osvežujoča brezalkoholna pijača, ki jo pripravimo iz cvetov bezga. vode, sladkorja in dodatkom limone. Poznamo več receptov za pripravo, izbrala sem najbolj priljubljene in preverjene recepte. Bezgova šabesa se od bezgovega sirupa razlikuje po tem, da lahko sirup spravimo za ozimnico, šabesa pa je obstojna samo nekaj dni.
Kadar naberemo več cvetov bezga, lahko naredimo oboje, šabeso takoj spijemo, sirup pa prihranimo za ozimnico.Za okusno šabeso z dodatkom vinskega kisa, potrebujemo bezgove cvetove, malo vina, sladkor, vodo in limono. Recept lahko priredimo malo po svoje, namesto belega sladkorja lahko uporabimo rjavi sladkor, namesto vinskega kisa pa uporabimo domači jabolčni kis. Dodamo lahko tudi majhno zrno kvasa, ki pa nujno potreben, saj se bo proces vrenja kljub temu takoj začel.
Recept za bezgovo šabeso z vinskim kisom:
Naberemo bezgove cvetove, jih rahlo otresemo, da preženemo morebitne žuželke. Limone operemo in narežemo na kolobarje. V večjo posodo nalijemo hladno vodo, dodamo sladkor in dobro premešamo, da se sladkor stopi. Nato dodamo 15 bezgovih cvetov in rezine limone. Posodo postavimo na sobno temperaturo in cvetove namakamo dva dni, vmes večkrat premešamo.
Po dveh, lahko tudi treh dneh, šabeso precedimo, lahko skozi bombažno krpo. Šabeso prelijemo v čiste steklenice, ki pa jih ne smemo čisto zapreti, saj bo še potekal proces vrenja. Namesto zamaška, steklenico pokrijemo z bombažno krpo. Šabeso lahko pijemo takoj, čeprav pravijo da je boljša, ko se pričnejo delati mehurčki. Napitek hranimo v hladilniku
Poznamo več receptov za bezgov sirup, tukaj vam bomo predstavili dva, ki se največ uporabljata!
Za preprost recept za bezgov sirup potrebujemo naslednje sestavine:
Tir kilograme sladkorja prekuhamo v treh litrih vode in počasi ohladimo. Dodamo 30 bezgovih cvetov in citronko, ter cvetove namakamo 24 ur. Po tem času sirup precedimo, cvetove dobro stisnemo in po želji dodamo še nekaj rezin limone.
Če želimo, lahko namesto citronke uporabimo sok limone, namesto sladkorja pa uporabimo med. Sirup nato prelijemo v temne steklenice in postavimo na hladno mesto. Sirup, narejen po tem receptu, mešamo z vodo in dobimo čudovit, osvežilen napitek.
Ta recept se pripravlja malo drugače, sirup po tem receptu uporabljamo bolj za sladkanje čaja, ali pa ga uživamo po žličkah. V velik steklen kozarec damo najprej plast bezgovih cvetov in nato plast sladkorja.
Tako nadaljujemo, dokler ne napolnimo kozarec do vrha. Zaključimo vedno s plastjo sladkorja. Tudi pri tem receptu, lahko sladkor nadomestimo z medom. Kozarec pokrijemo s tanko tkanino in ga za tri tedne postavimo na sonce. Ko ta čas preteče, sirup precedimo in ga prelijemo v temne steklenice.
Ta sirup pripravljamo iz bezgovih jagod, po resnično enostavnem receptu. Zmešamo 600 ml prevretka iz bezgovih jagod in 450 gramov medu. Sirup uživamo pri prehladu in gripi, po dve žlički, dvakrat na dan.
Za zimsko krepčilo si pripravimo bezgov sirup iz cvetov in jagod bezga. V recept dodamo tudi ingver, ki skupaj z bezgom krepi obrambne mehanizme telesa, da lažje brani pred sezonskimi prehladi in gripo.
Dodamo še janež, ki nežno čisti pljuča in cimet, ki skupaj z ingverjem ogreje telo. Sladkor navlaži dihalne prehode in lajša suhi kašelj, ki je pogosto posledica centralnega ogrevanja.
Za sirup potrebujemo naslednje sestavine:
Vse sestavine razen sladkorja in limoninega soka, damo v ponev. Dodamo lite vode in pokrito kuhamo na šibkem ognju, približno pol ure. Tekočino nato precedimo v merilni vrč in odlijemo 600 ml tekočine in dodamo sladkor. Ostalo nam bo nekaj tekočine, ki jo lahko uporabimo kot čaj.
Tekočino in sladkor damo v ponev in rahlo mešamo na šibkem ognju, toliko časa, da se sladkor raztopi. Dodamo limonin sok in počasi kuhamo še 15 minut.
Na koncu povečamo ogenj in pustimo da vre še nekaj minut in nato ponev odstavimo z ognja. Mešanico prelijemo v sterilizirane, temne steklenice in jih postavimo v hladilnik. Sirup moramo porabiti v enem mesecu.
Eno žličko sirupa vmešamo v skodelico vroče vode in pijemo enkrat ali dvakrat na dan.
Bezgove jagode prekuhamo, še malo prevremo in nato pretlačimo. Pripravimo si isto količino sladkorja, kot je soka in kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Namesto sladkorja, lahko dodamo tudi med.
Tekočino, ki ostane, prelijemo v steklenice in spravimo za zimo. Dober krepčilni čaj pripravimo tako, da v skodelico vrele vode žličko terjaka. (2)
Četrt litra bezgovih jagod in enako količino vode kuhamo pol ure. Nato zmes pretlačimo, precedimo in ohladimo.
Soku iz bezgovih jagod nato dodamo sladkor ali med po okusu in pol litra lahkega, rdečega vina. Prelijemo v temne steklenice in ponudimo ob posebnih priložnostih.
Tinktura iz bezgovih jagod in ameriškega slamnika, krepi imunski sistem in nas varuje pred zimskimi obolenji. Tinktura telo ogreje, preganja mraz iz telesa in krepi imunost. Sveži ingver pogreje organizem in deluje protimikrobno, vrtni timijan, česen in čili, ki so tudi v receptu, pa povečajo protimikrobno delovanje in pospešujejo potenje. Korenina ameriškega slamnika znižuje tveganje za prehlad in gripo.
Za pripravo tinkture iz bezgovih jagod in ameriškega slamnika, potrebujemo naslednje sestavine:
Na tanko narežemo svežo svežo korenino ingverja in ameriškega slamnika. Postrgamo listke timijana s stebelc, ter zdrobimo česen in čili. Vse sestavine damo v velik kozarec in dodamo jagode črnega bezga, ki smo jih prej rahlo stisnili.
Vse skupaj prelijemo z vodko, dobro premešamo in kozarec tesno zapremo. Za tri tedne ga postavimo v temen prostor, kjer ga vsak dan dobro pretresemo. Po treh tednih kozarec odpremo, precedimo in tinkturo prelijemo v temne stekleničke.
Tinkturo uživamo dvakrat ali trikrat na dan. V skodelico vroče vode vmešamo 5 ml tinkture, premešamo in spijemo. Tinkturo pijemo za krepitev imunskega sistema, lahko vse od jeseni do zgodnje pomladi. (3)
Bezgove cvetove lahko uporabimo tudi za pripravo okusnih in preprostih jedi. Najbolj poznano je bezgovo cvrtje, za katerega potrebujemo naslednje sestavine:
Najprej naredimo tekoče testo iz mleka, moke, malo soli in dveh rumenjakov. Ko dobimo primerno tekoče testo, mu primešamo še sneg iz dveh beljakov in žlico belega vina.
Bezgove cvetove previdno operemo in posušimo, ter jih pomočimo v testo in na hitro ocvremo. Ocvrte bezgove cvetove lahko ponudimo kot samostojno jed, zraven se prileže mlada solata. Bezgovo cvrtje pa lahko še toplo posujemo s sladkorjem in jih ponudimo kot sladico.
Viri; Bezeg:
Uporabljeno besedilo: bezeg, bezgov sirup, bezeg čaj
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.