pasulj

Najboljši recept za pasulj

Recept za pasulj! Kako skuhamo dober pasulj? Kateri fižol je najboljši za pasulj? Za pasulj poznamo veliko receptov, tradicionalno ga pripravimo z fižolom in prekajenim mesom. Kulinarični navdušenci prisegajo, da je najboljši fižol za pasulj sorta tetovec.

Seveda lahko pasulj skuhamo tudi z drugimi sortami fižola, a če želimo skuhati pravi srbski pasulj, potem moramo vsekakor uporabiti fižol tetovec.

recept za pasulj
Kako skuhamo dober pasulj?

Recept za pasulj

Tudi pri pripravi pasulja se mora držati nekaj osnovnih navodil, predvsem moramo vedeti, da fižol vedno solimo proti koncu kuhanja. V pasulj spada tudi prekajeno meso, to so lahko prekajena svinjska rebrca, dimljena klobasa ali kakšen drug kos prekajene svinjine. Kaj pa začimbe za pasulj?

Vsekakor dodamo sol, poper v zrnu in lovorjev list. Pasulj med kuhanjem ne mešamo, saj s tem lomimo fižolova zrna. Če pasulj med kuhanjem mešamo, se nam lahko tudi prismodi.

Srbski pasulj

  • 1/2 kg fižola tetovca
  • slan krop
  • 1/2 kg prekajenih svinjskih rebrc
  • 50 g masti
  • 100 g čebule
  • 3 feferoni
  • 3 stroki česna
  • 10 g mlete paprike
  • 20 g paradižnikove mezge

Fižol čez noč namočimo, naslednji dan odlijemo vodo in dolijemo svežo. Fižol skuhamo skupaj s prekajenimi rebrci in feferoni. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz posode in ga narežemo na porcije.

Naredimo temno prežganje z naribano čebulo, sesekljanim česnom, rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Prežganje dodamo k fižolu in še malo povremo, solimo, dodamo prekajeno meso ali prekajena rebrca in postrežemo.

Preprost pasulj

  • 30 dag belega fižola
  • 30 dag prekajenega svinjskega mesa
  • 15 dag čebule
  • 3 žlice masti
  • 1 žlička moke
  • 3 stroki česna
  • 1/4 žličke sladke paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol, lovorjev list, poper
  • sesekljan peteršilj

Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan pristavimo skupaj z prekajenim mesom in drobno sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem pasulja popolnoma razpustiti. Ko je fižol mehak, naredimo posebej prežganje. Segrejemo mast, dodamo strt česen, moko, sladko papriko, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in zalijemo.

Ko prežganje prevre, ga zlijemo k fižolu. Fižol poskusimo in ga, ko je že kuhan, po potrebi dosolimo. Prekajeno meso narežemo na rezine, k vsaki porciji pasulja ponudimo rezino mesa. Pasulj lahko pripravimo tudi s svežim mesom, takrat za okus dodamo malo suhe slanine.

Recept za pasulj

  • 300 g fižola tetovca
  • 1/2 kg prekajenih svinjskih rebrc
  • 200 g čebule
  • 1 korenček
  • 1 peteršiljeva korenina
  • mast
  • paradižnikova mezga
  • 1/2 žlice moke
  • 1 žlica rdeče mlete paprike
  • 3 stroke česna
  • svež peteršilj
  • lovorjev list
  • 2 feferona

Fižol tetovec čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in prilijemo svežo. Fižol damo kuhat skupaj s prekajenimi rebrci, dodamo na kocke narezan korenček in peteršiljevo korenino. Dodamo še lovorjev list, sesekljano čebulo in strt česen. Kuhamo toliko časa, da se meso zmehča. pripravimo prežganje.

Na masti  svetlo popražimo moko, za trenutek ponev odstavimo z ognja in dodamo mleto rdečo papriko, ter dobro premešamo. Sedaj primešamo še paradižnikovo mezgo, na hitro premešamo in zalijemo z pol lončka fižolove vode. Prekajena rebrca vzamemo iz lonca in v jed zamešamo prežganje.

V pasulj dodamo še drobno sesekljan peteršilj in feferone, kuhamo še toliko časa, da se fižol zmehča. Tik pred koncem kuhanja jed solimo in po okusu dodamo poper, rebrca vrnemo v pasulj in še malo pokuhamo.

Pasulj s klobaso

Pasulj lahko ponudimo tudi s klobaso, odlično se prileže prava kranjska klobasa.

  • 40 dag fižola tetovca
  • 30 dag čebule
  • 3 stroke česna
  • 50 dag kranjske klobase
  • lovorjev list
  • poper, sol
  • mast
  • žlica paradižnikova mezga
  • žlička moke
  • žlica ostre rdeče mlete paprike
  • 20 dag naribane jušne zelenjave (korenček, korenina peteršilja)
  • 2 feferona

Fižol tetovec čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in dodamo svežo. Fižol pristavimo in kuhamo do mehkega. Pripravimo prežganje iz moke, sesekljane čebule, strtega česna in paradižnikove mezge.

Dodamo lovorjev list in kranjske klobase, ter vse skupaj nekaj časa kuhamo. Nato klobase odstranimo iz ponve, fižolu dodamo ostro rdečo mleto papriko in sesekljane feferone. Vse skupaj dobro razkuhamo, vre naj še najmanj 15 minut. Tik pred koncem kuhanja jed še solimo. Pasulj ponudimo z kranjsko klobaso, ki jo prej narežemo.

Vojaški pasulj

Verjetno ste že slišali naše moške, ki se spominjajo dni, ko so služili vojaški rok. Imajo veliko spominov, skoraj vedno pa beseda nanese na pasulj, tisti tapravi vojaški pasulj. Seveda doma ne bomo kuhali pasulj v takšnih ogromnih količinah, a za kakšen piknik, ko je povabljenih več ljudi, pa lahko pripravimo tudi vojaški pasulj. Recept je napisan za eno osebo, se pravi, da moramo sami izračunati količino sestavin.
Recept za vojaški pasulj; sestavine za eno osebo:
  • 140 g fižola
  • 10 g moke
  • 30 g korenja
  • 30 g čebule
  • 20 g mlete rdeče paprike
  • 1 g sušene paprike
  • 0,1 g popra
  • 0,02 g lovorjevega lista
  • 1 g česna
  • 1 g peteršilja
Pravijo, da mora fižol za pasulj plavati v treh vodah. Najprej ga čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in dodamo svežo. Zavremo, kuhamo 15 minut in odcedimo. Fižol sedaj zalijemo s kropom, dodamo polovico sesekljane čebule in počasi kuhamo.
Po potrebi dodajamo vročo vodo, vendar nikakor ne mešamo. Na polovici masti prepražimo preostalo sesekljano čebulo in korenček, ter ju skupaj z lovorjevim listom in suho papriko, dodamo na pol kuhanemu fižolu.
Na preostali masti zarumenimo moko, dodamo strt česen in mleto papriko. Prežganje dodamo v pasulj in zgostimo fižol, ko je že kuhan. Na koncu dodamo sol, poper, sesekljan peteršilj in kuhamo še pol ure. Preprosto kot pasulj!

Pasulj po starem receptu

Pogosto slišimo rek “preprosto kot pasulj”! Vendar se nam tudi pri pasulja lahko kaj zalomi, zato je pomembno, da vedno izberemo kakovosten fižol in se vsaj približno držimo recepta. Izkušene gospodinje mnoge jedi kuhajo “na pamet”, a če smo začetnik v kuhinji, potem to ni preveč priporočljivo.

Pasulj je okusna enolončnica, ki prvotno izhaja iz Srbije, a lahko tudi rečemo da je tradicionalna jugoslovanska jed, saj pasulj pripravljajo po vseh bivših republikah Jugoslavije. Recept za pasulj najdemo tudi v starejših kuharskih knjigah, večinoma pod imenom Srbski pasulj, pogost pa je tudi recept za tavče ali tetovski pasulj. 

Recept za pasulj po starem receptu:

  • 1 kg fižola; tetovskega ali domačega slovenskega
  • 1 kg suhe svinjine
  • 1/2 kg čebule
  • 10 dag svinjske masti
  • 4 dag moke
  • 5 strokov česna
  • sesekljan svež peteršilj
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 3 dag paradižnikove mezge
  • sol

Namočen fižol pristavimo skupaj z mesom in sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem popolnoma razpustiti. Ko je fižol že mehak, naredimo prežganje iz svinjske masti, dodamo strt česen, sesekljan svež peteršilj, mleto sladko papriko in paradižnikovo mezgo.

Prežganju dolijemo vodo, razkuhamo in prilijemo k fižolu. Jed naj vre še četrt ure, nato po potrebi dosolimo. Meso vzamemo iz pasulja in ga narežemo na rezine, k vsaki porciji pasulja damo eno rezino.

Pasulj ki je bolj redek, so včasih imenovali čorbast. Poznamo tudi recepte za pasulj s svežim mesom, priljubljen je tudi pasulj brez mesa. Pasulj je najbolj okusen, le ga kuhamo v večjih količinah.

Viri; Recept za pasulj:
  • Sodobna kuharica; Prispevki Marica Šlajmer, Marija Repoc, Marjeta Prašnikar

Show Buttons
Hide Buttons