Recept za pasulj! Kako skuhamo dober pasulj? Kateri fižol je najboljši za pasulj? Za pasulj poznamo veliko receptov, tradicionalno ga pripravimo z fižolom in prekajenim mesom. Kulinarični navdušenci prisegajo, da je najboljši fižol za pasulj sorta tetovec.
Seveda lahko pasulj skuhamo tudi z drugimi sortami fižola, a če želimo skuhati pravi srbski pasulj, potem moramo vsekakor uporabiti fižol tetovec.
Kazalo
Tudi pri pripravi pasulja se mora držati nekaj osnovnih navodil, predvsem moramo vedeti, da fižol vedno solimo proti koncu kuhanja. V pasulj spada tudi prekajeno meso, to so lahko prekajena svinjska rebrca, dimljena klobasa ali kakšen drug kos prekajene svinjine. Kaj pa začimbe za pasulj?
Vsekakor dodamo sol, poper v zrnu in lovorjev list. Pasulj med kuhanjem ne mešamo, saj s tem lomimo fižolova zrna. Če pasulj med kuhanjem mešamo, se nam lahko tudi prismodi.
Fižol čez noč namočimo, naslednji dan odlijemo vodo in dolijemo svežo. Fižol skuhamo skupaj s prekajenimi rebrci in feferoni. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz posode in ga narežemo na porcije.
Naredimo temno prežganje z naribano čebulo, sesekljanim česnom, rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Prežganje dodamo k fižolu in še malo povremo, solimo, dodamo prekajeno meso ali prekajena rebrca in postrežemo.
Fižol namočimo čez noč in ga naslednji dan pristavimo skupaj z prekajenim mesom in drobno sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem pasulja popolnoma razpustiti. Ko je fižol mehak, naredimo posebej prežganje. Segrejemo mast, dodamo strt česen, moko, sladko papriko, paradižnikovo mezgo, sesekljan peteršilj in zalijemo.
Ko prežganje prevre, ga zlijemo k fižolu. Fižol poskusimo in ga, ko je že kuhan, po potrebi dosolimo. Prekajeno meso narežemo na rezine, k vsaki porciji pasulja ponudimo rezino mesa. Pasulj lahko pripravimo tudi s svežim mesom, takrat za okus dodamo malo suhe slanine.
Fižol tetovec čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in prilijemo svežo. Fižol damo kuhat skupaj s prekajenimi rebrci, dodamo na kocke narezan korenček in peteršiljevo korenino. Dodamo še lovorjev list, sesekljano čebulo in strt česen. Kuhamo toliko časa, da se meso zmehča. pripravimo prežganje.
Na masti svetlo popražimo moko, za trenutek ponev odstavimo z ognja in dodamo mleto rdečo papriko, ter dobro premešamo. Sedaj primešamo še paradižnikovo mezgo, na hitro premešamo in zalijemo z pol lončka fižolove vode. Prekajena rebrca vzamemo iz lonca in v jed zamešamo prežganje.
V pasulj dodamo še drobno sesekljan peteršilj in feferone, kuhamo še toliko časa, da se fižol zmehča. Tik pred koncem kuhanja jed solimo in po okusu dodamo poper, rebrca vrnemo v pasulj in še malo pokuhamo.
Pasulj lahko ponudimo tudi s klobaso, odlično se prileže prava kranjska klobasa.
Fižol tetovec čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in dodamo svežo. Fižol pristavimo in kuhamo do mehkega. Pripravimo prežganje iz moke, sesekljane čebule, strtega česna in paradižnikove mezge.
Dodamo lovorjev list in kranjske klobase, ter vse skupaj nekaj časa kuhamo. Nato klobase odstranimo iz ponve, fižolu dodamo ostro rdečo mleto papriko in sesekljane feferone. Vse skupaj dobro razkuhamo, vre naj še najmanj 15 minut. Tik pred koncem kuhanja jed še solimo. Pasulj ponudimo z kranjsko klobaso, ki jo prej narežemo.
Pogosto slišimo rek “preprosto kot pasulj”! Vendar se nam tudi pri pasulja lahko kaj zalomi, zato je pomembno, da vedno izberemo kakovosten fižol in se vsaj približno držimo recepta. Izkušene gospodinje mnoge jedi kuhajo “na pamet”, a če smo začetnik v kuhinji, potem to ni preveč priporočljivo.
Pasulj je okusna enolončnica, ki prvotno izhaja iz Srbije, a lahko tudi rečemo da je tradicionalna jugoslovanska jed, saj pasulj pripravljajo po vseh bivših republikah Jugoslavije. Recept za pasulj najdemo tudi v starejših kuharskih knjigah, večinoma pod imenom Srbski pasulj, pogost pa je tudi recept za tavče ali tetovski pasulj.
Recept za pasulj po starem receptu:
Namočen fižol pristavimo skupaj z mesom in sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem popolnoma razpustiti. Ko je fižol že mehak, naredimo prežganje iz svinjske masti, dodamo strt česen, sesekljan svež peteršilj, mleto sladko papriko in paradižnikovo mezgo.
Prežganju dolijemo vodo, razkuhamo in prilijemo k fižolu. Jed naj vre še četrt ure, nato po potrebi dosolimo. Meso vzamemo iz pasulja in ga narežemo na rezine, k vsaki porciji pasulja damo eno rezino.
Pasulj ki je bolj redek, so včasih imenovali čorbast. Poznamo tudi recepte za pasulj s svežim mesom, priljubljen je tudi pasulj brez mesa. Pasulj je najbolj okusen, le ga kuhamo v večjih količinah.
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.