Piščančje jedi za kosilo – TOP recepti za jedi s piščančjim mesom

posted in: Aktualni zapisi, Kuharski recepti | 0

Piščančje jedi za kosilo – izbor receptov za jedi iz piščančjega mesa. Piščančje meso spada med najbolj razširjene mesne izdelke pri nas. Seveda se tudi pri izbiri piščančjega mesa odločamo med različnimi kakovostmi mesa.

Če imamo možnost kupimo piščance iz proste reje in na ekoloških kmetijah, če pa nimamo te možnosti, pa v trgovini vseeno preverimo vsaj izvor mesa.

piščančje jedi za kosilo

Piščančje jedi za kosilo

Piščančje meso vsebuje na 100 g samo 110 Kcal, vsebuje malo maščob in veliko aminokislin. Jedi s piščančjim mesom so pogosto na dietnih jedilnikih, saj vsebujejo zanemarljivo malo ogljikovih hidratov in holesterola. Seveda moramo piščančje meso pravilno pripraviti, če piščanca ocvremo, potem ni več dietna hrana. Piščančje meso vsebuje tudi vitamine A, C, E in vitamine skupine B.

Že od nekdaj je znano, da krepko piščančjo juho postrežemo bolnikom in mladim mamicam. Posebej pa se kurja juhica prileže kadar smo prehlajeni in nam oslabi imunski sitem. Aminokisline, ki jih vsebuje piščančja juha, se uspešno borijo proti virusom in prehladu. 

Krepka enolončnica s piščancem

Pri kosilu običajno postrežemo govejo ali kurjo juho, v katero zakuhamo različne jušne zakuhe. Danes bomo pripravili krepko enolončnico s piščancem malo drugače. Piščančje meso bomo skuhali s svežo papriko in krompirjem, na koncu pa bomo jed obogatili z razžvrkljanim jajcem in kislo smetano.

Recept za krepko enolončnico s piščancem:

  • 1/2 kg piščančjega mesa 
  • 3 sveže paprike
  • 1/2 kg krompirja
  • 1/2 kg svežega paradižnika
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • svež peteršilj
  • 1 jajce
  • 1 lonček kisle smetane
  • sol in poper

Za to piščančjo enolončnico lahko uporabimo poljubne dele piščanca, lahko tudi samo piščančje prsi. Meso brez kože prelijemo z dvema litroma vode in zavremo. Medtem olupimo krompir in ga narežemo na kocke. Papriko prav tako narežemo na kocke.

Paradižnik olupimo in narežemo. Ko juha zavre, dodamo vso narezano zelenjavo in solimo. Premešamo in na zmernem ognju kuhamo približno eno uro. 

Ko sta meso in zelenjava že skoraj mehka, olupimo in drobno sesekljamo čebulo. V ponvi segrejemo žlico svinjske masti, dodamo sesekljano čebuli in žlico moke. Premešamo in takoj zlijemo k mesu in zelenjavi. Enolončnico počasi kuhamo še 15 minut.

Posebej razžvrkljamo jajce in kislo smetano in mešanico zlijemo v jed, na koncu dodamo še drobno sesekljan peteršilj in takoj postrežemo.

Piščanec v omaki iz pehtrana in gorčice

Ne veste kaj bi kuhali za kosilo? Piščanec v omaki iz pehtrana in gorčice, obogaten z brokolijem in brokolijem romanesko, je odlična ideja za kosilo.

Recept za piščanca v omaki: 

  • 350 g brokolija
  • 350 g brokolija romanesco
  • 1 čebula
  • 2 stebla pehtrana
  • 400 g piščančjih prsi s kožo
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 1/2 l čiste kurje juhe
  • 3 žlice dijonske gorčice
  • 3 žlice mandljevih lističev
  • trakovi pomarančne lupine
  • poper in sol

Brokoli in brokoli romanesco očistimo, operemo in razdelimo na majhne cvetke. V večji posodi zavremo slano vodo in brokoli kuhamo 8 minut. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke, po želji lahko uporabimo tudi šalotke. Pehtranovim vejicam osmukamo lističe, nekaj jih prihranimo za dekoracijo, preostale drobno sesekljamo. Piščančje prsi s kožo in kostmi vred operemo in osušimo.

V večji ponvi segrejemo olivno olje in z vseh strani najmanj 8 minut pečemo piščančje prsi. Ko so piščančje prsi lepo zlato zapečene, jih solimo in poberemo iz ponve.

V maščobo, v kateri smo pekli meso, dodamo še žlico masla in vse skupaj segrejemo. Dodamo na kocke narezano čebulo ali šalotke, posujemo z moko in naredimo zlato rumeno prežganje. Med stalnim mešanjem prilivamo čisto kurjo juho. Omako zavremo in na šibkem ognju kuhamo 5 minut. Dodamo drobno sesekljan pehtran in gorčico, ter na koncu solimo in popramo.

V ponvi brez maščobe zlato rumeno popražimo mandlje. Dodamo žlico masla in ga raztopimo. Brokoli in brokoli romanesko odcedimo in povaljamo v maslu in mandljih. Piščančke prsi razrežemo, položimo na krožnike in dodamo v maslu in mandljih povaljan brokoli. Vse skupaj okrasimo z pehtranovimi lističi in pomarančno lupinico.

Polnjene piščančje prsi

polnjene piščančje prsi

Polnjene piščančje prsi so resnično kulinarična poslastica. Danes bomo piščančje prsi brez kože napolnili s sirom in praženo čebulo.

Recept za polnjene piščančje prsi: 

  • 4 kosi piščančjih prsi brez kože in kosti
  • 2 žlici masla
  • 4 čebule
  • sol in poper
  • 2 žlički sveže sesekljanega timijana
  • 2 žlici belega vina
  • 2 stroka česna
  • 1/2 skodelice čiste kurje juhe
  • 2 žlički česna v prahu
  • 1 žlička mletega timijana
  • 1 skodelica trdega naribanega sira
  • 4 žlice naribanega parmezana

Čebule olupimo in narežemo, česen olupimo in stremo. Pripravimo pekač, ga rahlo namastimo, pečico segrejemo na 200 stopinj C.

V večji ponvi stopimo maslo in dodamo narezano čebulo. Dodamo sol, poper in polovico sveže sesekljanega timijana. Premešamo in pražimo 8 minut, da se čebula zmehča. Nato ogenj zmanjšamo in 15 minut med občasnim mešanjem počasi kuhamo čebulo, da karamelizira. Po potrebi prilijemo malo juhe in kuhamo toliko časa, da čebula postane zlato rjava.

Prilijemo belo vino in kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Vmešamo srt česen in pražimo samo malo, toliko da zadiši. Nato ponev odstavimo z ognja in počakamo, da se ohladi.

Piščančjim prsim odstranimo kožo in kosti, jih operemo in osušimo. Prsi nato vodoravno prerežemo na pol, da dobimo žepke. Meso natremo z mešanico soli, popra, česnom v prahu in mletim timijanom. V vsak žepek damo najprej žlico ohlajene karamelizirane čebule in jih do konca napolnimo z mešanico obeh sirov. Žepke zapremo z zobotrebcem.

Čebulo, ki je ostala stresemo v pripravljen namaščen pekač in prilijemo 1/4 skodelice čiste kurje juhe. 

V ponvi segrejemo olje in nadevane piščančje prsi pražimo 4 minute na vsaki strani do zlato rjave barve. Pečene nadevane  piščančje prsi preložimo na čebulo, ki smo jo že prej razporedili po pekaču. Čez piščančje prsi prelijemo malo omake in potresemo s sesekljanim timijanom.

Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj. Nadevane piščančje prsi pečemo 25 minut, preden jih postrežemo, odstranimo zobotrebce. Nadevane piščančje prsi postrežemo z omako in čebulo, ki je ostala v pekaču.

Piščančja obara z zelenjavo

Piščančja obara je tradicionalna jed na žlico, pripravimo jo lahko po različnih receptih. Danes bomo enolončnico pripravili z veliko zelenjave. Recept TUKAJ!

piščančja obara z zelenjavo
Piščančja obara z zelenjavo

Piščančja juha z goji jagodami

Piščančja juha z goji jagodami je zdravilna kitajska juha. Recept se že 2000 let prenaša iz roda v rod, Kitajci verjamejo, da jim uživanje te juhe vrača moči in jih ohranja mlade. Recept TUKAJ!

piščančja juha z goji jagodami
Piščančja juha z goji jagodami

 

Piščančja juha za hujšanje

Poznamo veliko receptov za različne juhe, ki pospešujejo hujšanje, najbolj poznana je zeljna juha za hujšanje. Današnji recept poleg zelenjave in začimb vsebuje tudi mleto puranje meso, ki ga lahko nadomestimo s piščančjim mesom. Recept TUKAJ!

piščančja juha za hujšanje
Piščančja juha za hujšanje