Dušena govedina z zelenjavo

Dušena govedina z zelenjavo je okusna enolončnica, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Skrivnost enolončnice je dolgo in počasno dušenje mesa in zelenjave.

Poleg zelenjave, ki jo priporočamo v receptu, lahko v jed dodamo tudi drugo poljubno zelenjavo. Goveje meso je v jedeh na žlico pogosto uporabljeno, saj se odlično ujame z zelenjavo in krompirjem. Dušeno govedino z zelenjavo postrežemo za kosilo, zraven ponudimo kos svežega kruha.

Dušena govedina z zelenjavo

Dušena govedina z zelenjavo

  • 700 g govedine
  • 3 krompirji
  • 2 korenčka
  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 1/2 kozarca belega vina
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 lovorov list
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1/2 l jušne osnove ali vode
  • sol in poper
  • 2 žlici moke

Krompir olupimo, operemo in narežemo na 2 cm velike kocke. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, zeleno očistimo in narežemo. Čebulo olupimo in grobo narežemo.

Govedino narežemo na večje kocke, podobno kot za goveji golaž in jih povaljamo v moki. V večji ponvi segrejemo olivno olje ali svinjsko mast in govedino popečemo z vseh strani. Meso pražimo približno 6 minut, da postane zlato rjave barve.

Dodamo rožmarin, lovorov list, sol in poper. Prilijemo pol kozarca belega vina in dve skodelici vode ali jušne osnove. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo 20 minut.

Ko je meso na pol podušeno, dodamo vso narezano zelenjavo, paradižnik iz pločevinke in prilijemo dve skodelici jušne osnove. Premešamo in počasi dušimo še eno uro. Vmes jed večkrat premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Ko je enolončnica kuhana, jo še najmanj pol ure pustimo počivati, da se okusi povežejo med seboj.

Ali lahko dušeno govedino z zelenjavo pripravimo tudi v pečici?

Dušeno govedino po tem receptu lahko pripravimo tudi v pečici. Jedi, ki jih pokrite počasi dušimo v pečici, so običajno še boljšega okusa.

Če želimo enolončnico pripraviti v pečici, isto govedino najprej 20 minut dušimo. Nato dodamo narezano zelenjavo, začimbe, prilijemo vino in jušno osnovo.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in meso z zelenjavo preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom. Posodo postavimo v pečico, jo pokrijemo in jed počasi dušimo najmanj eno uro. Vmes jed vsaj enkrat premešamo in po potrebi prilijemo vodo ali juho.

Zelenjavo očistimo in narežemo na približno 2 cm velike kocke.
Karmen

Recent Posts

SEBOROIČNI DERMATITIS – KAKO GA PREPREČITI

Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…

3 dnevi ago

Živila, Ki Lahko Poslabšajo Artritis in Bolečine v križu

Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…

4 dnevi ago

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…

1 teden ago

Recepti za najboljše božične piškote

Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…

1 teden ago

Katere so najbolj priljubljene božične sladice?

Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…

1 teden ago

Kako Zadosten Vnos Vode Podpira Zdravje Hrbta in Preprečuje Bolečine v Križu

Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…

2 tedna ago

This website uses cookies.