V tem članku je predstavljena domača izdelava sveč oz. ideja kako izdelamo sveče sami. Ko minejo Božični prazniki, nam po svečnikih, raznih venčkih, skodelicah in kozarčkih, vsako leto ostanejo sveče, ki niso pogorele do konca.
Ponavadi nedogorele sveče jih kam pospravimo, saj je odstranjevanja voska neprijetno opravilo.
Lahko pa iz teh ostankov sveč, ki so ponavadi različnih barv, naredimo sadne sveče, ali sveče naredimo v zanimivih kozarčkih. Za lepši vonj dodamo različna eterična olja.
Kupimo sadje, ki je lepo na pogled in samostojno stoji na podlagi. Jaz sem za izdelavo sadnih sveč uporabila ananas, pomarančo, jabolko in bučo.
Za izdelavo sadnih sveč moramo vosek stopiti, najbolj varno je, da to storimo z vodno kopeljo. V večji lonec damo vodo, v manjšega pa nadrobimo belo svečo in ostanke barvnih sveč.
Vsako barvo raztopimo posebej in ji nalijemo v sadne kolupe, še prej pa dodamo stenj in ga z kakšno težjo oporo pričvrstimo na vrh sadja. Prav tako lahko barvni vosek po delih vlivamo v razne lončke, nalijemo prvi sloj, počakamo da se posuši in nato nalijemo drugi sloj.
S tem postopkom dobimo lepe barvne sveče.
Izdelava domačih sveč je še posebej primerna, da jih uporabimo kot darilo. Sadne sveče lahko tudi podarimo, saj so lepo unikatno darilo, posebej primerno kot Božično darilo. Meni so najbolj všeč sadne sveče iz ananasa in pomaranče.
Preden vlijemo vroč vosek v sadje, lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnega olja, vonj sadja in eteričnega olja bo lepo odišavil vaš dom.
Sadne sveče lepo in dolgo gorijo, od stenja pa je odvisno, kako velik ogenj bodo imele. Sadne sveče z debelejšim stenjem, bodo mogoče bolj primerne za poleti, ko bomo sedeli na terasi, dodatek eteričnega olja pa bo odganjal komarje.
Sadna sveča iz pomaranče lepo gori. Dodaten uporaben nasvet, kjer je opisana domača izdelava sveč, boste našli tudi v Slovenskih novicah, na povezavi.
Uporabljeno besedilo: domača izdelava sveč
Panna cotta recept s svežimi jagodami z jagodami je preprost za pripravo in je primeren…
Merilec krvnega tlaka je ključen pripomoček za spremljanje zdravja srca in ožilja. Z njegovo pomočjo…
Najboljši vampi po tržaško! Vampi po tržaško predstavljajo kulinarični biser, ki izvira iz bogate tradicije…
Regrat - čudovito zelišče in kulinarična poslastica! Na pomlad ko začnejo poganjati prve pomladne cvetlice,…
Svinjska pečenka v pečici! Če želite pripraviti okusno in sočno svinjsko pečenko v pečici, potrebujete…
Prvih dvadeset godina Prvog plinarskog društva (PPD), pod vodstvom izvanrednog lidera, Pavla Vujnovca, svjedoče o…
This website uses cookies.