Barvanje pirhov je star običaj, ki se je ohranil iz 12.stoletja, ko je cerkev vpeljala velikonočno blagoslavljanje jajc. Vendar so pirhi postali del velikonočnega žegna šele mnogo let kasneje, saj v starih zapisih velikonočna jajca zasledimo samo kot ustrezno dajatev zemljiškemu gospodu in ne kot posebno praznično jed.
V starih časih so bila jajca zelo dragocena in so pogosto imela enak pomen kot denar. Z jajci so ljudje ob veliki noči poravnavali zapadle dolgove, začela so se tudi pojavljati prva rdeče pobarvana jajca. Običajno so se uporabljala kurja jajca, izjema so bili Angleži, ki so barvali kar osem različnih vrst jajc.
Med njimi so bila tudi golobja jajca, pavja, galebja, puranja in podobno. V Sloveniji se velikonočno jajce kot dar, prvič omenja leta 1339, ko so samostanu v Radljah ob Dravi, nunam na veliko soboto razdelili jajca. Za Veliko noč poleg tradicionalnih pirhov spečemo tudi orehovo potico, naribamo hren in skuhamo tradicionalno velikonočno juho.
Prva poročila o krašenju in barvanju pirhov, izhajajo iz 17. stoletja. V teh davnih časih, so pirhe barvali samo z naravnimi barvami, ki so jih pridobivali iz rastlin in drugih snovi iz narave.
Nekaj tehnik za barvanje pirhov z naravnimi barvami se je ohranilo vse do danes, najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulo. Barvanje pirhov za veliko noč je zelo priljubljeno, tako med vernimi ljudmi, kot tistimi, ki pirhov ne nesejo k velikonočnemu blagoslovu. (1)
Pri barvanju velikonočnih pirhov z naravnimi barvami, lahko sprostimo svojo domišljijo in uporabimo različne rastline, korenine, liste, lubje, cvetove, kot tudi razno sadje, zelenjavo in še kaj, kar najdemo v domači kuhinji. Prvi velikonočni pirhi, so bili v rdeči barvi, ki je imela v starodavnih verovanjih veliko moč.
Rdeča barva ima obrambni moč, saj naj bi odganjala čarovnice in razne zle sile. Prav tako ima rdeča barva velik pomen pri ljudskih praznovanjih, predvsem z prazniki pomladi, poroko in rojstvi. Kazalo
Iz davne zgodovine je znano, da so najprej pojavili rdeče obarvani pirhi in še danes jih najpogosteje vidimo. Rdeče pirhe lahko naredimo z mnogimi naravnimi barvami.
Najbolj poznano je barvanje pirhov s čebulnimi olupki, s teranom in s sokovi raznih rastlin in zelenjave, ki vsebujejo rdeče barvilo. To je lahko rdeča pesa ali borovnice. (1)
Velikonočni pirhi v čebulni olupkih, so najbolj razširjena metoda barvanja z naravnimi barvami. Čebulne olupke spravljamo že nekaj časa prej, saj več kot jih imamo, lepši bodo pirhi.
Uporabimo lahko olupke različnih barvnih odtenkov, najlepšo barvo bomo dobili z mešanico olupkov rdeče in rjave čebule. Olupke damo v večjo posodo, vanjo položimo jajca in nalijemo toliko vode, da prekrije olupke in jajca.
Jajca lahko prej okrasimo z listi, cvetlicami, trakovi ali kakšnimi drugimi vzorčki in jih zavijemo v najlonsko nogavico. Jajca počasi kuhamo približno 15 minut, za lepšo barvo jih lahko pustimo v posodi z olupki, dokler se ne ohladijo.
Nato jih previdno izrežemo iz nogavice, posušimo in namažemo z oljem ali maslom.
Tudi barvanje pirhov v teranu je zelo priljubljeno in predvsem preprosto. Potrebujemo skodelico domačega terana, v katerem skuhamo jajca do trdega. Za lepšo barvo jih lahko pustimo v teranu, dokler se ne ohladijo in jih šele nato previdno poberemo iz skodelice.
Pirhi bodo lepe vijolične, modre ali temno roza barve, na lupini jajca pa se bodo naredili drobni kristalčki. Pirhov, ki jih naredimo s teranom, ne premažemo z oljem, saj s tem uničimo grobo teksturo, ki se naredi na jajcu.
Podobno barvo pirhov dobimo tudi, če jih skuhamo v tropinah rdečega vina. Za rdeče pirhe lahko uporabimo tudi olupke rdeče pese, naravni sok rdeče pese, maline ali sok granatnega jabolka.
Poleg barvanja pirhov s čebulnimi olupki, je izredno preprosta tudi tehnika barvanja velikonočnih jajc z rižem. Potrebujemo nekaj pesti riža, trdo kuhana jajca in jedilne barve. Sama sem uporabila živilske barve, ki so mi ostale od peke božičnih piškotov.
V trgovini redko dobimo bela jajca, zato jih lahko po enostavnem postopku sami razbarvamo. Pripravimo liter vode in liter kisa, najboljši je kis za vlaganje. Jajca položimo v mrzlo mešanico kisa in vode, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Rezultat bodo precej bolj svetla jajca, mogoče celo čisto bela.
Postopek barvanja pirhov z rižem:
Če želimo bolj svetla jajca, potem zmešamo liter mrzle vode in liter kisa. V mešanico položimo jajca, zavremo in počasi kuhamo 10 minut. Ko so jajca kuhana, jih poberemo iz vode in ohladimo.
Medtem v vsako vrečko posebej položimo pest riža, dodamo jedilni barvo in dobro pretresemo. Namesto vrečke lahko uporabimo tudi plastične skodelice, ki jih lahko kasneje zavržemo.
Nato v vrečko z obarvanim rižem položimo jajce in dobro pretresemo, pazimo, da jajce ne poči. Vrečko stresemo toliko časa, da se obarvan riž prime jajca. Nato jajce previdno odložimo na papirnato brisačko in v drugi vrečki pobarvamo naslednje jajce.
K obarvanemu rižu lahko dodamo tudi več različnih barv, stresamo kratek čas in dobili bomo zanimive kombinacije barv. Ko se riž posuši, ga bomo brez težav odstranili. Obarvana jajca lahko tudi premažemo z oljem, da se bodo lepo svetile.
Velikonočne pirhe lahko pobarvamo tudi s pomočjo svile. Pripravimo si različno velike kose svile, uporabimo stara zavržena oblačila, lahko tudi svilene kravate. Tehnika barvanja pirhov s svilo se mogoče sliši zapletena, a je v resnici zelo preprosta.
Za barvanje pirhov s svilo, izberemo bela jajca, ali čem svetlejša.
Jajca zavijemo v kos svile, izberemo takšno, ki ima kakšen zanimiv vzorec. Vendar pozor! Ta tehnika bo uspešna samo, če bomo uporabili pravo svilo.
Jajce zavijemo v svilo, del svile ki ima izrazitejši vzorec naj bo obrnjen proti jajcu. Konce svile trdno zavežemo, lahko tudi z elastiko. Nato jajce zavito v svilo zavijemo še v bombažno tkanino, lahko uporabimo plenico. Bombažno tkanino zavežemo z vrvico.
Tako pripravljene pirhe položimo v hladno vodo, ki ji dodamo nekaj žlic kisa. Jajca zavremo in počasi kuhamo približno 20 do 25 minut. Ko so jajca kuhana, jih previdno poberemo iz vode in počakamo da se ohladijo, šele nato odstranimo svilo. Več idej poglej TUKAJ!
Kadar poskušamo barvati jajca z naravnimi barvami, moramo vedeti, da barve ne bodo zelo močne in intenzivne. Zaradi tega moramo dati vedno večjo količino rastline, sadja ali zelenjave, ter jajca tudi več časa pustiti v vodi.
Za pirhe oranžne barve lahko uporabimo naribano korenje, dodamo malo vode, ter v njem skuhamo jajca.
Podobno barvo dobimo tudi, če jajca skuhamo v nekaj žlicah rdeče paprike in nekaj žlicah kurkume. Barva se bo bolje prijela, če jajca pustimo v vodi toliko časa, da se ohladijo, lahko tudi čez noč. Boljše rezultate bomo tudi dobili, če vodi dodamo nekaj žlic kisa.
Za oranžno barvo lahko uporabimo tudi cvetove ognjiča. Dve veliki pesti ognjičevih cvetov položimo v lonec, dodamo jajca in prilijemo toliko vode, da vse prekrijemo. Kuhamo 15 minut, za boljši odtenek, lahko dodamo žlico čilija v prahu ali žlico rdeče paprike.
Za zelene pirhe lahko uporabimo večino svežih rastlin, ki jih je mogoče dobiti v tem času. Za dva litra vode, v kateri bomo kuhali jajca, moramo imeti pol kilograma zelenjave ali zelišč.
Naberemo peteršilj, kislice, špinačo, koprive in regrat. Vsa zelišča na drobno narežemo in zmeljemo v kašo.
Kašo damo v večji lonec, prilijemo vodo, nekaj žlic kisa in zeleni čaj. V tej mešanici skuhamo jajca, nekaj časa jih lahko še namakamo, da se ohladijo. Nato jih previdno poberemo iz zeliščne vode, posušimo in namažemo z nekaj kapljicami olja. Za zelene pirhe, vedno dodamo zeleni čaj.
Za zelene pirhe lahko uporabimo tudi zeleno solato, zelje in veliko špinače. Vedno moramo imeti velike količine zelenjave, ki jo zmeljemo v kašo, da spusti sokove. Mogoče bom vseeno razočarani, ker barve ne bodo intenzivne, pač pa bodo pirhi videti nekako medlih in dolgočasnih barv. To težavo lahko rešimo tako, da poskusimo kupiti bela jajca, saj se bo na njih vsaka barva videti bolj intenzivna.
Pomaga tudi, če že skuhana jajca, pustimo čez noč v vodi, v kateri smo jih kuhali. Vsekakor se splača narediti nekaj poskusov, saj nam jajc ni potrebno zavreči, pač pa naredimo iz njih kakšno tradicionalno velikonočno jed.
Modre pirhe je mogoče še najlažje narediti, saj ima večina modrega sadja in zelenjave, v sebi močna barvila. Poskusimo lahko z borovnicami.
V večji lonec damo čim več borovnic, lahko tudi zamrznjenih. Dodamo jajca, malo vode in dve žlici kisa. Jajca v borovnicah kuhamo približno 15 minut, nato jih v borovničevi kaši tudi ohladimo, lahko jih pustimo tudi čez noč.
Uporabimo lahko tudi sadeže aronije, ki bodo prav tako dali lepo modro barvo. Postopek je isti kot pri borovnicah, priporočamo, da jagode aronije prej zmeljete v kašo, da bodo spustile sok. Poskusimo lahko tudi z rdečim zeljem, ki ga na drobno narežemo, ali zmeljemo v kašo.
Dodamo žlico sode bikarbone, malo vode in skuhamo jajca. Za lepo turkizno barvo, pustimo pirhe še nekaj časa v zeljni vodi in jih nato previdno poberemo prestavimo na papirnate prtičke. Jajca posušimo in jih namažemo z malo olja, da se posvetijo.
Za modre pirhe lahko uporabimo tudi sok iz bezgovih jagod, naravni grozdni sok, brusnice, ostroge, ter vsa črna vina. Za lepe pirhe, bomo mogoče morali poskusiti več različnih kombinacij, a na koncu bomo bomo imeli unikatne, naravne, velikonočne pirhe.
Modre pirhe lahko pripravimo tudi tako, da jih obarvamo z rižem in modro jedilno barvo. Postopek je opisan zgoraj.
Ja, prav ste slišali! Velikonočna jajca lahko pobarvamo tudi s peno za britje. Pripravimo si več manjših posodic in v vsako nabrizgamo peno za britje. V vsako skodelico kapnemo nekaj kapljic živilske barve in dobro premešamo. Sedaj pa se lahko pričnemo igrati.
V vsako osnovno barvo kanemo nekaj kapljic drugačne barve in rahlo premešamo, da dobimo različne vzorčke. V tako obarvano peno za britje potopimo trdo kuhana jajca in jih pustimo najmanj 25 minut.
Dlje bomo jajca pustili v obarvani peni za britje, lepši vzorčki se bodo naredili. Seveda bodo pirhi še lepši, če bomo uporabili bela jajca. Ko se na pirhih naredi vzorček, jih poberemo iz pene in čisto rahlo obrišemo.
Pirhe je mogoče preprosto pobarvati z uporabo naravnih sestavin, kot je rdeča pesa. Ta zelenjava namreč omogoča ustvarjanje čudovite rdeče barve na jajcih, kar je popolno za praznovanje velike noči. Obstaja več načinov, kako uporabiti rdečo peso za barvanje jajc.
Prva metoda je izdelava soka iz rdeče pese, ki ga lahko nanesemo direktno na jajca. Druga metoda pa vključuje naribanje rdeče pese, nato pa zavreti rdečo peso z malo vode in kisa ter vanjo položiti jajca.
Skozi ta članek bomo podrobno razložili postopek barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso in delili nekaj uporabnih nasvetov ter trikov za dosego čudovitih rezultatov.
Barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je čudovit način, kako jim dodati edinstveno in naravno rdečo barvo. V tem odseku bomo podrobno razložili postopek barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso. Za uspešno barvanje boste potrebovali naslednje materiale:
Postopek barvanja:
Pobarvana jajca z rdečo peso bodo prava paša za oči na vaši velikonočni mizi. Ustvarite čudovite velikonočne tradicije in se prepustite domišljiji pri barvanju velikonočnih jajc z rdečo peso.
Če želite doseči intenzivno rdečo barvo pri barvanju velikonočnih jajc, je ključna pravilna priprava rdeče pese. Sledite naslednjim korakom, da boste dobili najboljše rezultate:
Za optimalno barvanje jajc izberite svežo rdečo peso. Pazite, da je lupina nepraskana in koža brez vdolbin. Na ta način boste zagotovili, da bo pesa sprostila svojo naravno barvo enakomerno in intenzivno.
Pred kuhanjem je pomembno, da temeljito operete in očistite rdečo peso. Sperite jo pod tekočo vodo, da odstranite umazanijo in morebitne nečistoče. Nato odrežite zeleno listje in koreninske konice ter lupino nežno obrišite s kuhinjsko krpo.
Za barvanje jajc je potrebno skuhati rdečo peso. V velik lonec postavite peso in jo prekrijte s hladno vodo. Dodajte nekaj žlic kisa, da pomaga ohraniti in poudariti barvo. Počasi segrejte vodo do vretja in kuhajte peso približno eno uro, dokler ne postane mehka. Preverite, ali je pesa kuhana, tako da z nožem prebodete eno peso. Če nož enostavno drsi skozi pesa, je kuhana.
Po kuhanju rdečo peso ohladite pod tekočo vodo ali jo postavite v hladno vodo za nekaj minut. Ko je pesa dovolj ohlajena, jo olupite pod tekočo vodo. Lupljenje naj bo enostavno, saj se bo koža zaradi kuhanja lažje odlepila. Za bolj intenzivno barvo lahko pustite olupljeno peso v hladilniku nekaj ur ali čez noč.
Priprava rdeče pese je ključna za barvanje velikonočnih jajc z intenzivno rdečo barvo. S svežo rdečo peso, pravilnim pranjem, kuhanjem in lupljenjem, boste dobili čudovite rezultate. Sledite tem korakom in ustvarite čarobne velikonočne pirhe.
Barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je čudovit način, kako ustvariti barvne pirhe za praznično vzdušje. V tem odseku bomo opisali korake, ki jih potrebujete za pravilno kuhanje rdeče pese, da dosežete želeni barvni učinek. Kuhanje pese je ključnega pomena, saj bo to omogočilo sproščanje pigmenta in ustvarjanje intenzivne rdeče barve na jajcih.
Za začetek je pomembno, da izberete svežo rdečo peso. Izbira sveže in kakovostne pese vam bo omogočila najboljšo barvno intenzivnost. Nato sledite naslednjim korakom:
Po kuhanju pese lahko uporabite to intenzivno barvno tekočino za barvanje velikonočnih jajc. Preprosto postavite jajca v barvno tekočino in jih pustite počivati, dokler ne dosežejo želene barvne intenzivnosti. Daljše jih pustite v barvni tekočini, globlje bo barva prodrla v jajčno lupino.
Za še bolj intenzivno barvo lahko jajca najprej skuhate v kisu ali uporabite beljakovino, ki bo pomagala ustvariti lepši sijaj na jajcih. Po barvanju jajca pustite, da se popolnoma posušijo, nato pa jih lahko polirate z rastlinskim oljem, da bodo še bolj sijoča.
Prednosti kuhanja rdeče pese za barvanje jajc | |
---|---|
Barvni učinek kuhanja rdeče pese | Rezultat |
Pravilno kuhanje pese omogoča sproščanje barvnega pigmenta | Intenzivna rdeča barva na jajcih |
Pripravljenost pese se preveri s prebodom z vilico | Popolno kuhanje pese za barvanje |
Pesna voda je naravna in varna za barvanje jajc | Zagotavljanje naravnega barvila za jajca |
Pri kuhanju rdeče pese se prepričajte, da uporabljate ustrezno kuhinjsko opremo, saj lahko pesna barva obarva oblačila, posode in druge površine. Prav tako bodite previdni pri ravnanju z vrelo vodo in uporabljajte rokavice, da se izognete opeklinam.
Pravilno kuhanje rdeče pese je osnova za ustvarjanje čudovito barvnih velikonočnih jajc. S temi koraki boste lahko pripravili barvno tekočino, ki bo ustvarila intenzivno rdečo barvo na jajčni lupini. V naslednjem odseku bomo predstavili nasvete za pripravo jajc za barvanje, ki vam bodo pomagali doseči najboljše rezultate.
Za uspešno barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso je pomembna pravilna priprava jajc. Sledite naslednjim korakom, da bo barva rdeče pese dobro oprimljena in izpadla lepo:
Zdaj ste pripravljeni, da nadaljujete s postopkom barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso. Sledite navodilom v naslednjem odseku, da ustvarite čudovite in praznične pirhe.
V tem odseku bomo postopoma opisali korake za barvanje velikonočnih jajc z rdečo peso in zagotovili, da bodo rezultati čudoviti.
Začnemo s korakom priprave barvne mešanice. Vzemite svežo rdečo peso in jo olupite ter narežite na manjše koščke. Položite jih v večjo posodo, nato pa prelijte z vodo, da pokrije peso. Voda naj bo približno trikrat višja od pese.
Postavite posodo na štedilnik in segrejte vodo z peso na zmerni temperaturi. Ko zavre, znižajte temperaturo in pustite, da se kuha še približno eno uro. Pazite, da se voda med kuhanjem ne izpare preveč, sicer se bo barva izgubila. Ko je pesa kuhana, odstavite posodo in pustite, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo.
V naslednjem koraku pripravite jajca. Pravilno pripravljena jajca omogočajo, da se barva rdeče pese lepo oprime in ostane na jajcih. Jajca trdo skuhajte in nato ohladite pod tekočo vodo. Pazite, da jih temeljito obrišete in posušite, da ne bo na njih ostankov lupine ali vlage, ki bi lahko vplivali na barvo.
Na koncu pa prihaja najbolj zabaven del – barvanje jajc! Vzemite ohlajeno pesnico in s pomočjo žlice ali cedila prelijte tekočino v novo posodo. Sedaj imate pripravljeno barvo za jajca. V barvo postavite jajce in ga pustite namakati približno 10-15 minut, odvisno od želenega intenzitete barve. Lahko tudi eksperimentirate s časom, da ustvarite različne odtenke.
Ko so jajca zadovoljivo obarvana, jih previdno vzemite iz barve in jih položite na neko površino, kjer se lahko posušijo. Pustite, da se popolnoma posušijo, preden jih shranite ali uporabite za dekoracijo. Čim dlje jih pustite, da se sušijo, tem močnejša bo barva.
Tako je! Sledili ste postopku barvanja velikonočnih jajc z rdečo peso in ustvarili čudovito praznično dekoracijo. Sedaj lahko uživate v barvitih pirhih, ki bodo zagotovo navdušili vašo družino in prijatelje.
Poleg barvanja jajc z rdečo peso obstaja še veliko drugih načinov, kako jih okrasimo in naredimo resnično izvirne. Tukaj je nekaj idej, ki vam bodo pomagale pri dekoraciji barvanih jajc:
S svojo domišljijo in ustvarjalnostjo lahko ustvarite še veliko drugih idej za dekoracijo barvanih jajc. Upoštevajte svoje osebne preference in se zabavajte pri ustvarjanju edinstvenih pirhov.
Za dosego čudovitih in uspešnih rezultatov pri barvanju jajc z rdečo peso, tukaj je nekaj praktičnih nasvetov in trikov:
Pred barvanjem se prepričajte, da so jajca sveža. Sveža jajca imajo močnejšo lupino, kar omogoča boljši oprijem barve in enakomerno barvanje.
Če želite doseči intenzivno rdečo barvo, pripravite koncentrirano barvno raztopino. Zavrite rdečo peso v vodi, nato pa dodajte žlico kisa, ki bo pomagal ohraniti barvo. Po barvanju jajc lahko barvno raztopino uporabite za dodatne dekoracije ali kuhanje.
Za unikatne in zanimive rezultate poskusite dodati vzorce ali teksturo na jajca. Lahko uporabite listke ali trakove, ki jih pritrdite na jajce pred barvanjem. Ko odstranite listke ali trakove, bodo za seboj pustili lepe vzorce.
Za dodaten estetski učinek lahko uporabite naravne dodatke pri barvanju jajc z rdečo peso. Na jajca lahko prilepite majhne liste, cvetne liste ali uporabite trave za ustvarjanje zanimivih vzorcev in tekstur.
Čas, ki ga jajca preživijo v barvni raztopini, bo vplival na intenzivnost barve. Za svetlejše odtenke pustite jajca v raztopini krajši čas, za temnejše odtenke pa jih pustite dlje. Redno preverjajte barvo jajc, da dosežete želeni rezultat.
Po barvanju jajca premažite z nekaj kapljicami olja ali kuhinjskega papirja, da jih dodatno zaščitite in daste sijoč izgled.
Nasveti za uspešno barvanje jajc z rdečo peso |
---|
Izberite sveža jajca |
Pripravite koncentrirano barvno raztopino |
Dodajte vzorce ali teksturo na jajca |
Uporabite naravne dodatke pri barvanju |
Prilagodite čas, ki ga jajca preživijo v barvni raztopini |
Nanesite končno prevleko za sijoč izgled |
Pri barvanju jajc z rdečo peso je pomembno upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov, da se zagotovi varno in uspešno barvanje. Sledite tem nasvetom, da bo vaše barvanje potekalo brez težav.
Z upoštevanjem teh previdnostnih ukrepov boste zagotovili varno in uspešno barvanje jajc z rdečo peso ter uživali v čudovitih rezultatih.
Po barvanju velikonočnih jajc z rdečo peso želimo, da barva ostane sveža in sijoča še dolgo časa. Tu je nekaj nasvetov, kako ohraniti barvo jajc:
Za barvanje jajc izberite sveža jajca brez vidnih poškodb ali razpok. Sveža jajca bodo obdržala barvo dlje in imela bolj enakomeren videz.
Če želite ohraniti barvo jajc, jih ne pustite na sobni temperaturi predolgo. Po barvanju jih takoj shranite v hladilnik, da preprečite razgradnjo barve.
Če želite preprečiti izgubo barve, se izogibajte postavljanju mokrih jajc na mokre površine. Če morate jajca prenašati ali hraniti, jih položite na suho podlago.
Sončna svetloba lahko pospeši bledenje barv. Zato ne puščajte barvnih jajc na soncu ali na mestih, kjer so izpostavljena močni svetlobi.
Da bi barva jajc ostala sveža, jih po barvanju hranite v hladilniku. Jajca lahko shranite v nepredušni posodi ali ovijete posamezno jajce v folijo za živila.
Redno obrišite jajca z vlažno krpo, da odstranite morebitne madeže ali umazanijo. S tem boste ohranili sijoč videz barvnih jajc.
Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko ohranili barvo jajc svežo in sijočo ter uživali v lepo okrašenih velikonočnih pirhih še dolgo po prazniku.
Nasveti za ohranjanje barve jajc: |
---|
1. Izberite prava jajca |
2. Ne pustite jajc na sobni temperaturi |
3. Izogibajte se mokrim površinam |
4. Ne izpostavljajte jajc sončni svetlobi |
5. Shranjevanje jajc v hladilniku |
6. Vzdrževanje čistoče jajc |
Viri: barvanje pirhov,
Kaj je seboroični dermatitis? Seboroični dermatitis ali ekcem je kronično vnetno stanje kože, ki prizadene…
Bolečine v križu in artritis spadata med najpogostejše težave, ki vplivajo na kakovost življenja milijonov ljudi po svetu.…
Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji! Tradicionalni slovenski Božični recepti so še vedno izredno priljubljeni,…
Recepti za najboljše božične piškote! Božični čas ni popoln brez omamnih vonjav sveže pečenih piškotov.…
Katere so najbolj priljubljene božične sladice? Božični čas je pravi raj za sladkosnede! Vonj po…
Redko kdo povezuje pitje vode z zdravjem hrbta, a zadosten vnos tekočine igra ključno vlogo…
This website uses cookies.